Ο Βρετανικός Στρατός θα επεκτείνει την επιχειρησιακή ζωή του Challenger 2 – Δαπανηρή η αγορά νέου άρματος μάχης

Το Challenger 2 του Βρετανικού Στρατού προκειται να δεχθεί εργασίες επέκτασης επιχειρησιακής ζωής. (Broń Pancerna)

Αποφασίζοντας ότι η προμήθεια ενός νέου άρματος μάχης θα είναι πάρα δαπανηρή, ο Βρετανικός Στρατός κατά πάσα πιθανότητα θα προσκολληθεί με ότι εδώ και αρκετό καιρό ήταν το σχέδιο “Α” και θα προχωρήσει με το έργο επέκτασης της επιχειρησιακής ζωής (LEP) του άρματος μάχης Challenger 2 ξεκινώντας από τις αρχές του επόμενου έτους, δήλωσε το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

«Κατά τη διάρκεια της φάσης σχεδιασμού του CR2 Προγράμματος Επέκτασης Επιχειρησιακής Ζωής (LEP) όλες οι επιλογές, από το να μην πράξουμε τίποτα έως το να αγοράσουμε νέο άρμα μάχης, έχουν ληφθεί υπόψιν. Όπως έχουν τα πράγματα, η κατασκευή και το κόστος ενός νέου άρματος μάχης καθιστούν απίθανο οτι ο Στρατός θα επιδιώξει την εν λόγω επιλογή. Η CR2 προχωρά και η LEP θα εισέλθει σε φάση αξιολόγησης στις αρχές του 2016,» είπε ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Άμυνας.

Ουσιαστικά το Challenger 2 βρισκόταν στο περιθώριο κατά την έκθεση Αναθεώρησης Στρατηγικής Άμυνας και Ασφαλείας (SDSR) του 2010, με τον αριθμό των επιχειρησιακών αρμάτων μάχης να μειώνεται και να οδηγούνται σε επιχειρησιακή ατροφία. Το ζήτημα του πώς θα διατηρηθεί βιώσιμο το Challenger 2 έλαβε νέα ώθηση με την επανεμφάνιση της Ρωσία ως στρατηγική απειλή και την εμφάνιση του νέου άρματος μάχης Armata T-14 σε μια στρατιωτική παρέλαση τον Απρίλιο στην Μόσχα.

Η παραδοχή ότι ένα νέο άρμα μάχης ήταν μάλλον πέρα από την προσιτότητα του Βρετανικού Στρατού έρχεται μετά από δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης ότι ο Στρατός εξέταζε μια τέτοια κίνηση.

Πέρυσι η βιομηχανία ανταποκρίθηκε στο αίτημα LEP για πληροφορίες από το υπουργείο Άμυνας και αργότερα επανήλθε σε αυτό με έναν πρόχειρο υπολογισμό της τάξης μεγέθους του κόστους.

Η Lockheed Martin UK, ένας από τους εργολάβους που ανταποκρίθηκε στο αίτημα, δήλωσε ότι αναμένει το ερωτηματολόγιο προεπιλογής που θα δημοσιοποιηθεί τον επόμενο μήνα.

Οι υπόλοιποι εργολάβοι που ανταποκρίθηκαν στο αίτημα πληροφοριών πέρυσι ήταν οι: BAE Systems, General Dynamics UK και Kraus-Maffei Wegmann.

Ο Αρχηγός των Βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων Στρατηγός Sir Nick Carter, μιλώντας τον Σεπτέμβριο στην έκθεση DSEI, παραδέχθηκε ότι το Challenger 2 δείχνει την ηλικία του.
«Σίγουρα έχουμε προβλήματα με το άρμα μάχης που διαθέτουμε αυτή τη στιγμή και δεν θα πρέπει να έχουμε καμία αμφιβολία ότι αν δεν κάνουμε κάτι γι’αυτό μερικά από τα παλιάς κατασκευής θα είναι πραγματική πρόκληση. Το πώς εμείς το αντιμετωπίζουμε είναι ακόμη υπό συζήτηση,» είπε.

Το υπουργείο Άμυνας επέμενε ότι η LEP θα επιλύσει μόνο τα θέματα παλαιότητας και δεν θα είναι ένας εκσυγχρονισμός ικανότητας, αλλά οι αμυντικοί αναλυτές αναρωτιούνται εάν χρειάζεται να πραγματοποιηθεί κάτι περισσότερο από τώρα.

Ο Μπεν Μπάρι, ο ανώτερος συνεργάτης των χερσαίων επιχειρήσεων της ομάδας προβληματισμού (think tank) του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (International Institute for Strategic Studies) του Λονδίνου, είπε ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει από την SDSR του 2010.

«Πλέον στην ανατολή των διεθνών καταστάσεων, αντί του 2010, η ανάγκη για ένα εκσυγχρονισμένο Challenger 2 γίνεται όλο και πιο σημαντική,» είπε.

Το Challenger 2 είναι ένα από μια σειρά προγραμμάτων με τα οποία οι Βρετανοί επιθυμούν να εκσυγχρονίσουν τις ικανότητες των θωρακισμένων οχημάτων μάχης.

Εκτός από τα νέα οχήματα που βιαστικά απεστάλησαν στις Βρετανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν για να αντιμετωπίζουν τις βόμβες των Ταλιμπάν, η προηγούμενη δεκαετία απέτυχε σε μεγάλο βαθμό να παραδώσει αυτό που ο Βρετανικός Στρατός επιθυμούσε για να βελτιώσει τις ικανότητες των θωρακισμένων οχημάτων με αρκετά βασικά προγράμματα να σκοντάφτουν κατά την πορεία.

Πολλές από αυτές τις επείγουσες επιχειρησιακές απαιτήσεις προμηθειών έχουν ήδη συμπεριληφθεί στον πυρήνα του εξοπλιστικού προγράμματος.

Όμως νέα προγράμματα έρχονται, συμπεριλαμβανομένου του Προστατευόμενου Οχήματος Πολλαπλού Ρόλου (MRV-P), του Όχηματος Μηχανοκίνητου Πεζικού (MIV) και τον αντικαταστάτη των οχημάτων παντός εδάφους BV206 των Βασιλικών Πεζοναυτών.

Το οχτατρόχο MIV είναι η προτεραιότητα του Στρατού και ο Carter είπε το πρόγραμμα προκειται σύντομα να ξεκινήσει.

Ο Μπαρι είπε πως ήταν ένα σημαντικό πρόγραμμα για να δώσει στο Βρετανικό Στρατό το είδος της ισορροπημένης δύναμης ερπυστριοφόρων ή τροχοφόρων θωρακισμένων οχημάτων που διαθέτουν οι ΗΠΑ, Γαλλία και άλλοι αξιοσέβαστοι Στρατοί.

Τον Μάιο το υπουργείο Άμυνας ενημέρωσε τη βιομηχανία σχετικά με το πρόγραμμα.

«Το έργο MIV βρίσκεται ακόμη στη φάση προ-σχεδιασμού και η αρχική εργασία πραγματοποιείται για την οριοθέτηση του πεδίου εφαρμογής της προσέγγισης του έργου. Η Αρχική Πύλη (φάση του σχεδίου) αναμένεται το 2016,» είπε ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Άμυνας.

Οι Βρετανοί έχουν ήδη δοκιμάσει το VBCI της Nexter και ο Στρατός επισκέφτηκε τις ΗΠΑ για να εξετάσει το Stryker.

Μεταξύ των πιθανών υποψηφίων περιλαμβάνονται οι: ST Kinetics, Patria και General Dynamics. Βιομηχανίες όπως οι Lockheed Martin και BAE Systems, οι οποίες συναγωνίζονται για το πρόγραμμα αμφίβιου οχήματος των Πεζοναυτών των ΗΠΑ, ίσως να ρίξουν το καπέλο τους στην παλαίστρα.

«Η Lockheed Martin εξετάζει μια σειρά από πιθανές επιλογές για το πρόγραμμα MIV που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την προσφορά της δικής μας πλατφόρμας,» είπε ο εκπρόσωπος της βιομηχανίας την 30η Σεπτεμβρίου.

