Στην Ουκρανία, κατά τη συζήτηση που ξεκίνησε με θέμα τον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου στόλου αρμάτων μάχης T-64, τέθηκε υπό συζήτηση το ερώτημα κατά πόσο είναι εφικτό να τοποθετηθεί NATOϊκού τύπου πυροβόλο 120 χλστ στα εν λόγω άρματα μάχης.

Όπως μετέδωσε ο ιστότοπος Defence Express, αυτή η απόφαση αιτιολογείται από την μεγάλη έλλειψη βλημάτων 125 χλστ εγχώριας παραγωγής για τα εν υπηρεσία άρματα μάχης.

Ωστόσο, επειδή η Ουκρανία δεν κατασκευάζει ακόμη νέα βλήματα 120 χλστ, θα αναγκαστούν να τα αγοράσουν σε υψηλές τιμές από το εξωτερικό.

Υπάρχουν, όμως, πολλά τεχνικά προβλήματα που θα περιπλέξουν κατά πολύ τις εργασίες προς αυτήν την κατεύθυνση. Για παράδειγμα, για να υλοποιηθούν αυτά τα σχέδια, θα χρειαστεί ένας πύργος συγκολλημένων ελασμάτων, ο οποίος πρέπει να αντικαταστήσει τον αρχικό χυτευμένο πύργο.

Ο υφιστάμενος μηχανισμός αυτόματης γέμισης των T-64 λειτουργεί μόνο με βλήματα σοβιετικής σχεδίασης και δε δέχεται NATOϊκά 120άρια βλήματα. Ωστόσο, θα είναι απαραίτητη η κατασκευή νέου συστήματος αυτόματης γέμισης, παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιείται στο T-84-120 Yatagan με τα συγκροτήματα του μέσα στον πύργο.

Όμως ένας πύργος με επιμηκυμένο το πίσω τμήμα του, να κρέμεται πάνω από το διαμέρισμα ισχύος, θα περιπλέξει σε μεγάλο βαθμό τη διαδικασία της ψύξης του κινητήρα. Ως αποτέλεσμα, ο κινητήρας 6TD των 1000 ίππων να υπερθερμαίνεται, το οποίο θα έχει επιπτώσεις στην κινητικότητα, την ευελιξία και τα επιχειρησιακά χαρακτηριστικά του άρματος μάχης. Έτσι θα καταστεί αναγκαία και η τροποποίηση του συστήματος ψύξης.

Επίσης, πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι όλες αυτές οι αλλαγές θα αυξήσουν τον όγκο και το βάρος της πλατφόρμας. Αν χρειαστεί να γίνει επαναφορά στην πρωτύτερα κατάσταση, αυτό θα αποτελέσει ξανά ένα επιπρόσθετο κόστος. Σύμφωνα με τις σημερινές συνθήκες που επικρατούν στην Ουκρανία, δεν είναι γνωστό πόσος χρόνος θα χρειαστεί και πως θα ολοκληρωθεί αυτή εργασία.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: