Ολλανδική Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία προκειται να ενσωματωθεί με γερμανική Μεραρχία Παντσερ

Άρμα μάχης Leopard 2A6 της Γερμανίας. (Bastiaan/ battle1/Flickr)

[dropcap size=small]H[/dropcap] 43η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία του Βασιλικών Ενόπλων Δυνάμεων της Ολλανδίας θα ενσωματωθεί με την 1η Μεραρχία Panzer της Γερμανικής Bundeswehr ανακοίνωσαν η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν και η Ολλανδή ομόλογος της, Ζανίν Χένις-Πλάσερτ, στα αντίστοιχα Κοινοβούλια των δύο χωρών.

Η επίσημη συμφωνία για τον σκοπό αυτό θα υπογραφεί εντός του τρέχοντος έτους, με τις εργασίες ενσωμάτωσης να ξεκινούν από τα τέλη του έτους ή τις αρχές του 2016 και η μονάδα θα εισέλθει σε επιχειρησιακή λειτουργία από τα τέλη του 2019.

Η 43η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία, πριν την ενσωμάτωση της στην 1η Μεραρχία Παντσερ, θα ενισχυθεί από την 414η Επιλαρχία Παντσερ, η οποία θα περιλαμβάνει μια ολλανδική Ίλη αρμάτων Leopard 2A6 με 100 άτομα δύναμη και θα εδρεύει στο Μπεργκερ-Χουνε της Γερμανίας. Η υπόλοιπη 43η ΜΚ ΤΑΞ θα παραμείνει στην Ολλανδία.

Για να διασφαλιστεί η ομοιογένεια, η Γερμανία θα αναβαθμίσει τα 16 εναπομείναντα Leopard 2A6 της Ολλανδίας στο πρότυπο A7 και θα τα εντάξει στον στόλο των δικών της αρμάτων μάχης Leopard 2. Η Ολλανδία θα εκμισθώσει τα απαραίτητα άρματα για να δημιουργήσει την Ίλη των 18 Leopard 2.

H 11η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία του Ολλανδικού Στρατού είναι ήδη ενσωματωμένη στην Γερμανική Μεραρχία Δύναμη Ταχείας Επέμβασης «Σνέλε Κραφτε».

Η Χένις-Πλάσερτ περιέγραψε την προγραμματισμένη ενσωμάτωση της Μεραρχίας ως, «ένα ρηξικέλευθο βήμα στην γερμανό-ολλανδική συνεργασία… το οποίο θα βελτιώσει σημαντικά τις Ευρωπαϊκές επιχειρησιακές δυνατότητες.»

Η φον ντερ Λέγεν σε δήλωση της τον Μάρτιο του 2015 είχε ταχθεί υπέρ της ιδέας του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για συγκρότηση στρατού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά σε βάθος χρόνου προσθέτοντας μάλιστα πως σε διαφορετική περίπτωση η ενωμένη Ευρώπη κινδυνεύει να απολέσει μέρος της επιρροής της και να πέσει στη διαιρετική παγίδα του εθνικισμού.

Αιτιολογώντας την πρότασή του, ο Γιούνκερ υποστηρίξει ότι κατά αυτόν τον τρόπο η Ε.Ε. θα ήταν σε θέση να αντιδράσει σε απειλές ενάντια σε κράτος – μέλος ή φιλικής γειτονικής χώρας. Με αναφορά στην Ουκρανία ο Γιούνκερ τόνισε ότι ο κοινός ευρωπαϊκός στρατός θα μπορούσε να δώσει στη Ρωσία να καταλάβει ότι η Ε.Ε. το εννοεί στα σοβαρά με την υπεράσπιση των αξιών της. Εκτός αυτού, μια στενή συνεργασία των ευρωπαϊκών κρατών για την ανάπτυξη και αγορά νέων οπλικών συστημάτων θα μπορούσε να συμβάλει στην εξοικονόμηση πόρων.

Απόδοση απο το IHS Janes για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.