Του Νίκου Μελέτη, πρωτοδημοσιεύτηκε στο liberal.gr

Ένα μυστικό που είχε αποκαλύψει το 2015 το Reuters ίσως κρύβει την αιτία της ηρεμίας με την οποία το Ισραήλ αντιμετώπισε την είδηση για ανάπτυξη ρωσικών πυραύλων S-300 στην Συρία για την ενίσχυση των κυβερνητικών δυνάμεων του προέδρου Άσαντ.

Η απόφαση της Μόσχας να μεταφέρει και να εγκαταστήσει μέσα σε λίγες ημέρες το ισχυρό αυτό αντιπυραυλικό σύστημα, ήρθε μετά την κατάρριψη του ρωσικού  αεροσκάφους ηλεκτρονικών πληροφοριών από φίλια πυρά, καθώς ο πύραυλος που εκτοξεύθηκε από την Συρία στόχευε ισραηλινά αεροσκάφη τα οποία καλύφθηκαν από το ίχνος του ρωσικού αεροσκάφους.

Όμως οι συχνές επιθέσεις που εξαπολύει η ισραηλινή αεροπορία με στόχο την ανάσχεση του Ιράν και της Χεζμπολάχ έχουν προκαλέσει ανησυχία και στην ίδια την Ρωσία καθώς οι συμφωνίες για τους κανόνες εμπλοκής με το Ισραήλ δεν τηρούνται πάντοτε και έτσι τίθενται σε κίνδυνο οι πυκνές αεροπορικές συνδέσεις της Ρωσίας με την βάση Hmeymim νότια της Λαττάκειας τόσο για την μεταφορά προσωπικού όσο και αμυντικού υλικού.

Όμως η Ισραηλινή ηγεσία έδειξε να μην ταράζεται ή πάντως να ανησυχεί ελάχιστα.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Αβιντγκορ Λίμπερμαν από τον Απρίλιο προειδοποιεί ότι το Ισραήλ έχει τις δυνατότητες να καταστρέψει τους S-300 εάν στραφούν από το συριακό έδαφος εναντίον των Ισραηλινών αεροσκαφών. Ο Tzachi Hanegbi Ισραηλινός υπουργός περιφερειακής συνεργασίας και μέλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας προέβλεψε ότι οι S-300, θα αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά από τα Ισραηλινά stealth.

Το Ισραήλ προειδοποίησε ότι θα συνεχίσει κανονικά τις αεροπορικές επιχειρήσεις εναντίον στόχων του Ιράν και της Χεζμπολάχ παρά την παράδοση των S-300 στην Συρία. Αμυντικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το Ισραήλ θα επιχειρήσει ένα κτύπημα τις επόμενες ημέρες για να αποδείξει ακριβώς ότι δεν καθηλώνει την αεροπορία του από τον φόβο των S-300.

Τον Δεκέμβριο του 2015 το ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο είχε αποκαλύψειότι μυστικά η Ελλάδα είχε βοηθήσει το Ισραήλ να δοκιμάσει τα αντανακλαστικά της αεροπορίας του απέναντι στους S300 που στάθμευαν στην Κρήτη και να έχουν την ευκαιρία έτσι τα Ισραηλινά μαχητικά να ασκηθούν σε πραγματικές συνθήκες μάχης και αντιμετώπισης των πυραυλικών συστημάτων S-300 και μελλοντικά S-400 με τα οποία πιθανόν θα εξοπλίζονταν στρατηγικοί αντίπαλοι.

Το Reuters έχει αποκαλύψει ότι οι ρωσικοί S-300 που πωλήθηκαν στην Κύπρο πριν 21 χρόνια και έχουν εγκατασταθεί στην Κρήτη είχαν ενεργοποιηθεί στην διάρκεια των κοινών ελληνο-ισραηλινών ασκήσεων που έγιναν τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2015.

Έτσι οι Ισραηλινοί μπόρεσαν να ξεκλειδώσουν τα «μυστικά» των S-300 και να μπορούν πλέον με σχετική ασφάλεια να αποκρυπτογραφήσουν το λογισμικό των ρωσικών ραντάρ, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά η Ισραηλινή πολεμική αεροπορία το «λοκάρισμα» των ρωσικών S-300. Με τις ασκήσεις αυτές το Ισραήλ πέτυχε να αποκωδικοποιήσει το τρόπο που τα ραντάρ των ρωσικών πυραύλων εγκλωβίζουν τους στόχους τους και τα Ισραηλινά μαχητικά συγκέντρωσαν δεδομένα για τα ισχυρά ρωσικά ραντάρ που είναι χρήσιμα για την ανάπτυξη αντίμετρων για την «τύφλωση» ή «παραπλάνηση» τους.

Το Reuters είχε τότε επισημάνει ότι η Ελλάδα είχε προχωρήσει σε αυτή την κίνηση μετά από αίτημα των ΗΠΑ αλλά δεν ήταν γνωστό εάν το Ισραήλ μοιράστηκε τα στοιχεία που συνέλεξε με άλλες χώρες ή αν απλώς τα χρησιμοποίησε αποκλειστικά για τους δικούς του σκοπούς.

Οι πηγές που είχαν κάνει την αποκάλυψη στο Reuters είχαν ζητήσει να μην αποκαλυφθεί ούτε η ταυτότητα τους ούτε η εθνικότητα τους ενώ τόσο οι Έλληνες και Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν την χρήση των S-300 στην διάρκεια των ασκήσεων που διεξήχθησαν στην Ανατολική Μεσόγειο όχι μόνο τον Απρίλιο και Μάιο του 2015 όσο και πιο πριν το 2012 και το 2010.

Οι S-300, είχαν αναπτυχθεί πρώτη φορά στην διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου το 1979 και μπορούν να αποκρούσουν ταυτόχρονα αεροσκάφη και βαλλιστικούς πυραύλους σε απόσταση μεγαλύτερη των 300 χιλιομέτρων.

Οι συγκεκριμένες συστοιχίες πυραύλων είχαν αγορασθεί από την Κύπρο το 1997 αλλά η αφόρητη πίεση των ΗΠΑ και της Βρετανίας και του ΝΑΤΟ, αλλά και η αρνητική στάση της κυβέρνησης Σημίτη, υποχρέωσε τον Γλαύκο Κληρίδη να συναινέσει στην μεταφορά των πυραύλων στην Κρήτη.

Το «παρκάρισμα» των S300 στην Κρήτη απέκτησε εντελώς διαφορετική διάσταση μετά το 2010 όταν επήλθε το ρήγμα στις σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία(με το επεισόδιο του Μαβή Μαρμαρά), ενώ παράλληλα είχε αρχίσει η ανάπτυξη των σχέσεων της Ελλάδας με το Ισραήλ.

Η Ελλάδα με υψηλό ρίσκο προσέφερε κρίσιμη υπηρεσία στο Ισραήλ που αφορά ζωτικά συμφέροντα του. Μένει να αποδειχθεί ότι αυτή η σχέση θα είναι αμφίδρομη και ότι το Ισραήλ θα ανταποδώσει με αντίστοιχης σημασίας κίνηση, την στρατηγικού χαρακτήρα «εξυπηρέτηση» του προσέφερε η Ελλάδα.

14 Σχόλια

 1. mcair

  At the Kapustin Yar test site in the Astrakhan region, the S-300 SAM missile deviated from a given trajectory and exploded in the air, and then fell near the test site. There were no victims or destructions at the scene.
  https://www.gazeta.ru/army/2018/12/11/12091885.shtml
  https://gazeta.media.eagleplatform.com/index/player?record_id=1174163&player=new
  Source: Vityaz missile system self-destructed during tests at Kapustin Yar
  https://tass.ru/proisshestviya/5899766
  S-350E Vityaz 50R6
  https://en.wikipedia.org/wiki/S-350E_Vityaz_50R6

  Απάντηση
  • tsimuha

   Ακουστηκε και το Vityaz, αλλα αυτος ειναι μικρος πυραυλος για να εχει τα αποτελεσματα του βιντεο.

   Απάντηση
   • mcair

    Moscow. December 11th. INTERFAX.RU – An abnormal situation arose last weekend during rocket launches at a military training ground in the Astrakhan region, a source familiar with the situation told Interfax.
    «On Kapustin Yar» test site, rocket launches were carried out on December 9. Several missiles were launched successfully. One of them, beforehand, had problems and it could fall on the territory of the test site without reaching the goal, «the agency’s source said.
    According to him, there is no damage on the ground as a result of an unsuccessful launch. No harm done.
    Sources disagree on the type of missile launched badly.
    According to some data, we are talking about the S-300 anti-aircraft missile system, according to others, about the Iskander operational-tactical missile system.
    Interfax does not have official comments of military structures about this information.
    https://www.interfax.ru/russia/641814

 2. mcair

  https://web.archive.org/web/20170325001237im_/
  https://web.archive.org/web/20170929091543im_/
  The launch of the Topol-E ICBM, the Kapustin Yar test site, site 107, 2009 (processed photo from http://militaryphotos.net )
  the 15Zh58E rocket Topol-E – Experimental launch vehicle for testing new types of combat equipment of ICBMs, the name 15Zh58E presumable.
  https://web.archive.org/web/20180302174602/http://militaryrussia.ru/blog/topic-600.html

  Απάντηση
 3. mcair

  Looks like a Topol-E failure in a launch from Kapustin Yar
  This video that appeared online on December 10, 2018 shows an apparent failure of a missile launched from the Kapustin Yar test site. By the size of the fireball it seemed like a large missile, probably an ICBM. And indeed, the next day LiveJournal user e_maksimov (of the Burevestnik launch site at Novaya Zemlya fame) presented good evidence that it was a launch from the launch complex No. 107 of the Kapustin Yar test site. This made him to conclude that it was a failed launch of a Topol-E missile – a Topol ICBM modified to test payloads in launches from Kapustin Yar to Sary-Shagan. Later, the same user found a NOTAM notice that supported his Topol-E hypothesis. (UPDATE: That NOTAM is for December 11-15, but there is an earlier one too.)

  https://glav.su/forum/5/2015/messages/5124043/#message5124043

  It all looks quite convincing to me, so the event should probably be counted as a Topol-E failure. These kind of launches (but not failures) have been, in fact, fairly common. The most recent one was about a year ago, in December 2017.
  http://russianforces.org/blog/2018/12/looks_like_a_topol-e_failure_i.shtml

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: