Ο εξομοιωτής πτήσης ελικοπτέρου ενώ χρησιμοποιείται από χειριστή. (ΓΕΣ)

Του Λεωνίδα Μπλάβέρη
lsblaveris@gmail.com

«Πενία τέχνας κατεργάζεται», έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι και στην εποχή μας αποδεικνύεται ότι το ρητό έχει διαχρονική αξία.

Αυτό γιατί οι Ένοπλες Δυνάμεις της εποχής του Μνημονίου, που έχουν δει τις δαπάνες τους να μειώνονται κατά 50% και πλέον, έβαλαν κάτω τα «μυαλά» των στελεχών τους και έβγαλαν πολύτιμες ιδέες, κάποιες από τις οποίες ήδη υλοποιούνται, ενώ άλλες έχουν δρομολογηθεί. Όλα αυτά, δε, έχουν ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση πολυτιμότατων κονδυλίων, τα οποία πλέον είναι είδος εν… ανεπάρκεια!

Ας δούμε μερικά από τα «προγράμματα» αυτά, που καταδεικνύουν αφενός την εφευρετικότητα των στελεχών των ελληνικών Ε.Δ., σε διακλαδικό επίπεδο, αφετέρου τις μοναδικές ικανότητες των τεχνικών τους.

Στρατός Ξηράς

Οι τεχνικοί του Στρατού Ξηράς κατασκεύασαν από το μηδέν και με υλικά του εμπορίου δύο εξομοιωτές πτήσεων για το ελικόπτερο UH-1H Huey, που εδώ και δεκαετίες αποτελεί βασικό της Αεροπορίας Στρατού, επί του οποίου εκπαιδεύονται όλοι οι ιπτάμενοι της, προτού κάποιοι εξ αυτών μετατεθούν σε τάγματα σύγχρονων επιθετικών και μεταφορικών ελικοπτέρων (AH-64A+, AH-64DHA Longbow Apache, CH-47D Chinook και NH-90). Με μία μικρή αλλαγή, οι εξομοιωτές αυτοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για τα μεταφορικά ελικόπτερα Ch-47D Chinook. Οι εν λόγω εξομοιωτές βρίσκονται στα αεροδρόμια της Πάχης Μεγάρων και του Στεφανοβικείου. Η μελέτη και η υλοποίηση του έργου κατασκευής τους πραγματοποιήθηκε με μέριμνα της Διευθύνσεως Τεχνικού του ΓΕΣ, η οποία ανέθεσε στο 2º Τάγμα Επισκευών Αεροπορικού Υλικού (2º ΤΕΑΥ) την κατασκευή των υποσυστημάτων εξομοίωσης και τις λοιπές εργασίες. Αποκτήθηκαν τα πιλοτήρια δύο παλαιών ελικοπτέρων Huey, που ήταν εκτός ενεργείας, οθόνες, ηλεκτρονικοί υπολογιστές κ.λπ. από το εμπόριο, τα συνδέσανε, έφτιαξαν το πρόγραμμα και έτσι επιτεύχθηκε η κατασκευή του σύγχρονου εξομοιωτή με ελάχιστο κόστος. Ως αποτέλεσμα, παρέχεται ένα περιβάλλον εκπαιδεύσεων όπου δύναται να εξομοιωθούν ρεαλιστικά πτήσεις δι’ οργάνων, αεροναυτιλιακά ταξίδια, πτήσεις σε συνθήκες περιορισμένης ορατότητος ή νύκτα, καθώς και με πρόκληση ασυνήθους καταστάσεως πτήσεως, πτήσεις αναγνωρίσεως αεροδρομίων, εξοικειώσεως των νέων χειριστών με τις επικοινωνίες, αλλά και με τις διαδικασίες συνεργασίας πληρώματος, πτήσεις εθισμού για το μη ιπτάμενο προσωπικό ή επισκέπτες κ.λπ.

Από τους εξομοιωτές πτήσης με υλικά του εμπορίου έως τον συνδυασμό άρματος μάχης με πυροσβεστικό

Από το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) αναπτύχθηκαν διαδικασίες και εγκαταστάθηκε σύστημα ανακυκλώσεως χρησιμοποιούμενης αντιπηκτικής διαλύσεως των μέσων του, που αφαιρείται από τα συστήματα ψύξεως αυτών, πράγμα το οποίο αποτέλεσε αντικείμενο μελέτης, που οργανώθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικού Σχεδιασμού και Υποστηρίξεως του υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ). Το σχέδιο προχώρησε, πέρασε επιτυχώς την πιλοτική εφαρμογή και αποφασίστηκε η ανάληψη του έργου, προκειμένου όχι μόνο να γίνεται διαχείριση του επικίνδυνου απόβλητου (χρησιμοποιούμενη αντιπηκτική διάλυση), αλλά και να παράγεται προϊόν (υδατικό διάλυμα αντιπηκτικού υγρού S-750), για την κάλυψη των αναγκών των ΕΔ. Προς υλοποίηση της απόφασης, εγκαταστάθηκε και λειτουργεί ήδη σε μονάδα του Στρατού Ξηράς (ΣΞ), στην 871 ΑΒΕΚ σύστημα ανακυκλώσεως χρησιμοποιούμενης αντιπηκτικής διαλύσεως.

Το «υβριδικό» άρμα-πυροσβεστικό όχημα από τα δύο ΠΕΒ του Τεχνικού. (ΓΕΣ)

Λόγω της επιτακτικής ανάγκης για παρουσία στρατιωτικών πυροσβεστικών οχημάτων δίπλα στις μονάδες των μηχανοκίνητων και τεθωρακισμένων σχηματισμών, ώστε να επεμβαίνουν αμέσως αν εκδηλωθεί πυρκαγιά στο άμεσο (δασικό) περιβάλλον όπου είναι κρυμμένα τα άρματα μάχης και ΤΟΜΠ/ΤΟΜΑ, αποφασίστηκε η «εκμετάλλευση» υπαρχόντων «σασί» παλαιών αρμάτων μάχης των παλαιότερων εκδόσεων του άρματος μάχης Leopard 1 που έχουν αποσυρθεί από την ενεργό υπηρεσία. Επίσης τοποθετήθηκαν δεξαμενές νερού και εκτοξευτή αυτού («κανονάκι») στον χώρο όπου υπήρχε ο πύργος με το πυροβόλο του άρματος. Η μελέτη και η κατασκευή πραγματοποιήθηκαν από τα 304 και 308 Προκεχωρήμενα Εργοστάσια Βάσεων (304 και 308 ΠΕΒ) του Τεχνικού Σώματος.

Φωτογραφία από το πενθήμερο βολών μονάδων της 80 ΑΔΤΕ στην Κώ, βολή δίδυμου αντιαεροπορικού πυροβόλου Zu-23 επι οχήματος BMP-1. (ΓΕΣ)

Η παρουσία πλήθους παλαιών, ρωσικής κατασκευής, τεθωρακισμένων μεταφοράς προσωπικού μάχης BMP-1 και δίκαννων πυροβόλων Zu-23 των 23mm, που έως τότε δρούσαν ξεχωριστά, είχε ως αποτέλεσμα ο Στρατό την προηγούμενη πενταετία να ξεκινήσει τη μελέτη, πιλοτική εφαρμογή και τελικώς ενεργοποίηση «γραμμής παραγωγής» για τη μετεξέλιξη ενός νέου μηχανοκίνητου οπλικού συστήματος με το «σασί» του BMP-1 και φέροντα επ’ αυτού σε ένα είδος «πύργου» το δίκαννο πυροβόλο, εφοδιασμένο με προστατευτικά ασπίδια – με τα οποία έχουν ήδη εξοπλιστεί σε πρώτη φάση οι επιλαρχίες αναγνωρίσεως (ΕΑΝ) των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Ίδιο πνεύμα σε Ναυτικό και Αεροπορία

Το Πολεμικό Ναυτικό έχει πετύχει τα εξής εντυπωσιακά: Πραγματοποίηση γενικών (MRI) και overall επιθεωρήσεων στα ελικόπτερα AB-212 της Διοικήσεως Ελικοπτέρων Ναυτικού από το 307 ΤΣΥΑΥ του Στρατού Ξηράς, που έχει τρομερή εμπειρία στον τύπο αυτόν. Η αντίστοιχή εργασία για τα ελικόπτερα S-70B-6 Aegean Hawk πραγματοποιείται σε επίπεδο ΔΕΝ, σε συνεργασία πάλι με το 307 ΤΣΥΑΥ, ιδίως σε θέματα κινητήρων. Για τα ηλεκτρονικά υπάρχει συνεργασία με το ΚΕΑ και το ΕΤΗΜ, αμφότερα της Πολεμικής Αεροπορίας.

H EAB την συντήρηση θα την έκανε με 550.000 ευρώ. (parapolitika.gr)

H EAB την συντήρηση θα την έκανε με 550.000 ευρώ. (parapolitika.gr)

Αποτέλεσμα όλων αυτών των εργασιών, που έχουν ξεκινήσει από το 2012, είναι η «αποδέσμευσή» από την ΕΑΒ, με μείωση του απαιτούμενου χρόνου εργασίας στο μισό (από 15 στους οχτώ μήνες για κάθε ελικόπτερο) και της τιμής στο ένα τρίτο (1/3) με προφανή οικονομικά οφέλη για το Πολεμικό Ναυτικό.

Η ενεργοποίηση των υποβρυχίων Type-214AIP από το προσωπικό του ΠΝ σε συνεργασία με τα Ελληνικά Ναυπηγεία Σκαραμαγκά αποτέλεσε άλλο ένα πρόγραμμα από το οποίο βγήκε πολλαπλά ωφελημένο το ΠΝ.

Η εκπαίδευση των πληρωμάτων των πλοίων με τεχνικές ειδικότητες για την αύξηση της αυτοεπισκευαστικής ικανότητος του κάθε σκάφους, ώστε οποιαδήποτε βλάβη εν πλώ και εν όρμω να αποκαθίσταται με ιδία μέσα (εκτός βεβαίως των εξαιρετικά σοβαρών), είχε ως αποτέλεσμα αφενός την αύξηση της διαθεσιμότητας των μονάδων του Στόλου και αφετέρου την εξοικονόμηση σημαντικών κονδυλίων.

Τέλος, στην Πολεμική Αεροπορία, λόγω της φύσεως του κλάδου, είναι πιο δύσκολο να πραγματοποιηθούν τέτοιες εργασίες. Ωστόσο με μελέτες και έργο από στελέχη η ΠΑ έχει επιτύχει επιχειρησιακή σύνδεση των ανατολικής σχεδιάσεως οπλικών συστημάτων της S-300PMU-1 και Tor-M1 με τα αντίστοιχα δυτικής τεχνολογίας (Patriot κ.λπ.), τη μελέτη και λειτουργία της νέας ιστοσελίδας της ΠΑ και άλλα.

Πηγή: Εφημερίδα «Παραπολιτικά», 28 Νοεμβρίου 2015.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: