Ολοκληρώθηκε η άσκηση ανακατάληψης βραχονησίδας “ΙΑΣΩΝ-2016 από μονάδες της 80 ΑΔΤΕ, στην Κω (φωτ)

Επιχειρησιακή Εκπαίδευση 80 ΑΔΤΕ. (ΓΕΣ)
Επιχειρησιακή Εκπαίδευση 80 ΑΔΤΕ. (ΓΕΣ)
Επιχειρησιακή Εκπαίδευση 80 ΑΔΤΕ. (ΓΕΣ)

Στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης, πραγματοποιήθηκε το διήμερο 24 και 25 Μαΐου 2016, η «ΤΑΜΣ ΙΑΣΩΝ – 2016» από τις Μονάδες της 80 ΑΔΤΕ, στην Κω.

Η δραστηριότητα διεξήχθη ημέρα και νύχτα, σε συνεργασία με Ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού, εξετάσθηκαν τα Σχέδια Επιχειρήσεων του Σχηματισμού και εκτελέσθηκε άσκηση ανακατάληψης βραχονησίδας.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

43 Απαντήσεις

   1. Δεν ξέρω.. Εγώ θα πήγαινα να ανακαταλάβω βραχονησίδα μόνο αν την είχαν καταλάβει Σομαλοί πειρατές.
    Αλλιώς θα κοίταγα να φάω τους καταληψίες απο απόσταση…

     1. και μετά θα μας καθαρίσουν αυτοί απο μακρυά;

      Τέλος πάντων, μια άσκηση είναι, απλά ελπίζω να έχουν και πιο ευφάνταστα σχέδια στα συρτάρια.

 1. Έλεος με την ανακατάληψη βραχονησίδας!
  Πέρα από το ότι πρόκειται για κατόπιν εορτής εφεύρημα,για να διασκεδάσει το τραύμα των Ιμίων,και επιπροσθέτως,ἄν,και μόνο ἄν θέλουμε το πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε ἑλλαδική κυβέρνηση θα βρεί τα κότσια για ανακατάληψη βραχονησίδας,όταν δέν βρέθηκε ἑλλαδική κυβέρνηση να πετάξει τους λαθραίους καταληψίες από το κτίριο Υπατία,ἤ τους «πρόσφυγες» από την Ειδομένη και τους Ευζώνους,έχουμε και άλλο ένα πρόβλημα.
  Το οποίο είναι απλούστατα,ότι δέν είναι ούτε μία,ούτε δύο,ούτε τρείς βραχονησίδες,αλλά εκατοντάδες,και ότι παράλληλα,δεσμευόμαστε να κάνουμε παιχνίδι εκεί όπου ὁ αντίπαλος έχει το πλεονέκτημα.
  Οἱ απέναντι έχουν και δυνάμεις επαρκείς,και μέσα επαρκή για αιφνιδιαστική κατάληψη όχι μίας,αλλά πολλών βραχονησίδων.
  Προκύπτει λοιπόν,το ουσιώδες ερώτημα:πόσες νησίδες είμαστε σε θέση να ανακαταλάβουμε ταυτοχρόνως;
  Στα Ίμια,«δέν μπορούσαμε» να ανακαταλάβουμε ΜΙΑ βραχονησίδα.
  Σήμερα,και εάν και εφόσον και εντέλει βρεθεί το σθένος,πόσες μπορούμε να ανακαταλάβουμε;
  Μήπως ἡ καλύτερη αποτροπή για τυχοδιωκτισμούς είναι ἡ ασύμμετρη απάντηση;
  Μου καταλαμβάνεις εσύ βραχονησίδα;
  Δέν θα κάτσω να παίξω σε παράσταση σκηνοθετημένη από εσένα,αλλά θα εφαρμόσω ότι αντίμετρο και αντίποινο θα κρίνω εγώ ότι θα αποδώσει περισσότερο:από μία μπαταριά SCALP-EG κάπου που να πονέσει,μέχρι ένα Περλ-Χάρμπορ στα δυτικά μικρασιατικά παράλια.
  Και για να μήν ξεχνιόμαστε,δέν υπάρχει στο Ανατολικο Αιγαίο έπαθλο πιό ζουμερό από την Σμύρνη.
  Ἄν οἱ Τούρκοι νομίζουν ότι μπορούν να μας θέσουν σε ομηρεία καταλαμβάνοντας μία κατοικημένη νησίδα,τί θα έχουν να πούν ἄν εμείς καταλάβουμε ένα προάστιο της Σμύρνης,ἤ άλλοι κάνουν την Σμύρνη Κομπάνι;
  Υπάρχουν και άλλα πολλα σενάρια,λιγώτερο φευγάτα από τα παραπάνω,αλλά δαγκωτά σε κάποια παραχαϊδεμένα οπίσθια.
  Και τέλος πάντων,μπορεί για τον κάθε καμμένο ἤ κατακαημένο υπουργό να έρχεται ἡ «ανακατάληψη βραχονησίδας» σαν βολική διαφήμιση,αλλά ακόμη και ἄν υπάρχουν λόγοι να γίνεται τέτοια εκπαιδευτική δραστηριότητα,καλό θα είναι να μήν διαφημίζεται,διότι λειτουργεί αποπροσανατολιστικά στο εσωτερικό κοινό,ενώ το εξωτερικό ξέρει και δέν γελιέται.

  1. Δίνεται όντως μεγαλύτερη σημασία από ότι θα έπρεπε αλλά το ζητούμενο είναι η βούληση,τί θέλεις να κάνεις αν πατήσει κάποιος επάνω σε έδαφος σου έστω και μεγέθους βραχονησίδας Ιμίων (ελάχιστες είναι αυτές οπότε καλό είναι να λέμε για νησίδες και μικρόνησίδες..).
   Αφού βρεις τι θέλεις τότε δίνεις την εντολή στους αρμόδιους για να σου το φέρουν ελπίζοντας δίχως αίμα.

   Υ.γ: Αυτό με huey στο Αιγαίο…που είναι τα super ελικόπτερα με την μειωμένη ραδιοδιατομή και τις δυνατότητες για SO…

   1. Μαλλον υπαρχει λογος (επιχειρησιακος) που δεν βλεπουμε στη συγκεκριμενη ασκηση τα super ελικόπτερα με την μειωμένη ραδιοδιατομή, αλλα δεν θα επεκταθω.

    1. Ναί, ή δεν υπάρχουν διαθέσιμα,γενικώς.. ή φοβόμαστε μη τυχόν και τα δουν οι τούρκοι και μάθουν τα μυστικά τους..

   2. @ΠΡΟΒΟΚΑΤΩΡ
    Το θέμαι είναι στην πραγματικότητα πολύ απλό:να μήν έχει ὁ αντίπαλος την όποια αυταπάτη ότι θα σου προσβάλει την κυριαρχία και εσύ θα τρέχεις πίσω από τις πρωτοβουλίες του.
    Αυτό που πρέπει να ξέρει ὁ αντίπαλος,και όσο περισσότερο το «νοιώθει» τόσο το καλύτερο,είναι ότι έχεις και σχέδια για να απαντήσεις όπως σε βολεύει ἤ οπως δέν περιμένει,και έχεις και τα κότσια να το κάνεις.
    Ἄν έχεις αξιόπιστη αποτροπή,δέν σου κολλάει κανένας.
    Ἄν έχεις χάσει την αποτρεπτική σου αξιοπιστία,και ὁ αντίπαλος δέν ψαρώνει,πρέπει κάπου κάπως κάποτε να την ανακτήσεις.
    Είναι και το απλό,που έχει την χάρη του,π.χ άσκηση βομβαρδισμού στην νησίδα,είναι και το ψαγμένο που έχει την δική του χάρη,π.χ μία νάρκη του Β΄ΠΠ που σκάει από το πουθενά στην πλώρη ενός τουρκικού πολεμικού,ἄς είναι και υδρογραφικό,οἱ νάρκες δέν ξέρουν από αναγνώριση,μία «γράψε λάθος» ομοβροντία από κάποιο νησί σε τούρκικη ακταιωρό,και άλλα ὦν οὐκ έστι αριθμός.
    Ἤ και συνδυασμός δύο ἤ και περισσοτέρων σχεδίων και όχι απαραιτήτως στον ίδιο χώρο.
    @MANOLIS
    Το μήνυμα που λές απευθύνεται καταφανώς σε εμάς τους ίδιους,τόσα και τόσα μηνύματα μετά τα Ίμια,οἱ απέναντι μόνο τις ζεϊμπεκιές θυμούνται…
    Και όσο για τον λόγο που δέν βλέπουμε τα σούπερ ελικόπτερα,είναι απλούστατα επειδή είναι τόσο στέλθ,που δέν τα πιάνει ὁ φακός.
    Ιδίως όταν είναι και απόντα…

    1. Όσα πολύ σωστά αναφέρεις, αποτελούν πεδίο και αρμοδιότητα της εξωτερικής πολιτικής και όχι των Εν.Δυνάμεων. Μπορείς να τις ψέξεις για άλλα επί του συγκεκριμένου..

     1. Εννοείται ότι δέν φταίνε οἱ ΕΔ,ἄν και ίσως θα πρέπει να διαχωρίσουμε τυχούσες ευθύνες της στρατιωτικής ηγεσίας.
      Το έχω θέσει πιό πάνω:«μπορεί για τον κάθε καμμένο ἤ κατακαημένο υπουργό να έρχεται ἡ «ανακατάληψη βραχονησίδας» σαν βολική διαφήμιση».

      1. Βρε φταίνε και αυτές αλλά σε άλλο βαθμό και με άλλο τρόπο.Για το συγκεκριμένο σενάριο,όχι.

     1. Εγώ ανέφερα ένα φάσμα επιλογών,με το εγχείρημα της Σμύρνης στο άνω άκρο,τους κάποιους άλλους που θα την κάνανε Κομπάνι ως μία επιπλέον δυνητική επιλογή (ἄν και για δυνατούς λύτες),καθώς και ευκολιώτερες,ήσσονος προσπαθείας επιλογές,που όμως όλες θα είναι οδυνηρές για τους απέναντι.
      Εννοείται ότι,και ίσως έπρεπε να το διευκρινήσω,οἱ εκάστοτε επιλογές υπόκεινται σε στάθμιση των δεδομένων της στιγμής.
      Και δέν είναι υποχρεωτικό να κάνεις την Σμύρνη Διέππη για σένα,μπορείς ίσως και να την κάνεις Αμμόχωστο για τους απέναντι…
      Ἤ Γκρόζνυ,προσωρινά.
      Το θέμα είναι να μήν αποκλείσεις προκαταβολικά ευκαιρίες.
      Εάν εμείς βρεθούμε σε ομηρεία με κάποιες δεκάδες κατοίκους νησίδος του Ανατολικού Αιγαίου υπό το τούρκικο μαχαίρι,ποιά θα έπρεπε να είναι τα δικά μας αντίμετρα/ισοδύναμα,ἤ μάλλον οἱ δικές μας ευκαιρίες;
      Το να ακολουθούμε τις πρωτοβουλίες του εχθρού,ἤ να τον φέρουμε αντιμέτωπο με δικές μας;
      Ἡ Σμύρνη,κατά την γνώμη μου,είναι ἡ σημαντικώτερη τρωτότητα του εχθρού,με τις λιγώτερες δυνατότητες αμύνης,και με τον μεγαλύτερο αντίκτυπο σε ψυχολογικό επίπεδο.
      Ρίξε μια ματιά εδώ:
      http://www.enkripto.gr/2008/06/1974.html
      και αναλογίσου τί θα μπορούσε να προκύψει ως αποτέλεσμα μίας πραγματικής ενέργειας,και πόσος πανικός θα μπορούσε να διαχυθεί από την μεγαλούπολη Σμύρνη προς όλη την υπόλοιπη Τουρκία.

     2. Δεν υπαρχουν θυλακες για να ερεθισεις.
      Το ισοδυναμο ειναι λιγο σαν αντιδραση.
      Στοχος η Ιμβρος και η Τενεδος…(για τους σωστους λογους που προανενφερες)οχι η ηπειρωτικη χωρα….

     3. Ίμβρο και Τένεδο ξέχνα τες,είναι καλά φυλαγμένες.
      Οἱ Τούρκοι έχουν κι αυτοί υπόψιν την έκθεση των δύο νήσων σε ἑλληνικές (αντ)ενέργειες.
      Ἡ Σμύρνη,αντιθέτως,είναι χύμα και ανάσκελα,και δέν υπάρχει εύκολη αντίδραση σε ενδεχόμενη ασύμμετρη ενέργεια,χώρια ότι ὁ πληθυσμός έχει εύκολη «δίοδο διαφυγής» προς το εσωτερικό,την ενδοχώρα,και μπορείς νομίζω να φανταστείς τί χάος προκύπτει όταν εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι με αυτοκίνητα μποτιλιάρουν μία πόλη υπό άτακτη εκκένωση.
      Το καλοκαίρι του 1986,μία φάρσα σήκωσε νυχτιάτικα στο πόδι ολόκληρη την Θεσσαλονίκη,επειδή κάποιος διέδωσε ότι επίκειται σεισμός.
      Σκέψου τώρα όχι μία φάρσα,αλλά μία κατάσταση σαν την Αλικαρνασό στον κύβο.
      Δέν ξέρω ἄν έχει οποιοδήποτε νόημα να εξετάζουμε σενάρια που απαιτούν κότσια,όταν αναφερόμαστε στην Ἑλλάδα που γνωρίζουμε,που είναι ικανή μόνο για παράλυση και αυτοεκποίηση.
      Κάποια “What if” παρέθεσα,μάλλον κάποια WTF.

     4. Αχέροντα, σε βρίσκω με φαντασία!

      Πάντως όσο οι Έλληνες γεννάνε ένα παιδί το πολύ, ας τις ξεχάσουμε τις πολλές μάχες πεζικού. ΘΑ έπρεπε να δίναμε βάση σε αεροπορία και μετά στο ναυτικό.

      ΚΑι μεταξύ μας, δεν ξέρω αν είναι απλά θέμα αριθμού παιδιών. Και στην Ουκρανία και τώρα στην Συρία οι μάχες πεζικού μοιάζουν περισσότερο με αψιμαχίες παρά με μάχες. Για να καταλάβουν 1 χιλιόμετρο θέλουν 10 μέρες.. Ίσως φταίει η σημερινή ισχύς πυρός, ίσως σήμερα κανείς δεν θέλει να πάει σαν σκυλί στ’αμπέλι για 10 μέτρα.. Η τακτική που βλέπω είναι να κρατάνε τον αντίπαλο μακρυά και να τον εξολοθρεύουν απο μακριά. Δεν ξέρω.. Γι αυτό ψηφίζω αεροπορία.
      Για το πεζικό, μέσα παρατήρησης/επικοινωνιών και μετά διόπτρες, ATGMs, ότι ρίχνει ελικόπτερα και καταστρέφει άρματα, όλμοι, πυροβόλα, ας φτιάξουν και κατευθυνόμενα αυτοκινητάκια με μπόμπες… . Αρκεί να μην είναι και πολύ εκ του συστάδην.. ΚΑι εκπαίδευση φυσικά, για να μην το βάλουμε στα πόδια στην πρώτη οβίδα

     5. npo,ἄν τώρα αρχίσουμε να γεννοβολάμε,θα έχουμε ίσως,ίσως λέω,την απαραίτητη επάνδρωση σε 30 χρόνια,κοινώς καλά κρασιά.
      Αυτό όμως που εγώ εννοώ,δέν είναι να μπούμε στην Σμύρνη για να αναμετρηθούμε με τους Τούρκους όπως στο Στάλινγκραντ,αλλά να μπουκάρουμε αιφνιδιαστικά και να φροντίσουμε να δημιουργηθεί χάος-και στο σημείο αυτό έχουμε το 90% του ΑΝΣΚ.
      Ἄν μάλιστα προβούμε σε αντίστοιχες δράσεις σε περιορισμένη ένταση αλλά σε ευρεία έκταση σε άλλα σημεία των μικρασιατικών παραλίων,ίσως δούμε πολλές σκηνές απείρου κάλλους.
      Εγώ με αφορμή την εμπειρία της Θεσσαλονίκης του θέρους 1986 με την γνωστή φάρσα,καθώς και την περίπτωση Γκρόζνυ και την φαντασία μου,έκανα σκέψεις για μικρασιατικά παράλια και μεταφορά του πολέμου στην απέναντι όχθη,έστω και ως αντιπερισπασμό ἤ μπλόφα,ἤ ίσως και μία επανάληψη της περιπτώσεως της Αμμοχώστου,είς βάρος των Τούρκων αυτήν την φορά-έτσι για ποικιλία.
      Ἤδη λίγο μετά το 1974,είχα ακούσει και κάποια σκόρπια πράγματα για τουρκικές μετακινήσεις αμάχων στην Ανατολική Θράκη.
      Κάποια στιγμή διάβασα και στο «εν κρυπτώ» την ανωτέρω ανάρτηση,και αυτό ήταν.
      Εν πάση περιπτώσει,έδειξα κάποιες επιλογές.
      Οἱ αναγνώστες ἄς εξετάσουν την μέχρι σήμερα στάση μας,ακόμη και στο λαθρομεταναστευτικό,και ἄς κάνουν τις σκέψεις τους.

     6. @ ΑΧΕΡΩΝ
      Δεν διαφωνώ καθόλου. Το “φαντασία” δεν το είπα με την έννοια της επιστημονικής φαντασίας αλλά της δημιουργικής φαντασίας.
      ΝΑ ξαναπώ την θέση μου. Αν ο ελληνικός στρατός δεν κιοτέψει (λόγω εσωτερικών διχασμών ή ανεκπαιδευσιάς ή διοικητικού μπάχαλου ή χαζού εξοπλισμού) οι Τούρκοι δεν θα κάνουν τίποτα σημαντικό στο έδαφος, όσο στρατό κι αν έχουν. Οπότε το πράγμα θα κριθεί στον αέρα.

      Νομίζω δλδ πως ο στρατός ξηράς πρέπει να μικρύνει αρκετά προς εξοικονόμιση πόρων, σαν αντιστάθμισμα να εφοδιαστεί με μέσα που ανταποκρίνονται σε αυτά που είδαμε στην Γιουγκοσλαβία, Ουκρανία, Συρία κλπ (δλδ uav, θερμικές κάμερες, διόπτρες, φορητά αντιΤΘ αντιΑ και απο κει και πέρα βάρος στην αεροπορία.

      Το είχαμε ξανασυζητήσει, αλλά δεν βλέπω πω θα μπορέσουμε να κρατήσουμε την ισορροπία παντού με την οικονομική δυσπραγία που είναι μπροστά μας για τα επόμενα 10 τουλάχιστον χρόνια.,

     7. Ιμβρο,Τενεδο ΔΕΝ ειναι αναγκη να τις καταλαβεις.Οπως φυσικα δεν θα καταλαβεις και τιποτα με τη Σμυρνη.Εχει ΤΕΡΑΣΤΙΟ βαθος η Τουρκια και θα απορροφησει οτιδηποτε στο ηπειρωτικο της εδαφος.Το εχουμε ξαναδει το εργο ;).
      Οι εμμονες κοστιζουνε.Στη περιπτωση που περιγραφεις, ΟΛΟ το ανθος των ΕΔ.αυτοκτονειΜολις πανε απεναντι τους ξεχνας ΑΥΤΟΜΑΤΩΣ….
      Αντιθετως αν απομονωσεις αεροναυτικα (εχεις τη δυνατοτητα) τα δυο ή εστω και το ενα απο τα νησια τους πετας τη μπαλα στην εξεδρα.Μονο αυτο μπορεις να κανεις τωρα.
      Να τους παρασυρεις στο ΒΑ Αιγαιο και να τους ξεβρακωσεις με τα μεσα στα οποια υπερεχεις (υ/β,βληματα ε/ε κτλ) δρωντας υπο προυποθεσεις και υπο την α/α ομπρελα σου.
      Και αυτο το εργο το εχουμε ξαναδει 😉

     8. Έχω την εντύπωση ότι προσεγγίζεις την ιδέα μου με ἤδη διαμορφωμένες παραδοχές,και δέν την «δουλεύεις».
      Έτσι,θεωρείς δεδομένο ότι θα πρέπει να πάνε ειδικές δυνάμεις στην Σμύρνη,και ότι θα χαθούν α λά Διέππη.
      Ποιός είπε ότι θα πρέπει να είναι ειδικές δυνάμεις;
      Κατ᾿αρχήν,το ξαναεπισημαίνω,δέν πάμε για να αναμετρηθούμε με τουρκικές μονάδες,πάμε απλώς να δημιουργήσουμε χάος.
      Και το χάος είναι εύκολο να δημιουργηθεί,ιδίως όταν ξέρεις να το προκαλέσεις,και να βρείς τους θύλακες που θα ερεθίσεις.
      Τόσοι Κούρδοι υπάρχουν στην Σμύρνη,δέν χρειάζεται να μιλάμε για Λευκωσία-Αγύρτα,ούτε για Ναγκόρνο -Καραμπάχ.
      Και ἡ Διέππη δέν είχε κἄν ουσιαστικό σχέδιο εκκενώσεως.
      Το στρατηγικό βάθος δέν αρκεί από μόνο του για να σε προφυλάξει από αιφνιδιασμό και αποδιοργάνωση.
      Ἄν το 1919 ριχνόμασταν στην δουλειά,όπως θα έκανε ὁ κάθε βαλκάνιος στην θέση μας,αφήσαμε στον Κεμάλ όχι απλώς το γεωγραφικό (αυτός είναι νομίζω ὁ δόκιμος όρος),αλλά κυρίως το χρονικό βάθος για να επιτύχει τους σκοπούς του.
      Εκεί,και όχι στο γεωγραφικό βάθος,εσπάρησαν-κυρίως- οἱ σπόροι της Καταστροφής.
      Και ἡ Αίγυπτος είχε γεωγραφικό βάθος,αλλά υπέστη στο αφρικανικό της έδαφος,ανατολικά του Σουέζ,την επιδρομή Operation Raviv το 1969,και την κρούση του Σαρόν το 1973.
      Βεβαίως,το κάθε στρατιωτικό συμβάν είναι μοναδικό και ανεπανἀληπτο,αλλά αυτό ισχύει όχι μόνο για όσα συνέβησαν,αλλά και για όσα…μέλλουν να συμβούν.

 2. Ολο γκρινια, αμαν πια! Απο τα Ιμια το 1996 μεχρι τις Οινουσσες το 2016, οι γειτονες με τον τροπο τους απειλουν νησακια που θεωρουν οτι δεν καλυπτονται απο διεθνεις συνθηκες παραχωρησης στην Ελλαδα. Δεν ειναι περιεργη ή αχρηστη η αποστολη αυτη λοιπον, εξαλλου περα απο το ονομα (=μυνημα) της , δεν ειναι κατι πολυ περισσοτερο απο μια τακτικη αεροκινηση ομαδας ειδικων δυναμεων. Να εστιασουμε ομως στον “ασυνηθιστο” εξοπλισμο του AB-205 “Sp.Ops”: προσθαφαιρουμενες ελαστικες δεξαμενες καυσιμου στη θεση του πολυβολητη (αν υπηρχε) για αυξημενη εμβελεια, συστημα πλωτηρων εκτακτου αναγκης στα πεδιλα για πτηση πανω απο θαλασσα, χρηση ΔΝΟ απο το πληρωμα του Ε/Π και μαλλον συμβατος με αυτες εξωτ. φωτισμος πτησης (υπαρχει και ετερο ελικοπτερο). Tελος , το θετικο τωρα τελευταια ειναι οτι το ΓΕΣ , ακουοντας μυρια “επαινετικα” σχολια εδω και καιρο στα αμυντικα μπλογκς , αρχισε να σβηνει απο τις φωτο που δημοσιευει νουμερα και αριθμους των οπλικων συστηματων και μεσων που βοηθουν στην ταυτοποιηση της μοναδας τους.

 3. Αν υποθέσουμε οτι οι τούρκοι καταλαμβάνουν μια βραχονησίδα, αξίζει τον κόπο να στείλουμε τους υπερπολυτιμους ανδρες και υλικά μας με τις όποιες απώλειες αντι να ρίξουμε δυο βομβες και να εξαυλωσουμε οτι τουρκικο στοιχειο υπάρχει εκεί?

  1. H ριψη βομβων ισοδυναμει με εναρξη πολεμου , κατι που σε καποιες περιπτωσεις μπορει να αποφευχθει, με ενα καλα εκπαιδευμενο αγημα που θα εξουδετερωσει τους εισβολεις. Λεμε τωρα.

   1. Καλησπερες! Μα και η καταληψη Εθνικου εδαφους από ξενες δυναμεις, εστω και σε περιορισμενη κλιμακα οσον αφορα χωρο και δυναμεις και υλικα, δεν είναι μια καθαρα πολεμικη ενεργεια; Θοδωρής.

     1. πηγα στρατο το καλοκαιρι του 1996 και στο Α’ΣΣ 485 τδβ εβλεπα αυτοκολητα στικερ στα διαφορα επιπλα
      στα γραφεια α, β ,γ, δ γραφειο , με τη λεξη παραμενει , προφανωσ για αν θα μεταφερονταν σε χορουσ διασπορασ ,τουσ τριτοετεισ ευελπιδες στο κεδβ τουσ ειχε στοιχισει η υποστολη τησ σημαιας ,στα νοσοκομεια ακουσα 401 -404 ακουσα ιστοριεσ απο παλιοτερουσ που ηταν στο στρατο οπωσ στο κεπικ απο
      αξ Κ οτι το πληρωμα του ελικοπτερου ηταν εθελοντικο το κανονικο πληρωμα ειχε αρνηθει να πεταξει

    1. Θοδωρή,την λέξη «στρουθοκαμηλισμός» την γνωρίζεις φαντάζομαι.
     Ἤ την φράση «μας φτύνουν και λέμε βρέχει».
     Και όποιον πεί πειστικώτερα ότι βρέχει,τον ψηφίζουμε και πρωθυπουργό.

 4. στο κεδβ ειδα ανθυπολοχαγουσ που ειχαν τελιωσει ΣΜΥ (ΤΘ) και μετα ΣΣΕ(ΔΒ) οταν το ειπα στον ανθιπασπιστη αξ
  Κ στο 485 ,μου ειπε οτι αυτο δεν θα το εκανε ποτε ,αρκετα τραβηξε στη ΣΜΥ και ΣΣΕ στο καπακι για αυτον ηταν αδιανοητο , το χαρτι μου για στρατευση ελεγε τεθωρακισμενα αλλα μου προτειναν ΔΒ . ΥΠ ,ΥΓ επελεξα ΔΒ στο λυκειο επελεξα αλεξιπτωτιστης αλλα ειχα γραψει οτι ειχα περασει τυφο στο χαρτι στο ΚΕΔΒ ειχα επιλεξει Χιο σαν πρωτη μεταθεση

  1. τωρα καταλαβαινω την ατακα στο ΚΕΔΒ οτι οι ΔΒ ειναι οπλο ,τα ΥΠ και ΥΓ ειναι σωματα , ο αξ Κ στο 485 ,εχει κανει σε νησι σε υποκλοπεσ και μεταφραση τουρκικων ασυρματων σε τουρκικεσ ασκησεισ ,ελεγε διαφορεσ ανεκδοτεσ ιστοριες , οι εξωτκεσ ειδικοτιτεσ στισ δβ ειναι ερμησ {κοδ ψηφ τηλεφ) και πολυδιαυλικα σαν νεωσηλεκτος ειχα ομαδαρχεσ υποψ εφεδρ βαθμ {ΛΥΒ) ερμηδεσ μαστερ μηχανολογιας στην αγγλια το ερμησ ειναι εποχουμενο

   1. ηταν δυο απο λυβ μηχανολογοι απο αγγλικο πανεπιστημιο σπουδες και μαστερ η μητερα του ενοσ ηταν γιατροσ στον ογγκολογος στον Αγιο Σαββα ο αλλοσ λοχοσ ειχε ομαδαρχη απο παντειο ο οποιοσ την ειχε δει
    drill instructor στο USMC ,αυτοι οι δυο λυβ μηχανολογοι ηταν πολυ cool

    1. Είναι απλό στέλνεις καναντέρ να ρίξουν νερό από μεγάλο ύψος στην βραχονησίδα και αν μπορείς κάτσε από κάτω!
     Για να δω για πότε την κοπανάς από εκεί γεμάτος μώλωπες και σπασίματα!

     Χωρίς να ρίξεις σφαίρα!

     1. Και μετά,με τί μούτρα θα πάει το πρωθυπουργίδιον μας να μοιράσει λελούδια σε δημοσιογράφους μαζί με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας,ἔ;

 5. Σημαίνει ο Θεός, σημαίνει η γης, σημαίνουν τα επουράνια,
  σημαίνει και η Αγιά Σοφιά, το Μέγα Μοναστήρι
  με τετρακόσια σήμαντρα κι εξηνταδυό καμπάνες,
  …………………………………….
  Πάψετε το χερουβικό κι ας χαμηλώσουν τ’ άγια,
  παπάδες πάρτε τα ιερά και ‘σεις κεριά σβηστείτε,
  γιατί είναι θέλημα Θεού η Πόλη να τουρκέψη.
  ……………………………………..
  Η Δέσποινα ταράχθηκε κι εδάκρυσαν οι εικόνες
  “Σώπασε κυρά Δέσποινα και μη πολυδακρύζεις
  πάλι με χρόνους, με καιρούς, πάλι δικά μας θα ‘ναι”.

   1. στο διπλα κρεβατι δικηγοροσ Phd διδακτορικο ναυτικο δικαιο στην αγγλια αλλοσ διδακτορικο σε ιστορια παλι στην αγγλια στο θαλαμο υπηρχαν 4-5 διδακτορικα χωρια τα μαστερ

    1. αυτοσ με το διδακτορικο στην ιστορια διδασκε στο καιμπριτζ και τα παρατησε για να κανει φανταροσ ηταν σημαθητησ του αδερφου μου στο αριστοτελειο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.