Ολοκληρώθηκε η εθνική διακλαδική άσκηση κυβερνοάμυνας “ΠΑΝΟΠΤΗΣ 2018”

Περισσότερα από 200 στελέχη, από 25 φορείς από όλη τη χώρα, ασκήθηκαν στην αντιμετώπιση διαφόρων περιστατικών κυβερνο-ασφάλειας, στο πλαίσιο της εθνικής διακλαδικής άσκησης Κυβερνο-άμυνας “ΠΑΝΟΠΤΗΣ 2018”,που διεξήχθη υπό το συντονισμό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) και ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 25 Μαΐου, καλύπτοντας τόσο μεμονωμένα συμβάντα όσο και περιστατικά ευρύτερης έκτασης που απαιτούσαν συντονισμένη ανταπόκριση σε πολλαπλά επίπεδα.

Ειδικότερα στην άσκηση συμμετείχε προσωπικό από τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, καθώς και φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Τα επεισόδια που αντιμετωπίσθηκαν κάλυψαν πλειάδα αντικειμένων κυβερνοάμυνας, όπως ανάλυση ιομορφικού λογισμικού, ψηφιακή διερεύνηση πειστηρίων σε διαφορετικά λειτουργικά συστήματα Η/Υ και έξυπνων κινητών τηλεφώνων, έλεγχο ευπαθειών εφαρμογών διαδικτύου και ιστού και εντοπισμό και ανάλυση παραβίασης δικτυακής υποδομής.

Στην άσκηση συμμετείχε και η Διοίκηση Επικοινωνιών και Κυβερνοάμυνας (ΔΕΠΚΥΒ) της Εθνικής Φρουράς.

Στην άσκηση, η οποία τελούσε υπό τον συντονισμό του ΓΕΕΘΑ/ΔΙΚΥΒ, συμμετείχαν εκτός των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και Κύπρου, φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα καθώς και της Ακαδημαϊκής Κοινότητας. Ειδικότερα από την Κύπρο συμμετείχαν με εκπροσώπους οι Ομάδες Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών του Γραφείο Επιτρόπου Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΕΡΗΕΤ), του Τμήματος Υπηρεσιών Πληροφορικής (ΤΥΠ), του Κυπριακού Ερευνητικού και Ακαδημαϊκού Δικτύου (ΚΕΑΔ) του Πανεπιστημίου Κύπρου και της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου.

Σκοπός της άσκησης ήταν η εξάσκηση των συμμετεχόντων στην αντιμετώπιση περιστατικών κυβερνοάμυνας, με σκοπό την συντονισμένη ανταπόκριση σε υψηλού επιπέδου κυβερνοεπιθέσεις, σε επιχειρησιακό και τακτικό επίπεδο, καθώς και η επαύξηση του επιπέδου συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων.

Ο Αρχηγός της ΕΦ, Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο χώρο διεξαγωγής της άσκησης, υπογράμμισε την απαίτηση ανάπτυξης συνεργασίας μεταξύ του συνόλου των εμπλεκόμενων στο θέμα της Κυβερνοάμυνας φορέων, προκειμένου να επιτευχθεί η αποτελεσματική αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων ασφαλείας ως αποτέλεσμα της ραγδαίας ανάπτυξης του κυβερνοχώρου.

Υπενθυμίζεται, ότι ο μήνας Μάιος έχει καθοριστεί από την Εθνική Φρουρά ως μήνας σχετικός με την ασφαλή χρήση και χρήση του διαδικτύου.

Υπενθυμίζεται ότι η αντιμετώπιση των απειλών του κυβερνοχώρου βρέθηκε στο επίκεντρο της 12ης διαβαλκανικής συνόδου Αρχηγών ΓΕΕΘΑ, που πραγματοποιήθηκε προχθές στο Βελιγράδι.

Στο συγκεκριμένο θέμα αναφέρθηκε ο επικεφαλής της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας και πρώην εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ, Karsten Geier, σε ομιλία του με θέμα «Ασφάλεια και άμυνα στον κυβερνοχώρο – κίνδυνοι και ευκαιρίες για μια επιτυχημένη περιφερειακή συνεργασία.

Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, επισήμανε ότι «η δυνητική επίδραση των απειλών του κυβερνοχώρου σε όλες τις μορφές στρατιωτικών επιχειρήσεων, αλλά και σε κρίσιμες πτυχές κρατικής και οικονομικής λειτουργίας, σε συνδυασμό με την παγκόσμια αρχιτεκτονική και διάσταση της τεχνολογίας της πληροφορίας, καθιστά επιβεβλημένη την υιοθέτηση μέτρων διεθνούς συλλογικής αντιμετώπισής τους».

Τα μέτρα, πρόσθεσε, «πρέπει να αφορούν στους τομείς ανταλλαγής πληροφοριών και συνεργασίας στην αποτροπή και στον χειρισμό κυβερνοεπιθέσεων». Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα, στο πλαίσιο της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας της ΕΕ (Permanent Structured Cooperation), ηγείται του προγράμματος ‘’Cyber Threats and Incident Response Information Sharing Platform», με σκοπό τη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ κρατών-μελών της ΕΕ στον κυβερνοχώρο.

Επίσης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στην τοποθέτηση του τόνισε ότι απαιτείται να γίνονται σεβαστά το διεθνές δίκαιο και οι υφιστάμενες συνθήκες.

Στο πλαίσιο της συνόδου παρουσιάστηκαν:

– η πρόοδος των εργασιών των υποομάδων εργασίας για τις ασύμμετρες απειλές και την ατομική/επιχειρησιακή εκπαίδευση και επιμόρφωση

– το περιοχικό περιβάλλον ασφαλείας και τα κέντρα εκπαίδευσης ραδιοβιοχημικού (ΡΒΧ) πολέμου και επιχειρήσεων διατήρησης ειρήνης της Σερβίας.

Όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ, στο περιθώριο της συνόδου, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ είχε συναντήσεις με όλους τους ομολόγους του και τους λοιπούς προσκεκλημένους αξιωματούχους, με τους οποίους συζήτησε θέματα διμερούς ενδιαφέροντος. Κατά την παραμονή του στο Βελιγράδι, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε με τον πρέσβη της Ελλάδας στη Σερβία, Ηλία Ηλιάδη.

Στη σύνοδο συμμετείχαν οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Βουλγαρίας, του Μαυροβουνίου, των Σκοπίων, της Σερβίας, της Τουρκίας και o υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ της Ρουμανίας ενώ παρέστησαν με την ιδιότητα του προσκεκλημένου, ο πρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής της ΕΕ, ο αντιπρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ, ο διοικητής της συμμαχικής διοίκησης στη Νάπολη και η υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ της Σλοβενίας.

Την έναρξη των εργασιών της συνόδου κήρυξε ο υπουργός ‘Αμυνας της Σερβίας, Aleksandar Vulin.

Η διαβαλκανική σύνοδος αρχηγών ΓΕΕΘΑ αποσκοπεί στην ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας και στην ανάπτυξη των δυνατοτήτων των χωρών της περιοχής, έτσι ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά πιθανές προκλήσεις για την ασφάλειά τους.

Πηγές: ΓΕΕΘΑ, ΓΕΕΦ, capital.gr.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

2 Απαντήσεις

  1. Ή εκπαίδευση στο αντικείμενο του πολέμου στην 5η διάσταση της άμυνας(όπως αποκαλείται απο τους ειδικούς του χώρου), είναι ίσως η πιο σημαντική (ειδικά) για τις ΕΔ/ΣΑ στις χώρες που στηρίζουν την λειτουργεία κρίσιμων εγκαταστάσεων παροχής υπηρεσιών σε υποδομές της πληροφορικής. Οποίος μένει πίσω σε αυτό το αντικείμενο, είναι καταδικασμένος να χάσει το παιχνίδι, σε μια εποχή όπου ακόμα και οι ιπτάμενοι σε νέα αεροπορικά συστήματα (π.χ. NH90, TIGER) είναι περισσότερο System Manager παρά πιλότοι(σύμφωνα πάντα με σχετικές αναφορές ειδικών).

    Μια επίθεση στις υποδομές «SCADA» μιας χώρας, μπορεί να έχει τις ίδιες συνέπειες με ένα η περισσότερα πλήγματα ακριβείας με έξυπνα όπλα(χωρίς να γίνεται άμεσα αντιληπτή η επίθεση και χωρίς να εμφανίζονται φυσικές ζημιές στο σημείο που χτυπάει η επίθεση).

    Ο πολεμιστής στον κυβερνοχώρο θα είναι(αν δεν είναι ήδη) ίσως ο πιο σημαντικός παράγοντας στους μελλοντικούς πολέμους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.