Ομάδα μάχης και Minimi, μια λανθασμένη επιλογή;

Φωτογραφία από την άσκηση «ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ 3/14». (ΓΕΕΘΑ)

Γράφει ο Θοδωρής Π.

Μετά την επιλογή νέου οπλισμού διαμετρήματος 5,56 για τον εξοπλισμό των Ειδικών Δυνάμεων ακολούθησε όπως ήταν φυσικό και η επιλογή νέου ελαφρού πολυβόλου ιδίου διαμετρήματος που ήταν το αναγνωρισμένης αξίας στο πεδίο της μάχης, Minimi της FN.

Εκείνη την εποχή ο Ε.Σ. μελετούσε την αλλαγή διαμετρήματος και για τα υπόλοιπα Όπλα του και κυρίως στο Πεζικό, έτσι μετά από διαγωνισμό το 2005 (για τον τρόπο διεξαγωγής του οποίου αναφέρθηκα σε προηγούμενο άρθρο) επιλέχθηκε το G36 της HK.

Λίγο αργότερα το 2006 παραγγέλθηκαν και 2.320 Minimi με ισάριθμες διόπτρες και πυρομαχικά συνολικής αξίας 61.8 εκ ευρώ για τον εξοπλισμό των ομάδων μάχης του Πεζικού που θα παραλάμβαναν και τα νέα τυφέκια.

Το πρόγραμμα απόκτησης του G36 ακυρώθηκε αλλά το πρόγραμμα των Minimi συνεχίστηκε κανονικά και ο σχεδιασμός είναι να εξοπλιστεί η κάθε ομάδα μάχης με 2 ελαφρά πολυβόλα.

Το πρόβλημα είναι αν όντως η απόφαση είναι σωστή…

Πολυβόλο Minimi στον Ελληνικό Στρατό.(strategyreports.wordpress.com)
Πολυβόλο Minimi στον Ελληνικό Στρατό.(strategyreports.wordpress.com)

Ας δούμε την αντίστοιχη ομάδα μάχης πεζικού του τουρκικού στρατού, διαθέτει πολυβόλο MG3 και βομβιδοβόλο/α Μ204 προσαρμοσμένο/α σε τυφέκιο/α G3 (μελλοντικά και στα νέα τυφέκια 7,62Χ51 τουρκικής κατασκευής που θα αντικαταστήσουν τα G3) ή πολύ-βομβιδοβόλο. Στα σχέδια του Τουρκικού Στρατού δεν διαφαίνεται προς το παρόν η διάθεση για αντικατάσταση του MG3 από κάποιο αντίστοιχο ελαφρύ πολυβόλο. Έτσι βλέπουμε ότι η ισχύς πυρός της ήταν κατά πολύ μεγαλύτερη από τον συνδυασμό G3/HK11/Μ79 με τον οποίο ήταν εξοπλισμένη η ελληνική ομάδα με πιο περιορισμένη όμως κινητικότητα κατά την μάχη λόγω του βάρους του MG3. Μετά τον εφοδιασμό της με 2 Minimi η ισχύς πυρός της όπως είναι φυσικό αυξήθηκε κατακόρυφα λόγω του πολύ μεγάλου όγκου πυρός που μπορούν να εξαπολύσουν όπως και η κινητικότητα της ενώ ο υπόλοιπος οπλισμός παρέμεινε ο ίδιος.

Πολυβόλο MG3 στον Τουρκικό Στρατό.
Πολυβόλο MG3 στον Τουρκικό Στρατό.

Ας δούμε και κάποια άλλα στοιχεία.

Στην περίπτωση του συνδυασμού G3/HK11 υπήρχαν δύο πλεονεκτήματα , ίδιο διαμέτρημα και κυρίως ότι το ΗΚ11 παρόλα τα μειονεκτήματα του (μεγάλο βάρος , χρήση μόνο γεμιστήρων 20 φυσιγγίων) χρησιμοποιούσε γεμιστήρες ίδιους με του G3 , αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ότι σε περίπτωση εξάντλησης των πυρομαχικών που μετέφερε ο χειριστής του και ο βοηθός (ο χειριστής χρεωνόταν κανονικά 13 γεμιστήρες και ανάλογο αριθμό ο βοηθός – αν υπήρχε) μπορούσε να χρησιμοποιήσει γεμιστήρες που θα έφεραν τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας ώστε να συνεχίσει να βάλλει. Επίσης μπορούσε να χρησιμοποιήσει ακόμα και τους γεμιστήρες που έφεραν τα τουρκικά G3.

Στην περίπτωση του συνδυασμού G3/Minimi χάνονται αυτά τα πλεονεκτήματα , έτσι έχουμε 2 διαφορετικά διαμετρήματα σε επίπεδο ομάδας με το Minimi να χρησιμοποιεί τους τυπικούς γεμιστήρες του Μ16 ή ταινίες φυσιγγίων σε φυσιγγιοθήκες των 100 ή πλαστικά κουτιά των 200 (στο Πεζικό κυρίως των 100) . Έτσι η εξάντληση των μεταφερόμενων φυσιγγίων απλώς εκμηδενίζει την όποια υπεροχή σε όγκο πυρός . Για να αποφευχθεί αυτό η μόνη λύση που διαφαίνεται είναι η χρέωση των υπολοίπων μελών με πρόσθετα πυρομαχικά πέραν του δικούς τους φόρτου για την τροφοδοσία των πολυβόλων με ότι συνεπάγεται η κατακόρυφη αύξηση του μεταφερόμενου βάρους στην κινητικότητα και κούραση τους .

Έτσι αντιλαμβανόμαστε ότι η είσοδος του Minimi προσδίδει μεγάλη ισχύ πυρός αλλά προκαλεί άλλα προβλήματα , εφοδιασμού και κινητικότητας . Ουσιαστικά το πρόβλημα που μπορεί να λυθεί είναι του διαμετρήματος με την υιοθέτηση ή νέου τυφεκίου των 5,56 ή νέου ελαφρού πολυβόλου των 7,62 (ο συνδυασμός Μ16/Minimi στις Ειδικές Δυνάμεις δεν έχει αυτά τα προβλήματα λόγω του ότι τα Minimi μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις γεμιστήρες των Μ16Α2/Μ4 ενώ μπορούν να μεταφέρουν πολύ μεγαλύτερο όγκο πυρομαχικών λόγω του μικρότερου βάρους του φυσιγγίου 5,56).

Η υιοθέτηση τυφεκίου των 5,56 προς χάριν του Minimi μειώνει την ισχύ πυρός της ομάδας λόγω του φυσιγγίου (μικρότερο βεληνεκές , μικρότερη διατρητικότητα) συνολικά έναντι της αντίστοιχης τουρκικής που θα είναι εξοπλισμένη με ένα ισχυρότερο φυσίγγιο. Έτσι μπορεί να διατηρηθεί η δυνατότητα εκπομπής μεγάλου όγκου πυρός σε συνδυασμό με την μεγαλύτερη ποσότητα πυρομαχικών που μπορούν να μεταφερθούν από το σύνολο της ομάδας αλλά μειώνεται η διατριτικότητα κατά φυσικής ή τεχνητής κάλυψης ή ακόμα και ελαφρών οχημάτων σε μέσες και μεγάλες αποστάσεις όπου θα κυριαρχεί το MG3 και τα τυφέκια 7,62Χ51 της τουρκικής ομάδας και οι αποστάσεις άνω των 300 μέτρων είναι συνήθως οι αποστάσεις εμπλοκής .

Η υιοθέτηση νέων πολυβόλων των 7,62Χ51 και η αντικατάσταση των υπαρχόντων Minimi σε επίπεδο ομάδας ομογενοποιεί το διαμέτρημα άρα διευκολύνει την αλυσίδα του εφοδιασμού των Μονάδων αλλά δεν λύνει το πρόβλημα της μεταφοράς πυρομαχικών ενώ η ισχύς πυρός διατηρείται ισάξια με της τουρκικής ομάδας και μάλιστα με το πλεονέκτημα της μεγαλύτερης κινητικότητας των πολυβόλων λόγω μικρότερου βάρους έναντι του MG3, μην ξεχνάμε ότι ένας καλά εκπαιδευμένος πολυβολητής Minimi μπορεί να εκπέμψει πυρά ακόμα και κατά την κίνηση κάτι που δεν συμβαίνει με το MG3 . Επίσης μην ξεχνάμε και το μεγαλύτερο κόστος μιας προμήθειας πολυβόλων 7,62Χ51 έναντι αντιστοίχων των 5,56.

Με τα ανωτέρω καταλαβαίνουμε ότι δεν είναι εύκολη η «λύση» του προβλήματος ώστε να έχουμε όλα τα πλεονεκτήματα.

Προσωπικά θα πρότεινα την αντικατάσταση των Minimi με αντίστοιχα των 7,62Χ51 , είτε σε περιπτώσεις στατικής άμυνας είτε σε περιπτώσεις επιθετικής κίνησης η ισχύς πυρός είναι συνήθως σημαντικότερη από τον όγκο πυρός , αυτό βέβαια εξαρτάται απο το πόσο υψηλό είναι το επίπεδο εκπαίδευσης των μελών της ομάδας. Λόγω κόστους θα μπορούσε να εισαχθεί ένα πολυβόλο στην ομάδα και θα πρότεινα την επανεισαγωγή του ΗΚ11 με πρωτεύουσα αποστολή την εκπομπή στοχευμένων πυρών (απαραίτητος ο εφοδιασμός με διόπτρα) στην θέση του αντίστοιχου απλού G3 και δευτερεύουσα την εκπομπή αυτόματου πυρός καταστολής.

Έτσι και η ισχύς πυρός του πολυβόλου είναι αντίστοιχη του τουρκικού MG3 ενώ η κινητικότητα του μεγαλύτερη και το ΗΚ11 είναι ικανότερο από ένα G3 σε αποστολές ακροβολιστού με δυνατότητα ενίσχυσης του πολυβόλου σε βολές υποστήριξης (εδώ υπάρχει το πλεονέκτημα χρήσης των ίδιων γεμιστήρων όπως στην πριν Minimi ομάδα μάχης). Από τα υπάρχοντα Minimi ένα μέρος μπορεί να δωθεί στις Ειδικές Δυνάμεις ενώ τα υπόλοιπα για πώληση για την χρηματοδότηση της αγοράς νέων (είτε απευθείας με άλλες χώρες είτε μέσω FN αν υιοθετηθεί το Minimi ΜΚ3 7,62Χ51 όπως μας είχε εξάλλου προταθεί) ενώ η αγορά μεγάλων νέων ποσοτήτων πυρομαχικών δεν απαιτούνται λόγω των τεράστιων ποσοτήτων αντίστοιχων φυσιγγίων που ήδη υπάρχουν ενώ οι ταινίες που χρησιμοποιεί είναι ίδιες με αυτές που χρησιμοποιούνται στα ήδη σε υπηρεσία MG3 και FN MAG ενώ ούτε πρόσθετο κόστος για διόπτρες νυκτερινής σκόπευσης απαιτείται. Αντίστοιχη αντικατάσταση Minimi 5,56 από ΜΚ3 εφάρμοσε ήδη ο Στρατός της Νέας Ζηλανδίας με την αγορά 600 πολυβόλων με κόστος 15 χιλιάδες δολάρια ($) το 2013 ανά όπλο με αρκετές άλλες χώρες να προχωρούν σε αγορές .

https://www.youtube.com/watch?v=MauvVJz4nts

Φυσικά εκτός της FN υπάρχουν και άλλα υποψήφια ελαφρά πολυβόλα όπως το NEGEV NG7 της ισραηλινής IWI (η συνεργασία με ισραηλινές αμυντικές βιομηχανίες θα ωφελούσε πολύ τις αντίστοιχες ελληνικές αρκεί αυτή να ήταν ουσιαστική συνεργασία και όχι αποικιοκρατική σχέση όπως κάποια παραδείγματα που έχουμε από το παρελθόν).

Σημείωση: Κυκλοφορεί η είδηση ότι παραγγέλθηκαν ή θα παραγγελθούν άλλα 2230 πολυβόλα Minimi των 5,56 με αντίστοιχες διόπτρες και πυρομαχικά κόστους 69 εκ ευρώ ενώ αναφέρθηκε ότι σε ερώτηση του Ε.Σ. αν μπορεί να παραλάβει Minimi ΜΚ3 αντί των 5,56 η απάντηση ήταν ότι πρέπει να εκτελεστεί η ήδη υπογραφείσα σύμβαση και να υπογραφεί καινούρια.

Η κατασκευή κατά 50% και συναρμολόγηση γίνεται στην ΕΑΣ-ΕΒΟ.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

48 Απαντήσεις

 1. λοιπον ολα ειναι καλα αλλα αυτο που μετραει ειναι η ισχυης πυρος σε αποθεμα πυρμαχικων και το βεληνεκες του οπλου οπου ειναι τεραστιο απο το προηγουμενο…αν ειναι μπερδεμα τα δυο ειδη πυρομαχικων αυτο παλευεται με σωστη εκπαιδευση και συντονισμο…πιστευω οτι με αυτο το οπλο ειμαστε σε πιο υψηλα σταντα απο οτι πριν..

  1. σαν όγκο πυρός το minimi είναι φυσικά πολύ ανώτερο απο το ΗΚ , στην ισχύ φυσιγγίου και στο δραστικό βεληνεκές όχι

 2. Δεν υπαρχει Caliber Conversion Kit του Minimi απο 5,56 σε 7,62?
  Αν ναι ολα λυθηκαν με μηδενικο κοστος!
  Και μακαρι να γινει το HK11 upgrade σε HK21.

  1. μάλλον υπάρχει μια παρανόηση στο όλο θέμα , από ότι έχω διαβάσει το ΜΚ3 μπορεί να αλλάζει διαμέτρημα όχι τα παλαιότερα σε 5.56 , αυτά μπορούν να μετατραπούν σε ΜΚ3 αλλά σε ότι έχει σχέση με τις βελτιώσεις στην εργονομία και άλλα χαρακτηριστικά όχι στο να αλλάζει το διαμέτρημα … αν μπορούσε να γίνει πιστεύω ότι ο ΕΣ θα είχε ρωτήσει για μετατροπή και όχι για αλλαγή της παραγγελίας από 5.56 σε 7,62

 3. Eχει γινει μεγαλη κουβεντα για το HK11. Αρχικα φαινοταν (και σε εμενα) καλη ιδεα. Ομως, πολλοι σχολιαστες που δηλωνουν χρηστες του, δεν το προκρινουν για οπλο υποστηριξης πυρος. Το παρομοιο FN FALO που ειχα χρεωθει καποτε, επισης απειχε μακραν απο οπλο υποστηριξης – και ουτε μας εκπαιδευαν για τετοια χρηση. Τετοιο δεν μπορει να ειναι παρα ενα αληθινο πολυβολο, οπως το FN Mag. Ακομα και το upgrade του HK11 τελικα φαινεται οτι δεν ειναι δεδομενο για τα υπαρχοντα οπλα (δηλ. χωρις δηλαδη μετατροπες) ενω δεν υπαρχει ευρεια χρηση του ελαφρου πολυβολου ΗΚ-21 σε κανεναν στρατο της προκοπης. Τεινω να καταληξω οτι για εμας η μετατροπη του ΗΚ-11 σε ΗΚ-21 θα ηταν μονο λυση αναγκης. Παντως το προβλημα διαχειρησης που συνεπαγεται η χρηση και ετερου διαμετρηματος , μαλλον δεν ειναι τοσο μεγαλο , εφόσον η χρηση του γινει εντος της επικρατειας. Εκτος εαν προκειται να αναλαβει ο ΕΣ μαζικες υπερποντιες αποστολες σε ξενα εδαφη, οποτε ναι, θα τεθει θεμα επιμελητειας κλπ.
  Το τιμιο πολυβολο Mag που αναφερα πιο πανω , εχει αποσυρθει μερικως απο τις ειδικες δυναμεις (που πραγματι εχουν θεμα επιμελητειας και φορτου λογω αποστολης) και μια λυση θα ηταν να διατεθει σε καποιες μοναδες πεζικου, που η διατηρηση σφαιρων 2 διαμετρηματων δεν ειναι επιθημητη. Με αυτα δεν θελω να πω οτι η αποφαση να προχωρησει η κατασκευη μινιμι για ολο τον ΕΣ , ενω δεν αλλαξε το τυφεκιο μαχης, ηταν σωστη . Αφουν ομως ηταν ετοιμα τα οπλα, η παραλαβη και αξιοποιηση τους εκ των υστερων δεν ειναι παραλογη.
  Τελος οσον αφορα στη “χρηση τουρκικων γεμιστηρων”, το νεο MEHMETCIK-1 δε νομιζω οτι εχει τους ιδιους γεμιστηρες με το G-3.

  1. για γεμιστήρες των τουρκικών G3 έγραψα και οχι των νέων τυφεκίων τους , δεν έχουν αντικατασταθεί ακόμα και μάλλον θα πάρει καιρό για να γίνει

   κατά τα άλλα ο ΕΣ δεν έχει πει τι ακριβώς θέλει για το μέλλον , τυφέκια 5,56 η 7,62 ? προς το παρόν παραμένουμε στην απόφαση να πάει στο 5,56 που σταμάτησε λόγω διαφόρων λόγων , απο εκεί και πέρα δεν υπάρχει κάτι άλλο , ούτε καν για συζήτηση

   για το πρόβλημα διαχείρισης να αναφέρω ότι ενώ πρίν η ομάδα μάχης είχε να διαχειριστεί ενα διαμέτρημα (7,62) και έναν τύπο γεμιστήρας (G3-HK11) τώρα έχει 2 διαμετρήματα με εναν τύπο γεμιστήρα 5,56 , πλαστικό κυτίο 200 φυσιγγίων 5,56 , κανάβινη ταινιοθήκη 100 φυσιγγίων 5,56 και τις απαραίτητες “χύμα” ταινίες για το minimi καθώς και γεμιστήρες και κυτία πυρομαχικών 7,62 για τα G3 … για το επίπεδο εκπαίδευσης του μέσου στρατιώτη πεζικού είναι πολύ θεωρώ , πολύ θα είναι ακόμα και για τον διμοιρίτη που θα πρέπει να διαχειριστεί την όλη κατάσταση , στην θεωρία όλα καλά είναι αλλά στην πράξη οι θεωρίες χωλαίνουν

    1. ναι αλλά η ομάδα αποβιβάζεται και προωθείται , δεν θα πρέπει να έχουμε ως δεδομένο σε συνθήκες μάχης ότι θα μπορεί να ανεφοδιαστεί από αυτό όποτε χρειάζεται ούτε ότι το ΤΟΜΠ είναι αλώβητο …. όταν προετοιμάζεσαι για πολεμο προετοιμάζεσαι για τα χειρότερα όχι τα ιδανικά

 4. Μερικά σχόλια.
  1. Το Minimi ΔΕΝ έχει δυνατότητα αλλαγής διαμετρήματος. Ούτε στο Μκ2 ούτε και στο Μκ3. Η ίδια η εταιρεία δηλώνει ότι ένας ικανός οπλουργός θα μπορούσε να μετατρέψει ένα Minimi 7,62 σε 5,56 αλλά σε καμία περίπτωση το αντίστροφο. Δεν υπάρχει συλλογή προς τέτοια μετατροπή. Μόνο με “πατέντα” του εν λόγω ικανού οπλουργού…
  2. Θέμα τροφοδοσίας πυρομαχικών στην Ομάδα δεν είναι μόνο το διαμέτρημα αλλά και το θέμα “κυτίο ή ταινία” Εκτός κι αν νομίζετε ότι ο Τούρκος πολυβολητής θα μαζεύει τους συνδετήρες για να ξαναφτιάξει μια ταινία. Τα δύο διαμετρήματα είναι πρόβλημα αλλά όχι τραγικό.
  3. Οι μάχες στις οποίες εμπλέκεται η Ομάδα Πεζικού δεν πρέπει να τις φανταζόμαστε ως “πεζομαχίες”. Κι άλλα όπλα συμμετέχουν στην μάχη πέραν του ατομικού οπλισμού της Ομάδας ΠΖ. Η Ομάδα ΠΖ έχει σαν κύρια αποστολή να πλησιάσει τις θέσεις του εχθρού υπό την κάλυψη των όπλων υποστηρήξεως και να των εξουδετερώσει με μάχη εκ του συστάδην. Μέχρι να κάνει αυτόν τον ελλιγμό το βάρος του αγώνα σηκώνουν τα όπλα υποστηρίξεως, όλμοι, πολυβόλα κλπ. Αυτά στον συμβατικό πόλεμο υψηλής έντασης.
  4. Ο πεζός θέλει ένα όπλο ελαφρύ και διαχειρήσιμο. Η συντριπτική πλειοψηφία των εμπλοκών είναι σε μικρές ή πολύ μικρές αποστάσεις. Εκεί “καίγεται” πραγματικά ο πεζός. Σε μεγαλύτερες αποστάσεις είναι δουλειά άλλων όπλων κι όχι του ατομικού οπλισμού. Ούτως ή άλλως σε μεγαλύτερες αποστάσεις ο ΤΦ δεν μπορεί να εμπλέξει αποτελεσματικά τον εχθρό. Πιθανόν να μήν μπορεί καν να τον δεί πόσο μάλλον να τον σκοπεύσει και να τον πετύχει. ΜΗΝ πέρνεται σαν παράδειγμα το Αφγανιστάν!
  5.Είναι τραγικό η παραμονή του Ε.Σ. στο 7,62; Σίγουρα όχι! Ούτως ή άλλως πολύ μικρό ή και κανένα ρόλο δεν θα παίξει ο ατομικός οπλισμός στην έκβαση ενός πολέμου, είτε αν είναι 5,56 ή 7,62. Αρκεί αυτός που τον έχει να ξέρει να τον χειρίζεται.
  Είχα “αρθρογραφήσει” κι εγώ επί του θέματος στον Δούρειο Ίππο και στο e-Amyna γι αυτό θα περιοριστώ σε αυτά

  1. το Αφγανιστάν είναι άλλη ιστορία πια και δεν εχει καμια σχέση με σύγκρουση τακτικών στρατών , δεν το θεωρώ ως παράδειγμα , καλύτερα να βλέπουμε τις συγκρούσεις στην Ανατ. Ουκρανία και μάλιστα στο επίπεδο που έχουν περάσει πια εδώ και καιρό ….

   συμφωνώ ότι ο φορητός οπλισμός σε αποστάσεις κάτω των 200μ έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία από ότι άνω των 200μ , αν και οπαδός του 7,62 δεν μπορώ να παραγνωρίσω τα μεγάλα πλεονεκτήματα που έχει το 5,56 και κυρίως το ότι μπορεί να μεταφερθεί πολύ μεγαλύτερος αριθμός φυσιγγίων αλλά και ο καλύτερος έλεγχος του τυφεκίου , σε σχεση με τον μεσο έλληνα στρατιώτη ενδεχομένως αυτά να είναι πολύ μεγαλύτερης σημασίας από ένα φυσίγγιο με μεγαλύτερη ισχύ , άρα από την στιγμή που έγινε η αρχή πρέπει και να ολοκληρωθεί και κυρίως να αποφασίσει όπως έγραψα παραπάνω ο ΣΞ τι θέλει …. τα μειονεκτήματα πάντως παραμένουν και το αν είναι μικρής η μεγάλης σημασίας συνήθως φαίνονται στην πράξη και όχι πάντα με καλά αποτελέσματα

 5. Mανωλη για μενα το προβλημα του ΗΚ-11 ειναι οτι ο ΕΣ για αυτον τον τυπο του οπλου εμεινε κολλημενος στην γεμιστηρα των 20 φυσιγγιων,μπορουσε να υιοθετησει ειτε τυμπανοειδεις των 50 ειτε με την μορφη κυτιου κατω απο το οπλο με 100 φυσιγγια.

  http://i1172.photobucket.com/albums/r572/AHZ6647/hk11_zpsgp70vcmz.jpg
  http://i1172.photobucket.com/albums/r572/AHZ6647/hk21e_zpsmdhyku6r.jpg

  1. Αγαπητε Γιαννη ,
   θα θυμασαι οτι και εγω εχω αναρτησει πολλες φορες φωτο του ΗΚ-11 με γεμιστηρα τυμπανο ή ταινια, υπονοωντας μια αλλη χρηση του οπλου. Πραγματι η περαιτερω αξιοποιηση ενος υπαρχοντος οπλου για καλυψη μιας αληθινης αναγκης ειναι δελεαστικη ιδεα , ειδικα με τις παρουσες οικονομικες συνθηκες . Ολες ομως τις φορες, φιλοι σχολιαστες εχουν παραθεσει επιχειρηματα για την μη καταλληλοτητα του ΗΚ-11 ως οπλου υποστηριξης ομαδας με παρατεταμενα πυρα. Μην εχοντας χρησιμοποιησει το οπλο, δεν μπορω να αντικρουσω τους χρηστες.
   Αγαπητε Θοδωρη, λογω της δυναμικοτητας της τουρκικης βιομηχανιας , λογικα το νεο τουρκικο τυφεκιο σε μια πεντετια θα εχει εξοπλισει τις μοναδες πρωτης γραμμης , συνεπως καθε περιπτωση κοινης χρησης γεμιστηρων, θα εχει εξαλειφθει. Παρεπιπτοντως, σε υποτιθεμενο Ε/Τ πολεμο, αυτο θα ειναι μειονεκτημα κυριως για τον επιτιθεμενο, ο οποιος θα ειναι αυτος που θα χρειαζεται συνεχη μεταφορα πυρομαχικων απο τα κεντρα εφοδιασμου του.

   1. H διαφορα ομως ειναι οτι το ΗΚ-11 μπορει να αλλαξει καννη,αυτο ειναι ενα πλεονεκτημα(σε σχεση πχ με το FALO),μπορει να μην ειναι σαν την καννη του ΜG3(πιο βαρια)αλλα για την δουλεια του πιστευω οτι ειναι καλλη.Δηλαδη το Βren εκανε σαν οπλο υποστηριξης και το ΗΚ-11 δεν κανει;Μιας και μιλαμε για αντοχη στην υπερθεμανση παραθετω τα στοιχεια βολης απο το Μ240 του Αμερικανικου στρατου.

    http://i1172.photobucket.com/albums/r572/AHZ6647/image002_zpso9yfec1e.gif

    Το Γαλλικο AA-52(οπως και αλλα οπλα)ειχε δυο ειδων καννες,μια ελαφρια βαρους 2,85 κιλων(ιδια με αυτες των ΜΑG-MG3) αλλα και μια βαρια των 4,25 κιλων.Οταν το χρησιμοποιουσαν σαν οπλο υποστηριξης ομαδας(fusil mitrailleur)εβαζαν την ελαφρια καννη,ενω οταν το χρησιμοποιουσαν για υποστηριξη απο στατικες θεσεις(σε τριποδο) εβαζαν την βαρια.
    http://i1172.photobucket.com/albums/r572/AHZ6647/image001_zpsdzofbzhi.png
    http://i1172.photobucket.com/albums/r572/AHZ6647/image002_zpsosso5qdo.gif
    http://i1172.photobucket.com/albums/r572/AHZ6647/image002_zpsoncmofb3.gif

    πραγμα που σημαινει οτι δεν μπορεις να τα εχεις ολα,η ευκινησια(μικρο βαρος καννης)ειναι σε βαρος της αντοχης σε παρατεταμενες βολες,ενω η αντοχη σε παρατεταμενες βολες ειναι σε βαρος της ευκινησιας.

    1. Καλό σαν σύλληψη αλλά το AA-52 διατηρεί το αμφίβολο πρωτείο ενος από τα χειρότερα πολυβόλα που έχουν κατασκευαστεί.

     1. Ολα αυτα ειναι φημες,μια χαρα υπηρετησε τον Γαλλικο στρατο(στο εθνικο διαμετρημα των 7,5mm)αν δεν σε κανει τοτε παρε το καλυτερο πολυβολο της Δυσης το SIG-710.

   2. φίλε Μανώλη το ΗΚ-11 το έβαλα σαν λύση ανάγκης λόγω του μεγαλύτερου κόστους του ΜΚ3 το οποίο μάλλον δεν επιτρέπει την αντικατάσταση όλων των minimi ένα προς ένα (γιαυτό έθεσα θέμα πώλησης των 5,56 , για να χρηματοδοτηθεί η αλλαγή αυτή) , έτσι προτιμώ ένα ΗΚ σε ρολο τυφεκίου ακροβολιστή αλλά αν παραστεί ανάγκη να έχει και τον ρόλο του οπλοπολυβόλου , αυτό βέβαια μέχρι να γίνει πλήρης αντικατάστασή του από δεύτερο ΜΚ3 …. όλα αυτα φυσικα ΑΝ ο ΕΣ διατηρήσει το 7,62 και στο μέλλον , αν όμως έχει σκοπό να πάει στο 5,56 ΄τοτε καλώς επιλέχθηκε ο minimi σε 5,56 αλλά κακώς που δεν προχωρά η αντικατάσταση του G3 έστω και με αργούς ρυθμούς

 6. 1 ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΑΧΕΣ Η ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΠΤΩΜΑΤΩΝ ΔΙΝΕΙ 5% ΜΑΚΑΡΙΤΕΣ ΑΠΟ ΣΦΑΙΡΕΣ
  ΚΑΙ 95% ΑΠΟ ΠΥΡΟΒΟΛΑ,ΟΛΜΟΥΣ,ΒΟΜΒΕΣ ΚΛΠ ΜΠΟΥΜ
  2 ΤΟ 90% ΤΩΝ ΕΜΠΛΟΚΩΝ ΠΕΖΙΚΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΤΩ ΤΟΝ 300 ΜΕΤΡΩΝ
  3 ΑΝ ΦΟΡΤΩΘΕΙΣ MG3 ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΕ 7,62 ΚΑΙ ΤΡΕΞΕΙΣ 200 Μ ΑΜΜΟΥΔΙΑ ΣΕ ΜΙΑ
  ΑΠΟΒΑΣΗ Η ΣΚΑΡΦΑΛΩΣΕΙΣ ΒΡΑΧΑΚΙΑ ΘΑ ΞΥΠΝΗΣΕΙΣ

  ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΝ ΚΑΝΑΠΕ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΟΥΜΠΟΙΛΙΚΙΑ, ΔΙΑΒΑΣΤΕ,ΣΚΕΦΘΗΤΕ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΓΡΑΦΕΤΕ

  1. μου αρέσει που δεν ξέρεις τι είναι οι αλλοι αλλά προσπαθείς να τους προσβάλλεις , μάλλον πρέπει να ξυπνησείς εσύ και να μάθεις να συζητάς σαν άνθρωπος και με μικρά

  2. AIRMAN, λυπάμαι, αλλά, ο τρόπος σχολιασμού που έχεις υιοθετήσει είναι ακραίος για την φιλοσοφία της σελίδας.
   Δεν είναι στη λογική μας να “κόβουμε” σχόλια, αλλά αυτού του είδους οι χαρακτηρισμοί, προς τον συγγραφέα του παραπάνω άρθρου, ο οποίος γράφει τις σκέψεις και προτάσεις του αφιλοκερδώς, και κατά συνέπεια όλων των αναγνωστών, είναι απαράδεκτοι.
   Το σχόλιο σου δημοσιεύθηκε για να σ’ ενημερώσουμε οτι από τούδε και στο εξής τέτοιου είδους σχολιασμοί δεν θα δημοσιεύονται.
   Μπορείς να πεις αυτό που θέλεις με τον κατάλληλο τρόπο ευγένειας και να επιχειρηματολογήσεις χωρίς χαρακτηρισμούς, αν δεν θέλεις, τότε μην προσβάλλεις την σελίδα και όλους τους επισκέπτες της.

 7. Πέραν της εγκεφαλικής αφασίας των ειδήμονων στο ΓΕΣ σχετικά με τις εν λόγω επιλογές τυφεκίων και διαμμετρημάτων, μην μπερδευέτε τον Greek Army με επαγγελματικούς στρατούς που έχετε συνήθως κατά νου.
  Οι επιλογές αυτές αφορούν καλώς ή κακώς,δυστυχώς ή ευτυχώς..Greek φαντάρια και εφέδρους..
  Αυτή είναι η αφετηρία για οποιαδήποτε συζήτηση..
  Υ.Γ: Greek ΠΖ…

 8. Εγω θα κρατουσα στην ομαδα μαχης ενα FN MAG και ενα minimi και θα καλυπτα ετσι ολους τους τομεις! Αλλωστε τα MAG τα χουμε ηδη! Το ΗΚ 11 δε θα το προτιμουσα! Παντως δεδομενου του ογκου του τουρκικου στρατου θα πηγαινα και για ενα ελαφρυ οπλοπολυβολο σε 7.62 στην ομαδα!
  Βεβαια η κινητικοτητα θα πρεπει να μας απασχολει εαν εχουμε επιθετικους προσανατολισμους αλλα εγω προβλεπω σκαψιμο και περιμενε απο μερους μας…
  Τελος ας προετοιμαστουμε για αστικο αγωνα βλεπε (γκροζνι, κομπανι) εκει εχουμε καποιες ελπιδες αν τρεψουμε χωρια και κωμοπολεις στα συνορα-νησια σε οχυρα!
  Το 7.62Χ51 σε τυφεκια για αστικο αγωνα δε μου κανει…
  Τι λετε για 7.62Χ35;;;
  Αληθεια ενα πολυβολο που ριχνει 7.62Χ51 μπορει να ριξει και πχ 7.62Χ35??

  1. βασικά φίλε το 762Χ35 ή 300BLK δεν έχει αξιοποιηθεί πουθενά στον κόσμο για στρατιωτικές εφαρμογες λόγω του ότι δεν προσφέρει κάτι σημαντικά παραπάνω απο το 5,56 που να δικαιολογει το κόστος μιας αλλαγής σε αυτό το διαμέτρημα , με το 7,62Χ51 δεν συγκρίνεται φυσικά

   δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οτιδήποτε βάλει φυσίγγια 7,62Χ51 , σαν μέγεθος είναι αρκετά μικρότερο

   1. μικρος στη ΠΤΗΣΗ ειχα δει μουτζαχεντιν στο Αφχανισταν να κρατουν AK-74, και στο You-Tube ειδα καλες κριτικες

 9. Tests indicate the free recoil energy delivered by the 5.45×39 mm AK-74 assault rifle is 3.39 J (2.50 ft·lb), compared to 6.44 J (4.75 ft·lb) delivered by the 5.56×45mm NATO in the M16 assault rifle and 7.19 J (5.30 ft·lb) delivered by the 7.62×39mm in the AKM assault rifle

 10. Η συγκριση των δυο διαμετρηματων ειναι δυσκολη λογω της διαφορετικης τους ικανοτητας στο πεδιο της μαχης. Εκει που πλεονεκτει το ενα μειονεκτει το αλλο, οποτε θα πρεπει να σκεφτουμε για ποιον σκοπο το θελουμε και σε ποιο περιβαλον θα χρησημοποιηθει. Ισως το 7.62χ39 να ηταν μια ενδιαμεση λυση και με οπλο αλλαγης διαμετρηματος αναλογως του σκοπου/χρησης που το θελουμε.

 11. σε αυτο το βιντεο ειναι χαρακτηριστικη η ευκολια χειρισμου και η μικρη ανακρουση των μικρων
  διαμετρηματων 5.45×39mm τα βιντεο λενε οτι ειναι και φτηνο
  RPK 74 Full Auto RPK74
  https://www.youtube.com/watch?v=v2i6LFn3S6Y
  τα μεγαλα διαμετρηματα θελουν πιο πολυ εκπαιδευση για να ελεγχθουν

  1. Μήν συγκρίνεις το ΡΠΚ-74 με τυφέκια,ἀλλά το ΑΚ-74.
   Το ΡΠΚ εἶναι πιό μακρύκαννο,πράγμα που ἔχει πολύυυυ μεγάλη ἐπίδραση στην ἀνάκρουση,σύν το δίποδο που λειτουργεί ὡς ἀντίβαρο,που μαζί με την μακρύτερη κάννη καθιστοῦν το ὅπλο ἐμπροσθοβαρές.

     1. «το 5.45×39 mm εχει 3.39 J ανακρουση»
      Ἐδῶ χρειάζεται μία διευκρίνηση:το 5.45×39 mm εχει 3.39 J ανακρουση,ὅταν βάλλεται ἀπό ΑΚ-74,με το χαρακτηριστικό χαλινωτήριο.
      Ἄν το ἀφαιρέσεις,ἡ ἀνάκρουση ἀνεβαίνει αἰσθητά.
      Ἡ καθαρή ἑνέργεια σε χιλιογραμμόμετρα (κιλοποντόμετρα) εἶναι για το ΑΚ-74/5,45 τα 134,για το Μ-16Α2/5,56 τα 185.
      Δηλαδή το 5,45 ἀποδίδει τα 2/3 της ἑνεργείας του 5,56.

