Ο άγνωστος πόλεμος στο Αιγαίο με τα τουρκικά F-35

Νέα εμπόδια στην παραλαβή των F-35 από το Κογκρέσο.Η κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας βάζει εμπόδια στην αποπληρωμή του συμβολαίου. Όνειρο πλέον για την Άγκυρα η αγορά 100 μαχητικών. Πολύτιμος χρόνος στην Ελλάδα να πάρει τις αποφάσεις της για το νέο μαχητικό, ενώ εξασφάλισε το ποιοτικό πλεονέκτημα στο Αιγαίο τα επόμενα χρόνια με το F-16V.

Μια εξαιρετικά περίπλοκη παρτίδα «αεροπορικού πολέμου» αρχίζει την περίοδο αυτή στο Αιγαίο ανάμεσα στις αεροπορικές δυνάμεις Ελλάδας και Τουρκίας. Η γειτονική χώρα, τυπικά, ξεκίνησε την παραλαβή του λεγόμενου «αόρατου μαχητικού» F-35, επιχειρώντας να θέσει νέα δεδομένα στο στρατιωτικό ισοζύγιο. Στη θεωρία, η Τουρκία αποκτά ένα απόλυτο αεροπορικό όπλο, απέναντι στο οποίο η Ελλάδα έχει να αντιπαρατάξει τον εκσυγχρονισμό των F-16, τον οποίο επίσης δρομολογεί.

Πολλοί φοβούνται την ανατροπή των συσχετισμών. Ίσως τα πράγματα να μην ειναι τόσο «ανησυχητικά». Μια σειρά από κρίσιμες λεπτομέρειες, με πρώτη την εκπεφρασμένη πλέον απόφαση των ΗΠΑ να καθυστερήσουν τις παραδόσεις των νέων αεροσκαφών στην Τουρκία, έρχεται να δείξει ότι το πρόγραμμα των F-35 δεν θα προσφέρει στην Άγκυρα την αποφασιστική υπεροπλία που διαθέτει στο μέτωπο του Αιγαίου με τα F-16 για περισσότερο χρόνο. Δεύτερον, να αξιολογήσει την κατάσταση, να «μελετήσει» τον αντίπαλο, που για αρκετό χρόνο θα ειναι «διαχειρίσιμος». Και, τρίτον, να πάρει σε δεύτερο χρόνο τις αποφάσεις για τον νέο αεροπορικό της στόλο, έχοντας αποφασίσει προηγουμένων να διατηρήσει εναν σύγχρονο κορμό μαχητικών 4,5ης γενιάς ικανό να ανταποκριθεί στη νέα απειλή. Πως όμως θα συμβούν αυτά;

1. Η έναρξη των παραδόσεων άρχισε τις 21 Ιουνίου, όπως προέβλεπε η συμβατική υποχρέωση της κυβέρνησης των ΗΠΑ και της κατασκευάστριας Lockheed Martin. Τα πρώτα 2 αεροσκάφη μεταφέρθηκαν ήδη στην αεροπορική βάση Eglin στη Φλόριντα, όπου ειναι προγραμματισμένο να υλοποιηθεί και το αρχικό στάδιο των Τούρκων χειριστών στα νέα μαχητικά.

2. Για το 2018 υπολογίζεται να παραδοθούν άλλα 4 αεροσκάφη, ενώ βάσει του προγράμματος από το 2019 θα παραδίδονται 10 ετησίως. Το πρόγραμμα προβλέπει την ολοκλήρωση των παραδόσεων το 2021 για το σύνολο των 30 F-35 της αρχικής παραγγελίας της Τουρκίας.

3. Όμως μετά το μπλόκο του Κογκρέσου στη μεταφορά των F-35 στην Τουρκία, τα μαχητικά που θα βγαίνουν από την γραμμή παραγωγής θα μετασταθμεύουν στη Φλόριντα, όπου θα παραμείνουν επ’αόριστον. Πριν από μερικές ημέρες το αμερικανικό «απαγορευτικό» για την μεταφορά των F-35 στην Τουρκία έγινε ακόμη αυστηρότερο, καθώς η ψήφιση του νομοσχεδίου για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ στη Γερουσία προβλέπει πλέον ρητά την απαγόρευση της χρήσης αμερικανικών πόρων για την μεταφορά των αεροσκαφών αυτών στην Τουρκία ή την παροχή οποιασδήποτε άλλης διευκόλυνσης μέχρι ο υπουργός Εξωτερικών να πιστοποιήσει οτι η Άγκυρα δεν θα αγοράσει ή δεν θα δεχτεί την παραλαβή του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400. Οι Αμερικανοί γερουσιαστές που υποστήριξαν την κίνηση (στην οποία, σημειωτέον, ο Ντόναλντ Τράμπ δεν φαίνεται να έχει αντιρρήσεις) θεωρούν «αντισυμμαχική» την κίνηση του Ερντογάν να εντάξει το συγκεκριμένο σύστημα στο οπλοστάσιο της Τουρκίας. Ιδιαίτερα καθώς η Άγκυρα απαιτεί και την απόκτηση «ευαίσθητων» κωδικών, τους οποίους οι ΗΠΑ δεν θέλουν να παραχωρήσουν. Βάσει της αμερικανικής νομοθεσίας, ένα τέτοιο «μπλόκο» μπορεί να καθυστερήσει τη μεταφορά των μαχητικών στην Τουρκία για ένα εως και δύο χρόνια.

4. Τι σημαίνει αυτό; Ότι μέχρι νεωτέρας οι Τούρκοι χειριστές θα εκπαιδεύονται μεν στον νέο τύπο, αλλά… στις ΗΠΑ, όπου θα παραμείνουν και τα νέα αεροσκάφη. Δηλαδή, σε ένα περιβάλλον εντελώς διαφορετικό απ’αυτο στο οποίο θα κληθούν να επιχειρήσουν. Αντί του περίπλοκου χάρτη των ανατολικών επαρχιών της Τουρκίας ή του Αιγαίου, θα εκπαιδεύονται στο επίπεδο σκηνικό της Φλόριντα. Επίσης, βάσει του σχεδιασμού, ο αριθμό των Τούρκων χειριστών που εκπαιδεύονται στο F-35 είναι μικρός και θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για τη μεταφορά της «γνώσης» τους στις πολεμικές Μοίρες, όταν (και όποτε) αρθούν οι περιορισμοί.

5. Όλα αυτά τα εμπόδια υπολογίζεται να καθυστερήσουν την επιχειρησιακή ένταξη των τουρκικών F-35 για δύο με τρία χρόνια. Δηλαδή, αντί του 2021, που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, το 2024. Κι αυτό εάν ξεπεραστούν τα προβλήματα στις σχέσεις Άγκυρας – Ουάσιγκτον, τα οποία πλέον δεν περιορίζονται στον… πάστορα Μπράνσον.

Τι δείχνει η εγκατάσταση των “αοράτων” μαχητικών της Τουρκία στην Μαλάτεια και γιατί θα αργήσουμε να τα “δούμε” στο Αιγαίο

Τέσσερα δεδομένα

Στο αεροπορικό «μέτωπο» του Αιγαίου η ελληνική ηγεσία και το ΓΕΑ «βλέπουν» και μια άλλη σειρά τεσσάρων δεδομένων που αδυνατίζουν την τουρκική θέση και δίνουν στη χώρα μας τη δυνατότητα αντίδραση σε χρόνο της επιλογής της:

Η πρώτη Μοίρα των τουρκικών F-35 θα εγκατασταθεί στην 7η Βάση Αεριωθούμενων στη Μαλάτεια, κάτι που δείχνει δύο πράγματα. Πρώτον, η Τουρκική Αεροπορία (THK) προδιαγράφει να χρησιμοποιήσει τα F-35 ως όπλο κρούσης (που ειναι ο αρχικός τους ρόλος) στις επιχειρήσεις της Συρίας και της ανατολικής ζώνης συμφερόντων της. Δεύτερον, η ίδια προφανώς δεν επιδιώκει να φέρει τα F-35 στο «μέτωπο» του Αιγαίου. Όπου θα έρθει αντιμέτωπη με τα αναβαθμισμένα ελληνικά F-16 Viper, τα Mirage 2000-5 και τους έμπειρους Έλληνες χειριστές. Αν και μεμονωμένες πτήσεις F-35 στο Αιγαίο δεν μπορούν να αποκλειστούν, αυτές θα είναι για λόγους «προβολής» και δεν αποτελούν -μέχρι το 2025 τουλάχιστον- κεντρικό σχεδιασμό της THK.

Η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας, που επιδεινώνεται διαρκώς την τελευταία διετία, έχοντας φέρει τη λίρα σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση κι έχοντας προκαλέσει ανατροπή στις προοπτικές της χώρας, διαμορφώνει αμφιβολίες όχι μόνο για το αν η Άγκυρα θα καταφέρει να τοποθετήσει σύντομα τη συμπληρωματική παραγγελία F-35 (που μπορεί να φτάσει τα 70 επιπλέον αεροσκάφη), αλλά και αν θα μπορεί να αποπληρώσει την παραγγελία των πρώτων 30.

Σε περίπτωση που αυτό συμβεί, η THK κινδυνεύει να παραμείνει (στην καλύτερη περίπτωση) σε μια μόνο επιχειρησιακή Μοίρα F-35 τουλάχιστον για τα επόμενα δέκα χρόνια. Και όπως εκτιμούν οι Έλληνες επιτελείς, η ύπαρξη μίας και μόνο Μοίρας του νέου αεροσκάφους, όσο εξελιγμένο και να ειναι αυτό, διαμορφώνει μια αρνητική συνθήκη στις επιχειρήσεις.
Ιδιαίτερα για μια τόσο «απλωμένη» χώρα όπως η Τουρκία, η οποία έχει «μέτωπα» στα ανατολικά, τα νότια και τα δυτικά της σύνορα, μια δύναμη μόλις 30 F-35 θα ειναι επιχειρησιακά εκτεθειμένη σε πολλούς αντιπάλους.

Παράλληλα, η Τουρκία στο διάστημα των πρώτων ετών της επιχειρησιακής αξιοποίησης του νέου αεροσκάφους θα κληθεί να αντιμετωπίσει και τις λεγόμενες «βρεφικές ασθένειες» των νέων τύπων. Δηλαδή, τεχνολογικές «ασθένειες» και ελλείμματα των νέων αεροσκαφών, ιδιαίτερα όταν επιχειρούν σε περιβάλλοντα που δεν έχουν δοκιμαστεί. Ένα αντίστοιχο ζήτημα είχε αντιμετωπίσει η ελληνική Πολεμική Αεροπορία με τη λειτουργία του ραντάρ στα Mirage 2000 της «αγοράς του αιώνα» (αυτό που είχε οδηγήσει στις «κορόνες» του Τύπου για τα «τυφλά» Mirage).

Τώρα κάτι ανάλογο θα κληθούν να διαχειριστούν οι Τούρκοι με το F-35, το οποίο, μάλιστα, έχει και εξαιρετικά κακό «ιστορικό». Όπως είναι γνωστό, τεχνολογικές αδυναμίες οδήγησαν σε καθυστέρηση για τουλάχιστον έξι έως οκτώ χρόνια, ενώ υπετριπλασίασαν τον προϋπολογισμό του…

Με τα προβλήματα για τους Τούρκους να πολλαπλασιάζονται, η ελληνική πλευρά κερδίζει τη μάχη με τον χρόνο που διακαώς ζητούσε προκείμενου να λάβει τις αποφάσεις της για την εξοπλιστική της «απάντηση» σε δύο με τρία χρόνια. Χωρίς, δηλαδή, την ασφυκτική πίεση μιας αξεπέραστης επιχειρησιακής απειλής και όταν τα οικονομικά της χώρας θα το επιτρέψουν.

Και, κυρίως, έχοντας φροντίσει να διατηρήσει τον κορμό του αεροπορικού της ρόλου σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα (ποιότητα και ποσοτικά) μέσω του εκσυγχρονισμού των F-16 στο επίπεδο Viper. Με μικρό κόστος θα καταφέρει να διαθέσει ενα στόλο 84 μαχητικών 4,5ης γενιάς ικανό να διατηρήσει μια ισορροπία πάνω απο το Αιγαίο στα πρώτα χρόνια ένταξης των τουρκικών F-35, που θα ειναι στην καλύτερη (για την Τουρκία) περίπτωση 30 και αναπτυγμένα μακριά απο το Αιγαίο…

Τι γίνεται όμως στο σενάριο (μακρινό ακόμη, κατά τις ενδείξεις) που τουρκικά F-35 εμφανιστουν επιχειρησιακά στο “μέτωπο” του Αιγαίου και η Ελλάδα δεν έχει δώσει ακόμη απάντηση; Μπορούν τα αναβαθμισμένα ελληνικά F-16 να αντιμετωπίσουν τα F-35; Αρμόδιος επιτελής σημείωνε σχετικά ότι “στην πράξη το F-35 δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ούτε απο το … F-35”. Και συμπλήρωνε χαρακτηριστικά πως “αν υπάρχει όμως κάποιο αεροσκάφος που μπορεί να έρθει κοντά του, αυτό δεν ειναι άλλο απο το F-16V”.

Πως μπορεί να εντοπιστεί το νέο τουρκικό μαχητικό; Με βάση τα σημερινά δεδομένα, τα ραντάρ των APG-68(V)9, που είναι εγκατεστημένα στις εκδόσεις Plus και Advanced των ελληνικών F-16, δεν μπορουν να αντιμετωπίσουν το F-35 σε μακρινές αποστάσεις, καθώς σε αυτές ειναι αδύνατο να το εντοπίσουν. Ιδιαίτερα δε καθώς αυτό μπορεί να πετά με κλειστό ραντάρ (άρα μη προδίδοντας μαγνητικό ίχνος) και να διαχειρίζεται τη μάχη μέσω των παθητικών συστημάτων EOTS (Electro Optical Target System) και AN/AAQ-37 DAS (Distributed Aperture System). Στη θεωρία, λοιπόν -μια και πρακτικά όλα θα πρέπει να αποδειχθούν στο θέατρο του Αιγαίου-, το F-35 μπορεί να εντοπίσει το F-26 και να εξαπολύσει εναντίον του βλήμα AIM-120D πριν γίνει το ίδιο αντιληπτό.

Αυτό, βέβαια, ισχύει για το σενάριο κατά το οποίο τα F-35 πετούν πάνω από την τουρκική ενδοχώρα. Όταν όμως φτάσουν στα παράλια ή το Αιγαίο (ή και εισέλθουν σε ελληνικό εναέριο χώρο), οι πιθανότητες εντοπισμού τους αυξάνονται γεωμετρικά και οι συνθήκες εμπλοκής αλλάζουν. Στο κλειστό περιβάλλον του Αιγαίου, με πλήθος αισθητήρων που διασυνδέονται μεταξύ τους, οι συνθήκες της αεροπορικής μάχης θα ειναι διαφορετικές και ευνοϊκότερες για τους Έλληνες χείριστες. Για το F-35, που δεν ειναι αεροσκάφος αερομαχίας, αλλά κρούσης, η κεντρική φιλοσοφία παραμένει η βολή από απόσταση, απο την ασφάλεια της τουρκικής ενδοχώρας. Κι έτσι, όπως συμπληρώνουν οι ίδιοι, θα είναι σχετικά απίθανο να τα “δούμε” σε αποστολές παραβάσεων και παραβιάσεων με εικονικές εμπλοκές. Εκεί το ελληνικό F-16V θα έχει τον πρώτο λόγο.

Βέβαια, το ραντάρ AN/APG-83 SABR (Scalable Agile Beam Radar) που θα εγκατασταθεί στα F-16V, αν και θα προσφέρει βελτίωση στην εμβέλεια εντοπισμού του F-35, θα βρίσκεται “πίσω” απο τις επιδόσεις του συνδυασμού του AN/APG-81 του F-35 με τα συστήματα EOTS και DAS. Γι’ αυτό και εξετάζεται η ολοκλήρωση του με συσκευή IRST, που θα βελτιώσει ακόμη περισσότερο τις συνολικές επιδόσεις.

Φυσικά, έως ότου όλα αυτά αποτυπωθούν στο θέατρο επιχειρήσεων του Αιγαίου, η Ελλάδα θα έχει προχωρήσει στο επόμενο βήμα της. Και ίσως με άνεση χρόνου, εάν επιβεβαιωθεί η μεγάλη καθυστέρηση στην ένταξη των τουρκικών F-35 σε υπηρεσία.

Η αεροπορική ισορροπία δυνάμεων στο αρχιπέλαγος

Η Πολεμική Αεροπορία παρατάσσει σήμερα 155 μαχητικά F-16 (όλων των τύπων), 24 M2000-5Mk2 και μικρό αριθμό M2000E/B και F-4E Peace Icarus, που θα αποσυρθούν τα επόμενα χρόνια.
Η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία έχει 255 μαχητικά F-16C/D και αριθμό F-4E Terminator 2020, που επίσης θα αποσυρθούν σύντομα. Όμως τα τουρκικά μαχητικά εκσυγχρονίζονται στο επίπεδο Plus/Advanced.

Ο εκσυγχρονισμός των ελληνικών F-16 στο επίπεδο Viper θα φέρει 85 F-16 της ΠΑ σε επίπεδο σαφώς ανώτερο των τουρκικών και “εγγύτερα” στα F-35. Τα υπόλοιπα θα βρεθούν σε επίπεδο αντίστοιχο αυτού των σημερινών τουρκικών F-16.

Πρόκειται για το πρωτο παράγοντα διαφοροποίησης υπέρ της Ελλάδας. Ο δεύτερος ειναι τα 25 M2000-5Mk2, τα οποία διαθέτουν όπλα άγνωστα στην THK (Turk Hava Kuvvetleri – Τουρκική Πολεμική Αεροπορία) και κυρίως μπορουν να πραγματοποιούν αποστολές με προδιαγραφές άγνωστες στους Τούρκους.

Εάν η Ελλάδα είχε επιλέξει φέτος να αγοράσει 20 F-35, θα αναγκαζόταν να χάσει τον κορμό της Αεροπορίας, “θυσιάζοντας” τα παλιά F-16 Block 30 και 50, λόγω ηλικίας, και να αφήσει τον στόλο των F-16 με μόλις 30 αεροσκάφη κατηγορίας Advanced και 55 Block 52 Plus. Δηλαδή, να παρατάσσει μόλις 85 μαχητικά (συν 26 M2000-5Mk2) στο επίπεδο των 255 της Τουρκίας. Κι αυτό με την προοπτική ένταξης των τουρκικών F-35 μπροστά της…

Μια τέτοια επιλογή θα κόστιζε επίσης περι τα 3,5 δισ. ευρώ (κεφάλαια, δηλαδή που δεν υπάρχουν), ενώ τα πρώτα μαχητικά θα έφταναν στην χώρα το 2026-2027, αφήνοντας για μια πενταετία την THK να κάνει “βόλτες” στο Αιγαίο.

Αντίθετα, με τα F-16V η Ελλάδα διατηρεί την αριθμητική ισορροπία, αποκτώντας ποιοτικό προβάδισμα. Και εφόσον η χώρα μας προχωρήσει στις αρχές της επόμενης δεκαετίας σε επιλογή νέου αεροσκάφους, η υπεροχή της THK πιθανότατα θα καταρρεύσει.

 

Γιώργος Δασκαλόπουλος
[email protected]

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Νέα Σελίδα”, 16 Σεπτεμβρίου 2018.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

36 Απαντήσεις

 1. Πολύ ορθολογική προσέγγιση, η οποία εξετάζει τις επιχειρησιακές δυνατότητες συναρτήσει του χρόνου και του κόστους. Με πιο απλά λόγια, δεν έχει σημασία εάν έχεις παραγγείλει 30 F-35 ή έχεις εξαγγείλει ότι πρόκειται να προμηθευτείς 100 ή παραπάνω στο απώτερο μέλλον αλλά το πόσα θα έχεις διαθέσιμα και σε ποιο χρόνο. Επίσης, λαμβάνεται υπόψη και το θέμα του κόστους: τα λεφτά δεν τα χαρίζει κανείς. Δεν έχει έννοια να πληρώσεις για κάτι πολύ παραπάνω, απλά για να καλύπτεις τις απαιτήσεις λίγο καλύτερα. Και δεν μιλάμε μόνο για το κόστος προμήθειας αλλά και (κυρίως) για το κόστος χρήσης.

  Μία παρατήρηση:
  Για να μπορέσει ένα τουρκικό F-35 να εξαπολύσει ΑΙΜ-120D θα πρέπει:
  α. να προμηθευτούν οι Τούρκοι ΑΙΜ-120D.
  β. να πιστοποιηθεί ο ΑΙΜ-120D στο F-35.
  Κανένα από αυτά δεν έχει γίνει (ευτυχώς), ούτε πρόκειται να γίνει στο εγγύς μέλλον. Προς το παρόν, η γείτων δεν διαθέτει -D, ενώ στο F-35 έχει ολοκληρωθεί ο AIM-120C7: https://www.raytheon.com/capabilities/products/amraam

  Μία γενικότερη παρατήρηση:
  Διαπιστώνεται μία σχετική εμμονή, τουλάχιστον κρίνοντας εξ ιδίων για να μην κατηγορώ άλλους, σχετικά με το Αιγαίο ως κατεξοχήν χώρο επιχειρήσεων. Η Ελλάδα όμως δεν περιορίζεται μόνο στο Αιγαίο, ενώ κάλλιστα μπορεί να εξαπολυθεί επίθεση από χώρο πέραν του Αιγαίου. Για ένα σχετικό σενάριο παραπέμπω στην πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση του συναδέλφου του ΣΞ Υπολοχαγού (ΑΠΒ) Σώζοντος Λεβεντόπουλου:
  https://www.armyvoice.gr/2018/08/tourkika-f-35-ena-efialtiko-senario-epithesis-sto-egeo/

  Και τέλος μία ακόμα πιο γενική παρατήρηση:
  Παρατηρείται μία επικέντρωση στο θέμα των αεροπορικών μέσων, ενώ μάλλον αγνοείται το Σύστημα Αεροπορικής Επιτήρησης (ΣΑΕ), εκτός από κάποιες αναφορές σχετικά με τη διασύνδεση αισθητήρων. Φοβάμαι ότι πολλοί δείχνουν να αγνοούν ότι εάν δεν “δει” το ΣΑΕ, τότε δεν πρόκειται να “σηκωθούν” τα F-16 (είτε V, είτε όχι), οπότε το εάν θα “δουν” τα ραντάρ των F-16 μάλλον δεν θα μας απασχολήσει. Και δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι το υφιστάμενο ΣΑΕ θα αποκαλύψει απειλές στελθ (για να μην αναφέρουμε το θέμα της αποκάλυψης των βαλλιστικών πυραύλων). Όσο για τη διασύνδεση, παρότι είναι κρίσιμη και απαραίτητη, δεν επιλύει το πρωτογενές πρόβλημα της δυσκολίας αποκάλυψης απειλών στελθ. Για περισσότερα επί του θέματος: https://www.armyvoice.gr/2018/07/prosomiosi-ellinika-f-16-viper-enantion-tourkikon-f-35/

  1. Μήπως χαιρόμαστε πολύ νωρίς;
   Σύμφωνα με την «Πτήση»,η αναβάθμιση θα αρχίσει σε 3 χρόνια,δλδ 2021,η εκπαίδευση χειριστών σε 4,ενώ για τους ρυθμούς παραδόσεων,ειδικά με εμπλοκή της ΕΑΒ,είναι λογικό να υπολογίσουμε μία δεκαετία από το 2021 και μετά.
   Ακόμη,μήπως αρκούμαστε σε πολύ λίγα;
   80 αναβαθμισμένα F-16,αλλά χωρίς IRST (μέχρι στιγμής),και άγνωστο με τί όπλα,με ασαφές χρονοδιάγραμμα,δέν νομίζω ότι είναι επαρκής αφορμή για έπαρση.
   Για το ΣΑΕ,ούτως ή άλλως δέν ακούγεται τίποτε,αλλά ίσως,λέω ίσως,εκεί υπάρχει περιθώριο για αθόρυβες βελτιώσεις.

   1. ΑΧΕΡΩΝ , τα F-16V θα είναι 85 και όχι 80 όπως αναφέρεις. Η Τουρκία δεν θα διαθέτει κανένα.

    Θα έχουν EASA radar με τεράστιες δυνατότητες. Πρακτικά θα είναι σαν να έχεις 2 συμβατικά F-16 στο πακέτο ενός!!! αφού θα μπορούν να στοχοποιούν στόχους εδάφους- επιφανείας και να καταρρίπτουν εχθρικά μαχητικά ταυτόχρονα!!!

    Τα ατρακτίδια IRST θα αγοραστούν σίγουρα από την ΠΑ (δεν είναι και κανένας πανάκριβος εξοπλισμός) εκτός αν η ΠΑ τα θεωρήσει τελείως περιττά από την στιγμή που η τηκ δεν θα αποκτήσει F-35 ποτέ…

  2. @ Konstantinos Zikidis 18 Σεπτεμβρίου 2018

   «Προς το παρόν, η γείτων δεν διαθέτει -D,»

   Εχει παραγγειλει Meteor ισης εμβελειας,

   @ ΑΧΕΡΩΝ 18 Σεπτεμβρίου 2018
   Συμφωνω!

   1. @ STRATOS
    Tα ”V” θα ειναι 84 ή μαλλον μεχρι να ολοκληρωθει το …..10ετες προγραμμα λιγοτερα αφου δυστυχως θα υπαρξουν και οι ”φυσιολογικες” απωλειες…

   2. @ Giorgos Tsagkaris

    85 θα είναι τα F-16V (τα δύο F-16C block 52+/M που είχαν πάθει ζημίες από πυρκαγιά και στο σύστημα προσγείωσης, θα επισκευαστούν όλα).

    Πως προεξοφλείς ότι η ΠΑ αυτά τα 10 χρόνια (που θα διαρκέσει ο εκσυγχρονισμός) θα έχει ατυχήματα??!!!!…. και μάλιστα τουλάχιστον 4 απώλειες F-16V!!!!!!!!!!!………..Στα 10 χρόνια που πετάν τα 30 x F-16M δεν έχουν ούτε μία απώλεια!!!! στα 15 χρόνια που πετάν τα F-15C/D block 52+ έχουν 5 απώλειες (οι 4 από ανθρώπινο παράγοντα) ενώ στα 20 χρόνια που πετάν τα F-16C/D block 50 έχουν 2 απώλειες (όλες από ανθρώπινο παράγοντα)!!!

    Και τα παραπάνω σε εποχές που οι χειριστές πέταγαν πολύ περισσότερο (τώρα μεγάλο μέρος της εκπαίδευσης θα γίνεται στους υπερσύγχρονους simulator) ενώ και τα F-16V θα έχουν επιπλέον συστήματα που θα προστατεύουν τον χειριστή και το αεροσκάφος από ατύχημα!!!……όπως και να έχει οι τούρκοι σε 10 χρόνια δεν θα έχουν ούτε 1 F-16V…

  3. @Konstantinos Zikidis

   Χωρίς πρόθεση να υποβαθμίσω γενικά την πρόκληση αποκάλυψης στόχων χαμηλής παρατηρησιμότητας για τα υπάρχοντα σημερινά ραντάρ(επίγεια και εναέρια), μου προκαλεί σκεπτικισμό ένα γεγονός που συνέβει σύμφωνα με τις παρακάτω αναφορές επάνω απο την πρώην Γιουγκοσλαβία(συγκεκριμένα εννοώ τις μαρτυρίες του πιλότου Capt. Mike Shower USAF, ο οποίος δεν αποκλείει γενικά έναν εντοπισμό αεροσκάφους στέλθ, ακόμα και απο τα παλιά ραντάρ, ενώ το συγκεκριμένο πετούσε μόνο νύχτα φέροντας και παραλλαγή «Nachtjäger», με την οποία είναι ουσιαστικά και οπτικά αόρατο). Έχοντας υπόψην μου το γεγονός με την κατάρριψη ενός F-117 απο τον ίδιο αντίπαλο(σερβική αεράμυνα), έχω την εντύπωση ότι εκεί που ο Shower μιλάει για τυχαίο εντοπισμό μαχητικού στέλθ λέει μόνο την μισή αλήθεια.

   Allied Force Missions

   «Although it’s low observable characteristics makes the F-117A less vunerable to enemy fire, it is not invisible nor invincable. Therefore, whenever possible, the F-117A is supported by other aircraft during high risk missions.»

   «Under normal circumstances I could have fired my missiles, turned, and ran away,» he said. «You don’t know where they are (F-117s) so I didn’t think I had a choice of turning and running away. You’ve got a Mig-29 running around in the area and there is a chance he could get lucky and find a stealth.»»

   https://www.f-117a.com/AFMissions.html

   1. Ο Σμηναγός τα λέει καλά: το F-117 δεν είναι ούτε αόρατο, ούτε αήττητο. Είναι λογικό να μην επιχειρούν μόνα τους αλλά σε συνδυασμό με άλλα Α/Φ για προστασία, όπως F-15. Ας μην ξεχνάμε ότι τα F-117 δεν διέθεταν ουσιαστικά καμία δυνατότητα για την προστασία τους (εκτός ίσως από δέκτη συστήματος αυτοπροστασίας).
    Τώρα, η πιθανότητα να τα “δουν” αντίπαλα Α/Φ με το ραντάρ τους είναι μάλλον μικρή, αν και όχι μηδενική. Η λογική λέει ότι, πέραν των μαχητικών προστασίας, θα υπάρχουν και επίγεια ή εναέρια ραντάρ, τα οποία θα προειδοποιούν τα F-117 για πιθανή προσέγγιση από εχθρικά μαχητικά, ώστε να απομακρυνθούν διακριτικά…

    1. @Konstantinos Zikidis

     Ασφαλώς είναι υπερβολικό να θεωρείται αήττητο η απόλυτα και πρακτικά αόρατο στο είδος που παρουσιάστηκε στο Predator, με Smart skin που χρησημοποιεί π.χ. την μέθοδο διάθλασης φωτός(Light refraction), με την οποία μια ομάδα επιστημόνων γύρο απο τον Xiang Zhang στο πανεπιστήμιο Μπέρκελευ στην Καλιφόρνια σημείωσαν μερικές επιτυχίες(σύμφωνα με παλαιότερες αναφορές στο περιοδικό Science). Αυτό νομίζω ότι ισχύει για όλα τα στέλθ, ακόμα και αν προβληματίζει τους οπαδούς αυτών των αεροσκαφών.

     Εντελώς απροστάτευτο(απο άποψη οπλισμού) όπως π.χ. ένα A-6 Intruder δεν ήταν όμως(αν ισχύουν οι παρακάτω αναφορές), επειδή πέρα απο τα συστήματα αυτοπροστασίας, μπορούσε να φέρει όπως και ο προκάτοχος Α-7 ακόμα και πυραύλους ΑΑ μικρής εμβέλειας στους εσωτερικούς πυλόνες(παρόλο που ήταν εντελώς ακατάλληλο για αερομαχία απέναντι σε ένα καταδιωκτικό η ένα μαχητικό εναέριας υπεροχής). Σε συνεργασία με αλλά F-117 θα μπορούσε επίσης να καταστείλει την εχθρική αεράμυνα, εφόσον υπήρχε η δυνατότητα μεταφοράς του πυραύλου HARM. Όλα προϋποθέτουν φυσικά συμβιβασμούς, εφόσον η μεταφορά όπλων ήταν εξαιρετικά περιορισμένη, σε αντίθεση με άλλα μοντέλα.

     Η συνοδεία απο συμβατικά μαχητικά για προστασία των πακέτων κρούσης που αποτελούνταν απο F-117 προειδοποιεί όμως και την εχθρική αεράμυνα.

     Στο σκοτάδι ήταν πάντως οπτικά αόρατο(για το ανθρώπινο μάτι), όπως υπονοεί και το σύνθημα «WE OWN THE NIGHT» που είχαν σε αυτές τις μοίρες. Πολλά στοιχεία δεν υπάρχουν για τον εξοπλισμό, αλλά πολλές ενδείξεις που αφήνουν μερικά περιθώρια για συμπεράσματα.

     https://www.f-117a.com

     «The USAF have stated that the aircraft is typically armed with a pair of 2,000 lb laser guided bombs, and that the full range of tactical fighter ordnance may be carried. A weapon bay size of 15.5 ft x 5.75 ft provides comfortable stowage for a pair of Mk.84 retarded or laser guided 2000 lb bombs with folded wings (cf. TE May 87), a pair of AGM-65 Maverick missiles, a pair of AGM-88 HARM antiradiation missiles (since confirmed by the USAF) or a pair of CBUs. These would all be typical weapons for the precision strike and defence suppression role performed by the aircraft. The USAF have also stated that the aircraft has a self-defensive capability, although no specifics were released. It is likely that Sidewinders are carried on a retractable weapon bay launch rail.

     Nothing has been stated by the USAF or Lockheed on the aircraft’s defensive avionic suite. It can be safely assumed that a capable RHAW/ESM is carried with enough sensitivity to allow the pilot to avoid or attack air defence radars as required. The aircraft will also carry a trackbreaker ECM system to defeat close-in terminal threats, although this equipment would be used only if absolutely necessary. Concealment would be preferred to deafening the opponent’s radars.»

     http://www.ausairpower.net/Profile-F-117A.html

   2. Καλησπέρα. Αναφέρεστε σε ένα Α/Φ το οποίο σχεδιάστηκε κάπου στο 1970 ~ 1980 και οι υπολογισμοί που απαιτούνταν έγιναν με το χέρι (ή «κομπιουτεράκι»). Αντίθετα στο Β-2 Spirit, το οποίο βασίζεται στην ίδια μελέτη (ενός Ρώσου για την ακρίβεια – του Piotr Yakovlevic Ufimtsevf!) χρησιμοποιήθηκε ειδικός υπολογιστής κατασκευασμένος από την IBM. Οι δυνατότητες φυσικά των Η/Υ αλλά και των γνώσεων πάνω στα υλικά και στις βαφές RAM δεν έχουν καμία σχέση με 20 ή 30 χρόνια πριν. Επίσης όταν μιλάμε για τεχνολογία STEALTH θα πρέπει να έχουμε υπόψη ότι η ακτινοβολία διακρίνεται χονδρικά σε τρεις περιοχές, την Rayleigh, την περιοχή συντονισμού και την περιοχή υψηλών συχνοτήτων. Ένα Α/Φ ανεξάρτητα των προβλέψεων STEALTH αν βρίσκεται είτε στην περιοχή συντονισμού (ουσιαστικά μεγάλες αεροδυναμικές επιφάνειες έχουν συγκρίσιμες διαστάσεις με το μήκος κύματος του ραντάρ) ή στην περιοχή Rayleigh, απλά δεν είναι STEALTH. Τώρα για τη συγκεκριμένη κατάρριψη ουσιαστικά το F-117A «έπεσε» πάνω από σε μια από τις καλύτερες μονάδας Α/Α πυραυλικής αεράμυνας με επικεφαλής τον Col. Zoltan Dani (ίσως του κόσμου, καθώς μόνο στις ημέρες των επιχειρήσεων «έγραψε» πάνω από 65000 χλμ., εφαρμόζοντας πιστά το δόγμα «move to survive, survive to fight, fight to win»), στην οποία Σέρβοι? τεχνικοί είχαν μειώσει ακόμα περισσότερο τη συχνότητα λειτουργίας ενώ το F-117A τα έκανε όλα λάθος. Το πρόβλημα είναι ότι όταν μειώνεις τη συχνότητα του ραντάρ σου αυξάνεις το resolution cell του με αποτέλεσμα να είναι αδύνατος ο εγκλωβισμός του στόχου, για αυτό και εναντίον του F-117A εξαπολύθηκε salvo από Κ/Β τα οποία εκτιμάται ότι δεν έπληξαν απευθείας το Α/Φ (direct hit) αλλά λόγω του ωστικού κύματος προξενήθηκε καταστροφική αστοχία. Τελειώνοντας όσο καλό και να είναι το – μελλοντικό – ραντάρ των F-16V αν δεν εκσυγχρονιστεί το σύστημα αεροπορικού ελέγχου τότε δεν υπάρχει περίπτωση αντιμετώπισης των F-35A της ΤΗΚ (αν και όποτε τα παραλάβει) καθώς έχει χαθεί ο – σημαντικότατος – παράγοντας της έγκαιρης προειδοποίησης.

    1. Καλημέρα, ευχαριστώ για τις εξηγήσεις και πληροφορίες.
     Με την ευκαιρία να κάνω και μια ερώτηση, σχετικά με τα όπλα ΑΑ που χρησιμοποιήθηκαν στην συγκεκριμένη περίπτωση απο την σερβική αεράμυνα.

     Υπάρχει περίπτωση το συγκεκριμένο αεροσκάφος, να χτυπήθηκε απο θραύσματα του αντιαεροπορικού πυραύλου;

     Ρωτάω επειδή στο παρακάτω άρθρο (σχετικό με το γεγονός), αναφέρεται ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε απο ένα σύστημα που χρησημοποιεί μηχανισμό Proximity fuse(πυροσωλήνα προσέγγισης) και πολεμική κεφαλή με θραυσματική γόμωση υψηλής εκρηκτικότητας (Frag-HE).

     Παρακάτω η σχετική αναφορά

     ON MAR. 27, 1999, THE FOURTH NIGHT OF OPERATION ALLIED FORCE OVER SERBIA, AN F-117 NIGHTHAWK STEALTH FIGHTER JET WAS SHOT DOWN WHILE RETURNING TO AVIANO AIRBASE, IN NORTHERN ITALY AFTER BOMBING A TARGET NEAR BELGRADE.

     The F-117 82-0806 (whose remains are exhibited at Belgrade Air Museum) was shot down by the 3rd Battalion of the 250th Air Defence Missile Brigade of the Army of Yugoslavia, with one of several missiles fired by an S-125 “Neva” missile system (NATO reporting name, SA-3 “Goa”) at a distance of about 8 miles.

     https://theaviationist.com/2014/03/27/vega-31-shot-down/

 2. Ίσως θα έπρεπε παρασκηνιακά, να γίνει πρόταση από την ελληνική πλευρά στις ΗΠΑ για την αγορά των πρώτων 30 F-35. Δηλαδή τα «τουρκικά» F-35 να τα δούμε με ελληνικά χρώματα.

  1. @Stratos
   Το ενα απο τα δυο θα επισκευαστει.
   Το οτι γινονταν ατυχηματα απο ανθρωπινο παραγοντα (οταν οι χειριστες ειχαν περισσοτερες ωρες) σημαινει αυτοματως οτι χειριστες με λιγοτερη εμπειρια θα εχουν περισσοτερες πιθανοτητες να εμπλακουν σε αναλογα ατυχηματα.
   Δεν ανεφερα αριθμο απωλειων.
   Ομως ΔΥΣΤΥΧΩΣ συμβαινουν και στα καλυτερα σπιτια.
   Αλλο δεν θα εχουν οι απεναντι ουτε ενα »V»και αλλο να ωραιοποιουμε καταστασεις…

 3. Για αλλη μια φορά η Ελλάς περιμένει τον ‘απο μηχανής’ ‘θεο’ στην προκειμένη περίπτωση τον ‘θειο σαμ’ διότι δεν ακολουθήθηκε το ρητό «πριν πεινάσουν μαγειρεύουν» και ο κόσμος πεινάει…..μαλλον θα ψηφιστεί ‘τσιριζα’ απο οτι άκουσα.. να φωνάζουν…

  Μηπως ο κίνδυνος ηδη υπάρχει στα εσω και η τουρκια και αλλα κρατη ποντάρουν στην πεμπτη φάλαγγα και διαλυση του Ελληνικού στοιχείου οποτε και τα F-35 θα γινουν icing on the cake? οταν και εφόσον τα πάρουν; Θυμάμαι οτι ο Ερντογάν είχε αναφέρει οτι δεν εχει να φοβηθεί τίποτα η τουρκια οτι μια Πόλις η Πόλη η Κωνσταντινούπολη έχει οσο πληθυσμό ολη η Ελλάς.

  Τώρα το άρθρο αναφέρει F-26 αεροσκάφος; τυπογραφικό λαθάκι η κάτι καινούργιο; Επίσης στην αρχη αναφέρονται 84 F-16 Viper ενω μετέπειτα 85; Ποιός ειναι ο αριθμός βάσει του συμβολαίου;

  Κλείνω με το σκεπτικό ότι…ας μην επαναπαύονται τα στρατηγεία …εαν θελεις ειρηνη να προετοιμάζεσαι για πόλεμο (και οχι δέκα ημερων). Ειναι μεγα λάθος να περιμένει η Ελλάς το τι θα κανει ο ενας η ο άλλος και να δουλεύει σπασμωδικά αντιδραστικά…κατα αυτον τον τρόπο χάνεται η πρωτοβουλία. Η Ελλάς πρεπει να ακολουθήσει την οδο που οδηγεί σε τοπικη δύναμη και οχι Φιλανδοποιηση (αν και η Φιλανδία σήμερα οχυρωνεται)

  The Finnish government has announced that it will boost its wartime troops by 20% amid heightened tensions with Russia.

  A defence report said its force will grow from 230,000 to 280,000 troops in a bid to «improve the capability to defend the entire territory of the country» at a time when the security «in Finland’s vicinity has deteriorated.»

  Finland will also increase its annual military spending by €55 million (£47 million) over the next three years and by €150 million from 2021 onwards.
  ……

  In October 2016, Finland and the United States signed a bilateral defence cooperation pact pledging closer military collaboration as Finland grew increasingly worried of Russia’s activities in the Baltic Sea region

 4. Πολυ αισιοδοξη η εκτιμηση.
  Ορισμενα σημεια που προσεξα:
  Η συγκρηση με την περιπτωση των ρανταρ RDM των Μ2000, ειναι ατυχης ή αλλοιως …ευσεβεις ποθοι. Δεν υαπρχουν αναλογα ζητηματα, ουτε προβληματα με τις επιδοσεις του ρανταρ σε lockdown/shotdown που ειχαν εμφανηστει.
  Συζηταμε για τα F16V τα οποια δεν ειναι ουτε επιχειρησιακα καθως εχουν καν «μπει και βγει» στην/απο την ΕΑΒ, με τους απεναντι να εχουν 197 Β50+. Επι της ουσιας ,με βαση τα χρονοδιαγραμματα παραλαβων η ΠΑ ΘΑ εχει 85 F16V σε 10 χρονια. Εντωμεταξυ ο στολος των μαχητικων 3ης γενιας θα διαμορφωθει λιγο πολυ ετσι: Απο τα 85 Β52+/adv κατα μεσο ορο 12 απο αυτα με αρχη την επομενη διετια θα βρισκονται στην ΕΑΒ. Ο Στολος λοιπον μεχρι την ολοκληρωση του προγραμματος, θα ειναι μειωμενος μεχρι και το 2026 περιπου. Δηλαδη αντι για 155 πρεπει να υπολογιζουμε 143 F16 στην ΕΑΒ.
  Ο στολος των ελληνικων F16 θα μεταβαλεται, με τα Β52+ να μειονονται, τα «V» να αυξανονται, αλλα τα υπολοιπα να μενουν στασιμα. Απεναντι στα 197 Β50+, θα υπαρχουν κατα μεσο ορο 73 Β52+/ V συν τα γνωστα Β30/Β50 για τα οποια μεχρι σημερα δεν εχουν εξευρεθει τα κονδυλια για να αποκτησουν με την τεχνικη του καταρρακτη υποσυστηματα και το ρανταρ απο τα Β52+. Μεχρι αποδειξεως του αντιθετου τα πραγματα (δυστυχως) εχουν ετσι!
  Υποψη οτι και οι μοιρες των F16 υποχρεωτικα θα περιοριστουν κατα μια!
  Για να αρχισουμε να μιλαμε για ποιοτικη ανωτεροτητα θα πρεπει να περιμενουμε περιπου 5 χρονια, δηλαδη μεχρι να κυρηχτει επιχειρησιακη η 1η μοιρα με F16V! Η οποια παρα την παρουσια των ανωτερων τεχνολογικων χαρακτηριστικων, χωρις τους AIM120D/AIM9XBlock3 ή ακομη νεοτερα δεν θα μπορουν να εκμεταλευτουν τα μεγιστα της ποιοτητας απο τον εκσυγχρονισμο.
  Απο εδω και μεχρι τοτε ο στολος των 197 Β50+ της ΤΗΚ μπορει το ιδιο να κανει την «μεγαλη ζημια», οπως το κανει μεχρι σημερα.
  Επι την ευκαιρια, η ASELSAN παρα πολυ προσφατα παρουσιασε ενα ρανταρ AESA. Τι γινεται εαν σε κανα χρονο επιλεξουν να το φορεσουν στα F16 της ΤΗΚ; Η ποιοτικη υπεροχη των ελληνικων F16V παει περιπατο!!!

  1. Τι μας κάνει δηλαδή μέχρι σήμερα ο στόλος των τουρκικών 197 x F-16C/D Β50+??? Απολύτως τίποτε (για να το πούμε ευγενικά).

   Βασικά στην επιχείρηση στο Αφρίν ψάχνανε πιλότους να τα πετάξουν…ενώ η ημερήσια δραστηριότητα της τηκ έφτασε τις 70 εξόδους!!!!….για κλάματα, τα δε έξυπνα όπλα της τηκ (που τόσος λόγος γίνεται) εξαφανίστηκαν σαν απόθεμα μέσα σε λίγες μέρες επιχειρήσεων εναντίων ελαφρά εξοπλισμένων ανταρτών (που δεν πολέμησαν και σηκωθήκαν και φύγαν)!!!..

   Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να είναι 12 x Ελληνικά F-16 ταυτόχρονα στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ για εργασίες εκσυγχρονισμού. Το πρόγραμμα προβλέπει να εκσυγχρονίζονται περί τα 10-12 αεροσκάφη το χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι 2-4 αεροσκάφη ταυτόχρονα στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ.

   Έτσι η δύναμη της ΠΑ τα επόμενα χρόνια (μέχρι το 2025) θα είναι 151 x F-16 ( 155 – 4 που θα είναι μονίμως στην ΕΑΒ για εργασίες εκσυγχρονισμού) + 42 x Μ2000/Μ2000-5 + 20-25 F-4E AUP = περί τα 215 ικανότατα μαχητικά.

   Από την άλλη η τηκ θα έχει στην δύναμη της 234 x F-16 με ψαράδες πιλότους (το 90% των έμπειρων χειριστών της ΤΗΚ εκδιώχθηκαν) και τελείως άπειρους τεχνικούς.

   Η τηκ δεν έχει παραγγείλει ούτε 1 Meteor και είναι πολύ αμφίβολή η χρησιμότητα τέτοιων πυραύλων στο περιβάλλον του Αιγαίου.

   Ασφαλώς και τα F-16V θα κάνουν πολύ καλά την δουλειά τους με το υπάρχον οπλοστάσιο της ΠΑ ( Iris-T, AIM-120C7). Ο Aim-9X απέδειξε στην Συρία πόσο άχρηστος πύραυλος είναι όταν εκτοξευόμενος από διαστημικό F/A-18E Superhornet (του US navy) παραπλανήθηκε από φωτοβολίδες (εγχώριας συριακής κατασκευής!!!) αρχαίου και ταπεινού Su-22!!!!…

   1. Θα βρισκονται τουλαχιστον 12 α/φη ταυτοχρονα στην ΕΑΒ και αυτο στην καλυτερη περιπτωση που θα βολευει να ταυτιζεται χρονικα αυτη, με την προγραμματισμενη συντηρηση του καθε α/φους.

   1. Και να ήταν διαθέσιμοι οι Aim-9x, η ΠΑ μάλλον δεν ενδιαφέρεται για αυτόν τον άχρηστο πύραυλο.

    2-4 αεροσκάφη θα βρίσκονται στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ ανά πάσα στιγμή. Τόσα ήταν και όταν εκσυγχρόνισε τα 90+ αμερικανικά F-16. 12 αεροσκάφη ταυτόχρονα δεν έχουν ούτε εταιρίες που κατασκευάσουν-συναρμολογούν μαχητικά..

   2. @Giorgos Tsagkaris

    Με εξαίρεση του μοντέλου Μπλόκ ΙΙΙ(αν εφαρμοστούν οι ικανότητες που έχουν ανακοινωθεί), δεν θα είχε και νόημα να ασχοληθεί η ΠΑ με τον -9X, πόσο μάλλον αν έμπαινε και η έκδοση Α/Ε του AIM-2000 στο παιχνίδι. Για να μην μιλήσουμε για τους ορίζοντες που θα άνοιγε η έκδοση Ε/Α (SL) του συγκεκριμένου πυραύλου, για ένα όπλο που είναι ήδη σε υπηρεσία στο ελληνικό οπλοστάσιο, στο οποίο η Ελλάδα έχει και ένα μερίδιο στην παραγωγή(αν θυμάμαι σωστά).

    ROYAL NORWEGIAN AIR FORCE TESTED IRIS-T IN AIR-TO-GROUND MISSION
    https://www.diehl.com/defence/en/diehl-defence/press-media/news/pressdetail?detail=defence/royal-norwegian-air-force-tested-iris-t-in-air-to-ground-mission

   3. @Stratos
    Ερωτηση.
    Για να βγαζει 12 α/φη το χρονο εχοντας μονο 2-4 α/φη ”στα πιτσ”,σε ποσο χρονο αναβαθμζει το καθε ενα?
    Για να επιτευχθουν οι χρονοι ,ενα θα αποσυναρμολογειται,αλλο θα δεχεται απαρτια,αλλο θα ελεγχεται για τη συμβατοτητα τους μετα την τοποθετηση,αλλο θα βαφεται,αλλο θα ετοιμαζεται να βγει στη γραμμη,αλλο…,αλλο…Και αυτο αν εξυπηρετειται μονο ενα α/φος ανα σταθμο..Χωρις να λαμβανονται υποψιν πιθανα θεματα που θα προκυψουν στο καθε ενα α/φος μεμονομενα…
    Και καπως ετσι χανεται και το τρενο για τα -50…

    Δεν ειπα να παρουμε ΑΙΜ-9Χ.
    Δεν κανουμε συλλογη…απλα ανεφερα τον περιορισμο.

 5. Τί ωραία που τα λέει το άρθρο…Ας φορέσω τα τσαρούχια μου να πάρω έναν υπνάκο…
  Και τί εννοεί ότι αν αποφασίζαμε να αγοράσουμε τώρα F-35 θα χάναμε τα F-16 Block 30;;; Αυτά δεν θα τα χάναμε ούτως ή άλλως αφού μέχρι πρόσφατα τα προσφέραμε προς πώληση;;;
  Για να τελειώνουμε και για να σοβαρευόμαστε,
  η επιλογή για το επόμενο αεροσκάφος της ΠΑ έπρεπε να είχε γίνει ΧΘΕΣ δεν έχουμε ούτε δευτερόλεπτο για χάσιμο…Ο σουλτάνος παραλαμβάνει τα F-35 χτίζει στόλο στον οποίο θα περιλαμβάνονται και αεροπλανοφόρα για να επιβληθεί στην Α. Μεσόγειο ,αναπτύσσει πυραυλικό πρόγραμμα,κατασκευάζει πυρηνικό εργοστάσιο κάτι που λογικά θα τον οδηγήσει και στην προσπάθεια να αποκτήσει ατομικά όπλα…Νομίζω ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να έρθουμε αντιμέτωποι με την αλήθεια,τα ψέματα έχουν τελειώσει…

 6. Γιατι θεωρείτε οτι τα προπολεμικά Ελληνικά ραντάρ θα εντοπίσουν εγκαίρως τα F-35? Δεν ξέρουμε γενικα αν θα τα εντοπιζαν και ποτέ για να σηκωθουν F-16…
  Αν οι Ρωσοι με τα εξεληγμένα ραντάρ τους και τα SU-35S εντόπισαν τα F-22 και F-35 απο τα 70-105km, εμείς θα τα εντοπίζαμε στα 70 μέτρα.

  1. Πού το είδες ότι τα Ελληνικά Radar του συστήματος επιτήρησης είναι προπολεμικά?

   Για ποια F-35 μιλάς? Αυτά που δεν παραδόθηκαν στους τούρκους?

   1. Μιλάει για τα F-35 που έχουν παραγγελθεί από τους Τούρκους,και μπορούν ανά πάσα στιγμή στιγμή να παραδοθούν.
    Και η πρώτη παραγγελία F-16 του Ισραήλ,απετέλεσε αντικείμενο εμπάργκο,το 1981,αλλά τελικά παραδόθηκε,και ακολούθησαν και πολλές ακόμη.
    Και μία αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35 δέν μπορεί παρά να συνοδευτεί από συνολική εκτράχυνση των αμυντικών δεσμών ΗΠΑ-Τουρκίας,οπότε μπορεί κάλλιστα σε λίγα χρόνια
    να βρεθεί η Τουρκία σε θέση παρόμοια με του Ιράν.
    Αλλά αυτά είναι σενάρια,και όχι βεβαιότητες.

   2. Βασικά τα πρώτα 75 F-16Α/Β που απέκτησε το Ισραήλ ήταν Ιρανικά που δεν παραδόθηκαν στους Πέρσες λόγω της ισλαμικής επανάστασης.

    Πολύ πιθανόν και τα 30 τουρκικά F-35 να καταλήξουν στο Ισραήλ

   3. «Ανεπάγγελτε,πρόσεχε τα μιλιγκράμ. Γιατί εκεί που χαίρεσαι,είναι με το χάλι σου»
    Εγώ είμαι ανεπάγγελτος, εσύ που γράφεις ολημερίς και ολονυχτίς (αερολογιές) σε καμία 40ρια Site, πως βρίσκεις χρόνο να βιοποριστείς ;

   4. Ανεπάγγελτε,περιμένεις να σου δώσω λογαριασμό;
    Τράβα να προβάρεις κανένα καινούργιο φερετζέ,να έχω να σε ξεσκεπάζω.

    ΥΓ.
    Με ρέγουλα τα μιλιγκράμ,έ;

 7. Τα F-35 δεν ειναι το μονον προβλημα. Εαν ηταν μονο θεμα των F-35 τοτε η Ελλας με διαφορους τρόπους θα κατορθώσει να υπερκερασει και αυτο το πρόβλημα. Εφόσον F-35 δύσκολα βλέπει F-35 είτε με F-35 η με άλλα στρατηγικά οπλα μεγαλου βεληνεκούς θα διορθωθεί η κατάσταση. Θεωρώ οτι σενάρια βασει των οποίων F-35 σηκώνονται απο βάσεις βαθεια στην Τουρκία παραμένουν στο Τουρκικό εναεριο χώρο και με οπλα μεγαλης εμβελειας και ακρίβειας πλητουν στοχους στην Ελλάδα τραβηγμένα. (Βλέπε παράθεση άρθρου σε ιστότοπο) Εαν ειναι ετσι και η Ελλάς παραγγέλνει οπλα μεγαλου βεληνεκούς στρατηγικά και σηκώνει χωρίς F-35. Σε αυτην την περίπτωση δεν χρειάζεται στελθ αεροσκάφος αλλα στελθ πυραυλος πλεύσης μεγαλης εμβέλειας και σε μαγαλους αριθμούς για κορεσμο της άμυνας. . Ομως το F-35 εχει σχεδιαστει ως αεροσκάφος κρουσεως. Έπειτα αεροσκάφος με το στελθ ιχνος του F-35 και καλύτερες επιδόσεις σε ΑΑ εαν υπήρξε (εκτος του F-22 το οποιον σαφως και ειναι ανωτερο του F-35 σε Raptor role) θα ηταν επιθυμητό ωστε οταν ανακαλύπτει το ενα το άλλο τοτε και οι αεροδυναμικες επίδοσεις θα εχουν μεγαλύτερο ρόλο σε κλειστές αερομαχίες.

  Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάς ειναι πολλαπλης φύσεως. Όλοι θελουν να την τεμαχίσουν. Τουλάχιστον οι Έλληνες (εαν ενα άτομο εχει ασπασθει την παγκοσμιοποίηση σε μεγιστο βαθμό ωστε να μην θεωρεί την Ελλάδα ως την πατριδα αλλα οτι ειναι πολιτης του κόσμου τοτε τι Έλλην είναι;) οπως και να έχει να σταματήσουν να αλληλοσπαραζονται διότι δεν θα διστάσουν να επιτεθούν οι εχθροί της. Να φυγουν οι ΜΚΟ. Καλο δεν κανουν. Οι κινδυνοι μεγάλοι και τα ψευδή που έχουν ταισει τους γείτονες πληθυσμούς ειναι τόσο πολλά ανά τις εκατονταετιες και ο αποκοιμισμος των Ελλήνων απο τις Ελληνικές κυβερνήσεις τοσο μεγάλος ώστε ιστορικά ολα να συμπίπτουν για αλλαγές ακομη και συνορων εις βαρος των Ελλήνων..το παιχνίδι θα γίνει ποιο σκληρό.

  Ειναι λυπηρό να υπάρχουν δήθεν εξυπνάδες μεταξύ Ελλήνων στον ιστότοπο. Εαν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία ας γινεται παράθεση των στοιχείων. Εαν υπαρχει σοβαρη γνώμη σεβαστή. Εαν Υπάρχει διχόνοια τότε αγράμματοι απολίτιστοι ακάθαρτοι πνεύματα πονηριας εκμεταλλεύονται καθε κατασταση για υποδούλωση. Χρησιμοποιώ κοιτάω το διαδίκτυο (οχι μόνον την προέλαση) και ως σφυγμομέτρηση υπαρχει ενας εκφυλισμός βάσει του οποίου ισοπεδώνονται όλα. Εύχομαι να υπάρξει κάποιο φράγμα στην περίπτωση της Ελλάδος.

  https://youtu.be/I5ajdtCaZ-c

 8. Μπορούν 20 f-35 με 70 τόνους φόρτου και 40 πλήγματα να εξουδετερώσουν την ελληνική αεράμυνα .;.καθώς εκτός από τις στατικές θέσεις που διαθέτουν και εφεδρική κεραία.,υπάρχουν α) κινητά ραντάρ,τα ραντάρ των μεγάλων πλοίων του Ναυτικού,τα ιπτάμενα μας ραντάρ,τα ραντάρ των αντιαεροπορικών συστημάτων ,Μην ξεχνάμε ότι η Π.A είναι πάντα σε ετοιμότητα .ώστε να βγάλει και αναχαιτιστικά πακέτα ,αλλα κυρίως πακέτα προσβολής των κυρίων αεροδρομίων της ΤΗΚ .Επιπλέον θα εξαπολύσουμε όσους ATACMS έχουμε ,Bandirma και Μπαλικεσίρ ,Σμύρνη,και Dalaman είναι στην δυνητική εμβέλεια .Οι 50 Scalp είναι επίσης μια σοβαρή δυνατότητα .Πρέπει να σκεφτόμαστε και με τα μάτια των γειτόνων μας.Εγώ αν ήμουν Τούρκος επιτελής θά κράταγα αρχικά όλα τα f-35 σε εναέριο αγώνα .ώστε να εξασφαλίσω αρχικά εναέρια εποχή ,ροκανίζοντας αν μπορέσω τον αριθμό των ελληνικών f-16 αλλά θα έχω πάντα το ρίσκο να τα βρούν στο έδαφος .Θα είναι ένας σφοδρός ,μαζικός αεροπορικός πόλεμος με πολλές παγίδες ,μπλόφες,όλα αυτά σε πολύ μικρό χώρο.και χρόνο ..που μπορεί σε ένα 24 ωρο να έχει κριθεί,Πάντως λόγω πεπερασμένου αριθμού όπλων και πυρομαχικών υψηλής τεχνολογίας αμοιβαίως ,ο πόλεμος αν δεν φέρει σημαντικά κέρδη σε έναν από τους δύο ώστε ο άλλος να ζητήσει διεθνής βοήθεια ώστε να παγιοποιηθεί η κατάσταση θα περάσει σε συμβατική μορφή(με μεγάλες απώλειες) όπου η Τουρκία έχει μεγάλο πλεονέκτημα λόγω πληθυσμού,στρατηγικού βάθους -εφεδρειών.Άποψη μου είναι ότι πόλεμος με την Τουρκία θα είναι πιθανός μόνο αν οι ΗΠΑ για κάποιο λόγο δικό τους περάσουν σε μια περίοδο απομονωτισμού και υπάρξει χώρος για ανάπτυξη και επέκταση περιφερειακών δυνάμεων .όπως πιθανώς θα είναι η Τουρκία.Αυτό που πρέπει να επισημανθεί επίσης είναι η συνθήκη για ΝΑ γίνει πραγματικά περιφερειακή δύναμη η Τουρκία είναι η αυτονομία σε ενέργεια και μέχρι σήμερα εμείς ελέγχουμε τις περιοχές που την έχουν .Άρα η Τουρκία δεν θα αποδεχτεί εύκολα την ΑΟΖ μεταξύ Ρόδου Κύπρου .η κήρυξη της θα μας φέρει πιο κοντά σε μια σύρραξη .Βέβαια αν ο διεθνής παράγοντας επιλέξει να την αφήσει απέξω δεν θα τολμήσει τίποτα..Για να δούμε τι θα γίνει στη Κύπρο .

 9. Σχετικά με την κατάρριψη τουτου F-117. Ειναι παράδοξο το πώς αρκετος κόσμος εντυπωσιάζεται με αυτό το θέμα. Ομως η ουσία είναι και ως εξής. Πόσες εξόδους επιχειρήσεις έκαναν αυτά τα αεροσκάφη σε ποιές περιοχές καλυμμένες απο ΑΑ πόσες ηταν επιτυχίες…και μόνον μία κατάρριψη. Αρκετές αποστολές παραμένουν ακόμη στα απόρρητα. Έπειτα η τεχνολογία εχει βελτιωθεί για το F-35. Αφενός το στίγμα ειναι μικρότερον αφετέρου η αεροδυναμική του αεροσκάφους σαφως πολυ καλύτερη απο το F-117 και τα υλικα συν τα ηλεκτρονικά έχουν αναβαθμιστεί σε μεγαλο βαθμό. Οπότε μπορεί να υπάρχουν σχετικά μαθήματα από την κατάρριψη του F-117 (κατα ορισμενα ρεπορτ είχαν και κάποια τύχη οι Σερβοι στην ολη υπόθεση ισως και μαζι με ρελαξ των επιχειρήσεων μετα απο ενα βαθμό αποστολών) αλλά δεν πρέπει να γίνεται ως βίβλος αυτή η κατάρριψη ειναι ενα data point among many others. Το παιχνίδι συνεχίζεται δυναμικά.

  1. Theognostos εγώ κύριε καθηγητά απάντησα με την τοποθέτηση δυο ραντάρ L στα ακροπτερύγια των F-16 για το πως γίνετε διαβάζεις εδώ:
   3,5 χρόνια πριν το ανακοιν’ωσουν οι Ρώσοι!
   http://www.proelasi.org/%CF%84%CE%B1%CF%8A%CE%B2%CE%AC%CE%BD-%CF%83%CE%B5-%CE%AD%CE%BE%CE%B9-%CE%BC%CE%AE%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CE%B8%CE%B1-%CF%80%CE%B5%CF%84%CE%AC%CE%BE%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%84%CE%B1-%CF%84%CE%AD%CF%83%CF%83/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.