Ο βρετανικός στρατός παρουσίασε το νέο πυραυλικό σύστημα αεράμυνας “Sky Sabre”

Πρόσφατα οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις παρουσίασαν το νέο πυραυλικό σύστημα αεράμυνας “Sky Sabre”, στο στρατόπεδο “Baker Barracks” στη νήσο Θόρνεϊ στην Αγγλία, έδρα του “16ου Βασιλικού Συντάγματος Πυροβολικού” του βρετανικού στρατού. Τα τρία κεντρικά τμήματα που συστήματος “Sky Sabre” περιλαμβάνουν την κινητή μονάδα εκτόξευσης του “MBDA CAMM” τοποθετημένη πάνω σε ένα 8Χ8 φορτηγό “MAN”, το σύστημα ραντάρ σκόπευσης “Giraffe” κατασκευασμένο από τη σουηδική εταιρεία “Saab” και τη συλλογή ηλεκτρονικών ελέγχου την ισραηλινής εταιρείας “Rafael”.

To “Sky Sabre” πρόκειται να εισέλθει στην ενεργό υπηρεσία το 2020 και θα αποδειχθεί μια ριζοσπαστική αλλαγή στις αεράμυνες του Ηνωμένου Βασιλείου, πηγαίνοντας το από την ικανότητα μικρού βεληνεκούς στο μεσαίο βεληνεκές. Θα παρέχει στον βρετανικό στρατό νέες αντιαεροπορικές ικανότητες από τα μικρά στο μεσαία βεληνεκή, ένα πραγματικά ολοκληρωμένο αντιαεροπορικό σύστημα που θα χρησιμοποιείται τόσο από τον βρετανικό στρατό όσο και από την βρετανική πολεμική αεροπορία.

©Army Recognition | Ο εκτοξευτής πυραύλων “CAMM” εγκατεστημένος πάνω σε φορτηγό 8X8 “MAN SV HX60”
©Army Recognition | Ο εκτοξευτής πυραύλων “CAMM” εγκατεστημένος πάνω σε φορτηγό 8X8 “MAN SV HX60”

Αυτη ειναι η πρώτη φορά που τα προαναφερθέντα κεντρικά τμήματα του συστήματος ενώνονται: Η μονάδα εκτόξευσης “MBDA” που πυροδοτεί τον πύραυλο”CAMM”, το σύστημα ραντάρ σκόπευσης της “Saab”, το οποίο εύστοχα ονομάστηκε “Giraffe” (Καμηλοπάρδαλη) εξαιτίας του επεκταμένου λαιμού και τη ηλεκτρονική συλλογή ελέγχου της “Rafael” μέσω της οποίας λειτουργεί το σύστημα.

Η σειρά “CAMM” (Κοινός Αντιαεροπορικός Αρθρωτός Πύραυλος) ειναι μια οικογένεια πυραύλων επιφανείας-αέρος και αέρος-αέρος που αναπτύχθηκε από την “MBDA” για το Ηνωμένο Βασίλειο. Η μονάδα εκτόξευσης “CAMM” ειναι εγκατεστημένη πάνω σε ενα 8Χ8 φορτηγό “MAN SV HX60”, που διαθέτει έναν γερανό για την αυτόνομη επαναφόρτωση του, και δώδεκα σωλήνες εκτόξευσης για τους πυραύλους “CAMM” τοποθετημένους στο πίσω μέρος του αμαξώματος. Σε συνθήκες επί δρόμου, οι πύραυλοι χαμηλώνουν στο πίσω μέρος του αμαξώματος του φορτηγού. Σε θέση βολής, δύο ομάδες των έξι κανίστρων πυραύλων παντός καιρού ανυψώνονται στο πίσω μέρος του θαλάμου πληρώματος.

Ο πύραυλος “CAMM” έχει ελάχιστο επιχειρησιακό βεληνεκές μικρότερο του ενός χιλιομέτρου και μέγιστο βεληνεκές μεγαλύτερο των είκοσι πέντε (25) χιλιομέτρων. Ζυγίζει 99 κιλά, έχει μήκος τριών μέτρων και είκοσι εκατοστών (3,2), διάμετρο εκατόν εξήντα έξι (166) χιλιοστών και αγγίζει την υπερηχητική ταχύτητα των “Mach 3” ( ή 1020 μέτρα ανά δευτερόλεπτο). Κατά την πτήση, ο πύραυλος μπορεί να δεχθεί καθοδήγηση εν μεσώ πτήσης μεσώ μιας ζεύξης δεδομένων πριν το ραντάρ καθοδήγησης ενεργής προσοικείωσης αναλάβει τον έλεγχο για την τελική προσέγγιση στον στόχο.

https://www.youtube.com/watch?v=Q2PQiBF5J1w

Τα συστήματα της εταιρείας “Rafael Advanced Defense System” στο “CAMM” παρέχουν το στοιχείο διοικήσεις διαχείρισης μάχης, επικοινωνίες, υπολογιστές και πληροφορίες (BMC4I) “Phase II” για τον επίγειο σταθμό αεράμυνας του “Sky Sabre” του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η σύμβαση, που ανατέθηκε την 15η Δεκεμβρίου 2016 στην “Rafael” περιελάμβανε την προμήθεια του “Modular, Integrated C4I Air & Missile Defense System (MIC4AD)” όπως και τη λύση “BMC4I” για το “Sky Sabre”. To “MIC4AD” ειναι η βασική αρχιτεκτονική για την ενσωμάτωση του δικτυωμένου αντιαεροπορικού πυραύλου “Land Ceptor”, το μεσαίου βεληνεκούς “3D” ραντάρ “Saab Giraffe Agile Multi-Beam (AMB)”, και άλλα συστήματα νευραλγικών αισθητήρων όπως απαιτήθηκε από τις βρετανικές ένοπλες δυνάμεις.

Τον Αύγουστο του 2015, η “Saab” εξασφάλισε σύμβαση για την προμήθεια επιπλέον συστημάτων του ευέλικτου πολυδεσμικού ραντάρ (AMB) “Giraffe” και συναφούς εξοπλισμού στο υπουργείο άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου. Το “Giraffe” ειναι μια οικογένεια επίγειων και ναυτικών ραντάρ, δυο ή τριών διαστάσεων, παθητικής διάταξης ηλεκτρονικής σάρωσης μπάντας “G/H” και μπορεί να κατηγοριοποιήσει και παρακολουθεί στόχους σταθερής πτέρυγας, ελικόπτερα, επιφανείας, παρεμβολείς και βαλλιστικούς, ενώ παρέχει και παράκτια επιτήρηση.

Το ραντάρ “Giraffe” έχει σχεδιαστεί για την παροχή ολοκληρωμένης ενημέρωσης τριακοσίων εξήντα μοιρών (360º) της εναέριας κατάστασης έως τα εκατόν είκοσι (120) χιλιόμετρα κάθε δευτερόλεπτο, και μπορεί να λειτουργεί σε δύσκολες συνθήκες, όπως βουνά, συμπλέγματα παράκτιων περιοχών και αιολικά πάρκα.

Απόδοση/Μετάφραση από το “armyrecognition.com” για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.