Ο αντικαταστάτης του “F-35”; Η “Airbus” αποκάλυψε λεπτομέρειες για το “αόρατο” μαχητικό έκτης γενιάς

© YouTube/AsianDefense

Η ρωσική ιστοσελίδα “Sputnik” επικοινώνησε με αξιωματούχους των ευρωπαϊκών αμυντικών επιχειρήσεων για να καταλάβει σε ποιο στάδιο βρίσκεται στο έργου του “αόρατου” μαχητικού αεροσκάφους έκτης γενιάς που ανακοινώθηκε τον Απρίλιο.

[dropcap size=small]Τ[/dropcap]ην Άνοιξη, η γαλλική “Dassault Aviation” και η ευρωπαϊκή κοινοπραξία “Airbus” ανακοίνωσαν την συμφωνία για το μελλοντικό αεροπορικό σύστημα μάχης (“FCAS”), μια πολεμική πλατφόρμα που αποσκοπεί στην αντικατάσταση των υφιστάμενων μαχητικών αεροσκαφών “Rafale”, “Eurofighter” και “F-18 Hornet”  των ευρωπαϊκών πολεμικών αεροποριών.

Η κωδική ονομασία του “FCAS” προέρχεται από την γαλλογερμανική συμφωνία του 2012 για τη δημιουργία μιας πλατφόρμας που θα βασίζεται στα ανεπάνδρωτα “αόρατα” συστήματα επίδειξης τεχνολογίας των “BAE Systems” και “Dassault”. Ωστόσο, η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρίσει απο την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) έχει θέσει υπο αμφισβήτηση τις προοπτικές της αμυντικής συνεργασίας της ηπειρωτικής Ευρώπης με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Την προηγούμενη εβδομάδα, το Λονδίνο παρείχε στην “BAE Systems” μια μονοετή σύμβαση για την εργασία στο “FCAS”, άλλα δεν παρείχε περισσότερες λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένης της αξίας της σύμβασης ή την ακριβή φύση της εργασίας.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ένα σύστημα επίδειξης πτήσης του ηπειρωτικού ευρωπαϊκού “FCAS” που ανακοινώθηκε τον Απρίλιο πρέπει να ειναι έτοιμο μέχρι το 2025, με το 2040 να έχει τεθεί ως στόχος για την είσοδο του αεροσκάφους σε υπηρεσία.. Ωστόσο, με τις συγκεκριμένες ημερομηνίες εφαρμογής να μην έχουν ακόμα αποφασιστεί, και το έργο να χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα, όσο αφορά τις χώρες μέλη, η μοίρα του έργου παραμένει αβέβαιη.

“Ενα πραγματικό ευρωπαϊκό έργο”

Ψάχνοντας τον τρόπο να βρεθεί στην αρχή της κατάστασης του έργου του “αοράτου” μαχητικού έκτης γενιάς, το “Sputnik Mundo” επικοινώνησε με αριθμό ευρωπαϊκών αμυντικών βιομηχανιών, συμπεριλαμβανομένων των “Airbus” και “BAE Systems”.

Ο εκπρόσωπος της “BAE Systems” παρέμεινε ασαφής λέγοντας στο “Sputnik” ότι η εταιρεία “συνεργάζεται ενεργά με το βρετανικό υπουργείο άμυνας και άλλες αμυντικές επιχειρήσεις πάνω στην εξέλιξη των προηγμένων αεροπορικών τεχνολογιών” και εργάζεται στις τεχνολογίες για το “αεροσκάφος του μέλλοντος”.

Η “Airbus” ήταν σημαντικά περισσότερο ενημερωτική, επιβεβαιώνοντας ότι η πρώτη πτήση του “FCAS” αναμενότανε το 2040, αλλά πρόσθεσε οτι αυτό το χρονοδιάγραμμα μπορεί να αλλάξει σύμφωνα με την πολυπλοκότητα του έργου.

Ο κος Φλόριαν Ταϊτσχ, επικεφαλής του τμήματος επικοινωνίας με τα μέσα ενημέρωσης, εξήγησε οτι στο τρέχον στάδιο, δεν έχει υπογράφει ουδεμία σύμβαση, με τον οδικό χάρτη του έργου να αναμένεται να δημιουργήσει μέχρι το τέλος του έτους. “Παρ’όλα αυτά, είμαστε σίγουροι ότι αυτό θα ειναι ένα πραγματικό ευρωπαϊκό έργο”, τόνισε.

Ο αξιωματούχος εξέφρασε επίσης την πεποίθηση του ότι κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες ίσως συμμετέχουν στο έργο σε μεταγενέστερο στάδιο. Επι του παρόντος, τόνισε, το έργο ειναι μια ανεξάρτητη γαλλογερμανική ανάπτυξη.

Το “Sputnik” ειναι σε θέση να επιβεβαιώσει, σε επικοινωνία με το υπουργείο άμυνας της Ισπανίας, οτι την Άνοιξη προσφέρθηκε στην Μαδρίτη καθεστώς “παρατηρητή” στο έργο. Το υπουργείο δήλωσε οτι μελετούσε την πρόταση και εξετάζει πως η χώρα “μπορεί να συμμετέχει σε ένα έργο με τόσο τεράστιας σημασίας”.

Αντικαταστάτης του “F-35”?

Το “αόρατο” πολλαπλού ρόλου μαχητικό “Lockheed Martin F-35 Lightning II” θεωρείται ως ένα αεροσκάφος που διατίθεται στην αγορά απο τις ΗΠΑ σε συνεργασία με άλλες χώρες, με πιο γνωστό το Ηνωμένο Βασίλειο, άλλα επίσης την Ιταλία, την Ολλανδία, την Νορβηγία και Δανία, όπως επίσης τον Καναδά, την Τουρκία και την Αυστραλία. Ωστόσο, όπως εξήγησε ο αμυντικός αναλυτής και δημοσιογράφος Ντμίτρι Ντροζντένκο, η “Lockheed” παραμένει μακράν το μεγαλύτερο μερίδιο της οικονομικής χρηματοδότησης, διατηρώντας την μερίδα του λέοντος των κερδών στις ΗΠΑ

“Για την Ευρώπη, η ανάπτυξη του εγχώριου εξοπλισμού σημαίνει την ανάκτηση των δικών της βιομηχανιών υψηλής τεχνολογίας στο πεδίο των αεροπορικών κατασκευών, όπως επίσης και την μεταφορά του κέντρου των κερδών στην Ευρώπη. Αυτό ειναι, καθαρά, ένα οικονομικό θέμα”, δήλωσε ο αναλυτής.

Σύμφωνα με τον Ντροζντένκο, η ενδεχόμενη εμπλοκή του Λονδίνου στο γαλλογερμανικό έργο ειναι θέμα ανταγωνισμού για ένα τεχνολογικά εξελιγμένο σύστημα το οποίο ίσως αποδειχθεί εξαιρετικά προσοδοφόρο. “Όταν η Γαλλία και η Γερμανία μιλούν για ένα δικό του αεροσκάφος, πρέπει να γίνει αντιληπτό οτι θα το δημιουργήσουν για τον εαυτό τους, και ότι τα χρήματα θα παραμείνουν σ’ αυτές τις χώρες. Το Ηνωμένο Βασίλειο, κατά την άποψη μου, προσπαθεί να ανεβεί σ’ένα τρένο το οποίο εχει ήδη αναχωρήσει από τον σταθμό”, δήλωσε.

Ο Ντροζντένκο θεωρεί οτι η δηλωθείσες ημερομηνίες πρώτης πτήσης και παραγωγής ως ενδεχομένως υπερβολικά φιλόδοξες, δεδομένων των δυσκολιών στην κατασκευή ενός συστήματος αυτού του είδους. Ο αναλυτής τόνισε οτι ενω η δοκιμαστική πτήση ίσως να πραγματοποιηθεί το 2040, η είσοδος του σε υπηρεσία ως αυτήν την ημερομηνία ειναι απίθανη, δεδομένου οτι το αεροσκάφος παραμένει στο στάδιο του έργου.

Αυτη τη στιγμή, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα και η Ρωσία ειναι οι μοναδικές χώρες σε όλον τον κόσμο που διαθέτουν σχεδιάσεις μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς. Μαζί με τους Ευρωπαίους, η Κίνα και οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει τις προσπάθειες τους για πλατφόρμες έκτης γενιάς. Η Ρωσία έχει επίσης ανακοινώσει τα σχέδια της να αναπτύξει ενα μαχητικό έκτης γενιάς, με το αναχαιτιστικό αεροσκάφος “Mikoyan MiG-41” σύμφωνα με πληροφορίες να ειναι υπο εξέλιξη από την αεροδιαστημική εταιρεία.

Απόδοση/Μετάφραση απο το “Sputniknews.Com” για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.