Ολοκληρώθηκε η πρώτη «Ημερίδα Αμυντικής Βιομηχανίας» Ελλάδας – Κύπρου, στη Λευκωσία

Cyprus_ΗΜΕΡΙΔΑ

[dropcap size=small]Τ[/dropcap]ο Υπουργείο Άμυνας της Κύπρου σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, διοργάνωσε την Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017, στη Λευκωσία, Ημερίδα «Αμυντικής βιομηχανίας», στο πλαίσιο ενημέρωσης των ενδιαφερομένων για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες των Ελληνικών Βιομηχανιών καθώς και των Κυπριακών Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα άμυνας και ασφάλειας.

Στην ημερίδα, στην οποία πήραν μέρος πέραν των 100 συμμετεχόντων από την επιχειρηματική κοινότητα καθώς και ακαδημαϊκοί ερευνητές, υπήρξε ευρεία συζήτηση και συναντίληψη στη δημιουργία ευκαιριών συνεργασίας, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων για χρηματοδότηση που παρέχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Cyprus_ΗΜΕΡΙΔΑ_1Χαιρετίζοντας την ημερίδα, ο Υπουργός Άμυνας υπογράμμισε ότι αποτελεί μια πρωτοβουλία που δίνει τη δυνατότητα διεύρυνσης της αναβαθμισμένης αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου Ελλάδας και στο τομέα αμυντικής βιομηχανίας. Μια πρωτοβουλία συνέχισε, που δίνει την δυνατότητα διεύρυνσης των δυνατοτήτων συνεργασιών σε επιχειρηματικό επίπεδο καθώς και των δυνατοτήτων αξιοποίησης χρηματοδοτικών ευκαιριών, ειδικότερα ενόψει των σημαντικών εξελίξεων που αφορούν την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανικής βάσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Φωκαΐδης ανέφερε επίσης ότι μπορεί να μην έχουμε βαριά βιομηχανία, και αυτό αποτελεί αναντίλεκτο γεγονός όμως η επιτυχημένη δράση, καινοτόμων εταιρειών, μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες δραστηριοποιούνται, ειδικά στο πεδίο των τεχνολογιών αιχμής, αποτελεί ένα ελπιδοφόρο στοιχείο που μπορεί να εξελιχθεί σε σημαντικό ενεργητικό για την Κύπρο κατά τα επόμενα χρόνια.

Ημερίδα Αμυντικής Βιομηχανίας Ελλάδας - Κύπρου στη Λευκωσία
Ημερίδα Αμυντικής Βιομηχανίας Ελλάδας – Κύπρου στη Λευκωσία

Τόνισε επίσης ότι η συνεργασία Κύπρου Ελλάδας, βρίσκεται σήμερα στο υψηλότερο επίπεδο. Με την Υπογραφή του Κοινού Μνημονίου Χειρισμού Κρίσεων, με την καθιέρωση της Διευρυμένης Μεικτής Επιτροπής στην παρουσία Υπουργών, Αρχηγών και όλης της ανώτατης ιεραρχίας, τώρα και με τη συνεργασία στο επίπεδο της αμυντικής βιομηχανίας τίθεται το πλαίσιο για μια διαρκώς αναβαθμισμένη συνεργασία στα επόμενα χρόνια, που θα ενισχύεται, θα ενδυναμώνεται και θα διευρύνεται πρώτα μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και ταυτόχρονα σε συνάρτηση και με μια εξωστρεφή περιφερειακή πολιτική που εμπλουτίζει και ισχυροποιεί τη μεταξύ των δύο χωρών συνεργασία για την προώθηση των κοινών στρατηγικών συμφερόντων.

Στην ημερίδα χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας κ. Πάνος Καμένος ο οποίος τόνισε ότι υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες συνεργασίας που θα πρέπει να αξιοποιηθούν με πρακτικούς τρόπους αντλώντας χρηματοδότηση και από την Ευρωπαϊκή Ένωση υπογραμμίζοντας ότι Ελλάδα και Κύπρος θα πρέπει να αξιοποιήσουν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα και τις συνεργασίες που έχουν αναπτύξει το τελευταίο διάστημα με γειτονικές χώρες προκειμένου να προχωρήσουν σε προγράμματα ανάπτυξης αμυντικών δυνατοτήτων και τεχνολογιών αιχμής. Σημείωσε επίσης ότι θα υπάρξει συνέχεια της κοινής πρωτοβουλίας των Υπουργείων Άμυνας Ελλάδας και Κύπρου και στήριξη σε κάθε προσπάθεια αναβάθμισης της αμυντικής βιομηχανίας.

Οι εργασίες της ημερίδας θα ολοκληρωθούν με παρουσιάσεις από ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες και από κυπριακές εταιρείες έρευνας και καινοτομίας.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.