Με τον Υπουργό Άμυνας της Λετονίας Raimonds Vejonis. (ΥπΕθΑ)

Επίσημη επίσκεψη στη Λετονία πραγματοποίησε χθες (9.4.2014) ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο κ. Αβραμόπουλος έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Λετονίας Andris Berzins, ο οποίος του ζήτησε να μεταφέρει τα συγχαρητήριά του στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και την ελληνική Κυβέρνηση για την επιτυχία τους να οδηγήσουν σε ανάκαμψη την ελληνική οικονομία και να επαναφέρουν την Ελλάδα στις κεφαλαιακές αγορές.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας συναντήθηκε ακόμη με τον Υπουργό Άμυνας της Λετονίας Raimonds Vejonis. Τον κ. Αβραμόπουλο συνόδευσαν ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τσιάρας και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος.

Με τον Υπουργό Άμυνας της Λετονίας Raimonds Vejonis. (ΥπΕθΑ)

Μετά τη συνάντηση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας με τον Λετονό ομόλογό του, ακολούθησαν δηλώσεις:

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Με τη σημερινή μου επίσκεψη εδώ, ένα καινούριο κεφάλαιο άνοιξε στις σχέσεις ανάμεσα στην Λετονία και στην Ελλάδα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω το συνάδελφό μου για την εγκάρδια φιλοξενία και γιατί μεταξύ άλλων είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για πάρα πολλά θέματα που άπτονται της συνεργασίας μας στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.

Η Ελλάδα αυτό τον καιρό ασκεί τα καθήκοντά της ως Προεδρεύουσα χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της, αναπτύσσει ένα δίκτυο σχέσεων με όλες τις χώρες της Ευρώπης και ειδικότερα αυτές που απαρτίζουν το τόξο των Ευρωπαϊκών συνόρων από την Βαλτική μέχρι την Μεσόγειο Θάλασσα.

Με τον ομόλογό μου, συζητήσαμε για την ανάπτυξη αμυντικής συνεργασίας, σε θέματα εκπαίδευσης, ανταλλαγής γνώσεων και πληροφοριών, καθώς και κατάρτισης των στελεχών μας. Το κυριότερο όμως όλων είναι ότι αναλύσαμε στρατηγικά την εν εξελίξει γεωπολιτική κατάσταση που αφορά άμεσα στο μέλλον της , της Ευρώπης, (με έμφαση στην Ουκρανία, στην Σύρια).

Με τον Υπουργό Άμυνας της Λετονίας Raimonds Vejonis. (ΥπΕθΑ)

Καταλήξαμε σε μια σειρά από συμπεράσματα. Σύντομα δε θα κληθεί ο Υπουργός Αμύνης της Λετονίας στην Αθήνα, όπου θα υπογράψουμε αμυντική συμφωνία, η οποία θα καλύπτει όλο το φάσμα των θεμάτων που θίξαμε.

Επίσης, παρουσία σήμερα του Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμύνης του Ελληνικού Κοινοβουλίου κ. Τσιάρα και του ομολόγου του, αποφασίσθηκε σύντομα να έλθει στην Αθήνα, η αντίστοιχη Επιτροπή της Λετονίας, ώστε να αναπτυχθεί συνεργασία και σε Κοινοβουλευτικό επίπεδο.

Πέραν αυτού, και παρά το γεγονός ότι το αντικείμενό της συζήτησής μας αφορούσε σε αμυντικά και πολιτικά θέματα, επεκταθήκαμε και σε άλλους τομείς (τουρισμός, οικονομικές και εμπορικές σχέσεις), και σημειώσαμε ότι οι δύο χώρες μπορούν να διαδραματίσουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της Ευρωπαϊκής συνοχής.

Η Λετονία είναι μια μικρή μεν σε μέγεθος χώρα, πολύ σύγχρονη δε στην οργάνωσή της. Η δε Ελλάδα, ένα από τα παλαιότερα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ευρωπαϊκή πορεία της Λετονίας, και με την εμπειρία και τη γνώση όλων αυτών των ετών, θα της είναι ιδιαίτερα χρήσιμη, εν όψει της ανάληψης της Προεδρίας από την ίδια, έξι μήνες μετά.

Ήταν μια χρήσιμη, αν και σύντομη επίσκεψη, και θα ήθελα να ευχαριστήσω τον συνάδελφό μου Υπουργό Αμύνης της Λετονίας, για την εγκαρδιότητα, τη φιλία και την αλληλεγγύη που χαρακτήρισε τη σημερινή μας συνάντηση, η οποία προαναγγέλλει ακόμα πιο ισχυρές διμερείς σχέσεις στο άμεσο μέλλον.

Τέλος, έκρινα σκόπιμο να στείλω μήνυμα στο φίλο λαό της Λετονίας. Θα ήθελα να τον ευχαριστήσω μέσω του Υπουργού Αμύνης και του Προέδρου της Δημοκρατίας της Λετονίας, τον οποίο συνάντησα πριν λίγο, για την επίδειξη αλληλεγγύης, στις δύσκολες στιγμές που μέχρι πρόσφατα περνούσε η Πατρίδα και ο λαός μας, στην προσπάθειά μας να ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση.

R. VEJONIS: Με το συνάδελφό μου από την Ελλάδα, είχαμε μια πολύ παραγωγική συνάντηση, κατά την οποία είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε, πρώτον, την παρούσα κατάσταση στην Ουκρανία και σε κοντινή απόσταση από τα σύνορά μας, και δεύτερον, τρόπους να βελτιώσουμε τη συνεργασία μας τόσο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, όσο στο διμερές επίπεδο, μεταξύ της Λετονίας και της Ελλάδας.

Στο διμερές επίπεδο, θα υπογράψουμε σύντομα μια συμφωνία μεταξύ των Υπουργείων μας, η οποία θα θέσει τις βάσεις για περαιτέρω συνεργασία.

[youtube=http://youtu.be/Lq1O1M9uaKI]

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: