Με δελτίο τύπου που αποδεσμεύθηκε από την DICOD (υπηρεσία ενημέρωσης του Γαλλικού Στρατού) την 29η Νοεμβρίου 2017, γνωστοποιήθηκε ότι o Γαλλικός Στρατός παρέλαβε την πρώτη παρτίδα των 12 σταθμών εκτόξευσης και 50 πυραύλων MMP (Missile Moyenne Portée – Πύραυλος Μεσαίου Βεληνεκούς). Ο MMP περιλαμβάνει έναν πύραυλο επιφανείας-επιφανείας πέμπτης γενιάς που χρησιμοποιεί την τεχνολογία “βάλλω-και-ξεχνω” (fire-and-forget).

Το πρόγραμμα εξέλιξης του MMP ξεκίνησε η διεθνή αμυντική εταιρεία MBDA σε συνεργασία με την γαλλική εταιρεία SAGEM.

Ο MMP ειναι το τελευταίο και πέμπτης γενιάς πυραυλικό σύστημα χερσαίων επιχειρήσεων που σχεδιάστηκε για το αποβιβασμένο πεζικό όπως επίσης και για ενσωμάτωση στα οχήματα μάχης.

Αρχικά προοριζόμενο για τους αποβιβασμένους στρατιώτες,το MMP θα αντικαταστήσει τους αντιαρματικούς πυραυλους Milan που ειναι σε υπηρεσία με τον Γαλλικό Στρατό από το 1974.

Το MMP έχει παραγγελθεί από την Γαλλία για τα οχήματα μάχης πεζικού και αναγνώρισης (πρόγραμμα Scorpion). Θα τοποθετηθεί στα νέα οχήματα μάχης Jaguar του Γαλλικού Στρατού μαζί με τα προηγμένα συστήματα σκόπευσης PASEO της Safran Electronics & Defense.

O πύραυλος MMP ζυγίζει μόνο 15 κιλά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο από έναν σταθμό εκτόξευσης που ζυγίζει 11 κιλά αλλά επίσης και από οχήματα μάχης. O MMP ειναι εξοπλισμένος με διπλή κεφαλή σε σειρά (tandem) η οποία ειναι καινούρια και ευέλικτη και έχει βελτιστοποιηθεί ώστε να καταστρέφει στόχους όπως οχυρωμένες τοποθεσίες ή οχήματα μάχης εξοπλισμένα με την τελευταίας τεχνολογίας εκρηκτική αντιδραστική θωράκιση (ERA). Διαθέτει μέγιστο βεληνεκές 4000 μέτρων.

Ο σταθμός βολής και ο πύραυλος, εφοδιασμένοι με δυνατότητες συμπεριλαμβανομένων του εντοπισμού, προσανατολισμού και της ψηφιακής επικοινωνίας, επιτρέπουν στον MMP να προσβάλλει στόχους πέραν της οπτικής επαφής (NLOS) όπως επίσης και αυτούς που βρίσκονται σε άμεση οπτική επαφή και, εφόσον απαιτείται, υπό τον μόνιμο έλεγχο του χειριστή και του αρχηγού στοιχείου.

Απόδοση/Μετάφραση απο το ArmyRecognition.Com για την Προέλαση.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

16 Σχόλια

 1. npo

  Αυτός ο ΑΤ πύραυλος στα χαρτιά τουλάχιστον είναι καταπληκτικός.

  φορητός ή εποχούμενος
  Εως 4km ακτίνα δράσης.
  Δυνατότητα πλήρως αυτονόμου καθοδήγησης («lock on before launch – fire & forget») ή ημιαυτόνομης και κλειδώματος στόχου μετά την εκτόξευση ( («lock on after launch – man-in-the-loop” με χρήση οπτικής ίνας)
  Δυνατότητα πρόκτησης στόχων δικτυοκεντρικά, κάνοντας δυνατή την προσβολή στόχων εκτός οπτικής επαφής.
  Ώθηση δύο φάσεων ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί απο κλειστούς χώρους
  Δύο λειτουργίες βολής: υψηλής τροχιάς (αψιδωτής σαν του Javelin για κατακόρυφη προσβολή) και μέσης (για μετωπική προσβολή)
  παντός καιρού δικάναλος ερευνητής (IR & ΤV seeker)
  Διπλή πολεμική κεφαλή για κατανίκηση ενεργών αντιδραστικών θωρακίσεων (νομίζω made in Sweden)

  Αναρωτιέμαι αν μπορεί να κλειδώσει κι ελικόπτερα ή ταχέως κινούμενα οχήματα ή σκάφη θαλάσσης..

  Δεν ξέρω τι λένε οι φίλοι αναγνώστες αλλά στο δικό μου το μυαλό ένας στρατός εφοδιασμένος με μπόλικα τέτοια «λιανοάρματα» συν μπόλικα Carl-Gustaf M4, manpads, ελεύθερους σκοπευτές, φρόνημα, καλή εκπαίδευση και μέσα παρατήρησης θα ήταν φόβος και τρόμος για οποιονδήποτε επιτιθέμενο, αρκεί να μην χάσεις εντελώς τον έλεγχο των ουρανών. Αν με ψηφίζατε λοιπόν για πρωθυπουργό και γενικό Δερβέναγα θα εξασφάλιζα ισχυρή αεροπορία πρώτα απ όλα, ισχυρό ναυτικό και τον στρατό ξηράς θα τον έστρεφα σε ένα τέτοιο δόγμα, δλδ λιγότερα ΤΘ, περισσότερα ευέλικτα όπλα και ει δυνατόν τέλειες δυνατότητες πληροφοριών και επίγνωσης τακτικής εικόνας (με uav και οτιδήποτε άλλο). Θεωρητικά θα έκανα και μεγάλη οικονομία, αν και γι αυτό δεν είμαι και σίγουρος.

  Το σίγουρο είναι πως η χώρα έπρεπε να είχε επενδύσει σε τέτοια σχετικά φθηνά όπλα είτε μόνη της είτε ως συμμετέχουσα σε ευρωπαϊκά προγράμματα (όπως έκανε με τον IRIS-T κι ακόμα πιο ενεργά). Βέβαια ο πόλεμος συνεχώς αλλάζει, οπότε αύριο ίσως χρειάζεται κάτι άλλο. Κι όταν προκύψει ελπίζω να «χωθούμε».

  — Άρθρο για το πολύ καλό Carl-Gustaf M4, εδώ:

  Παρουσίαση της έκδοσης M4 του αντιαρματικού Carl-Gustaf απο την Saab

  — Άρθρο για ελεύθερους σκοπευτές κλπ απο τον καταπληκτικό Ευστάθιο Παλαιολόγος

  Ελληνικοί Στρατοί και Ελεύθερος Σκοπευτής. Σχέση ανύπαρκτη…

  Απάντηση
  • Kostas

   ο πυραυλος αυτός στα χαρτια δεν προσφερει τιποτα παραπανω απο οσα προσεφερε ο spike εδω και σχεδον 15 χρονια

   δεν καταλαβαινω τον ενθουσιασμο σου, δεν αποτελει νεα τεχνολογια, αλλα μια καθυστερημενη κατα 15 χρονια παραγωγη ενος συγχρονου ΑΤ πυραυλου απο ευρωπαικα χερια

   Απάντηση
   • npo

    Στα χαρτιά κι ο spike καταπληκτικός είναι.

    Δεν μ’ενδιαφέρει να είναι high-tech, μ’ ενδιαφέρει να γίνεται η δουλειά που χρειάζεται σε Κύπρο, στα νησιά και στην Θράκη.. Λοιπόν κι ο συγκεκριμένος όπως και ο spike μια χαρά την κάνουν την δουλειά. Ούτε ο Javelin θα με χάλαγε – αν κι έχω την εντύπωση πως οι Αμερικάνοι δεν το αποδεσμεύουν για μας μπας κι επηρεαστεί η … ισορροπία…

    Ο συγκεκριμένος ζυγίζει 11+15 (+15) το σύνολον, ο spike-LR ζυγίζει 30+14 (+14) κι έχει μικρότερη διατρητική ικανότητα. Επίσης αυτό που μ’ άρεσε στον MMP είναι που αλλάζεις κεφαλή στο άψε σβήσε.

    Η διαφορά στο βάρος οφείλεται στο οτι αυτός χρησιμοποιεί μη ψυχόμενους IR αισθητήρες, ο spike ψυχόμενους.

    Συνεπώς ο συγκεκριμένος είναι ιδανικός. Δεν ξέρω αν είναι ιδανική και η τιμή του όμως.

    Και η άχρηστη πληροφορία της ημέρας. Τα Ευρωπαικά χέρια (συγκεκριμένα οι γερμαναράδες) παράγουν εδώ και πολλά χρόνια τους eurospike, απλά χρησιμοποιούν την άδεια. Οι κεντροευρωπαίοι βέβαια δεν απειλούνται, οπότε δεν σχεδιάζουν συστήματα και κάθε μέρα, εμείς που απειλούμαστε, αλλά κάπου νομίζαμε πως γίναμε κεντροευρωπαίοι. Τέλος πάντων, βγήκα εκτός θέματος.

   • Kostas

    npo: o Spike ER ζυγίζει 34 κιλά και εχει 8 χλμ βεληνεκές. Ο Spike LR εχει βεληνεκές 4χλμ και βαρος 14 κιλά. Αρα ο spike υπερτερεί ακομα και απο πλευρας βαρους….

   • npo

    @ Kostas
    Ο Spike ER δεν είναι φορητός. Μη τα μπλέκουμε.

    Ο Spike LR εχει βαρος 14 κιλά – αλλά ο πύραυλος (+ τον σωλήνα νομίζω).. Υπάρχει το κλαπατσίμπαλο στο οποίο τον στήνεις με βάρος 30 κιλά έναντι 11, κι εκεί είναι που κάνουν την διαφορά οι μοντέρνοι uncooled IR του MPP….

