Οι συνομιλίες με την Ιαπωνία κατέρρευσαν, η Τουρκία αναζητά κινητήρα για το Altay

Τουρκικό άρμα μάχης Altay. (militaryedge.org)

Μετά από συνομιλίες αρκετών μηνών μεταξύ Τουρκίας και της Ιαπωνικής βιομηχανίας Mitsubishi με θέμα την κοινή εξέλιξη και παραγωγή ενός κινητήρα για το άρμα μάχης Altay, το τουρκικής παραγωγής άρμα, αποφασίστηκε η διακοπή των συνομιλιών λόγω της ολικής απαγόρευσης που έχει θέσει η Ιαπωνική κυβέρνηση στις εξαγωγές των οπλικών συστημάτων.

Σύμφωνα με το Defence News το τελευταίο έτος αξιωματούχοι της τουρκικής βιομηχανίας συζητούσαν με την Mitsubishi για την συμπαραγωγή ενός κινητήρα που θα κινεί το Altay, το νέας γενιάς άρμα μάχης που αναπτύσσεται από τη βιομηχανία θωρακισμένων οχημάτων Otokar.

H Ιαπωνία, η οποία στο μεταπολεμικό της σύνταγμα έχει απαρνηθεί το δικαίωμα διεξαγωγής πόλεμου, απαγόρευσε οριστικά τις εξαγωγές οπλικών συστημάτων το 1967. Σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες που αναπτύσσονται από την Ιαπωνική κυβέρνηση, οι εξαγωγές θα πρέπει να λάβουν την έγκριση του υπουργείου Εμπορίου εφόσον κριθούν πως εξυπηρετούν ειρηνικούς σκοπούς ή την από κοινού ανάπτυξη ενός όπλου που θεωρείται πως θα ενισχύσει την εθνική ασφάλεια.

Οι συνομιλίες με την Ιαπωνία για τον κινητήρα του Altay κατέρρευσαν εξαιτίας των Τουρκικών εξαγωγικών προθέσεων του άρματος μάχης, έτσι η Ιαπωνία ήταν απρόθυμη να εξουσιοδοτήσει τον κοινό κινητήρα είπε ένας ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος στο Defence News.

Ιαπωνική διπλωματική πηγή αρνήθηκε να σχολιάσει. Πηγή από την τουρκική αμυντική βιομηχανία παραδέχθηκε πως η συμφωνία με την Mitsubishi ήταν εκτός της ατζέντας.

Οι αξιωματούχοι προμηθειών είπαν πως τώρα η Τουρκία πρέπει να αναζητήσει νέες επιλογές για να εξελίξουν το κινητήρα με ξένη τεχνογνωσία.

Απο τα μέσα δεκαετίας του 1990, η Τουρκία βρίσκεται στην αναζήτηση ενός κατάλληλου κινητήρα για το Altay. Το 2008, η Ιαπωνία ανακοίνωσε πως θα κατασκευάσει δικό της άρμα μάχης -μαζί με ένα κινητήρα για να κινηθεί- ώστε να προστατευθεί στην περίπτωση μίας Βορειοκορεατικής εισβολής.

Αν όλα πηγαίνανε καλά, τότε το Τουρκικό-ιαπωνικό σχέδιο θα είχε σηματοδοτήσει μια ιστορική απομάκρυνση από τον παραδοσιακό προμηθευτή κινητήρων της Τουρκίας, την Γερμανική MTU.

Πηγές λένε πως οι Γερμανοί ήταν απρόθυμοι στην ιδέα να μοιραστούν κρίσιμη τεχνολογία κινητήρων με τους Τούρκους και ήταν σκεπτικοί στην πιθανή μελλοντική άδεια εξαγωγής του Altay.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.