Την Τετάρτη το διακλαδικό μαχητικό κρούσης «F-35» πραγματοποίησε την τελική δοκιμαστική πτήση εξέλιξης, ολοκληρώνοντας ουσιαστικά την φάση εξέλιξης του προγράμματος έντεκα χρόνια μετά από την πρώτη πτήση του αεροσκάφους το 2006.

Το «F-35», που κατασκευάζεται από την «Lockheed Martin», πλέον, θα προχωρήσει στις επιχειρησιακές δοκιμές και την αξιολόγηση που διενεργούνται από το ανεξάρτητο γραφείο δοκιμών (“JPO”) του Πενταγώνου. Μόλις ολοκληρωθούν, θα έχει επισήμως ολοκληρωθεί το τμήμα “Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Συστήματος” (“SDD”) του προγράμματος και το «F-35» θα εισέλθει στην πλήρους ρυθμού παραγωγή.

Ο αντιναύαρχος Ματ Ουϊντερ, διευθύνων σύμβουλός του διακλαδικού προγράμματος «F-35», δήλωσε την Τετάρτη στο συνέδριο του ναυτικού «Θάλασσα, Αέρας, Διάστημα» ότι αυτήν την εβδομάδα περιμένει να τελειώσουν οι τελικές πτητικές δοκιμές «SSD» «και ενδεχομένως ακόμη και σήμερα… Αυτό ειναι ένα σημαντικό ορόσημο για αυτό το πρόγραμμα».

Αυτό το σημείο δοκιμών -κατά τη διάρκεια των οποίων το αεροσκάφος δοκιμών του ναυτικού «CF-2» συνέλεξε στοιχεία ενω μετέφερε ως εξωτερικό φορτίο πυρομαχικά «GBU-31 Joint Direct Attack Munition» και πυραυλους «AIM-9X Sidewinder»- έλαβε χώρα την 11η Απριλίου στον αεροπορικό σταθμό αεροπορίας ναυτικού Πατουξέντ Ρίβερ, στο Μέριλαντ.

Για όλη την περίοδο του προγράμματος, το γραφείο διακλαδικού προγράμματος («JPO») ήταν υπεύθυνο για τη «διεξαγωγή περισσότερων από 9200 πτήσεων, την συγκέντρωση περισσότερων από 17000 ωρών πτήσης, και την εκτέλεση περισσότερων από 65000 σημείων δοκιμών για την πιστοποίηση των δυνατοτήτων της σχεδίασης, ανθεκτικότητας, λογισμικού, αισθητήρων, όπλων και των επιδόσεων και για τις τρεις εκδώσεις του «F-35», δήλωσε την Πέμπτη ο Ουΐντερ σε ανακοίνωση του.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος «SSD», το πρόγραμμα ολοκλήρωσε περισσότερες από 1500 δοκιμαστικές κάθετες προσγειώσεις των αεροσκαφών έκδοσης βραχείας απογείωσης και κάθετης προσγείωσης (“STOVL”) “F-35B” του Σώματος Πεζοναυτών και πραγματοποίησε έξι περιόδους θαλασσίων δοκιμών με το «F-35B» και την έκδοση αεροπλανοφόρου «F-35C».

Επίσης, πραγματοποίησε 183 δοκιμαστικές αφέσεις όπλων και 46 δοκιμαστικές εκτοξεύσεις όπλων ακριβείας, όπως επίσης και 22 δοκιμές αποτελεσματικότητας αποστολής που σταθμίζουν την ικανότητα των «F-35» να αντιμετωπίζουν εξελιγμένες απειλές με εμπλοκές πολλαπλών πλοίων από έως οχτώ διακλαδικά μαχητικά κρούσης, ανέφερε το “JPO” σε δελτίο τύπου.

Ο αντιπρόεδρος της “Lockheed Martin” και γενικός διευθυντής του προγράμματος “F-35”, Γκρέγκ Ουλμερ, το αποκάλεσε ως “το πιο ολοκληρωμένο, ενδελεχές και ασφαλές αναπτυξιακό δοκιμαστικό πρόγραμμα πτήσεων στην ιστορία της αεροπορίας”.

Ωστόσο, δεν ήταν χωρίς αναταράξεις. Οι υπερβάσεις κόστους οδήγησαν στην παραβίαση του νόμου Ναμ-ΜακΚάρντι το 2010 που ανάγκασαν το υπουργείο άμυνας να εκτιμήσει κατά πόσο πρέπει να συνεχίσει στο πρόγραμμα.

Και παρόλο που το “JPO” απέκτησε καλύτερο έλεγχο στα συνολικά κόστη εξέλιξης, παραγωγής και συντήρησης, υπήρχαν μερικά υψηλού επιπέδου τεχνικά προβλήματα που περιελάμβαναν ζητήματα του κινητήρα που προκάλεσαν φωτιές και απέτρεψαν τα αεροσκάφη να εμφανιστούν στην αεροπορική έκθεση “Φάρνμπουρο 2014” και το ελάττωμα στην μόνωση αγωγού παροχής που προκάλεσε την καθήλωση κάποιων αεριωθούμενων μέσα στο 2016.

Το τελευταίο πρόβλημα, περιστρέφεται γύρω από τη διάβρωση που βρέθηκε σε οπές στερέωσης/ανάρτησης, λύθηκε τεχνικά, αλλά το “JPO” και η “Lockheed” εξακολουθούν να διαφωνούν για το ποιος θα πληρώσει τις επισκευές. Το υπουργείο άμυνας των ΗΠΑ ανέστειλε τις παραλαβές μέχρι να βρεθεί μια λύση.

Αν και οι δοκιμαστικές πτήσεις “SDD” έχουν ολοκληρωθεί, οι δοκιμαστικές πτήσεις του “F-35” θα συνεχιστούν στο πλαίσιο των εν συνεχεία προσπαθειών εκσυγχρονισμού που ονομάζονται “Continuous Capability Development and Delivery”, ή “C2D2”, όπως ανακοίνωσε το “JPO”.

Ωστόσο, αυτή η στρατηγική υπήρξε επίσης κάπως αμφιλεγόμενη.

Όταν τον Σεπτέμβριο ο Ουΐντερ αποκάλυψε αυτή την στρατηγική κατά τη διάρκεια της σύσκεψης του “Defence News”, είχε αναφέρει ότι η χρήση ενός ευέλικτου λογισμικού εξέλιξης θα βοηθούσε το πρόγραμμα να λαμβάνει συνεχόμενα ενημερώσεις λογισμικού και βελτιώσεις.

Αλλά οι επικριτές λένε ότι η “C2D2” θα επιτρέψει στο “JPO” να ισχυρίζεται ότι παρέδωσαν πλήρως επιχειρησιακά αεριωθούμενα με λογισμικό “3F” και να σπρώξουν την επιδιόρθωση των μικρότερων ελαττωμάτων στο λογισμικό για αργότερα στην πορεία του προγράμματος.

Valerie Insinna

Απόδοση/Μετάφραση από το “DefenceNews.Com” για την Προέλαση.

One Response

  1. Kostas

    Ήταν το πιο εξαντλητικό προγραμμα δοκιμών που έχει ποτέ υπάρξει.

    Είναι ένα δείγμα του ποσό πολύπλοκη είναι η ανάπτυξη ενός μαχητικού σήμερα.

    Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: