Ο ΥΕΘΑ Δ. Αβραμόπουλος στην Έκθεση Ειδικών Δυνάμεων SOFEX 2014 στην Ιορδανία. (ΥπΕθΑ)

Ο κ. Αβραμόπουλος είχε συνομιλίες με τον Ιορδανό Πρωθυπουργό και Υπουργό Άμυνας Dr. Abdalla Ensour, με τον Υπουργό Εσωτερικών Husein Hazza Mazali και με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Atef Tarawneh, ενώ πραγματοποίησε ξεχωριστή κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Πρίγκηπα Feisal Bin Al Hussein.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας παραβρέθηκε στα εγκαίνια της 10ης Έκθεσης Ειδικών Δυνάμεων SOFEX 2014, που πραγματοποιείται στο Αμμάν και παρακάθισε σε γεύμα που παρέθεσε ο Βασιλιάς της Ιορδανίας Abdullah ΙΙ ibn Al Hussein.

Ο κ. Αβραμόπουλος παρακάθισε επίσης σε δείπνο που παρέθεσαν προς τιμήν του οι σύλλογοι της ελληνικής ομογένειας και το προεδρείο του συλλόγου Ιορδανών αποφοίτων ελληνικών Πανεπιστημίων και στρατιωτικών Σχολών.

Τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας συνόδευσε η Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώφη Γεννηματά, αρμόδια για θέματα αμυντικής βιομηχανίας και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος.

Η Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο και CEO του KADDBΗ (King Abdullah II Design and Development Bureau), Shadi Ramzi Majali, με τον οποίο συζήτησε και έθεσε το θέμα της εδραίωσης μιας ευρύτερης συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας μεταξύ των δύο χωρών.

Ο ΥΕΘΑ Δημήτρης Αβραμόπουλος στην έναρξη της Έκθεσης Ειδικών Δυνάμεων SOFEX 2014 κατά την επίσκεψή του στην Ιορδανία. (ΥπΕθΑ)

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Πραγματοποίησα μία σύντομη αλλά πολύ ουσιαστική επίσκεψη στην Ιορδανία, μια χώρα με βαρύνουσα σημασία για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Μια περιοχή που είναι του άμεσου στρατηγικού ενδιαφέροντος της Ελλάδος και που, όπως είναι γνωστό, κλυδωνίζεται τα τελευταία χρόνια από τις σοβαρές επιπτώσεις, κυρίως της συριακής κρίσης.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιορδανία είναι άριστες και βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό, στην αλληλεγγύη και τη φιλία. Είναι επιθυμία, τόσο δική μας, όσο και της Ιορδανικής πλευράςνα ενισχύσουμε και να διευρύνουμε τη συνεργασία μας σε όλους τους τομείς.

Ο ΥΕΘΑ Δ. Αβραμόπουλος στην έναρξη της Έκθεσης Ειδικών Δυνάμεων SOFEX 2014 στην Ιορδανία. (ΥπΕθΑ)

Η Ιορδανία αποτελεί έναν εκ των βασικότερων παραγόντων με καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, τόσο αναφορικά με τη Συρία, αλλά και με την εν εξελίξει ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τις τραγικές συνέπειες της συριακής κρίσης. Περισσότεροι από 600.000 πρόσφυγες φιλοξενούνται σε ιορδανικούς καταυλισμούς επιπλέον των Παλαιστινίων.

Η Ελλάδα συμμετείχε στην ανθρωπιστική βοήθεια για την αντιμετώπιση του ζητήματος των προσφύγων, παρά την οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων, με ένα ποσό της τάξεως των 250.000 ευρώ.

Ελλάδα και Ιορδανία διατηρούν εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες άριστες σχέσεις πέραν των ιστορικών δεσμών που ανάγονται στο απώτερο παρελθόν, γεγονός που αποδεικνύεται από τη στενή συνεργασία που οι δύο χώρες αναπτύσσουν σε θέματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και στα πλαίσια των διεθνών οργανισμών.

Ο ΥΕΘΑ Δ. Αβραμόπουλος στην Έκθεση Ειδικών Δυνάμεων SOFEX 2014 στην Ιορδανία. (ΥπΕθΑ)

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σημειώσω ότι μεγάλος αριθμός Ιορδανών που βρίσκονται σήμερα σε ηγετικές θέσεις στη χώρα έχουν αποφοιτήσει από ελληνικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, στα οποία σπούδασαν με υποτροφίες του ελληνικού κράτους, κάτι το οποίο όχι μονάχα δεν λησμονούν, αλλά τιμούν, μιας είναι και οι καλύτεροι πρεσβευτές της Ελλάδος σε αυτή τη φιλική και φιλόξενη χώρα.

Η αποστολή είχε βεβαίως ένα σκοπό: να συμμετάσχω σε μια μεγάλη αμυντική έκθεση που διοργανώθηκε εδώ, αλλά και να πραγματοποιήσω επαφές με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Ιορδανίας, μεταφέροντας ένα μήνυμα για περαιτέρω συνεργασία σε όλους τους τομείς.

O ΥΕΘΑ Δ. Αβραμόπουλος με τον Πρωθυπουργό και Υπουργό Άμυνας της Ιορδανίας Dr Abdalla Ensour και τον Υπουργό Εσωτερικών της Ιορδανίας Husein Hazza Al Mazali. (ΥπΕθΑ)

Θέλω να πιστεύω ότι με την πολιτική που υιοθετεί η ελληνική Κυβέρνηση τον τελευταίο καιρό, η Ελλάδα ανακτά τη θέση της ως γεωπολιτικός παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μας, η οποία διέρχεται πράγματι δύσκολες στιγμές.

Πριν από λίγες ημέρες, ήμουν στην Αίγυπτο όπου είχα επαφές με την αιγυπτιακή πολιτική ηγεσία, ενώ ακολουθούν και άλλες επαφές σε όλο το τόξο των χωρών που μας περιβάλλουν.

Η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες να διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο πάντοτε στα πλαίσια μιας φιλειρηνικής και σταθεροποιητικής πολιτικής».

[vimeo http://vimeo.com/94332682]

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

One Response

  1. Χάρης Πέιος

    Δυσκολευομαστε να κατανοήσουμε την πολιτική του ΥΠΕΘΑ. Τι προωθεί, μήπως κροατικά και ολλανδικά ναυπηγεία; τι είδους κοινή αμυντική βιομηχανική συνεργασία με τις αραβικές χώρες; σαν ευρωπαίος μιλάει ευρύτερα γιατί η ίδια η ελληνική κυβέρνηση αγοράζει από παντού εκτός απο τις ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες. Οι Αραβες καταλαβαίνουν ποιους εκπροσωπεί ο Αβραμόπουλος; όχι πάντως την ελληνική βιομηχανία

    Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: