Ολοκληρώθηκε η κοινή στρατιωτική άσκηση Κύπρου-Ισραήλ “ΟΝΗΣΙΛΟΣ – ΓΕΔΕΩΝ – 2/2015” (φωτ)

Η ανακάλυψη του κοιτάσματος Ζορ στην Αίγυπτο άλλαξε τα δεδομένα στον ενεργειακό χάρτη της Αν. Μεσογείου. Φωτογραφία απο την ΤΑΜΣ «ΟΝΗΣΙΛΟΣ – ΓΕΔΕΩΝ – 2/2015». (ΓΕΕΦ)

Πραγματοποιήθηκε την 05 Νοεμβρίου 2015 η κοινή στρατιωτική άσκηση της Εθνικής Φρουράς με τις Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ «ΟΝΗΣΙΛΟΣ – ΓΕΔΕΩΝ – 2/2015». Η άσκηση διεξήχθη εντός του F.I.R Λευκωσίας και σε αυτήν συμμετείχαν μαχητικά αεροσκάφη της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, επιθετικά ελικόπτερα των Πολεμικών Αεροποριών Κύπρου – Ισραήλ, επίγειες δυνάμεις και δυνάμεις αεράμυνας της Εθνικής Φρουράς.

Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Γεώργιος Μπασιακούλης παρακολούθησε την άσκηση από τη θέση χειριστού ελικοπτέρου τύπου ΜΙ-35, το οποίο επιχειρούσε στη περιοχή.

Η άσκηση ήταν πολύ απαιτητική με αμφίδρομη εκπαίδευση τόσο για τις εναέριες, όσο και τις επίγειες δυνάμεις.

Tα πρώτα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά από τις επιτυχείς συνεργασίες Αεροσκαφών και Ελικοπτέρων που επιχειρούσαν για εξουδετέρωση μονάδων Αεράμυνας και Αρμάτων, όσο και για τις μονάδες Αεράμυνας με την αποκάλυψη, εγκλωβισμό και εξουδετέρωση των εναερίων μέσων. Τα διδάγματα που συνεχίζουν να εξάγονται, θα μελετηθούν ξεχωριστά, κατ’ αρχήν στο επίπεδο του ΓΕΕΦ και κατόπιν σε συνεργασία με τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις.

Αυτή ήταν η δεύτερη διμερής άσκηση Κύπρου και Ισραήλ. Η πρώτη έλαβε χώρα τον Φεβρουάριο του 2014, στην οποία και τότε F16 και F15 του Ισραήλ πραγματοποίησαν περίπου 40 εξόδους πετώντας εντός του FIR Λευκωσίας. Οι ασκήσεις αυτές κινούνται στον άξονα συνεργασίας στους τομείς της ασφάλειας και της ενέργειας και πραγματοποιούνται στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, την ώρα που είναι σε εξέλιξη διπλωματικός μαραθώνιος εκ μέρους του προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη, και στον οποίο βασικοί συμμετέχοντες είναι η Ελλάδα και το Ισραήλ.

ΤΑΜΣ «ΟΝΗΣΙΛΟΣ – ΓΕΔΕΩΝ – 2/2015»

Στο πλαίσιο αυτό, κατ’ αρχήν είναι σε εξέλιξη η πρωτοβουλία Αναστασιάδη να κληθούν εκατέρωθεν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, και ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς. Επίσης, όπως κατέγραψε ήδη το ρεπορτάζ της «Καθημερινής» σε Βρυξέλλες και Λευκωσία, αν και οι τελευταίες αρνητικές εξελίξεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων «πάγωσαν» προς στιγμήν την εν λόγω πρωτοβουλία, το προσεχές ταξίδι του Κύπριου προέδρου της Δημοκρατίας στο Ισραήλ, στην Παλαιστίνη και την Ιορδανία αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία ώστε να υπάρξει βολιδοσκόπηση για το πώς μπορεί να γίνει επανεκκίνηση της διαδικασίας.

Επί του θέματος υπάρχει συνεννόηση και συντονισμός και με την Κομισιόν από την πλευρά της Λευκωσίας, με το ρεπορτάζ να καταγράφει τον ρόλο και τις προσπάθειες της Κύπρου στην περιοχή, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στο μέτωπο της ενέργειας κατόπιν της ανακάλυψης του κοιτάσματος Ζορ στην Αίγυπτο. Γεγονός που επίσης επισημάνθηκε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο στο πρόσφατο συνέδριο του Economist που έλαβε χώρα στη Λευκωσία. Εκεί ο ομιλητής Gene Kornegay εκ μέρους της Noble τόνισε ότι η Κύπρος «είναι κρίσιμος γεωγραφικός προορισμός, που μπορεί να παίξει ρόλο-κλειδί στην επιτυχία της διαδικασίας διαχείρισης του φυσικού αερίου».

ΤΑΜΣ «ΟΝΗΣΙΛΟΣ – ΓΕΔΕΩΝ – 2/2015»

Τον Ιανουάριο

Ετερος πόλος διαρκούς ανάπτυξης, συνεννόησης και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι αυτός των τριμερών μεταξύ Κύπρου, Ισραήλ, Ελλάδας. Οπως προκύπτει και από τις μέχρι σήμερα συναντήσεις, αλλά και μέσω της πρόσφατης επίσκεψης του υπ. Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στην Κύπρο, τόσο η Αθήνα όσο και η Λευκωσία έχουν εκφράσει επανειλημμένως τη βούλησή τους για συνέχιση των τριμερών συναντήσεων.

ΤΑΜΣ «ΟΝΗΣΙΛΟΣ – ΓΕΔΕΩΝ – 2/2015»

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει στις 24-25 Νοεμβρίου στο Ισραήλ, ενώ οι μέχρι στιγμής πληροφορίες προκρίνουν ως πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής της επόμενης τριμερούς τον προσεχή Ιανουάριο στη Λευκωσία. Προκύπτει επίσης στη μεγαλύτερη εικόνα ότι τον Δεκέμβριο, και πιο συγκεκριμένα μετά την επιστροφή του Κύπριου προέδρου από το ταξίδι του στην Ουκρανία στις 9 του μήνα, θα υπάρξει τριμερής με την Αίγυπτο, ενώ διπλωματική πηγή τόνισε στην «Κ» πως τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Βρετανία δεν θέτουν προσκόμματα επί των προαναφερθέντων.

Στην εικόνα προστίθεται και η Ιορδανία, την οποία θα επισκεφθεί, όπως αναφέρθηκε, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου, αλλά όπως είχε αφήσει να διαφανεί και ο κ. Νίκος Κοτζιάς στη Λευκωσία, υπάρχει ανοιχτό κανάλι επικοινωνίας και είναι πιθανή η δημιουργία νέας τριμερούς με Κύπρο και Ελλάδα.

ΤΑΜΣ «ΟΝΗΣΙΛΟΣ – ΓΕΔΕΩΝ – 2/2015»ΤΑΜΣ «ΟΝΗΣΙΛΟΣ – ΓΕΔΕΩΝ – 2/2015»ΤΑΜΣ «ΟΝΗΣΙΛΟΣ – ΓΕΔΕΩΝ – 2/2015»ΤΑΜΣ «ΟΝΗΣΙΛΟΣ – ΓΕΔΕΩΝ – 2/2015»ΤΑΜΣ «ΟΝΗΣΙΛΟΣ – ΓΕΔΕΩΝ – 2/2015»

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

16 Απαντήσεις

    1. @Τσιμ
     Ὅχι,τα S-300 εἶναι…

     @selenos
     Tα παλαιά ΑΜΧ-30G.ἐκείνα δηλαδή που μεταβιβάστηκαν ἀπό τον Ε.Σ στα τέλη της δεκαετίας του ᾿90,ἄρχισαν να ἀποσύρονται προ πενταετίας,ἐπί προεδρίας Χριστόφια.
     Αὐτά που παραμένουν εἶναι τα ἐκσυγχρονισμένα -Β2,ἐκ των ὁποίων ἀγοράστηκαν περί το 1986 16 ἀπ᾿εὐθείας ἀπό την Γαλλία,και ἄλλα 36 προήλθαν ἀπό ἐκσυγχρονισμό -G του Ε.Σ περί το 1990.
     Δέν εἶναι,(οὔτε τα -Β2) σύγχρονο ὑλικό,ἀλλά,ἀπέναντι στα Μ-48 του Ἀττίλα ἐλπίζεται ὅτι μποροῦν να προσφέρουν στον ἀγώνα ἐπιβραδύνσεως.
     Στην θέση της Κύπρου,ἄλλα κράτη θα ἔκαναν το σκ@τό τους παξιμάδι για να βροῦν τα ὅπλα που θα ἀνέτρεπαν την ὑπεροπλία του Ἀττίλα,ἀλλά στην Μεγαλόνησο,ζοῦν στο δικό τους σύμπαν,και ὅταν ὁ λόγος περί Ε.Φ,κατά κανόνα ἀφορᾶ την κατάργηση της,και ὅχι την ἑνίσχυση της.
     Ἀὐτές τις μέρες,πάλι περί μειώσεως της θητείας ὁ λόγος …

     1. Πιστευω οτι την αδικεις λιγο την Κυπρο,το να κανεις το σκ@το σου παξιμαδι ειναι ευκολο να το λες αλλα δυσκολο να το κανεις.Οταν ειχε χρηματα εκανε αγορες,τωρα δεν μπορει να κανει,χρηματα-αγορες πανε μαζι.Τι να κανω τις αγορες οταν θα εχω μια οικονομια και εναν λαο διαλυμενο.Προυποθεση(για μενα)για μια ισχυρη αμυνα ειναι η υπαρξη αντιστοιχα ισχυρης οικονομιας.Αν εχω γεματο πορτοφολι αγοραζω Porsche, οταν το εχω αδειο Yugo και πολυ μου ειναι(καθως υπαρχει και η εναλλακτικη με τα ποδια)

     2. Εδω δεν μπορεσαμε να ανταγωνιστουμε καλα-καλα εμεις τους τουρκους οταν τα οικονομικα μας ηταν ΟΚ, θα το εκαναν οι Κυπριοι? Η μονη απαντηση στο αμυντικο προβλημα των 2 ελληνικων κρατων ειναι η στρατηγικη και τακτικη υμπνοια και συνενοηση, ακομα και η σημερινη τουρκια δυσκολα θα τα εβαζε και με τα 2 κρατη συγχρονως. Ακομα και το 1974, ειχε λαβει διαβεβαιωσεις οτι θα επαιζε μονο στο ενα απο τα δυο ταμπλο…

