Ουκρανία: Άρμα μάχης Oplot χάλασε στην αφετηρία δοκιμαστικής διέλευσης παρελάσεως

Ένα νέο άρμα μάχης Oplot της Ουκρανίας φαίνεται να ακινητοποιείται, στην αφετηρία, λόγω βλάβης στη δοκιμαστική διέλευση της Στρατιωτικής Παρέλασης, στο Κίεβο.

Σύμφωνα με αναφορές τοπικών μέσων ενημέρωσης και δημοσιεύσεις από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ξαφνικά, την Παρασκευή, ένα εκ των τριών αρμάτων μάχης Oplot χάλασε στην αφετηρία της δοκιμαστικής διέλευσης της Στρατιωτικής Παρέλασης που θα πραγματοποιηθεί στο Κίεβο για τον εορτασμό των 30 ετών από την Ανεξαρτησία της Ουκρανίας.

Το νέο ουκρανικό άρμα μάχης ακινητοποιήθηκε ελάχιστα λεπτά πριν την εκκίνηση της δοκιμαστικής διέλευσης και αντικαταστάθηκε με ένα εκσυγχρονισμένο άρμα μάχης T-64BM2. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι κηλίδες καυσίμου ήταν εμφανείς κάτω από την «κοιλιά» του άρματος Oplot και  ο Στρατός προσπάθησε βιαστικά να το επισκευάσει.

Στην τελική δοκιμαστική διέλευση, η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής, συμμετείχαν μόνο δύο άρματα Oplot και παραμένει ασαφές αν το βεβλαμμένο άρμα μάχης θα επισκευαστεί εγκαίρως για την Παρέλαση, η οποία θα πραγματοποιηθεί την 24η Αυγούστου.

Το ουκρανικό υπουργείο άμυνας εισήγαγε τα άρματα μάχης Oplot-M σε υπηρεσία το 2009. Τον Σεπτέμβριο 2011, ο βασιλικός Στρατός της Ταϊλάνδης παρήγγειλε 49 Oplot από την ουκρανική εταιρεία εμπορίας όπλων Ukrspetzexport.

Το Oplot ζυγίζει περίπου 51 τόνους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ukroboronprom, το άρμα έχει πλήρωμα τριών μελών και μπορεί να κινηθεί με ανώτατη ταχύτητα 70 χλμ/ωρα. Το Oplot κατασκευάζεται από την θυγατρική της Ukroboronprom, την Malyshev, στο εργοστάσιο της στο Χάρκοβο.

@TheDeadDistrict/twitter

Πηγή: defence-blog.com

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

12 Απαντήσεις

 1. Σταθερή αξία του 1964, συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες. Στο τέλος η Ταϊλάνδη αγόρασε κινεζικά άρματα. Οι προδιαγραφές των oplot ήταν κατώτερες των συμφωνιών.

  1. Η Ταϊλάνδη είναι ο χειρότερος πελάτης των χειρότερων. Περιμένει καλό προϊόν και ταυτόχρονα με τιμές κάτω του κόστους παραγωγής.

   1. @Ασβος…
    “Borsuk” (Μπόρσουκ) θα πάρουν, από την HSW, όχι Bradley. Me 2 spikes παραγωγής της Mesko και 30/40mm Bushmaster. Για το Bushmaster δεν γνωρίζω ακόμα ποιάς παραγωγής θα είναι.

    Θα έχει τον ίδιο πύργο ZSSW, με “Rosomak”, ήδη έτοιμο. Με τα ηλεκτρονικά από την WB Electronics και τα οπτικά της PCO. Πραγματική top class είναι αυτά. Οι Ρώσοι δεν τα κατάφεραν ακόμα να πιάσουν ούτε ένα drone της WB, στην Ουκρανία.

    Η μαζική παραγωγή των Borsuk θα ξεκινήσει, νομίζω, σε κανένα 2 χρόνια.

    Και όσων αφορά τα ‘Αμπραμς, αυτά βρίσκονται ακόμα σε φάση… προπαγάνδας. Μόλις στάλθηκε η πρώτη επίσημη ερώτηση.

   2. @ΚΣ το Β’ τρίμηνο βρίσκονται σε +11% του ΑΕΠ με καλά θετικό πρόσημο προϋπολογισμού και εισαγωγών-εξαγωγών. Και η Λιθουανία πάει ακόμα πιο καλά, είναι +19%. Μα δεν τα αναφέρει κανείς στα ελληνικά ΜΜΕ.

   3. Ωραία όλα αυτά ας αγοράσουν όμως πρώτα άνθρακα για να βγάλουν τον χειμώνα τους και να μην χρειαστεί να εισάγουν πάλι ρεύμα από την Ρωσία. Ξέρω πολύ καλά γιατί το λέω αυτό. Α και να θυμηθούν να αγοράσουν καύσιμα για την ukrzaliznytsia γιατί παραλίγο να σταματήσουν τα τρένα τους λόγω ελλείψεως καυσίμων. Αυτά δεν τα λέω εγώ οι ίδιοι οι Ουκρανοί στα ΜΜΕ τους τα λένε όπως τα ξέρει και η αγορά. Κράτος τσίρκο έχει καταντήσει η Ουκρανία, ίσως γι’αυτό και ο πρόεδρος τους ταίριαξε γάντι. Εγώ δεν θέλω να προσβάλλω κανένα απλως τα γεγονότα λέω. Μακάρι να βάλουν μυαλό και να φτιάξουν επιτέλους ένα σοβαρό κράτος, αλλά όπως πάνε τα πράγματα δύσκολο το κόβω.

