Ουκρανικά εργοστάσια συνεχίζουν τον εξοπλισμό του Ρωσικού Στρατού παρά τη στήριξη των ρωσόφωνων αυτονομιστών

Το μπροστινο μέρος ενος αεροσκάφους ειναι ενσωματωμένο στο διοικητικό κέντρο της βιομηχανίας κινητήρων Motor Sich στην Ζαπορίγια της Ουκρανίας. Το εργοστάσιο απασχολεί δεκάδες χιλιάδες εργάτες στην εύθραυστη περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας. (Michael Birnbaum/The Washington Post)
Το μπροστινο μέρος ενος αεροσκάφους ειναι ενσωματωμένο στο διοικητικό κέντρο της βιομηχανίας κινητήρων Motor Sich στην Ζαπορίγια της Ουκρανίας. Το εργοστάσιο απασχολεί δεκάδες χιλιάδες εργάτες στην εύθραυστη περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας. (Michael Birnbaum/The Washington Post)

Απο τον

Βαθιά μέσα στην σύγκρουσή η οποία έχει διακόψει τους δεσμούς δεκαετιών μεταξύ της Ουκρανίας και Ρωσίας, η Ουκρανία συνεχίζει να πουλά στρατιωτικό υλικό εκτός συνόρων στον γείτονα της αναφέρουν στελέχη ουκρανικής αμυντικής βιομηχανίας.

Οι νέοι ηγέτες της Ουκρανίας έχουν ορκιστεί πως θα σταματήσουν τη ροή των αμυντικών συστημάτων, η οποία περιλαμβάνει κρίσιμα εξαρτήματα κινητήρων πλοίων, προηγμένη τεχνολογία παρατήρησης και σκόπευσης αρμάτων μάχης, και εργασίες συντήρησης στους μεγαλύτερους πυρηνικούς πυραύλους της Ρωσίας.
Οι νέοι νόμοι που ψηφίστηκαν την περασμένη εβδομάδα ενισχύουν την απόφαση της κυβέρνησης να σταματήσει την ροή αμυντικού υλικού. Το Κίεβο λέει πως βοηθώντας τον εξοπλισμό της Ρωσίας ισοδυναμεί με τον εξοπλισμό ενός εχθρού κατά την διάρκεια πολέμου, όταν η Μόσχα αποστέλλει ενισχύσεις στους αυτονομιστές ρωσόφιλους, μια κατηγορία που το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί.

Όμως οι ισχυρισμοί του Κίεβο για τερματισμό των εμπορικών δεσμών έχουν βρει ισχυρή αντίσταση από τους εργαζόμενους στις βιομηχανίες όπως η Motor Sich, στην Ουκρανική βιομηχανική ενδοχώρα, όπου 27000 εργαζόμενοι κατασκευάζουν υπό παραγγελία  κινητήρες ειδικά για τα ρωσικά στρατιωτικά ελικόπτερα και αεροσκάφη. Τα περισσότερα ανώτατα στελέχη αμυντικών βιομηχανιών μεγαλώσανε ως μέρος του ίδιας Σοβιετικής στρατιωτικής βιομηχανικής λέσχης όπως, εξάλλου, και οι Ρώσοι συνομήλικοι τους.

“Εχουμε το δικό μας κόμμα, το κόμμα της Motor Sich” είπε ο εκπρόσωπος τύπου της βιομηχανίας Ανατολι Μαλις.

Οι ανταγωνιστικές εντάσεις δυσχεραίνουν την προσπάθεια του Ουκρανού Προέδρου Πέτρο Ποροσένκο να χαράξει μια νέα πορεία με την Μόσχα, σε μία εποχή όπου οι οικονομίες της Ουκρανίας και Ρωσίας παραμένουν βαθιά συνυφασμένες.

Η ολοένα και πιο αιματηρή συμπλοκή στην ανατολική Ουκρανία διαλύει τους εθνικούς ιστορικούς στενούς δεσμούς με τον μεγαλύτερο γείτονα της, η οικονομία της Ουκρανίας βρίσκεται σε μεγάλη ύφεση, και δεν θα μπορέσει να αντέξει την απώλεια αυτών των θέσεων εργασίας, ειδικά στην κρίσιμες αμυντικές βιομηχανίες των ανατολικών περιφερειών, όπου εδρεύουν πολλά αμυντικά εργοστάσια – όπου πολλοί άνθρωποι συμπαθούν την Μόσχα.

Αναλυτές λένε πως οι στενοί δεσμοί ανάμεσα στις αμυντικές βιομηχανίες των δύο εθνών, 23 χρόνια μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, ίσως να είναι και ο λόγος της απροθυμίας του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πουτιν να επιτρέψει στην Ουκρανία να εισέλθει στη δυτική σφαίρα επιρροής.
Οι ουκρανικές αμυντικές εταιρείες κατείχαν σημαντική θέση στις, πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, προσπάθειες του Κρεμλίνου να εκσυγχρονίσει τις Ένοπλες Δυνάμεις του, και η σύγκρουση ανάμεσα στις δύο χώρες έχει καθυστερήσει όλα τα προγράμματα.

Κινητήρα; D-336 (motorsich.com)

Από την αποπομπή του φιλορώσου Προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς τον Φεβρουάριο, το Κρεμλίνο έχει αποκαλύψει τα σχέδια διακοπής των δεσμών τα οποία θα μειώσουν την εξάρτηση του από τις ουκρανικές εξαγωγές.

“Τα σχέδια αυτά είναι κρίσιμα για το Στρατό της Ρωσίας και την οικονομική σταθερότητα, στην τεχνολογική και παραγωγική ανεξαρτησία, και στην τεχνολογική κυριαρχία μας” είπε ο Πουτιν κατά τη διάρκεια συνεδρίασης με τους συμβούλους του τον περασμένο μήνα.

Τον Ιούνιο ο Ποροσένκο εξέδωσε προεδρικό διάταγμα με το οποίο σταμάτα τις εξαγωγές οπλικών συστημάτων στην Ρωσία. Αλλά είχε μικρή επίδραση στη βάση, όπου οι διευθυντές εργοστασίων λένε πως δεν έχουν ενημερωθεί επισήμως για να σταματήσουν τα εμπυρεύματα τους. Αν σταματήσουν, λένε, πως η οικονομία της περιοχής θα παρέλυε. Η κωλυσιεργία έχει εκνευρίσει τους αξιωματούχους στο Κίεβο.

“Πως μπορείς να εργαστείς μαζί με τους εχθρούς σου; Αυτά είναι αλαμπουρνέζικα,” είπε ανώτερο στέλεχος ασφαλείας της Ουκρανίας, μιλώντας ανώνυμα για ένα ευαίσθητο θέμα.

Όμως, συμπλήρωσε πως “Αυτή η απόφαση θα σημαίνει και τον θάνατο των εργοστασίων και βιομηχανιών”.

Η διασυνοριακή κυκλοφορία επηρεάζει μεγάλα τμήματα των ρωσικών στρατιωτικών δυνατοτήτων. Ουκρανικά κιβώτια μετάδοσης κίνησης αποστέλλονται στα ρωσικά πολεμικά πλοία. Ουκρανικά συστήματα καθοδήγησης διατηρούν τους ρωσικούς δορυφόρους έγκαιρης προειδοποίησης σε τροχιά γύρω από τη Γη, Ουκρανοί ερευνητές έχουν σχεδιάσει τους μεγαλύτερους ρωσικούς διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, τον SS-18 Satan, και Ουκρανικά εξαρτήματα τοποθετούνται σε ένα ευρύ φάσμα των υπόλοιπων ρωσικών πυρηνικών όπλων.

“Δεν θα ήταν φρόνιμο να υποτιμήσουμε την εξάρτηση της Ρωσίας από το ουκρανικό σύμπλεγμα αμυντικών βιομηχανιών” είπε ο Ίγκορ Σουτιάγκιν, ένας αμυντικός αναλυτής τους Royal United Services Institute με έδρα το Λονδίνο σε μία ερευνητική ανάλυση.

Ουκρανικά ερευνητικά εργαστήρια και βιομηχανίες παραγωγής διαδραμάτισαν εξίσου σημαντικούς ρόλους στο πυρηνικό πρόγραμμα της Σοβιετικής Ένωσης, την εποχή που ελάχιστοι είχαν φανταστεί πως η Ουκρανία και η Ρωσία θα γινόταν δύο ξεχωριστές χώρες.
Μέχρι αυτή την ημέρα, οι διάδρομοι πολλών ουκρανικών αμυντικών εργοστασίων ήταν διακοσμημένοι με πορτρέτα Σοβιετικών στρατηγών οι οποίοι συμμετείχαν στην ανάπτυξη των φοβερών πυρηνικών ικανοτήτων της χώρας.

