Οι Ρώσοι πιλότοι και κοσμοναύτες ίσως μάθουν να αναπνέουν υγρά για να αντέχουν τα υψηλά G

© Sputnik / Dmitriy Vinogradov

Το ρωσικό ίδρυμα Εξελιγμένων Ερευνητικών Έργων εξελίσσει την τεχνολογία της υγρής αναπνοής, η οποία πρόκειται να επιτρέψει στους ανθρώπους να αναπνέουν υγρό εμπλουτισμένο με οξυγόνο αντί του αέρα το οποίο ενδέχεται να βοηθήσει τους πιλότους και κοσμοναύτες να αντέξουν τις υψηλές βαρυτικές δυνάμεις, όπως ανακοινωσε το γραφείο τύπου του ιδρύματος στο ρωσικό Sputnik.

“Το 2016, το ίδρυμα δημιούργησε ένα νέο εργαστήριο, του οποίου το προσωπικό εργάζεται σε ένα έργο που έχει ως στόχο την εξέλιξη της τεχνολογίας υγρής αναπνοής. Η εξέλιξη αυτής της τεχνολογίας σχετίζεται με το ζήτημα της διάσωσης των πληρωμάτων των υποβρυχίων από τα μεγάλα βάθη. Εκτός από τα πληρώματα υποβρυχίων, η υγρή αναπνοή μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί από τους πιλότους και τους κοσμοναύτες, που εργάζονται σε συνθήκες υψηλών και χαμηλών πιέσεων,” έγραφε η ανακοίνωση.

Ο υποδιοικητής του ιδρύματος, Βιτάλι Νταβίντοφ, δήλωσε τον περασμένο Δεκέμβριο στο Sputnik οτι οι δοκιμές των τεχνικών της υγρής αναπνοής πάνω σε ανθρώπους μπορεί να ξεκινήσουν στο εγγύς μέλλον. Εν των μεταξύ, η τεχνολογία δοκιμάζεται ήδη πάνω σε ζώα.

Ο κύριος σκοπός της τεχνολογίας αυτής ειναι η διευκόλυνση και επιτάχυνση της διάσωσης των ανθρώπων από τα βάθη των υδάτων. Σήμερα, η περισυλλογή ενός ανθρώπου από βάθος αρκετών εκατοντάδων μέτρων (πάνω από 1000 πόδια) μπορεί να διαρκέσει ημέρες λόγω του κινδύνου ο άνθρωπος, αν ανασυρθεί πολύ γρήγορα στην επιφάνεια, ίσως, να πάθει τον ονομαζόμενο αεροεμβολισμό.

Αυτό συμβαίνει γιατί μετά την κάθοδο, τα ανθρώπινα σώματα υπόκεινται σε περιβάλλον αυξημένης πίεσης, το οποίο προκαλεί το άζωτο -το κύριο συστατικό του αέρα- να εισέλθει στα αιμοφόρα αγγεία και να διαλύσει τους θρόμβους του αίματος. Αν ο άνθρωπος πραγματοποιήσει μια πολύ γρήγορη άνοδο, η πίεση του περιβάλλοντος πέφτει πολύ γρήγορα και αναγκάζει το διαλυμένο άζωτο να εγκαταλείψει τη διαλυμένη μορφή και να σχηματίσει φυσαλίδες. Αυτή η διαδικασία είναι ίδια με το σχηματισμό των φυσαλίδων αερίου όταν κάποιος ανοίγει ένα μπουκάλι ανθρακούχου ποτού που έχει εμφιαλωθεί υπό υψηλή πίεση. Δυνητικά οδηγώντας στην νόσο εξ αποσυμπιέσεως.

Ωστόσο, η υγρή αναπνοή εξαλείφει τους κινδύνους πάθησης της νόσου εξ αποσυμπιέσεως.

Απόδοση/Μετάφραση απο το Sputniknews.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.