 12. Документальный фильм: Оружие Пулеметы Часть 1 (РПК-74 Печенег ПКМ ПК РПД ДП-27)
  https://www.youtube.com/watch?v=mi3YGEqmzdA
  Документальный фильм: Оружие Тяжелые Пулеметы Часть 2 (КОРД НСВ Утес КПВ ДШК М)
  https://www.youtube.com/watch?v=FGzfuTm-1L8
  Документальный фильм: Снайперское Оружие (КОРД СВД-К СВУ-АС СВ-98 СВТ-40 ВСС ВСК-94 СВ-99)
  https://www.youtube.com/watch?v=AlqFHVGsp1A

 13. The Soviet original military issue 7N6 cartridge variant introduced in 1974 are loaded with full metal jacket bullets that have a somewhat complex construction. The 3.43 g (52.9 gr) boat-tail projectile has a gilding-metal-clad jacket. The unhardened 1.43 g (22.1 gr) steel (steel 10) rod penetrator core is covered by a thin lead inlay which does not fill the entire point end, leaving a hollow cavity inside the nose. The bullet is cut to length during the manufacturing process to give the correct weight. The 7N6 uses a boat-tail design to reduce drag and there is a small lead plug crimped in place in the base of the bullet. The lead plug, in combination with the air space at the point of the bullet, has the effect of moving the bullet’s center of gravity to the rear; the hollow air space also makes the bullet’s point prone to deformation when the bullet strikes anything solid, inducing yaw.
  Its Official: ATF Bans Russian 7n6 5.45×39 Imports
  http://www.thefirearmblog.com/blog/2014/04/08/official-atf-bans-russian-7n6-5-45×39-imports/

 14. αυτα τα στοιχεια τα εχει wikipedia
  http://en.wikipedia.org/wiki/AK-74
  σαν πηγη εχει “The Russians are coming! The Russians are coming! Or maybe the Polish by Holt Bodinson, Guns Magazine / Sept, 2008”. Retrieved 16 November 2014.το λινκ
  http://www.thefreelibrary.com/The+Russians+are+coming!+The+Russians+are+coming!+Or+maybe+the+Polish.-a0182033227
  την ιδια πηγη εχει και αυτο το pdf
  http://ammunitionstore.com/content/5.45%C3%9739mm.pdf
  http://en.wikipedia.org/wiki/5.45%C3%9739mm

 15. In 1974, the Soviets debuted their new small-bore round in their equally new AK-74 assault rifle and RPK light machineguns. The cartridge wasn’t largely known in the West until the Soviet invasion of Afghanistan in 1979.
  When the Soviet troops rolled across the border, it was the AK-74 they were carrying along with a basic load of 5.45×39 ammunition that weighed about half of what a similar load of 7.62×39 would weigh. Not only did the cartridge weigh less, it was more accurate than the old AK round plus, due to its streamlined bullet propelled at approximately 2,950 fps, much flatter shooting and longer ranging. The other 5.45 round adopted by the Russians was the diminutive 5.45×18 pistol cartridge designed for the equally diminutive PSM automatic, said to be capable of penetrating NATO body armor.

 16. The Case for a General-Purpose Rifle and Machine Gun Cartridge (GPC)
  Anthony G Williams
  http://www.quarryhs.co.uk/GPC_118.jpg
  The slide above shows the standard Russian 5.45mm ball bullet in comparison with the NATO 5.56 and 7.62, with their form factors and ballistic coefficients as measured by the US Army’s Ballistic Research Laboratory. These figures show that the FF of the 5.45 is better than that of the other two bullets (a lower FF is better, in contrast with the BC in the final column in which a higher figure is better). I have included in the yellow box figures for a couple of theoretical 6.5mm bullets, an 8 gram lead-cored one and a 7 gram one which, as discussed above, is probably around the maximum feasible length for a lead-free bullet in this calibre. Simply matching the 5.45’s FF in such bullets would provide the potential for a good long-range performance, even in a lead-free version, as you can see by the BCs in the bottom right of the chart. These bullets would lose velocity more slowly than the 7.62 ball, let alone the 5.56. Incidentally, the 5.45 mm is not the first to have such a good FF: the German 7.9 mm heavy ball, made by the billion in WW2, had an FF in the .900s.
  http://www.quarryhs.co.uk/The%20Next%20Generation.htm
  http://www.bergerbullets.com/form-factors-a-useful-analysis-tool/

 17. Εκπαιδεύεσαι στο G3 μπορείς να χειριστής και το ΗΚ11. Κουβαλάει ίδιες γεμιστήρες με το G3 ίδια πυρομαχικά και αν ζεσταθεί η κάνη την αλλάζεις με την εφεδρική. Αν θέλεις βάζεις και γεμιστήρα 100 φυσιγγίων. Τι σας ενοχλεί στο ΗΚ11. Μόνο το μπλέξιμο της εφοδιαστικής αλυσίδας με δεύτερο διαμέτρημα είναι εφιάλτης. Δεν έχουμε και τα αποθέματα των Αμερικανών στο 5,56

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.