Μετά την πτώση του Σιδηρούν Παραπετάσματος, αρκετά ουκρανικά αμυντικά ινστιτούτα διατήρησαν τους παλιούς δεσμούς – και την παλιά δυσπιστία προς τη Δύση.

Οι ουκρανικές αμυντικές βιομηχανίες έχουν με την Ρωσία ετήσιο κύκλο εργασιών ύψους περίπου ενός δισεκατομμυρίων δολαρίων, είπε ο Αντον Μιχένκο, ένας αμυντικός ειδικός του Κέντρου Σπουδών Στρατιωτικών Μετατροπών και Αφοπλισμού με έδρα το Κίεβο. Η Ουκρανία είναι ο όγδοος μεγαλύτερος αμυντικός εξαγωγέας στο κόσμο, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (Sipri). Περίπου το 70 τοις εκατό των ουκρανικών αμυντικών εξαγωγών φεύγουν προς τη Ρωσία είπε ο αναλυτής.

Πουθενά δεν υπάρχει τέτοια αλληλεξάρτηση όπως στο εργοστάσιο Motor Sich, το οποίο παράγει περίπου όλους τους κινητήρες που χρησιμοποιούνται από τα ρωσικά μεταφορικά και στρατιωτικά ελικόπτερα, όπως επίσης και την πλειοψηφία των κινητήρων μεταφορικών αεροσκαφών της χώρας.

Τον Ιούνιο ο διευθυντής της ρωσικής ανταγωνιστικής εταιρείας, Rostec, είπε  στον Πούτιν πως δεν μπορεί να κατασκευάσει 50 κινητήρες ελικοπτέρων σε ετήσια βάση, αν και οι απαιτήσεις της Ρωσίας είναι για 300 με 350 – οι περισσότεροι από αυτούς παράγονται από την Motor Sich. H Rostec υποσχέθηκε να καλύψει το κενό μέχρι το 2016.

Κινητήρα; D-27 (motorsich.com)

Η έδρα της Motor Sich είναι η πόλη Ζαποριγια, μια πόλη 770000 περίπου κατοίκων δίπλα στον ποταμό Δνείπερο η οποία βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των τριών ωρών οδήγησης από τις περιοχές των συγκρούσεων, ελάχιστη ανάπτυξη έχει γίνει από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης. Ένα 6 μέτρων ύψους χρυσοκίτρινο άγαλμα του Λένιν στέκει στο τέλος της λεωφόρου που έχει το όνομα του, τον κεντρικό δρόμο της πόλης.

Οι ζωές πολλών κατοίκων περιστρέφονται γύρω από το εργοστάσιο κινητήρων, το οποίο διαθέτει δικό του σύστημα τραμ, νοσοκομεία ακόμη και ένα συγκρότημα θέρετρων όπου οι εργαζόμενοι μπορούν να κάνουν διακοπές, ένα κατάλοιπο από την Σοβιετική εποχή.

Σχεδόν όλη η γραμμή παραγωγής μεταφέρεται προς τη Ρωσία. Στα κεντρικά γραφεία της βιομηχανίας, ένας παγκόσμιος χάρτης δείχνει πως η διαδρομή των εξαγωγών της Motor Sich περιστρέφεται γύρω από την Μόσχα, όχι από την Ζοποριγια ή το Κίεβο.

“Εξαρτόμαστε απ τη Ρωσία,” λέει ο Μαλις, εκπρόσωπος τύπου της βιομηχανίας.
Η ηγεσία στο Κίεβο “πιστεύει πως τα εθνικά συμφέροντα είναι περισσότερο σημαντικά από την οικονομία. Ας μιλήσουν στο κόσμο που θα μείνει χωρίς δουλειές. Είμαστε και εμείς πατριώτες” είπε. Η Motor Sich δεν έχει σταματήσει τις εξαγωγές ώστε να εκπληρώσει τις υπάρχουσες συμβάσεις, συμπλήρωσε.

Πολλοί άνθρωποι έχουν δεθεί με το εργοστάσιο λέει και έχουν συγκρουόμενα αισθήματα σχετικά με τη διακοπή των σχέσεων με τους γείτονες τους,

“Ποτέ κανένας δεν είχε φανταστεί ότι θα συνέβαινε αυτό. Είμαστε αδέρφια” είπε η Άλλα Κοζλόφσκαγια, 47, δασκάλα σε μία επαγγελματική σχολή που έχει αποστολή να διοχετεύει μαθητές ως εργάτες στο εργοστάσιο. Είπε πως είχε οικογένεια στην Μόσχα.

Άλλες αμυντικές επιχειρήσεις έχουν ήδη αρχίσει να νιώθουν την πίεση. Η Yuzhmash, μία κρατική βιομηχανία πυραύλων η οποία προμηθεύει και συντηρεί τους ρωσικούς διηπειρωτικούς πυραύλους SS-18, ήταν τόσο καλά φυλασσόμενη από το Κρεμλίνο της Σοβιετικής εποχής, που η πόλη του Ντνιπροπετρόφσκ δεν δεχότανε τους ξένους επισκέπτες.
Τώρα, ένα ανώτατο στέλεχος της Yuzhmash λέει, οι ρώσοι συνεργάτες του φοβούνται πάρα πολύ να ταξιδέψουν στην Ουκρανία, σε τέτοιο βαθμό που έχουν ήδη παραλείψει το φετινό μεγάλο γεγονός της επετείου εορτασμού συμπλήρωσης των 60 ετών της εταιρείας.

Κινητήρα; TV3-117VMA (motorsich.com)

Η δουλειά στο εργοστάσιο έχει μειωθεί επειδή δεν έχει έρθει κανένα νέο συμβόλαιο από τη Ρωσία, λέει το στέλεχος, το οποίο μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας καθώς δεν είχε την άδεια να απευθύνεται στα μέσα ενημέρωσης. Η βιομηχανία έχει περικόψει μισθούς και περιόρισε τη λειτουργία της σε τρεις ημέρες την εβδομάδα, είπε.

Οι διαταραχές είναι μία επίσημη περιφερειακή προειδοποίηση για τις συνέπειες.

“Αυτοί οι άνθρωποι ίσως φύγουν στη Ρωσία, το Ιράν ή και τη Βόρεια Κορέα” είπε ο Μπόρις Φιλατωφ, ο αναπληρωτής κυβερνήτης της περιφέρειας του Ντνιπροπετρόφσκ. Είπε επίσης πως παρόλο που η Ουκρανία πρέπει να κόψει τους δεσμούς με τη Ρωσία, οι βιομηχανίες της περιφέρειας του, χρειάζονται διεθνή υποστήριξη. Οι φόβοι του ακούγονται ίδιοι με αυτούς που προέκυψαν μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης οπού Σοβιετικοί ειδικοί με υψηλά προσόντα θα πουλούσαν τις γνώσεις τους σε κράτη-παρίες, προκειμένου να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.

Η Ρωσία σε ορισμένες περιπτώσεις αγωνίστηκε να αναπτύξει τη δυνατότητα  παραγωγής συστημάτων ώστε να αντικαταστήσει αυτά που παραλαμβάνει από την Ουκρανία. Όμως από την έναρξη των αναταραχών, το Κρεμλίνο έχει ξεκινήσει προσπάθεια, αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, για να επιχειρήσει να αντικαταστήσει αυτά που ίσως να απολέσει εάν τα δύο κράτη διακόψουν οριστικά τους δεσμούς τους.

Το Κρεμλίνο δήλωσε πως μπορεί να επιτύχει πλήρη αυτάρκεια μέσα σε τρία χρόνια, και ότι τα υπάρχοντα αποθέματα των ουκρανικής προελεύσεως εξαρτημάτων, επαρκούν για τις στρατιωτικές ανάγκες της που θα προκύψουν σ’αυτό το διάστημα, και πως το πρόγραμμα θα ενισχύει τη ρωσική ασφάλεια ακόμη και μετά την σύγκρουση στην Ουκρανία.

Ο χωρισμός με την Ουκρανία, λένε ρώσοι αξιωματούχοι, “είναι ένα πατριωτικό βήμα που έπρεπε να γίνει πριν από πολλά χρόνια.”

“Θα πρέπει να απαλλαγούμε από τα εισαγόμενα εξαρτήματα συγκροτημάτων και συστημάτων στα επόμενα δύο ή τρία έτη, κυρίως εκείνων που προέρχονται από την Ουκρανία,” είπε ο Ρώσος αναπληρωτής Πρωθυπουργός Ντμίτρι Ρογκόζιν την προηγούμενη εβδομάδα σε μία έκθεση ρωσικών αμυντικών συστημάτων σύμφωνα με το Interfax. Είναι η Ουκρανία που θα υποφέρει από τα αποτελέσματα του διαχωρισμού, συμπλήρωσε.

“Με τρομάζει ακόμη και να φανταστώ τι προκειται να συμβεί στην Ουκρανία,” σημείωσε.

Απόδοση από την Washington Post για το Προέλαση

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.