   4. @ΚΣ. Αφού μιλάς για την Ουκρανία… τότε έγινε μια παρεξήγηση. Και όμως η φίλη μου, που κάθε χρόνο πάει εκεί, είναι εκεί και τώρα, λέει ότι τα πράγματα με την οργάνωση του κράτους και με το βιοτικό, ορατά φτιάχνονται. Σιγά μα ορατά. Λιπών, πρόσφατα έχουν χτιστεί διασυνδέσεις με την Σλοβακία και Πολωνία. Έχουν (Ουκρανοί) και τεράστιες υπόγειες αποθήκες αερίου. Τόσο μεγάλες πως και ξένοι νοικιάζουν την χωρητικότητα τους. Προβλέψιμα είναι όλα αυτά, χωρίς έκπληξη. Μάλλον δεν θα έχουν το πρόβλημα, για το οποίο γράφεις.

   5. Ισχύει πως έχουν μεγάλες υπογειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου αλλά όπως είπες ένα μεγάλο ποσοστό του αερίου που βρίσκεται εκεί ανήκει σε ξένες εταιρείες οι οποίες αν τους ζητηθεί θα το πουλήσουν όμως με τιμές αγοράς δηλαδή τιμες
    του hub. Πρόσφατα οι τιμές του αερίου στην Ευρώπη έφτασαν στα ύψη και αν και η αξιοποίηση του Nord Stream 2 θα μειώσει το κόστος αυτό θα εξαρτηθεί και από το καιρό. Ένας ψυχρός χειμώνας στην Ευρώπη θα στείλει πάλι τις τιμές στα ύψη. Επίσης μην ξεχνάς πως το αέριο χρησιμοποιείται ως καύσιμο και για θέρμανση των σπιτιών. Η Ουκρανία σε μια τέτοια περίπτωση θα έχει πρόβλημα αν χρειαστεί να αγοράσει αέριο σε αυτές τις τιμές. Επίσης πολλά εργοστάσια που παράγουν ηλ. ενέργεια με άνθρακα, ТЭС όπως τα λένε έχουν χαμηλά αποθέματα σε άνθρακα. Όσο αέριο και αν αγοράσουν τις περιοχές που καλύπτουν τα ТЭС δεν μπορούν να τις εξυπηρετήσουν. Υπάρχει πράγματι χάρτης αποκοπής από το δίκτυο της Ρωσίας-Λευκορωσιας και Ένωσης με το ευρωπαϊκό αλλά δεν ξέρω κατά πόσο εξυπηρετεί την ουκρανική οικονομία και τους Ουκρανούς καταναλωτές καθώς το κόστος είναι αρκετά υψηλότερο και τώρα τις νέες πολιτικές πράσινης ενέργειας της ΕΕ το κόστος θα ανέβει και άλλο και φυσικά θα μετατεθεί στους καταναλωτές αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Άρα μπορεί όπως λέει η φίλη σου η Ουκρανία να δείχνει καλύτερη τώρα και λογικό διότι από το χάος του 2014-15 ανέβηκε κάπως αλλά αυτό δεν παύει να σημαίνει πως το κράτος τους πάει καλά. Όπως είπα, η Ουκρανία έχει πολύ κακό όνομα στην αγορά. Για συμβόλαια σε εταιρείες IT είναι μια χαρά αλλά για σοβαρές επενδύσεις ούτε λόγος, εκτός και αν πληρώσεις τους κατάλληλους ανθρώπους αλλά και πάλι μπορεί να αλλάξει η κυβέρνηση να έρθουν άλλοι “κατάλληλοι” άνθρωποι και φτου και από την αρχή. Δεν είναι τυχαίο πως είναι η φτωχότερη χώρα της Ευρώπης, κάπως οξύμωρο αν αναλογιστεί κάποιος το μέγεθός και τους πόρους της.

   6. @ΚΣ προσωπικά είμαι υπέρ του ενεργητικού σοκ, να τους αλλάξει τα φώτα. Επειδή εξοικονόμηση ενέργειας δεν είναι ακόμα δημοφιλή εκεί. Μα δεν πιστεύω πως θα γίνει. Θα του υποστηρίξουν οι άλλοι Ευρωπαίοι. Και μην ξεχνάς, αντιθέτως με τους Πολωνούς, οι Ουκρανοί έχουν ακόμα ένα μεγάλο μέρος της σοβιετικής νοοτροπίας. Έτοιμη να υποφέρουν, όχι έτοιμη να αλλάξουν. Θέλει νέα γενιά. Ακόμα και οι πιο δραστήριοι νέοι έφυγαν από εκεί, κυρίως για την Πολωνία, Τσεχία και Σλοβακία.

 2. Λιπών, είδα τα νέα, από τα οποία είναι και φιλμ, διάβαζα αυτά τα νέα στα ουκρανικά, στην πηγή τους… και ΠΟΥΘΕΝΑ δεν γράφει πως το τανκ αυτό ήταν το καινούργιο, το Τα-64 ΒΜ2. Μπορεί να ήταν και ένα από τα παλιά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.