     3. Ὁ Μανώλης το ἔθεσε σωστά σε γενικές γραμμές.
      Ἡ δική μου αὐτονόητη πλέον παραδοχή εἶναι ὅτι οὔτε ἡ Ἑλλάδα,οὔτε βεβαίως ἡ Κύπρος πιστεύουν στην ἄμυνα,ἀλλά οὔτε και στην οἰκονομία.
      Στην μέν Ἑλλάδα κυριάρχησε ὁ ἀνορθολογισμός και ὁ παρασιτισμός,στην δέ Κύπρο ἡ ἕννοια της οἰκονομίας-καζίνου.
      Ὅσο για την διαλυμένη οἰκονομία,μιλώντας περί Κύπρου,καταφέρανε να την διαλύσουν και ΧΩΡΙΣ ἀμυντικές δαπάνες,ἑνῶ ἀκόμη και ὑπό τις σημερινές συνθήκες,σκέφτονται και τρόπους να ἀναλάβουν και τα ἔξοδα της εἰσβολῆς (στα πλαίσια μιᾶς λύσεως,βεβαίως,ἡ ὁποία θα την νομιμοποιήσει).
      Πάντα περί Κύπρου,δέν δίστασε να προχωρήσει σε ἐντυπωσιακές ἀγορές,(λέγε με S-300),ὅχι ὅμως για να ἀναβαθμίσει την ἄμυνα,ἀλλά …για να προκαλέσει κινητικότητα στο κυπριακό!
      Δηλαδή,σε ἀπλά ἑλληνικά,να κάνει πάσα στην Τουρκία και τους σπόνσορες της.
      Διότι,ἄς μήν (ἀνα)μασάμε την γνωστή καραμέλα περί δικαιης και βιώσιμης λύσεως,ὅταν ὁ στοιχειώδης ρεαλισμός καταδεικνύει ὅτι ἡ Τουρκία ἀντιλαμβάνεται την ὁποιαδήποτε λύση μόνο ὡς δικαίωση της baris harekati,(εἰρηνευτικῆς ἐπειχειρήσεως),και (νομίζει,ἤ θέλει να δείχνει ὅτι ) ἔχει ἐπιβάλει μή ἀναστρέψιμο status quo
      στην περιοχή.
      Ἐπίσης,γνώμη μου εἶναι,και ἴσως και ἐξ ἰδίων να κρίνω τα ἀλλότρια,ὅτι λαός διαλυμένος προκύπτει ἀπό την ἔλλειψη αὐτοποεποιθήσεως,και ὅχι ἀπό την αἴσθηση και συνειδητοποίηση της ὅποιας δυσμενοῦς πραγματικότητος.
      Παραδείγματα ὑπάρχουν,ἀλλά κατά κάποιον θαυμαστό και δαιδαλώδη τρόπο,τα παραδείγματα που περιέχουν σθένος,ἀποφασιστικότητα,και συνέπεια στη ὑπεράσπιση ὅχι μόνο της ἀκεραιότητος και ἐπιβιώσεως,ἀλλά και της ἀξιοπρέπειας,ΔΕΝ μας ἀφοροῦν.
      Καθ᾿ἡ μάς,ἡ αὐτοπεποίθηση ὑπονομεύεται με κάθε τρόπο.
      Εἴτε θα πρέπει να δεχθοῦμε ὅτι δέν μας παίρνει,(με μπακαλίστικους λογαριασμούς),ἤ ὅταν μας παίρνει και μας παραπαίρνει,να στηνόμαστε για λόγους …ἰδεολογικούς.

     4. @selenos
      Περιέργως,ἀπό τα παληά πληρωματα ΑΜΧ-30,οἱ πυροβολητές ἦταν οἱ πιό εὐχαριστημένοι.
      Το -Β2 ὅμως,να ξέρεις,εἶναι πολύ βελτιωμένο,ἀκριβῶς στα σκοπευτικά,και κάπως βελτιωμένο στην ἀνάρτηση και στην μετάδοση.
      Βολή ἑν κινήσει,πάντως,δέν κάνει.
      Ἄν ἀποσυρθοῦν,ἑννοείται,δέν θα ὑπάρξει ἀντικαταστάτης.
      Ἀπλῶς κάποιος χαρτογιακάς θα σπεύσει να πανηγυρίσει που ἀποσύρθηκε «ὑλικό μηδαμινῆς ἐπιχειρησιακῆς χρησιμότητος,και με μεγάλο κόστος ἐκμεταλλεύσεως».
      Κἄπως σάν τα Ρ-3Β ἕνα πράγμα …

 1. Διαλεξαν και αυτοι μονοκουκι ΕΕ και τωρα ερχονται τα δυσκολα. Δυστηχως στους δυσκολους οικονομικους καιρους που περνα η και η μεγαλονησος θα πρεπει να ξανασκεφτει αναβαθμησμενο Ρωσικο υλικο με πολιτικα κριτηρια-ανταλαγματα λογω συριας διοτι ουδεις προκειται να βοηθησει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.