Ολοκληρώθηκε ο αρματικός διαγωνισμός στο Πετροχώρι της Ξάνθης (φωτ)

Από Δευτέρα 21 έως και Παρασκευή 25 Μαΐου 2018, διεξήχθη στο Πεδίο Βολής Ξάνθης, για πρώτη φορά, διαγωνισμός μεταξύ Ουλαμών αρμάτων όλων των Τεθωρακισμένων Ταξιαρχιών, με τη συμμετοχή ενός Ουλαμού (4 άρματα και 16 άτομα προσωπικό), από τις ΧΧΙ – ΧΧΙΙΙ – ΧXΙV – XXV Τεθωρακισμένες Ταξιαρχίες (ΤΘΤ) του Ελληνικού Στρατού.

Τα πληρώματα, αξιολογήθηκαν και βαθμολογήθηκαν σε μία σειρά επιχειρησιακών αντικειμένων και δοκιμασιών, που αντιστοιχούν σε όλες τις πιθανές απειλές ενός σύγχρονου πεδίου μάχης.

Ο διαγωνισμός, με την επωνυμία “Σχης (ΤΘ) Σίμος Ανδρέας 2018”, του οποίου το κόστος μετά από σκληρή προσπάθεια, κυμάνθηκε στο ελάχιστο, σε σχέση με την μεγάλη του επιχειρησιακή αξία, αποσκοπεί στην αναβάθμιση της εκπαίδευσης του προσωπικού, την ευγενή άμιλλα μεταξύ των πληρωμάτων των τεθωρακισμένων και την απόκτηση εμπειρίας σε τέτοιου είδους διαγωνισμούς, οι οποίοι στο εξωτερικό και ειδικά στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, αποτελούν κοινή πρακτική στην εκπαίδευση.

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν τέσσερις ουλαμοί αρμάτων (ΟΥΜΑ) από τις ακόλουθες Τεθωρακισμένες Ταξιαρχίες:

  • ΧΧΙ ΤΘ Ταξιαρχία «Ταξιαρχία Ιππικού ΠΙΝΔΟΣ» με έδρα την Κομοτηνή (Leopard 2A4),
  • XXIII ΤΘ Ταξιαρχία «3ο Σύνταγμα Ιππικού – ΔΟΡΥΛΑΙΟ» με έδρα την Αλεξανδρούπολη (Leopard 2HEL),
  • ΧΧΙV ΤΘ Ταξιαρχία «1ο Σύνταγμα Ιππικού – ΦΛΩΡΙΝΑ» με έδρα το Λιτόχωρο (Leopard 1A5),
  • και ΧΧV TΘ Ταξιαρχία «2o Σύνταγμα Ιππικού – ΕΦΕΣΣΟΣ» με έδρα την Ξάνθη (Leopard 2HEL).

Διαγωνισμός Ουλαμού Αρμάτων των ΧΧΙ - ΧΧΙΙΙ - ΧXΙV - XXV Tεθωρακισμένων Ταξιαρχιών (ΤΘΤ)

H τελική κατάταξη ήταν:

1ος ΟΥΜΑ: ΧΧV TΘ Ταξιαρχία «2o Σύνταγμα Ιππικού – ΕΦΕΣΣΟΣ» με άρματα Leopard 2HEL, που έχει έδρα την Ξάνθη,

2ος ΟΥΜΑ: ΧΧΙV ΤΘ Ταξιαρχία «1ο Σύνταγμα Ιππικού – ΦΛΩΡΙΝΑ» με άρματα μάχης Leopard 1A5, που έχει ως έδρα το Λιτόχωρο,

και την τρίτη θέση κατέλαβε ο ΟΥΜΑ της ΧΧΙ ΤΘ Ταξιαρχίας «Ταξιαρχία Ιππικού ΠΙΝΔΟΣ» με αρματα μάχης Leopard 2A4 και με έδρα την Κομοτηνή.

Όπως φαίνεται από την τελική κατάταξη, η σχεδίαση του διαγωνισμού είχε ως κύριο σκοπό την εξέταση των πληρωμάτων και όχι των τεχνικών χαρακτηριστικών των αρμάτων μάχης, αυτό γίνεται αντιληπτό απο την θέση που κατέλαβε ο ουλαμός του Λιτοχώρου (XXIV ΤΘΤ), ο οποίος αν και συναγωνίστηκε με άρματα Leopard 1A5, τα πληρώματα της ΧΧΙV ΤΘΤ κατάφεραν να κατακτήσουν τη δεύτερη θέση και να ξεπεράσουν τα πληρώματα της XXI και XXIII ΤΘΤ που συναγωνίστηκαν με Leopard 2A4 και Leopard 2HEL αντίστοιχα.

Ο διαγωνισμός περιελάμβανε τις παρακάτω δοκιμασίες:

1. Αμυντικές Επιχειρήσεις

2. Επιθετικές Επιχειρήσεις

3. Βολή Πιστολίου

4. Μηχανοδήγηση Ακρίβειας

5. Αίτηση Πυρών ΠΒ – Καθήκοντα Προκεχωρημένου Αξιωματικού Παρατηρητή (ΠΑΠ)

6. Συλλογή πληροφοριών – Αναφορά εχθρικής επαφής

7. Περισυλλογή Βεβλαμένου Άρματος υπό συνθήκες ΧΒΡΠ

8. Σωματικές Δοκιμασίες

9. Εκτίμηση Απόστασης δίχως Ηλεκτρονικά Μέσα

10. Προσβολή από IED και διακομιδή τραυματία.

Διαγωνισμός Ουλαμού Αρμάτων των ΧΧΙ - ΧΧΙΙΙ - ΧXΙV - XXV Tεθωρακισμένων Ταξιαρχιών (ΤΘΤ)

Με τη συμμετοχή, ελληνικών πληρωμάτων σε παρόμοιες δραστηριότητες, προβάλλονται κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας στο εξωτερικό, γεγονός που αναδεικνύει την αξιοπιστία και την αποτρεπτική τους ισχύ. Μία τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση, αποτελεί η εξαιρετική εμφάνιση του ελληνικού Ουλαμού αρμάτων Leopard 2HEL, που απέσπασε πριν από ένα χρόνο περίπου, σε διεθνή διαγωνισμό στη Βουλγαρία, τα πλέον κολακευτικά σχόλια με τις επιδόσεις του, στο πλαίσιο της διεθνούς άσκησης SABER GUARDIAN.

Συγχαρητήρια σε όλους τους εμπλεκόμενους και συμμετέχοντες για την άριστη οργάνωση και διεξαγωγή του διαγωνισμού καθώς και το πάθος και τον επαγγελματισμό που επέδειξαν κατά τη διάρκεια της τετραήμερης δοκιμασίας.

Διαγωνισμός Ουλαμού Αρμάτων των ΧΧΙ - ΧΧΙΙΙ - ΧXΙV - XXV Tεθωρακισμένων Ταξιαρχιών (ΤΘΤ)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

4 Απαντήσεις

  1. Την επόμενη φορά να πέφτουν τα καπνογόνα βροχή αλλά και τα αγωνίσματα να γίνονται νύχτα και κάποια τα χαράματα δίχως προειδοποίηση με τα πληρώματα να βρίσκονται σε νυχτερινή κατάκλιση και τέλος, να διεξάγεται και τον χειμώνα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.