Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωσταράκος εξελέγη πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ. (ΓΕΕΘΑ)
Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωσταράκος εξελέγη πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ. (ΓΕΕΘΑ)

Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενώσεως (Chairman of the European Union Military Committee-EUMC), εξελέγη χθες (13.11.2014) ο ‘Ελληνας Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός κ. Μιχ. Κωσταράκος. Η ψηφοφορία για την εκλογή του νέου προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της Συνόδου της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ. Πέραν του ‘Ελληνα αρχηγού ΓΕΕΘΑ, υποψήφιοι ήταν επίσης ένας Ισπανός ναύαρχος και ένας Φιλανδός αντιστράτηγος και ο στρατηγός κ. Κωσταράκος κέρδισε την πλειοψηφία.

Η θητεία του νύν αρχηγού ΓΕΕΘΑ ώς νέου προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ θα είναι τριετής και θα αναλάβει τα καθήκοντα του το Νοέμβριο του 2015. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ν. Δένδιας συνεχάρη τον κ. Κωσταράκο για την εκλογή του λέγοντας: «Συγχαίρω θερμά τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο για την εκλογή του στη θέση του Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης(EUMC), η οποία αποτελεί αναγνώριση του υψηλού επιπέδου των Ένόπλων Δυνάμεων της χώρας μας.

Οι προκλήσεις για τον Στρατηγό Κωσταράκο, σ’ αυτή τη νέα θέση του, θα είναι πολλές, για την οικοδόμηση μίας νέας στρατηγικής για την Κοινή Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικής σημασίας ζήτημα, στην πορεία προς μία πραγματικά Ενωμένη Ευρώπη, για το οποίο είμαι βέβαιος ότι θα εργαστεί παραγωγικά και αποτελεσματικά ο Έλληνας Στρατηγός, από την πρώτη ημέρα που θα αναλάβει τα καθήκοντά του.

Για μία ακόμα φορά, συγχαίρω τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ για την επιτυχία του, η οποία είναι επίσης επιτυχία της Ελλάδος και των Ένόπλων μας Δυνάμεων».

Ο κ. Κωσταράκος προέρχεται από το Πυροβολικό και κατέχει τη θέση του Α/ΓΕΕΘΑ από τον Νοέμβριο του 2011. Γεννήθηκε το 1956 στη Θεσσαλονίκη.

Αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1978. Παρακολούθησε όλα τα εθνικά σχολεία του Πυροβολικού Μάχης και Α/Α Πυροβολικού καθώς επίσης την Ανώτατη Σχολή Πολέμου και τη Σχολή Εθνικής Αμύνης. Παρακολούθησε σχολεία του Α/Α συστήματος Κ/Β HAWK στις ΗΠΑ (Fort Bliss, TX) και στο Βέλγιο (NPC, Glons).

Kατά τη διάρκεια της καριέρας του έχει υπηρετήσει σε διάφορες Μονάδες Πυροβολικού και Κ/Β HAWK καθώς επίσης και σε θέσεις εθνικών και διεθνών Επιτελείων.

Διαθέτει πλούσια ΝΑΤΟϊκή εμπειρία καθώς υπηρέτησε στο Διεθνές Στρατιωτικό Επιτελείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, στα Τμήματα Πληροφοριών (Intelligence) και Τρεχουσών Επιχειρήσεων (Cur Ops) αντίστοιχα. Διετέλεσε Διοικητής της 117 ΜΠΠ, της 181 ΜΚ/Β HAWK, της 96 ΑΔΤΕ στη Χίο και της ΧΙΙ Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού στην Αλεξανδρούπολη.

Υπηρέτησε σαν Διευθυντής του Επιτελικού Γραφείου του Αρχηγού ΓΕΣ (επί Αντιστρατήγου Κων/νου Παναγιωτάκη) , Διευθυντής Επιτελείου και Βοηθός Επιτελάρχη στο Γ΄ΣΣ/NDC-GR, Διευθυντής Κέντρου Επιχειρήσεων (JOC DIR) της KFOR στο Κόσσοβο, Διευθυντής του 3ου ΕΓ/ΓΕΣ, Διευθυντής της ΔΕΠΙΧ/ΓΕΣ, Διευθυντής Α΄ Κλάδου του ΓΕΣ και Διοικητής Γ΄ΣΣ/NDC-GR.

Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού «Διπλωματικών και Στρατηγικών Σπουδών» και γνωρίζει την αγγλική και γαλλική γλώσσα.

Πηγές: Εφημερίδα “Εστία”, strategyreports.wordpress.com και Υπ.Εθ.Α.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.