Ουάσιγκτον και Βερολίνο «βουλιάζουν» τις γαλλικές φρεγάτες [email protected]

Το γερμανικό «στοπ» και η αμερικανική γκρίνια προκάλεσαν φουρτούνες τους περασμένους μήνες στο σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για την απόκτηση τεσσάρων υπερσύγχρονων γαλλικών φρεγατών τύπου [email protected], ενώ η αδυναμία να βρεθεί χρυσή τομή στις διαπραγματεύσεις για το κόστος έχει οδηγήσει προς το παρόν τις συζητήσεις για το οικονομικό σε… ξέρα.

Μολονότι οι επαφές Ελλάδας – Γαλλίας για τα τεχνικά ζητήματα που αφορούν την ένταξη των γαλλικών ψηφιακών φρεγατών στον ελληνικό στόλο του Πολεμικού Ναυτικού είναι ώριμες και προχωρημένες, αντίθετα οι συζητήσεις για το οικονομικό βρίσκονται ξανά στο μηδέν, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες των «ΝΕΩΝ».

Το αδιέξοδο επιβεβαιώθηκε και μετά την επίσκεψη προ δεκαημέρου του Πάνου Καμμένου στο Παρίσι και το τετ α τετ που είχε με τη γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί. Μάλιστα, στην Πόλη του Φωτός είχαν βρεθεί την ίδια περίοδο προσκεκλημένοι στη διεθνή έκθεση ναυτικού εξοπλισμού «Euronaval» τόσο ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης, όσο και ο γενικός διευθυντής Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) Κυριάκος Κυριακίδης που επίσης είχαν επαφές με τους Γάλλους. Εντούτοις, η χρηματοδότηση αποτελεί το μεγαλύτερο αγκάθι. Η Ελλάδα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην πληρωμή των φρεγατών χωρίς χρηματοδότηση από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που θα επιστρέψει η Γαλλία στην Ελλάδα, καθώς το κόστος για τις δύο πρώτες υπολογίζεται στα 1,3 δισ. ευρώ.

Οι δύο πλευρές το προηγούμενο διάστημα βρέθηκαν κοντά σε μια συμφωνία ακολουθώντας τις παραδοσιακά φιλικές σχέσεις τους στο πνεύμα του Ελλάς – Γαλλία συμμαχία». Ομως, ένα έντονο διεθνές πολιτικό παρασκήνιο σε συνδυασμό με τον ανταγωνισμό των μεγάλων υπερδυνάμεων στον χώρο των εξοπλισμών φαίνεται ότι συνέβαλαν ώστε το σχέδιο για τις γαλλικές φρεγάτες να οδηγείται σε ναυάγιο.

Πώς φτάσαμε έως εδώ;

Πριν από περίπου έναν χρόνο ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επισκέφτηκε τη χώρα μας και λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι είχε κάνει πρόταση στον Αλέξη Τσίπρα η Ελλάδα να αποκτήσει τέσσερις σύγχρονες γαλλικές φρεγάτες. Μέρος της χρηματοδότησης θα γινόταν από την επιστροφή των κερδών των ελληνικών ομολόγων που είχαν διακρατηθεί από τις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Το πιθανότερο σενάριο ήταν οι δύο φρεγάτες να ναυπηγηθούν στη Γαλλία με οption για ναυπήγηση άλλων δύο στη χώρα μας. Ο Μακρόν θεωρούσε ότι επρόκειτο για μια πρόταση win win, που θα ωφελούσε και τις δύο πλευρές, καθώς η Γαλλία με αυτόν τον τρόπο θα τροφοδοτούσε με δουλειά τα ναυπηγεία της. Καθοριστικό ρόλο φαίνεται πως έπαιξε και το όραμα του Μακρόν για τη νέα Ευρώπη, στο πλαίσιο της κοινής ευρωπαϊκής άμυνας. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα με την υλοποίηση της πρότασης θα αποκτούσε σύγχρονες φρεγάτες, δηλαδή ένα τεράστιο πλεονέκτημα στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, σε μια περίοδο κλιμάκωσης των τουρκικών προκλήσεων και των εξελίξεων με την ΑΟΖ και τους ενεργειακούς πόρους.
Από τις αρχές του 2018 έγιναν πολλές επαφές τεχνικών κλιμακίων ανάμεσα στην κατασκευάστρια εταιρεία (Naval Group), το ΓΕΝ, τη ΓΔΑΕΕ, τα υπουργεία Αμυνας. Και παρά το «μούδιασμα» που προκάλεσαν στις δύο πλευρές οι ατυχείς χειρισμοί της ελληνικής κυβέρνησης – που είχε ανακοινώσει την άνοιξη διά στόματος Φώτη Κουβέλη ότι θα παίρναμε δύο γαλλικές φρεγάτες με ενοικίαση, μολονότι κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό- το ενδιαφέρον για μια συμφωνία δεν σταμάτησε.

Το μπλόκο του Βερολίνου

Αυτή η κατάσταση διατηρήθηκε έως το καλοκαίρι. Τότε, σύμφωνα με πληροφορίες, σε ένα από τα Eurogroup, οι Γερμανοί προέβαλαν «βέτο» στη χρηματοδότηση της ναυπήγησης των γαλλικών φρεγατών με τα ποσά από τα ελληνικά ομόλογα που θα έπρεπε να επιστρέψει η Γαλλία στην Ελλάδα. Η γερμανική πλευρά υποστήριξε ότι τα χρήματα δεν γίνεται να χρησιμοποιηθούν για αυτόν τον σκοπό. Το γερμανικό μπλόκο δεν θα πρέπει να θεωρείται άσχετο με το γεγονός ότι η Γερμανία είναι μία από τις χώρες που πρωταγωνιστούν στην κατασκευή φρεγατών.
Ακόμη και έπειτα από αυτή την εξέλιξη, όμως, η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Εξωτερικών Ζαν Ιβ λε Ντριάν στο Μέγαρο Μαξίμου, στις αρχές Σεπτεμβρίου, φαίνεται πως κράτησε ζωντανό το ενδεχόμενο η Ελλάδα να αποκτήσει τις γαλλικές φρεγάτες. Είχε εκφραστεί η ελπίδα πως αν οι δύο υπουργοί Οικονομικών συζητούσαν, θα μπορούσαν να λύσουν τον γόρδιο δεσμό του οικονομικού.

Η ενόχληση των ΗΠΑ

Ταυτόχρονα, η ελληνική πλευρά έχει γίνει δέκτης και της αμερικανικής γκρίνιας. Οι Αμερικανοί μπορεί να μην έχουν διατυπώσει επίσημη πρόταση στην ελληνική κυβέρνηση για μια λύση ένταξης αμερικανικών φρεγατών στο ΠΝ, όμως έχουν εκφράσει την ενόχλησή τους για τις ελληνογαλλικές επαφές.

Πάντως, το ενδιαφέρον των Γάλλων να ενταχθούν τελικά οι γαλλικές φρεγάτες στο ελληνικό ΠΝ παραμένει πολύ έντονο. Πρόσφατα η κατασκευάστρια εταιρεία (Naval Group) των φρεγατών Belharra απέκτησε ξανά γραφεία στην Αθήνα και μόλις προ ημερών ανέθεσε το επικοινωνιακό κομμάτι σε εταιρεία δημοσίων σχέσεων. Αν τελικώς επιτευχθεί συμφωνία εντός του έτους, τότε θα είναι εφικτό η Ελλάδα να παραλάβει δύο Belharra από το 2023. Οι Γάλλοι δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη τη ναυπήγηση, αλλά ο σχεδιασμός είναι η Ελλάδα να πάρει τη δεύτερη στη σειρά.

Του Χαραλαμπάκης Μάνος

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

13 Απαντήσεις

 1. Το καλύτερο για να μην φωνάζει κανείς είναι γερμανικό σκάφος, γαλλικοί πύραυλοι εναντίον πλοίων, αμερικανικοί πύραυλοι ΑΑ και ευρωπαϊκά ραντάρ. Όλοι ευχαριστημένοι και πάνω από όλα εμείς που θα πάρουμε το βέλτιστο δυνατό.

  1. Και ποιος θα πληρώσει για την ανάπτυξη ενός τέτοιου πλοίου ? Γιατί αν είναι να το χρηματοδοτήσουν οι Γερμανοί, Αμερικανοί,Γάλλοι και Ευρωπαίοι πάσο αλλιώς άς κάτσουν όλοι στα αυγά τους και ας αφήσουν το ΠΝ να πάρει τα πλοία που θέλει!

  2. @Gunner

   Ακριβώς αυτό εφαρμόστηκε στις προηγούμενες αγορές πλοίων/φρεγατών, στην μια περίπτωση ήταν ολλανδικά σκάφη, ενώ στην άλλη γερμανικά(επίσης στα μικρότερα αγγλικά SV η στα γαλλικά), όλα εξοπλισμένα με συστήματα απο Ευρώπη/ΗΠΑ(π.χ. Πυροβόλα Oto Melara, Exocet, Sea Sparrow, ESSM, RAM, Phalanx, Harpoon).

 2. Βέβαια δεν θα είχαν πρόβλημα οι Γερμανοί, οι ίδιοι Γερμανοί που πάντα βοηθούσαν την Τουρκία? Στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο ήταν μαζί, στη συνέχεια οι Γερμανοί βοήθησαν τους Τούρκους να εξοντώσουν τους Έλληνες της Μικράς Ασίας, πάντα οικονομική και αμυντική συνεργασία ενώ η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα και κατέχει την μισή Κύπρο και φυσικά στην τουρκική επιχείρηση στο Αφρίν πάλι η Γερμανία τους βοήθησε : http://www.proelasi.org/%ce%bf%ce%b9-%ce%b3%ce%b5%cf%81%ce%bc%ce%b1%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ad%cf%82-%cf%80%cf%89%ce%bb%ce%ae%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%8c%cf%80%ce%bb%cf%89%ce%bd-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%b7%ce%bd/

  Τυχαία όλα αυτά? Φυσικά και όχι. Και μόλις η Ελλάδα βρήκε μια πιθανή λύση για την προμήθεια φρεγατών για να επανέλθει η ισορροπία στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο πάλι οι φίλοι μας οι Γερμανοί προσπαθούν να μας εμποδίσουν. Την ίδια στιγμή που οι Τούρκοι ναυπηγούν συνεχώς νέα πλοία η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι ισχυρή και να είναι σε θέση να αμυνθεί. Με τέτοιους φίλους στην Ευρωπαϊκή ένωση τι τους θέλουμε τους εχθρούς…
  Επίσης εκτός από τα συμφέροντα της Γερμανικής βιομηχανίας σταδιακά θα παίζει όλο και μεγαλύτερο ρόλο ο μουσουλμανικός και τουρκικός πληθυσμός της Γερμανίας σε ότι έχει να γίνει στο μέλλον, συνεπώς πάντα η Γερμανία θα είναι εναντίων μας.

 3. Ωραία βρήκαν μια καλή δικαιολογία για το σανό που ταίζει τώρα η πολιτική ηγεσία ότι θα αγοράσει πλοία ενός δισεκατομμυρίου…

  1. Η δίκαιολογία είναι των ΝΕΩΝ που μοιράζει σανό άλλης απόχρωσης.
   Οι μπελχαρες θα έρθουν και ας σκυλιάσουν Γερμανοί και Τούρκοι. Οι Αμερικανοί δεν έχουν θέμα.

   1. Αποφασίστε τι ακριβώς ειναι αληθές από το άρθρο, γιατί το καμένο σανό δεν επαρκεί για όλους.
    Προσωπικά θα έπαιζα το σενάριο ότι θα πάρουμε τις πολεμικές αποζημιώσεις από το Γ’ Ραιχ και τα ρίχναμε σε 10 βελχάρες να σκάσει ο Σόιμπε.

 4. Ειμαστε μαρτυρες δυο ξεχωριστων γεγονοτων:

  1) απο την μια του οικονομικου αδιεξοδου της ελληνικης κυβερνησης, εξαιτιας των ανειλλημενων υποχρεωσεων προς την ΕΕ και τον σεβασμο σε οσα εχουν συμφωνηθει σε επιπεδο Eurogroup, σχετικα με τα επομενα βηματα των δημοσιονομικων για τα επομενα 3 χρονια τουλαχιστον. Στο ιδιο «καζανι» βρισκεται και η Ιταλια, απο σχετικα προσφατες υποσχεσεις των προηγουμενων κυβερνησεων που εχουν -στην κυριολεξια- δεσει τα «χερια» στην σημερινη κυβερνηση δημιουργοντας τεραστια πολιτικα προβληματα στα κομματα που την υποστηριζουν.
  Οποτε το παιγνιδι των λεξεων, πλεον, δεν αποδιδει, οπως στο παρελθον, εαν διπλα σε αυτες δεν υπαρχει η αναλογη «ουσια».

  2) Η αξια των πλοιων αυτων καθε αυτων! παρα την αλλαγη του σκαφους για ναυπηγιση, δηλαδη απο τις FREEM των 6.000 τονων στις μικροτερες FTI, η μεταβολη του κοστους κτησης εξακολουθει να ειναι στο συγκρησιμο μεγεθος των 650 εκ €, οπως ειχε συμβει και στο παρελθον οτι το ΠΝ βολιδοσκοπησε σε 2 περιπτωσεις την DCNS.

  Ειναι απολυτως λογικο, οτι πλοια αντιεροπορικης αμυνης που αξιζουν 650 εκ € το ενα τοις μετρητοις, δεν μπορουν να αποκτηθουν απο το ΠΝ, κατω απο αυτες τις συνθηκες. Πλεον ουτε ο μακροπροθεσμος δανεισμος που χρονολογειται απο πολυ παλια, με τις διευκολυνσεις που παρειχαν αρκετες φορες στο παρελθον οι γαλλικες τραπεζες, επιτρεπει να ξεπεραστει ο σκοπελος, καθως η αξια των πλοιων αυτων, εαν το επιτοκιο δανεισμου ειναι σημαντικο και το χρονικο διαστημα αποπληρωμης αποδειχτει μακροσκελες, θα εκτιναζει την τελικη αξια αγορας των πλοιων αυτων σε δισθεωρητα υψη.
  Τα πλοια, ακομη και με μικροτερο σκαφος, συμβατο με τις δυνατοτητες ελλημενισμου στον Ναυσταθμο της Σαλαμινας εχουν εξαιρετικα υψηλη αξια. Αυτο οφειλεται στο οπλικο συστημα σαν συνολο. δηλαδη αισθητηρες, ΚΠΜ, οπλα, απο μονα τους κοστιζουν εξαιρετικα πολλα χρηματα.
  Δεν μπορουμε να αγνοησουμε ακομη και τις οικονομικες επιπτωσεις απο την ριζικη αλλαγη προμηθευτων στο υπαρχον συστημα λογιστικης υποστηριξης.
  Τελικα ο ελληνογαλλικος «ερωτας» κινδυνευει να «κοστισει» τα μαλιοκεφαλα μας.

  Τεραστιο θεμα ειναι η προσφορα της ναυπηγισης των 2 πλοιων στην Γαλλια. Πολιτικα, για τα κομματα της κυβερνησης ειναι μειονεκτημα καθως θα αποτελεσει σημαντικη απωλεια ψηφου στις επομενες εκλογες, σε παραδοσιακα «καστρα» της αριστερας στις περιοχες της δυτικης αττικης και στις κυκλαδες. Και αυτο γιατι εκει υπαρχουν τα ποιο σημαντικα ναυπηγια που στην κυριολεξια «πεινανε» για νεες συμβασεις: «2 πλοια» σημαινει εργασια για 4 ή περισσοτερα χρονια σε δυο ναυπηγια, ή εναλλακτικα περιπου 10 ετη σε ενα. Οποιαδηποτε δικαιολογια με μια αναλογη επιλογη δεν στεκει με τιποτα και ειναι απολυτως λογικο οτι στο τελος θα ερθει η «λυπητερη» απο την λαϊκη αποδοκοκιμασια.

  Ειναι πλεον υποχρεωτικο το ΠΝ και το ΥΠΕΘΑ να στραφουν σε εναλλακτικες προτασεις που σαν κυριο χαρακτηριστικο θα εχουν την συρρικνωση του κοστους αποκτησης ενος συστηματος μαχης που θα φορεθει σαν «κουστουμι» σε μια διαφορετικη κλαση πλοιων, τα οποια θα διατηρουν καποιους «δεσμους» με τα υπαρχοντα και δεν θα προκαλεσει «σεισμους» στα logistics και στην εκπαιδευση. Οποτε η επιστροφη στους ολλανδους και στους αμερικανους, ειναι αν οχι μονοδρομος, σιγουρα μια απο τις εναλλακτικες πιθανοτερες λυσεις. Να αρχισουμε να συζηταμε παλι για «ΑΛΣ125» ή καποιο αλλο ποιο εξελιγμενο σχεδιο; … και με ελληνικο ναυπηγιο..;

  Δεν γινονται ετσι οι δουλειες!

  .+-

  1. Als125;;; Συγγνώμη αλλά γελάνε και οι ρέγγες! 😂
   Όσο για τους Αμερικάνους με τι θα κατέβουν; Με τα σαπάκια της κλάσης Freedom της LM που θέλουν στόλο από ρυμουλκά να τα συνοδεύουν;
   Ή οι Γερμανοί με τις K130 ή τις F125 που απέρριψε και το Deutsche Marine!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.