O Aϊ Βασίλης δεν ήταν πάντα αυτό που είναι! Οι ρίζες βρίσκονται στον 3ο αιώνα και στον ελληνικό Αϊ Νικόλα. Χιλιάδες χρόνια μετά έγινε ο trendy Αϊ Βασίλης που γνωρίζουμε όλοι.

Ο Άγιος Νικόλαος, γόνος εύπορης οικογένειας, γεννήθηκε το 270 μ.Χ στην πόλη Πατάρα, τότε Ελληνική και σήμερα Τουρκική. Έδωσε όλη του την περιουσία στους φτωχούς και με βάση αυτό δημιουργήθηκε η εικόνα του σημερινού Αγίου που φέρνει δώρα σε όλους. Όταν ενηλικιώθηκε έγινε επίσκοπος αλλά δολοφονήθηκε από έναν Ρωμαίο αυτοκράτορα και τελικώς αγιοποιήθηκε από την Καθολική Εκκλησία. Δεν είχε πάντα στις απεικονίσεις τη μορφή ενός χοντρού, εγκάρδιου με κόκκινη φορεσιά, Καυκάσιου ανθρώπου.

13ος Αιώνας

Μια ζωγραφισμένη εικόνα του Αγίου Νικολάου τον 13ο αι. δεν τον δείχνει ούτε χοντρό αλλά ούτε και ιδιαίτερα ελκυστικό (πηγή φωτό).

17ος Αιώνας

Παραμένει μια θρησκευτική εικόνα στη διάρκεια του μεσαίωνα πριν «μπολιαστεί» με φολκλορικούς ευρωπαϊκούς χαρακτήρες όπως ο Old Father Christmas της Αγγλίας. Απεικονιζόταν ως μια χαρούμενη χριστουγεννιάτικη φιγούρα αλλά δεν είχε ακόμα συνδεθεί με παιδιά και δώρα (πηγή φωτό).

19ος Αιώνας

Αν και μερικοί πιστεύουν ότι ο Άγιος Νικόλαος έφτασε στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ από τους Δανούς, το κέντρο του Α.Νικολάου ισχυρίζεται ότι ο Άγιος δεν είχε έρθει στις ΗΠΑ μέχρι τις αρχές του 1800, οπότε οι Νεουορκέζοι άρχισαν να ψάχνουν τις Δανέζικες ρίζες τους. Ο Α. Νικόλαος έγινε ο πολιούχος της Ν.Υόρκης από την Ιστορική Εταιρεία το 1804, και ο Washington Irving, ένα μέλος της εταιρείας, περιέγραψε μια φιγούρα του Αγίου στο βιβλίο του Knickerbocker’s History of New York που κυκλοφόρησε το 1809.

Σύμφωνα με την Δημόσια Βιβλιοθήκη της Ν. Υόρκης “ο Ιρβινγκ άλλαξε την ευρωπαϊκή εκδοχή του ψηλού, σκοτεινού Αγίου και τον επανεφηύρε ως έναν κοντό, ευχάριστο, καλοσυνάτο Δανό που καπνίζει πίπα και είναι ντυμένος με παραδοσιακά αποικιακά ρούχα”. Ίσως αυτή να ήταν η πρώτη φορά που δημιουργήθηκε ο εξαμερικανισμένος Αϊ Βασίλης. Από τότε και μετά πολλοί καλλιτέχνες τον απεικόνισαν ελεύθερα σε διάφορες εκδοχές.

Πηγή φωτό

Το 1868 ο Αγιος “φόρεσε” τη γνωστή κόκκινη στολή.

20ος Αιώνας

Επάνω η πρώτη φωτογραφία “ζωντανού” Αϊ Βασίλη, από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου(1895)

Επάνω εξώφυλλο του περιοδικού Puck (1902).

Επάνω ο Αϊ Βασίλης στην Ιαπωνία (1914)

Από τις αρχές του 20ού αι. Ο Αϊ Βασίλης είναι πιά περίπου αυτός που όλοι γνωρίζουμε. Εμφανίστηκε σε προπαγανδιστικό πόστερ του Α παγκοσμίου Πολέμου το 1918 και άρχισε να πρωταγωνιστεί σε διαφημίσεις της Coca Cola το 1920 δημιουργώντας την ψευδή εντύπωση ότι ήταν ντυμένος στα κόκκινα εξαιτίας του εταιρικού χρώματος του αναψυκτικού.

Το 1930 πήγε στην Αυστραλία…

…και ξαναπήγε στον πόλεμο το 1942.

Πηγή: jaj.gr

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: