Την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του διήμερου «2ου Διεθνούς Συνεδρίου Χερσαίων Δυνάμεων», το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ), κατόπιν συνεργασίας του Γενικού Επιτελείου Στρατού με το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου.

Σκοπός του Συνεδρίου ήταν η ανάδειξη και η εξέταση του ρόλου Χερσαίων Δυνάμεων στην εποχή του «Πολυχωρικού Πολέμου», που αποτελεί τη μετεξέλιξη των σύγχρονων επιχειρησιακών δογμάτων, μετά το 2020.

Το Συνέδριο έδωσε την ευκαιρία ανταλλαγής γόνιμων απόψεων και αντιλήψεων αναφορικά με ρόλο των χερσαίων δυνάμεων ως κυρίαρχη συνιστώσα των διακλαδικών δυνάμεων, στο πολυχωρικό πεδίο της μάχης. Παράλληλα, έθιξε όλα τα σύγχρονα ζητήματα διεθνούς και εθνικής ασφάλειας καθώς, επίσης και την εφαρμογή της πολυχωρικότητας στα ελληνικά δεδομένα.

Ολοκλήρωση Εργασιών «2ου Διεθνούς Συνεδρίου Χερσαίων Δυνάμεων»

Τις εργασίες του συνεδρίου κήρυξε η ΥΦΕΘΑ κα Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, ενώ ομιλίες πραγματοποίησαν ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, κ. Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, ο Διοικητής LADCOM Αντιστράτηγος J. Thomson και ο εκπρόσωπος του U.S. Army Europe Υποστράτηγος J. Gronski.

Ολοκλήρωση Εργασιών «2ου Διεθνούς Συνεδρίου Χερσαίων Δυνάμεων»

Στο συνέδριο συμμετείχαν ανώτατοι εν ενεργεία και εν αποστρατεία Αξιωματικοί, διπλωμάτες, διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί και εκπρόσωποι φορέων που ασχολούνται με τα θέματα άμυνας – ασφάλειας, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το Εξωτερικό.

Η κεντρική ομιλία του συνεδρίου είχε θέμα «Ο Ρόλος των Χερσαίων Δυνάμεων στις Διακλαδικές και Συνδυασμένες Επιχειρήσεις: Διδάγματα από το Παρελθόν και Προοπτικές για το Μέλλον» και πραγματοποιήθηκε από τον Καθηγητής Δρ Massimo de Leonardis, Πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής Στρατιωτικής Ιστορίας.

Ολοκλήρωση Εργασιών «2ου Διεθνούς Συνεδρίου Χερσαίων Δυνάμεων»

Το συνέδριο κάλυψε 4 Θεματικές Ενότητες, ως ακολούθως:

– 1η Θεματική Ενότητα: «Διεθνές και Περιφερειακό Περιβάλλον Ασφαλείας: Προκλήσεις – Αντιμετώπιση».

– 2η Θεματική Ενότητα: «Πολυχωρικός Πόλεμος: Οι Δυνατότητες και ο Ελιγμός των Χερσαίων Δυνάμεων για τη Διεξαγωγή Επιχειρήσεων μετά το 2025».

– 3η Θεματική Ενότητα: «Εφαρμόζοντας τον Πολυχωρικό Πόλεμο στο Χερσαίο Επιχειρησιακό Περιβάλλον Ελλάδας και Κύπρου».

– 4η Θεματική Ενότητα: «Διοίκηση και Ηγεσία των Χερσαίων Δυνάμεων στο Πολυχωρικό Περιβάλλον Μάχης».

Ως πρόθεση του ΓΕΣ, όπως είχε καθορισθεί και στο 1ο Συνέδριο του προηγούμενου έτους, παραμένει η προοπτική διαμόρφωσης της εν λόγω δραστηριότητας σε διεθνές forum ανταλλαγής απόψεων μεταξύ στρατιωτικών, διπλωματικών, ακαδημαϊκών, πολιτικών επιστημόνων και ερευνητών στον τομέα της άμυνας, για θέματα που αφορούν τόσο στην ανάδειξη της χερσαίας συνιστώσας των Ενόπλων Δυνάμεων, όσο και στη βέλτιστη αξιοποίηση και μετεξέλιξη της, στο πλαίσιο του Αποτρεπτικού – Αμυντικού Σχεδιασμού.

Ολοκλήρωση Εργασιών «2ου Διεθνούς Συνεδρίου Χερσαίων Δυνάμεων»Ολοκλήρωση Εργασιών «2ου Διεθνούς Συνεδρίου Χερσαίων Δυνάμεων»Ολοκλήρωση Εργασιών «2ου Διεθνούς Συνεδρίου Χερσαίων Δυνάμεων»Ολοκλήρωση Εργασιών «2ου Διεθνούς Συνεδρίου Χερσαίων Δυνάμεων»Ολοκλήρωση Εργασιών «2ου Διεθνούς Συνεδρίου Χερσαίων Δυνάμεων»Ολοκλήρωση Εργασιών «2ου Διεθνούς Συνεδρίου Χερσαίων Δυνάμεων»Ολοκλήρωση Εργασιών «2ου Διεθνούς Συνεδρίου Χερσαίων Δυνάμεων»Ολοκλήρωση Εργασιών «2ου Διεθνούς Συνεδρίου Χερσαίων Δυνάμεων»Ολοκλήρωση Εργασιών «2ου Διεθνούς Συνεδρίου Χερσαίων Δυνάμεων»

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: