Ολοκληρώθηκαν οι επίγειες δοκιμές του πρώτου Typhoon Tranche 3

To Typhoon BS116 ολοκλήρωσε τις επίγειες δοκιμές. (Φωτ: aero-news.net)

Το BS116 είναι το πρώτο μαχητικό αεροσκάφος Typhoon Tranche 3 το οποίο ολοκλήρωσε με επιτυχία τις επίγειες δοκιμές κινητήρα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εurofighter την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου, οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Γουόρτον του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το μαχητικό Tranche 3 ενσωματώνει ένα μεγάλο αριθμό βελτιώσεων οι οποίες θα επεκτείνουν και θα εκσυγχρονίσουν τις δυνατότητες του μαχητικού ώστε να αποκτήσει το άμεσο μέλλον ραντάρ e-scan με δυνατότητες AESA, σύμμορφες δεξαμενές καυσίμου και δίκτυο δεδομένων υψηλής ταχύτητας. Οι επίγειες δοκιμές του κινητήρα πραγματοποιήθηκαν σε τρεις ξεχωριστές φάσεις.

Διάτρητα πλέγματα

Κατά τη διάρκεια του τελικού ελέγχου του κινητήρα για ζημίες από ξένα αντικείμενα (FOD), ένα διάτρητο πλέγμα πράσινου χρώματος τοποθετείται στο οπίσθιο τμήμα του κινητήρα, τότε ο κινητήρας τίθεται σε λειτουργία και οποιοδήποτε FOD δεν ανιχνεύθηκε κατά τη διαδικασία κατασκευής, με τη χρήση ακτίνων Χ και τον έλεγχο των χειρών, απορροφάται απο τον κινητήρα και αιχμαλωτίζεται στο πλέγμα. Είναι η δοκιμασία με την οποία ελέγχεται η ποιότητα των εργασιών που έγιναν κατά το στάδιο της τελικής συναρμολόγησης του Typhoon.

Δοκιμές τοποθέτησης

Πραγματοποιούνται από τον επιτόπιο αντιπρόσωπο της Rolls Royce, κάθε κινητήρας δοκιμάζεται ξεχωριστά πριν δουλέψουν και οι δύο μαζί και λειτουργήσουν σε επίπεδο πλήρους ισχύς μέχρι και τη φάση της μετάκαυσης. Αυτοί είναι οι τελευταίοι έλεγχοι με τους οποίους και πιστοποιείται πως οι κινητήρες πληρούν όλα τα κριτήρια απόδοσης που θέτει ο κατασκευάστης

Στάδιο Cs

Από την στιγμή που οι κινητήρες έχουν πιστοποιηθεί ως πλήρως λειτουργικοί γίνεται έλεγχος της διασύνδεσης του με όλα τα συστήματα του αεροσκάφους. Ελέγχεται το σύστημα ελέγχου περιβάλλοντος, το οποίο ψύχει τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό πτήσης και τον πιλότο, το σύστημα τροφοδοσίας καυσίμου για να διαπιστωθεί πως ο κινητήρας παραλαμβάνει το καύσιμο με το σωστό τρόπο, το σύστημα παροχής οξυγόνου στον πιλότο για να διαπιστωθεί πως το σύστημα παραγωγής οξυγόνου λειτουργεί σωστά, και το υδραυλικό σύστημα το οποίο είναι τμήμα του συστήματος ελέγχου πτήσης.

Οι επίγειες δοκιμές του κινητήρα EJ200 είναι το τελευταίο στάδιο των δοκιμών πριν από την πρώτη πτήση του αεροσκάφους, η οποία σχεδιάζεται να γίνει πριν το τέλος του 2013.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.