Ολοκληρώθηκε επιτυχώς άσκηση SAR CYPFRA-05/15 Κύπρου-Γαλλίας

Η γαλλική φρεγάτα Courbet. (mignatiou.com)

Επιτυχώς ολοκληρώθηκε η διεθνής άσκηση Έρευνας-Διάσωσης με την ονομασία “CYPFRA-05/15”. Η άσκηση, όπως ανακοίνωσε το ΥΠΑΜ, πραγματοποιήθηκε στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου, εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τη συμμετοχή αεροναυτικών δυνάμεων της Κύπρου και της Γαλλίας.

Τον επιχειρησιακό έλεγχο και το συντονισμό των αεροναυτικών μέσων που έλαβαν μέρος στην άσκηση, είχε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας, σε συνεργασία το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό.

Το σενάριο της άσκησης αφορούσε σε «Ναυτικό ατύχημα στην ανοιχτή θάλασσα, συνεπεία ανατροπής μικρού σκάφους προσφύγων». Ως εκ τούτου, τέθηκε σε εφαρμογή από το ΚΣΕΔ Λάρνακας το Εθνικό Σχέδιο Έρευνας-Διάσωσης «ΝΕΑΡΧΟΣ» για την αντιμετώπιση του περιστατικού.

Μεταξύ άλλων, η άσκηση περιλάμβανε επιχειρήσεις έρευνας για εντοπισμό και διάσωση ναυαγών στη θάλασσα από τα ελικόπτερα της Διοίκησης Αεροπορίας/460 ΜΕΔ και της Μοίρας Αεροπορικών Επιχειρήσεων Αστυνομίας από τα πλωτά μέσα της Διοίκησης Ναυτικού του ΓΕΕΦ, αλλά και από τη γαλλική φρεγάτα «COURBET».

Εκτελέστηκαν, επίσης, προσνηώσεις ελικοπτέρων επί της γαλλικής φρεγάτας για επιχειρήσεις αεροδιακομιδής των «ναυαγών» (MEDEVAC Οperation).

Το ΚΣΕΔ, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης ατυχημάτων από την αυξανόμενη μεταναστευτική ροή προσφύγων από την περιοχή της Μέσης Ανατολής με προορισμό την Ευρώπη, θα συνεχίσει την πραγματοποίηση παρόμοιων διεθνών ασκήσεων έρευνας – διάσωσης, με στόχο τις μηδενικές απώλειες ζωής στη θάλασσα.

Η συγκεκριμένη άσκηση αποτελεί την πέμπτη προγραμματισμένη συνεργασία, εντός του 2015, σε θέματα Έρευνας-Διάσωσης μεταξύ των δυνάμεων της Κύπρου και της Γαλλίας.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος/mignatiou.com

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.