Η οικονομική προσιτότητα των προγραμμάτων για τα θωρακισμένων οχημάτων παραμένει όμως μια μεγάλη ανησυχία.

«Δεν είμαι πεπεισμένος ότι το υπουργείο Άμυνας μπορεί να χρηματοδοτήσει τις μελλοντικές φιλοδοξίες του. Η SDSR θα αναγκαστεί να πάρει κάποιες πολύ σκληρές αποφάσεις (σχετικά με τα προγράμματα),» δήλωσε ένας κορυφαίος βιομήχανος.

Το υπουργείο Άμυνας πρόκειται να δαπανήσει 15,4 δισεκατομμύρια λίρες «£» (περίπου 23,4 δις δολάρια ΗΠΑ «$») σε επίγειο εξοπλισμό έως το 2024, αν και όλα αυτά δεν σχετίζονται με τα θωρακισμένα οχήματα.

Στοιχεία που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο πλαίσιο του Νόμου περί Ελευθερίας των Πληροφοριών σχετικά με τις δαπάνες προμηθειών για τους επίγειους εξοπλισμούς έως το 2024 παρουσίασαν ότι επτά από τα 18 προγράμματα που καλύπτουν τις μεγαλύτερες Α και Β κατηγορίες δαπανών ήταν τα θωρακισμένα οχήματα.

Η κατηγορία Α είναι για συμφωνίες πάνω από 400 εκατ. £ και η κατηγορία Β είναι για πρόγραμματα που κοστίζουν από 100 έως 250 εκατ. £.

Ο Μπάρι, όμως, είπε ότι το θέμα με τις απαιτήσεις του θωρακισμένου οχήματος δεν είναι μόνο χρηματικό αλλά και η αλλαγή της στρατηγικής κατάστασης που η SDSR πρέπει να αντιμετωπίσει.

«Η τελευταία έκδοση του προγράμματος αμυντικών εξοπλισμών του Ηνωμένου Βασιλείου συντάχθηκε για να επιτρέψει στις Ένοπλες Δυνάμεις να εφαρμόσουν την SDSR 2010. Η στρατηγική κατάσταση έχει αλλάξει από τότε. Ιδιαίτερα σημαντική για τον Βρετανικό Στρατό είναι η γαλλική επιχείρηση στο Μάλι ως μοντέλο παρέμβασης που εμπλέκονται κάποια τεθωρακισμένα, συμπεριλαμβανόμενων και τροχοφόρων οχημάτων και τα πιο σημαντικά τα γεγονότα γύρω από την κατάσταση ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία,» είπε.

«Το Σχέδιο Δράσης του NATO και η δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποστείλει δυνάμεις για εκπαίδευση στην ανατολική Ευρώπη είναι για την αποτροπή. Αν πρόκειται να αποτρέψεις τις ρωσικές συμβατικές δυνάμεις χρειάζεσαι αξιόλογες επίγειες δυνάμεις,» είπε ο Μπάρι.

Ο Στρατός εργάζεται για την επίτευξη ορισμένων από τους επιχειρησιακούς σκοπούς που είναι άμεσης προτεραιότητας.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η General Dynamics UK υπέγραψε σύμβαση αξίας 3,5 δις £ με το υπουργείο Άμυνας για την παράδοση 589 Ειδικών Οχημάτων Scout μεταξύ 2017 και 2024. Το πρώτο όχημα της πιο σημαντικής έκδοσης, πρόσφατα ένα αναγνωριστικό όχημα ονομάστηκε από το Στρατό ως Ajax, έχει προγραμματιστεί να παραδοθεί αρχής γενομένης από το 2020.

Η Lockheed Martin UK είναι στην αξίας 642 εκατ. £ φάση ανάπτυξης ενός προγράμματος για τον εκσυχρονισμό του θωρακισμένου οχήματος μάχης Warrior με νέο πύργο, πυροβόλο 40 χιλιοστών και άλλες βελτιώσεις.

Ο εκπρόσωπος τύπου της Lockheed Martin είπε ότι η φάση παραγωγής του προγράμματος έχει «προγραμματιστεί να ξεκινήσει το Δεκέμβριο του 2017.»

Το υπουργείο Άμυνας ήταν λιγότερο σαφές σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της παραγωγής, γεγονός που υποδηλώσει ότι υπάρχουν ακόμη ζητήματα του πρέπει να επιλυθούν.

«Η απόφαση για να προχωρήσει η σύμβαση της παραγωγής θα ληφθεί αφότου το υπουργείο Άμυνας ξεκαθαρίσει ότι η προτεινόμενη λύση παρέχει την εμπιστοσύνη και την αξία για τα χρήματα για τη εν λόγω φάση. Αναμένεται ότι οι δοκιμές θα ξεκινήσουν το 2016 και η αρχική επιχειρησιακή ικανότητα θα παραδοθεί το 2019,» είπε ο εκπρόσωπος τύπου του υπ. Άμυνας.

Andrew Chuter

Απόδοση/Μετάφραση απο το DefenceNews.Com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

15 Απαντήσεις

  1. Το ὅνομα Ἀρέθουσα πιθανώτατα εἶναι ἀφιερωμένο στο ὁμώνυμο χωριό του νομοῦ Θεσσαλονίκης,στην εὐρύτερη περιοχή του ὁποίου ἔδρασε μονάδα ΤΘ του Β.Σ κατά το τέλος του 1944,και πιθανόν κατά του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ.
   Παλαιότερα,ἔνα Σεντούριον ἔφερε το ὅνομα Ἄσπρος,ἐπίσης ὅνομα χωριοῦ της ἴδιας περιοχῆς.

    1. Δέν ἀποκλείεται να ὑπάρχει κάποια σχέση με την ἑλληνική ἀρχαιότητα,ἀλλά το “ASPROS” στο Σεντούριον μᾶλλον δέν ἀναφέρεται στην ἀρχαιότητα,ἀλλά στον Β΄ΠΠ και στην Μακεδονία,και αὐτό με ὁδηγεί στην ὑπόθεση που ἐξέφρασα με την ἐπιφύλαξη του «πιθανώτατα».

 1. Στερνη μου γνωση να σ’ειχα πρωτα. Αν τοτε επιλεγοταν το Τσαλεντζερ2 αντι του Λεο2 θα ειχαμε και γραμμη παραγωγης στην ελλαδα και πολυ πιθανως τα 400 Τσαλεντζερ1 που κατεληξαν ιορδανια. Ενα συνολο 600 ΜΒΤ δηλαδη με πυροβολο 120χιλ.

  1. Ὅτι λάμπει δέν εἶναι χρυσός.
   Κατ᾿ἀρχήν,με το Τσάλλυ δεσμευόμασταν στο ἀποκλειστικά βρεττανικό διαμέτρημα των 120 ραβδωτό.
   Δεύτερον,το διαγωνιζόμενο Challenger 2E ἔφερε τον κινητήρα MT 881 EuroPowerPack,ἑνῶ το Challenger 1 ἔφερε τον Rolls-Royce Condor,σε περίπτωση που τα χουφτώναμε θα εἴχαμε δύο διαφορετικούς κινητήρες,ἀλλά και δύο διαφορετικά πυροβόλα των 120,το L-11A5 και το L-30,με δύο διαφορετικές σειρές πυρομαχικῶν.
   Ἐπίσης,οἱ Ἕλληνες μαυροσκούφηδες που ἀξιολόγησαν το -2Ε,ἐπεσήμαναν ὅτι ἡ θέση ὁδηγήσεως παρουσίαζε ἀπαράδεκτα περιορισμένη ὁρατότητα,που δέν εἶναι καθόλου ἀσήμαντη ἀδυναμία,καθώς ἐπιβαρύνει και τον ὁδηγό,ἀλλά και τον ἀρχηγό πληρώματος,που πρέπει να δίνει συχνώτερα ὁδηγίες,πλέον των ἄλλων καθηκόντων του.
   Ἑν τέλει,ἡ ὅλη ὑπόθεση του ΝΑΜ (Νέου Ἄρματος Μάχης),ὑπήρξε μνημείο ἀναπηρίας ἀπό ἑλληνικῆς πλευρᾶς.
   Θα μπορούσαμε να το κάνουμε ὅπως Τουρκία,ἀγοράζοντας 300 ἤ και περισσότερα μεταχειρισμένα Leo-2A4 ἕναντι 1,2Μ€ το τεμάχιον,και να εἴχαμε ἀποφύγει ¨ολες τις περιπλοκές με την ποιότητα των νέων Leo-2HEL,για τα ὁποία ἐπίσης στήθηκε γραμμή παργωγῆς,ἀλλά αὐτό δεν μας ἑμπόδισε να ἀναζητοῦμε μεταχειρισμένα ἄρματα πρίν αὐτή κλείσει.
   Ἑμείς,μποροῦμε να άκυρώσουμε ὁποιαδήποτε ἐπένδυση,μαγκιά της φυλῆς.

   1. Ὅχι,τα ἄρματα της ἀκυρωθείσας παραγγελίας του Σάχη ἦσαν SHIR 1,ἐξέλιξη του Chieftain,και στην Ἰορδανία ὁνομάζονται Al Khalid.
    Tα Challenger 1 τα πήρανε περί το 2000.

   2. Οχι. Τα Τσαλεντζερ1 που απεσυρε ο Βρετανικος στρατος πηραν οι Ιορδανοι.
    Παντως οι Ιορδανοι εχουν και το Μ60 Φοινιξ, μια τοπικη αναβαθμιση με εξτρα θωρακιση και πυροβολο 120χιλ.
    Αχερων εγω ξερω πως απο την δεκαετια του ’70 (Τσιφτειν) οι Βρετανοι εφτιαχναν αρματα με πυροβολο 120χιλ. και οτι τωρα δεν θα κοιτουσαμε δεξια και αριστερα για 120αρια ΜΒΤ.
    Δηλαδη αν η καταληξη των Μ-1 ηταν αισια τοτε θα ειχαμε 5 διαφορετικους τυπους αρματων με 4 διαφορετικα μηχανικα συνολα, 4 διαφορετικα πυροβολα και 2 διαμετρηματα. Αντιθετως μια συμπαραγωγη θα εξασφαλιζε την ΄΄ελληνοποιηση΄΄ του αρματος ασε που μπορει να ΄΄τσιμπουσαμε΄΄ και τιποτα ΤΟΜΑ Γουοριορ…
    Αποτελεσμα:Και ακριβα πληρωσαμε, και πυρομαχικα δεν εχουμε, και ικανοποιητικους αριθμους εναντι της απειλης δεν εχουμε, και οταν ΄΄εβρεχε΄΄ μτχ Λεο2 δεν πηραμε, και Μαρντερ αντι Λεο1 ως ΑΩ δεν ζητησαμε. Ελλας το μεγαλειο σου….

    ΥΓ: Το μισο ΚΥΣΕΑ παντως εκεινης της περιοδου ηθελε αμερικανικα αεροσκαφη, γερμανικα υποβρυχια, γαλλικα ΤΠΚ, αγγλικα αρματα και ρωσικα Α/Τ και Α/Α

 2. Το Ιορδανικο ARMATA

  http://i1172.photobucket.com/albums/r572/AHZ6647/image002_zpsufntofjk.gif

  Aυτα που κατεληξαν στην Ιορδανια απο οσο θυμαμαι ηταν τα 125 Shir 1 που ειχαν προλαβει να παραχθουν,καθως τα υπολοιπα 1125 Shir 2(αυτα ηταν ουσιαστικα Challenger ακυρωθηκαν).
  Τα Shir 1 ηταν μιγμα Chieftain με τον κινητηρα και ορισμενα ηλεκτρονικα απο το Challenger
  Μπηκαν σε υπηρεσια στην Ιορδανια σαν Khalid
  http://i1172.photobucket.com/albums/r572/AHZ6647/image002_zps8fvb3yox.gif

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.