Ομηρία στο «ΚΡΗΤΗ ΙΙ»

Στο 24ο τεύχος του ΔΟΥΡΕΙΟΥ ΙΠΠΟΥ που κυκλοφορεί, μια σύντομη αναφορά στην επιτυχή επιχείρηση της ΜΥΑ, που έχει μεγάλη σημασία και πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν σοβαρά, τα διδάγματα που εξήχθησαν. Έστω και από μια τέτοια, “απλή” επιχείρηση. Σε αυτό πάσχουμε. Δεν μελετάμε τα πράγματα σε βάθος, δεν στεκόμαστε στην εξαγωγή διδαγμάτων – συμπερασμάτων και δεν επιδιώκουμε την διόρθωση – βελτίωση.

Στις 2 Ιουνίου 2015, η ΜΥΑ/ΛΣ αντιμετώπισε το δεύτερο περιστατικό ομηρίας στην ιστορία της διασώζοντας δίχως θύματα, μία γυναίκα που κρατούσε επιβάτης με ψυχολογικά προβλήματα. Το περιστατικό εκδηλώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες στις 03:45 κι ενώ το επιβατηγό – οχηματαγωγό «ΚΡΗΤΗ ΙΙ», προερχόμενο από το Ηράκλειο, έπλεε προς Πειραιά με ώρα κατάπλου τις 06:15. Την ώρα εκείνη, ένας 27χρονος έσπασε ένα ποτήρι και κρατώντας μια 39χρονή γυναίκα, απειλούσε ότι θα την σκοτώσει. Μόλις ενημερώθηκε το Αρχηγείο ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, ζήτησε συνδρομή από την ΕΛΑΣ και συγκεκριμένα την διάθεση ειδικού διαπραγματευτού. Αποκαταστάθηκε επικοινωνία με τον πλοιάρχου του πλοίου, στον οποίο δόθηκαν οδηγίες για απομάκρυνση των επιβατών και μη ανάληψη δράσεως που θα μπορούσε να θέσει σε περαιτέρω κίνδυνο την γυναίκα.

Στο μεταξύ, από τον Θάλαμο Επιχειρήσεων ενημερώθηκε ο διοικητής της ΜΥΑ/ΛΣ, ο οποίος αμέσως κινητοποίησε την Μονάδα κι αποκατέστησε επαφή με τον πλοίαρχο, ο οποίες επέδειξε ικανότητα. Ο διοικητής της ΜΥΑ έδωσε την πρώτη διαταγή, ζητώντας από τον πλοίαρχο να μειώσει ταχύτητα, ώστε να κερδηθεί χρόνος προκειμένου να συγκεντρωθούν πληροφορίες και να υπάρξει η καλύτερη δυνατή προετοιμασία. Η συγκέντρωση του προσωπικού της Ομάδας Ειδικών Επεμβάσεων (ΟΕΕ) έγινε σε πολύ καλό χρόνο, οι βατραχάνθρωποι ακολούθησαν διαδικασίες εκτάκτου σχεδιάσεως και στην σύσκεψη εξετάσθηκαν ενδεχόμενα και εναλλακτικές. Οι επιβεβαιωμένες πληροφορίες περί ατόμου με ψυχολογικά προβλήματα, οδήγησαν σε αποκλεισμό, σε πρώτη φάση, της επιλογής εξοντώσεως του νεαρού ανδρός.

Επιβαίνοντας σε ταχύπλοο σκάφος, 12μελής ομάδα, αποτελούμενη από 2μελές στοιχείο Διοικήσεως και 10μελή ομάδα επεμβάσεως της ΟΕΕ, κατευθύνθηκε προς συνάντηση του «ΚΡΗΤΗ ΙΙ» κι επιβιβάστηκε σε αυτό χωρίς να γίνει αντιληπτή η παρουσία της. Η φυσική παρουσία της ΜΥΑ στην σκηνή του περιστατικού, ήρε τις όποιες αδυναμίες είχε η διαχείριση, μέχρι εκείνη την ώρα. Το πλήρωμα του «ΚΡΗΤΗ ΙΙ» συνεργάστηκε αποδοτικά.

Επειδή ο επικίνδυνος άνδρας με την όμηρο παρέμεινε στο σαλόνι του πλοίου, η ομάδα επεμβάσεως έπρεπε να καλύψει μεγάλη απόσταση και απαιτούντο κρίσιμα δευτερόλεπτα για να φτάσει σε αυτόν. Η τακτική κατάσταση υποδείκνυε ότι η όποια ενέργεια έπρεπε να γίνει σε τακτικώς πλεονεκτικό χώρο για την ΟΕΕ.

Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών (ΜΥΑ/ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ)

Περί τις 06:15 και καθώς το πλοίο έδενε στον λιμενοβραχίονα, έγινε αντιληπτό ότι δεν υπήρχαν περιθώρια. Ενδεχόμενη παράταση της ομηρίας, η συγκέντρωση των ΜΜΕ στο λιμάνι και η διάσταση που θα κινδύνευε να λάβει το θέμα, οδηγώντας σε πολιτική παράλυση και αποφυγή αναλήψεως ευθυνών, συνιστούσαν ανησυχητικούς παράγοντες για την απώλεια του ελέγχου της καταστάσεως. Ο πλοίαρχος του «ΚΡΗΤΗ ΙΙ» διατάχθηκε να μην αφήσει κανέναν επιβάτη να αποβιβασθεί, πριν λυθεί η ομηρία. Οι άνδρες της ΜΥΑ κατάφεραν να παραπλανήσουν τον επικίνδυνο άνδρα και να τον φέρουν, μαζί με την όμηρο, στο γκαράζ σε πλεονεκτικό γι’ αυτούς σημείο.

Η ΟΕΕ επενέβη πετυχαίνοντας πλήρη αιφνιδιασμό. Ο πιο χειροδύναμος άνδρας ακινητοποίησε τα χέρια του, απομακρύνοντας το σπασμένο ποτήρι, ένας άλλος απέσπασε την όμηρο και την ασφάλισε ενώ ένας τρίτος εξουδετέρωσε τον άνδρα με μία βολή πλαστικού φυσιγγίου σε μαλακή περιοχή του σώματος. Ρίψη χειροβομβίδας κρότου – λάμψεως αποκλείσθηκε, λαμβανομένης υπ’ όψιν της πιθανότητος τραυματισμού της ομήρου. Η βολή εξουδετέρωσε τον άνδρα και ο νοσοκόμος της ΟΕΕ επενέβη άμεσα, φροντίζοντας πρώτα την όμηρο, η οποία έφερε εκδορές στον λαιμό από το σπασμένο ποτήρι και εν συνεχεία…

Περισσότερα στο 24º τεύχος του περιοδικού ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ που κυκλοφορεί.

Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών (ΜΥΑ/ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ)

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.