Ολοκληρώθηκε το πρώτο Ενοποιημένο Σχολείο Βασικής Εκπαίδευσης Αξιωματικών Πεζικού – Τεθωρακισμένων (φωτογραφίες)

Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ), την εβδομάδα από 25 έως 28 Ιουνίου 2013, στην Περιοχή Ευθύνης της XXV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας “2º ΣΙ ΕΦΕΣΣΟΣ” πραγματοποιήθηκε τακτική άσκηση επιπέδου Συγκροτήματος Ίλης, στην οποία συμμετείχαν ως πληρώματα Ανθυπολοχαγοί και Ανθυπίλαρχοι προερχόμενοι από την Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, Τάξεως 2012.

Στη φωτογραφία άρματα μάχης Leopard 2 HEL κινούμενα σε σχηματισμό μάχης. (Φωτ: ΓΕΣ)

Η παραπάνω άσκηση αποτελεί το επιστέγασμα της εκπαίδευσης του Ενοποιημένου Σχολείου Βασικής Εκπαίδευσης Αξιωματικών Πεζικού – Τεθωρακισμένων. Κατά τη διάρκεια της υπόψη δραστηριότητας εξετάστηκαν στην πράξη, διάφορα επιχειρησιακά αντικείμενα, σε όλες τις φάσεις του αγώνα ημέρα και νύκτα.

Λίγο πριν τη βολή. (Φωτ: ΓΕΣ)
Στην άσκηση Συγκροτήματος Ίλης συμμετείχε και επιθετικό ελικόπτερο Apache AH-64DHA. (Φωτ: ΓΕΣ)
ΤΟΜΠ M-113 κινούμενα σε σχηματισμό φάλαγγας. Από πίσω ακολουθούν άρματα μάχης Leopard 2 HEL. (Φωτ: ΓΕΣ)
TΟΜΠ M-113 κινούνται με ΑΝΣΚ την κατάληψη τοποθεσίας. (Φωτ: ΓΕΣ)
Τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού εν κινήσει. (Φωτ: ΓΕΣ)
Άρματα μάχης Leopard 2 HEL κινούμενα σε σχηματισμό. (Φωτ: ΓΕΣ)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

18 Απαντήσεις

  1. Ναι το ξέρω… 🙂

   Μήπως, όμως, το “πάγωμα-ακύρωση” της απόκτησης των BMP-3 αποσκοπούσε σε αυτό που λέμε όλοι μας εδώ και καιρό;
   Την αποδυνάμωση των Ενόπλων Δυνάμεων;
   Το M-113 δεν μπορεί να “ακολουθήσει” τα θηρία των 1500 ίππων Leopard 2HEL.
   Δυστυχώς το πεζικό έχει μείνει πολύ πίσω.. και στο πεδίο των ασκήσεων αλλά και στην εξέλιξη του όπλου.

   1. Kαι ἀκριβώς ἐπειδή το ΠΖ ἔχει μείνει πολύ πίσω,μόνο καλό θα του κάνει ἡ συναναστροφή με τα ΤΘ.
    Πρίν ἀπό κάποια ἀναβάθμιση του ὑλικοῦ του,το ΠΖ θα ἔχει τουλάχιστον την εὐκαιρία να ἀναβαθμίσει την τεχνική του συνείδηση και την ἐπιχειρησιακή του ὁπτική.

 1. Εχω μια απορία το ελληνικό ΠΖ ήταν από τα πρώτα που υιοθέτησε σε χρήση ΤΟΜΑ όπως το ΑΜΧ-10P (δεκαετία 70) και έπειτα το BMP-1 (δεκαετία 90) με τους όποιους περιορισμούς. Έπειτα τουλάχιστον για τα Λεωνιδας προβλέπονταν αρχικα να υιοθετηθεί και επανδρωμένοςπύργος ενός ατόμου σε επόμενη φάση. Τα παραπάνω δείχνουν σαφείς προθέσεις από τη μεριά ορισμένων επιτελικών στελεχών του ΠΖ για υιοθέτηση ΤΟΜΑ και επακόλυθει στενότερη συνεργασία με τα τεθωρακισμένα.
  Αυτό που έχω απορία είναι το ότι ενώ υπάρχει πρόθεση το όπλο του πεζικού να αναβαθμιστεί πάντοτε μένουμε σε λύσεις τύπου τομπ ή πρόσκαιρες αποκτήσεις μεταχειρισμένου υλικού.

  Ενω υπάρχει θέληση τι αλλάζει στην πορεία εδώ και δεκαετίες ? Το δόγμα παραμένει πίσω λόγω αδυναμίας πρόσκτησης υλικού είτε κόγω αδυναμίας υιοθέτησης νέου δόγματος στα μηχανοκίνητα?

  1. Σε ζητήσεις με φίλους και γνωστούς, μόνιμα στελέχη του πεζικού, διακρίνω πως σε πολλά πράγματα το πεζικό έχει μείνει πολύ πίσω. Ενώ υπάρχει διάθεση για να μάθουν καινούρια πράγματα, όταν το όπλο του πεζικού, τους υποχρεώνει, στα σχολεία εφαρμογής και στις διάφορες εκπαιδεύσεις να μαθαίνουν πώς ένα άρμα μάχης ακινητοποιείται και αχρηστεύεται όταν σταθείς απέναντι του και… του “ανάψεις τα φώτα”… αυτό τους περιορίζει σε πολλούς τομείς.
   Ίσως να κατάλαβα και λάθος, αλλά αυτά μου λένε αυτά λέω.
   Αν δεν γνωρίσεις καλά τα προτερήματα και τις αδυναμίες του συνεργάτη σου, τότε, θεωρώ, πολύ δύσκολο να μάθεις τον… εχθρό σου.
   Δυστυχώς το πεζικό έχει παραμεληθεί, σε βαθμό που, προσωπικά, προκαλεί θλίψη!
   Είναι δυνατόν, να υπάρχει η λάθος εντύπωση πως, το άρμα (τα συστήματα σκόπευσης και παρατήρησης) τυφλώνονται με τα “φωτά ενός οχήματος;” Και όμως το έχω ακούσει και έχω …απογοητευτεί.
   Αυτή είναι μία μικρή εικόνα του τι εντύπωση υπάρχει στους “πεζικάριους” σχετικά με τα άρματα μάχης τα οποία χρησιμοποιούν θερμικά 3ης γενιάς.

   Άλλο το παθητικό και άλλο το θερμικό περισκόπιο, το οποίο (θερμικό) μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέρα και νύχτα σε αντίθεση με το παθητικό.

   Δεν πιστεύω ότι είναι αδυναμία υιοθέτησης νέου δόγματος, αλλά αδυναμία πρόσκτησης νέου συγχρόνου υλικού. Όταν έχεις απέναντι σου σύγχρονα αντιαρματικά συστήματα και επιβαίνεις σε ένα παρωχημένο M-113 χωρίς επιπλέον θωράκιση, αντίμετρα και τακτικές που είναι ανάλογες των δυνατοτήτων του οχήματος και οπλισμού που φέρεις, αναγκαστικά τότε “κολλάς” στο παρελθόν και στις τακτικές επιχειρήσεων που έχουν ξεπεραστεί και πλέον ανήκουν στην ιστορία.

   Χωρίς να έχω, κάτι εναντίον του πεζικού, θα πω το εξής, πριν την απόκτηση των Leopard 2 HEL, είχαν οι τεθωρακισμένοι την ίδια εξοικείωση με την τεχνολογία π.χ. τύπου ΣΔΕΕΠ Ηνιόχου;
   Δεν το νομίζω!
   Έτσι ανοίγουν τα μυαλά, και διευρύνονται οι επιχειρησιακές δυνατότητες. Δεν μπορείς να περιμένεις διαρκώς κάλυψη πυρών πυροβολικού, είναι αδύνατον να έχεις συνεχώς κάλυψη πυροβολικού..

   Δυστυχώς αν δεν αποκτήσουμε νέα σύγχρονα οπλικά συστήματα θα μείνουμε “κολλημένοι” στο πτυοσκάπανο, την πυξίδα, το κράνος “λαμαρίνα” και το ατομικό σακίδιο Μ-71 με τα κόντρα πλακέ για απόλυτο τετραγωνισμό και τα κορδονάκια του σακιδίου μαζεμένα με σελοτέιπ!

 2. ΔΙΑΚΡΙΝΩ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΔΟΜΗΤΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ! ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΟΛΟΥΣ, ΟΤΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΖ “ΧΩΛΑΙΝΕΙ” ΣΕ ΔΟΓΜΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΜΕΡΙΚΩΣ [ΝΟΜΙΖΩ] ΣΕ ΥΛΙΚΑ.
  ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΑ Μ-113Α1 ή Α2 ΟΝΤΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΣΥΜΒΑΤΑ ΜΕ ΤΑ LEO-2HEL ΑΠΟ ΑΠΟΨΗ ΕΠΙΔΟΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΟΧΩΝ!
  ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΙΚΑ ΑΣΤΟΧΗΣΑΜΕ, ΗΤΑΝ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΟΧΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΤΟΜΠ ΛΕΩΝΙΔΑΣ Ι/ΙΙ. AYTH ΥΠΗΡΧΕ [ΜΕ ΟΠΟΙΕΣ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ], ΗΤΑΝ ΕΓΧΩΡΙΑ ΚΑΙ ΛΕΓΟΝΤΑΝ ΤΟΜΑ ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ.
  ΑΛΛΑ ΤΟ ΕΦΑΓΕ … Η “ΜΑΡΜΑΓΚΑ”. ΔΗΛΑΔΗ ΟΙ ΦΟΒΕΡΟΙ ΕΠΙΤΕΛΕΙΣ [ΜΑΛΛΟΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΔΑΕΕ] ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΑΝ ΑΡΧΙΚΑ ΤΑ MARDER Ή META TA BMP-3.
  ΗΡΘΕ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΜΕΙΝΑΜΕ ΜΕ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΤΟΜΠ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΟ ΤΟΜΑ.
  ΕΠΙΜΕΝΩ ΟΤΙ ΛΥΣΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΑΠΟ ΕΓΧΩΡΙΑ ΜΕΣΑ! ΜΑΛΛΟΝ ΜΕ ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΩΘΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ! ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΟΡΘΗ ΒΟΥΛΗΣΗ. ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ!

  1. Φίλε EVRIPIDES,το Κένταυρος ἦταν μία πονηρή ἐπιχειρηματική κίνηση της ἀδηφάγου ΕΛΒΟ,που με την πρόταση αὐτή προσπάθησε να ἀντιμετωπίσει την ἀπροθυμία του Ε.Σ να ἀποδεχθεί το «Ἀλέξανδρος»(ASCOD),και να ξεκολλήσει ἀπό το Μ-113 που τα κάνει ὅλα,και τα κάνει «τζάμπα».
   Στην πραγματικότητα,το Κένταυρος ἐκτροχιάστηκε πολύ γρήγορα ὡς προς τα οἰκονομικά του δεδομένα,ὡστε οὔτε κἄν δεύτερο πρωτότυπο δέν κατέστη δυνατόν να κατασκευαστεί,ἐνώ και οἱ ἐπιδόσεις εὐκινησίας και προστασίας,δέν μπορεί κανείς να πεί ὅτι «ἔβγαζαν μάτια».
   Προσωπική μου πάντως προτίμηση εἶναι τα βαρέα ΤΟΜΠ στύλ NAMMER/TEMSAH/ACHZARIT,τουλάχιστον για τα ΜΤΠ των ταξιαρχιῶν ἐλιγμοῦ.
   Το πιθανώτερο βέβαια εἶναι να βολευτοῦμε με μεταχειρισμένα Βradley,και αὐτό ἐάν και ὅταν,ἄσε που τα σαϊνια της ἠγεσίας μπορεί να σπεύσουν να παραλάβουν και YPR-765 ἀπό Ὀλλανδία-Βέλγιο με το ἀζημίωτο,Ε.Ε βλέπεις…

  2. Όλα, αυτα που γράφονται είναι άπλες σκέψεις και κατάθεση εμπειριών, το τελικό λόγο έχουν τα επιτελεία τα οποία γνωρίζουν πολύ καλύτερα από όλους το αμυντικό δόγμα και τις ανάγκες του ΕΣ.

   Τα Marder ήταν μία αποτυχία, δεν είναι τυχαίο πως πολλοί Γερμανοί αξιωματικοί μιλούσαν και μιλάνε απαξιωτικά για τα εν λόγω οχήματα. Τα BMP-3 κατά τη γνώμη μου θα μπορούσαν να συνυπηρετήσουν αρμονικά με τα Leo 2HEL.

 3. AYTH EINAI H ΠΡΩΤΗ ΕΝΩΠΟΙΗΜΕΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΠΕΖΙΚΟΥ-ΤΕΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΩΝ ΟΠΛΩΝ (ΣΑΤΘ-ΣΠΖ)
  ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΒΗΜΑ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΟΠΛΩΝ.
  ΤΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΙΛΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΏΝΟΝΤΑΙ , ΣΥΝΗΘΩΣ, ΣΕ ΕΠΙΛΑΡΧΙΕΣ, ΣΕ ΜΟΝΆΔΕΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ (Β ΚΥΚΛΟΥ).
  ΤΩΡΑ, ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΡΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΤΘ ΚΑΙ ΠΖ.
  ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΒΗΜΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΩΝ-ΠΕΖΙΚΟΥ.
  ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΟ ΛΙΓΟ!

  1. @Χαλικι 3Α
   Σαφέστατα και είναι μια πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη.
   Οι εμπειρίες που θα αποκοσιστούν ελπίζω να δόσουν μια ώθηση στο ΠΖ ιδιαίτερα στα μηχανοκίνητα. Ισως σε μια πρώτη φάση ανευ κόστους θα μπορούσαν να τοποθετηθούν ασπίδια για τον πυροβολητή στο Μ113.

   @Αχερων
   Το Κένταυρος επίσης είχε κάποια πονηρά βιομηχανικά παιχνίδια. Όλα τα υπο-συστήματα ήταν γερμανικής προέλευσης και κατασκευής. Δεν λέω είναι εξαιρετικά ποιοτικά αλλά ίσως υπήρχαν και άλλες λύσεις πιο οικονομικές που κάλυπταν τις ανάγκες μας.
   Ηταν επίσης εφοδιασμένο με το Mauser MK30-1 κατασκευής EBO το οποίο ήταν περισσότερο κατάλληλο όσον αφορά την διασπορά των πυρών για εναέριους παρά για χερσαίους στόχους. Ισως υπήρχε δυνατότητα για το MK30-2 αλλά θα απαιτούνταν εκ νέου άδεια παραγωγής που θα κόστιζε. Ίσως το Bushmaster mk II (με το οποίο προτείνονταν αρχικά) να ήταν φθηνότερο και η εταιρεία μετέπειτα να είχε πολύ περισσότερους εξαγωγικούς πελάτες.
   Η απαίτηση αερομεταφοράς παρόλο που στην πράξη δε θα βοηθούσε ιδιαίτερα τις πολεμικές επιχειρήσεις στην Κύπρο (το πολύ να καταφέρναμε να μεταφέρουμε 50 οχήματα σε 4 διαφορετικές αποστολές υψηλού ρίσκου), οδήγησε το όχημα στο να είναι πολύ μικρό σε όγκο, χωρίς πρόβλεψη για μεγαλύτερο-ισχυρότερο κινητήρα στο μέλλον, στενός χώρος οδηγώντας την ομάδα πεζικού αναγκαστικά σε 6 άτομα. Το όχημα επίσης δε ήταν αμφίβιο πράγμα που κάνει κάποιον να αναρωτηθεί για το σε ποιο στάδιο επιχειρήσεων/ σημείο θέλαν να χρησιμοποιηθεί το όχημα κατά την ελληνική προέλαση του ποταμού ‘Εβρου.

   Προσωπική μου άποψη είναι ότι το όποιο ΤΟΜΑ επιλεγή στο μέλλον πρέπει να έχει βαριά θωράκιση (έστω προσθαφαιρούμενη), λόγο ισχύος προς βάρους αντίστοιχο των LEO 2, φουλ σουίτα αισθητήρων για επίγνωση της τακτικής κατάστασης και να μπορεί το όχημα να μάχεται με την ομάδα πεζικού του ακόμη και αν αυτή είναι 6 μελής στην πράξη λόγω του ΤΟΜΑ θα έχει πολύ μεγαλύτερη ισχυ πυρός και επίγνωση της κατάστασης από μια κλασική 8 μελή ανεξάρτητη ομάδα πεζικού.

   Ίσως λύση θα ήταν μια ξένη σχεδίαση και συμπαραγωγή στην Ελλάδα με ανάπτυξη υποσυστημάτων στη χώρα μας.

   1. @defencegreece
    Ἡ διαχείρηση ἑνός προγράμματος ΤΟΜΑ εἶναι ἄθλημα για μεγάλα παιδιά,με πείρα και τεχνολογική βάση ,ἀλλοιώς ἀπαιτείται γενναία χρηματοδότηση και πολιτική βούληση,σε βαθμό ἑννοείται πολύ μεγαλύτερο ἀπ΄ὅτι για καθιερωμένους κατασκευαστές.
    Προσωπική μου προτίμηση εἶναι τα βαρέα ΤΟΜΠ,ὅπως ἀνέφερα πιό πάνω,ἀλλά ὅταν ἐξετάζουμε ἀμυντικά ἀγαθά ὠς βιομηχανικά,ὑπάρχουν κάποια κρίσιμα οίκονομοτεχνικά κριτήρια που λαμβάνονται πολύ σοβαρά ὑπ΄ὅψιν,και αὐτό δέν χρειάζεται να εἶναι κανείς μάνατζερ ἤ ἕστω ἐπιχειρηματίας για να το καταλάβει.
    Δέν πρέπει σε καμμία περίπτωση να μας διαφεύγει ὅτι ἀποφασιστικής σημασίας εἶναι και ἡ προσδοκώμενη πελατειακή βάση(του προϊόντος,ὅχι της κλίκας).
    Ὅταν μιλᾶμε για ἑλληνικά δεδομένα,μία προσγειωμένη ἐκτίμηση εἶναι ὅτι θα πρόκειται για 200-300 ὀχήματα το πολύ ὑπό τις παροῦσες συνθήκες.
    Πόσο θα συνέφερε να δημιουργήσουμε ὑποδομές για τέτοια ποσότητα,ὅταν ἔχουμε προ ὁφθαλμῶν την ἀπαξίωση της ἐπενδύσεως,στα Leopard-2HEL,για παράδειγμα;

 4. @ Αχερων
  Επί των παρούσων συνθηκών έχεις απόλυτο δίκαιο.
  Απλά θεωρώ ότι τεχνολογικά πρέπει αργά η γρήγορα να αναπτυσόμαστε στο μέτρο του δυνατού.
  Λόγω του ότι είμαστε αναγκασμένοι να έχουμε υψηλές αμυντικές δαπάνες λόγω της γειτονικής Τουρκίας πρέπει πέρα από το στήσιμο αμυντικής βιομηχανίας για την κάλυψη εγχώριων αναγκών Ελλάδας και Κύπρου να παράγουμε και προιόντα που θα μπορούν να σταθούν στη διεθνή αγορά ώστε να αποσβεστεί το κόστος.
  Χώρες όπως η Τσεχία, Σουηδία ή Ουκρανία μπορεί να μην διαθέτουν state of the art προιόντα έχουν όμως πολύ ισχυρή διεθνή παρουσία αναλογικά με το αμυντικό τους αποτύπωμα.

  Στο παρόν η μόνη ρεαλιστική δυνατότητα είναι η προμήθεια 200-300 μεταχειρισμένων TOMA, κατά προτίμηση M2A2 (ODS?) Bradley, ιδιαίτερα μετά τις αποφάσεις του αμερικανικού στρατού για κατάργηση 12 μάχιμων ταξιαρχιών.

  Στο μέλλον θα ήθελα να αναπτύσσαμε (στα πλαίσια κοινοπραξίας με ξένη εταιρεία) ένα όχημα ή καλύτερα ένα ερπυστριοφόρο ως πλατφόρμα για ΤΟΜΑ, βαρύ ΤΟΜΠ, ασθενοφόρο, έκδοση ΤΟΜΟ 120mm κτλ που θα υιοθετούνταν μαζικά μετά τα τέλη της δεκαετίας και θα παράγονταν σε τουλάχιστον 600-700 οχήματα διάφορων εκδόσεων. Με εξαίρεση την έκδοση ΤΟΜΑ οι υπόλοιπες εκδόσεις θα έχουν ασφαλως μικρότερο κόστος και με σωστό προγραμματισμό θα είναι οικονομικά εφικτό.
  Το ίδιο όχημα πχ θα μπορούσε να εξοπλίζεται με πύργο ΤΟΜΑ (2 ατόμων/εναλλακτικα τηλεχειριζόμενο εσωτερικά από το όχημα με δυνατότητα hunter-killer) ή απλό τηλεχειριζόμενο με πυροβόλο 12.7mm και πρόσθετη θωράκιση δρώντας ως βαρύ ΤΟΜΠ.

  ΥΓ Συγνώμη για την καθυστέρηση της απάντησης, βρισκόμουν εκτός έδρας…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.