   • Kostas

    Npo: ο εκτοξεύτηρας του Spike έχει βάρος 13κιλων και όχι 30 όπως αναφέρεις
    http://www.rafael.co.il/Module/ImageDownload.aspx?fl=585&cs=9DA6C79372A2B7863B9767F00246179A57B18F46

    Επίσης ο νέος Spike LR2 έχει βάρος 12,7 κιλά και βεληνεκές 5,5 χλμ
    http://m.jpost.com/Israel-News/Israeli-defense-company-unveils-5th-generation-Spike-missile-494245

    Άρα σαφώς και υπερτερεί του ΜΜΡ

   • Kostas

    Npo: τα περί ανώτερης διατρητικής ικανότητας του ΜΜΡ έχεις κάποια παραπομπή ή αποτελεί αυθαίρετη εκτίμηση σου?

   • npo

    @Kostas
    Για τα βάρη απάντησα ήδη πιο κάτω. Με κάνεις να τα ξαναγράφω.

    βαρη
    MPP Σκοπευτικό+τρίποδο +μπαταρίες 11 kg
    MPP πύραυλος + κάνιστρο 15 kg (με uncooled IIR)
    MPP εμβέλεια 4km

    Spike-LR Σκοπευτικό+τρίποδο +μπαταρίες 13 kg
    Spike-LR πύραυλος + κάνιστρο 13.7 kg (με cooled IIR)
    Spike-LR εμβέλεια 4km

    uncooled IIR vs cooled IIR = – 1kg
    Που σημαίνει πως χονδρικά ο πύραυλος MPP έχει 15-13.7-1 = 2kg περισσότερο βάρος με ίδιο βεληνεκές.

    -Διατρητική ικανότητα. Η MBDA δίνει διατρητική ικανότητα για τον MPP >1000 mm RHA. Για τον spike η ραφαέλ δίνει > 700 mm RHA

    Ο Spike-LR ΙΙ στο βασικό που διαφέρει απο τον MPP είναι πως χρησιμοποιεί κι αυτός uncooled IIR γλυτώνοντας ένα κιλό
    http://www.janes.com/article/70874/rafael-advances-fifth-generation-spike-variant

    Νομίζω το εξαντλήσαμε…

 2. npo

  Βρήκα κι ενα ωραίο βιντεάκι εδώ:

  [youtube=https://www.youtube.com/watch?v=2iQ1C22PAmM&w=640&h=390]

  Έχει σε δυο σελίδες (στα πρώτα δευτερόλεπτα) μια σύντομη και περιεκτική τεχνική περιγραφή.

  Απάντηση
  • anton

   Όλοι αυτοί οι πύραυλοι κοστίζουν και αυτός σίγουρα θα είναι ακριβός. Η λεπτομέρεια είναι ότι επειδή δεν έχει ψυχόμενη κεφαλή δεν μπορεί να εγκλωβίσει ιπτάμενους στόχους.

   Απάντηση
   • npo

    Οι σημερινοί μη ψυχόμενοι αισθητήρες είναι αρκετά καλοί ωστε να μην έχει καμια διαφορά στα 4km. Έτσι νομίζω τουλάχιστον. Και γλυτώνεις κανα κιλό απο τα κρυογονικά + ελαφρύτερες μπαταρίες.

    Παρεμπιπτόντως απο περιέργεια (γιατί μου έκανε εντύπωση) το έψαξα λίγο για το θέμα του βάρους MPP vs Spike-LR vs Spike-LR II που χρησιμοποιεί κι αυτός μη ψυχόμενο IIR και νομίζω τα 30 κιλά του κλαπατσίμπαλου (τρίποδο + μπαταρίες + σταθμός χειριστή με το ηλεκτροπτικό ) για τον spike LR δεν είναι σωστά (μάλλον περιλαμβάνουν κι άλλα καλαμπαλίκια, γιατί το νούμερο το βρήκα στο site της eurospike). Χωρίς τασάκι λοιπόν πρέπει να είναι 13 με 14 kg. Περίπου στα ίδια με τον MPP δλδ

   • ΑΧΕΡΩΝ

    Σε Κ/Β με κατεύθυνση μέσω καλωδίου ἤ ίνας,την σκόπευση την κάνει το σύστημα καταδείξεως του εκτοξευτή,βλέπε TOW/MILAN.
    Ειδικά για τον τελευταίο,όταν αποκτήθηκε περί το 1976,διαφημιζόταν ότι μπορούσε να εμπλέξει ελικόπτερα (χαμηλά ιπτάμενα,εννοείται).
    Προς τούτο απαιτείται επαρκής ώση,και κατάλληλη τεχνική σκοπεύσεως.
    Κάποιος ΛΑΤίνος μου είχε πεί ότι πρέπει να σκοπεύεις χαμηλά κάτω από το ελικόπτερο,σάν να στοχεύεις ἄς πούμε άρμα,και όταν το βλήμα πλησιάσει αρκετά στο ίχνος εδάφους του ελικοπτέρου,τότε σημαδεύεις απ᾿ευθείας το ε/π ἤ και λίγο ψηλώτερα.
    Αυτό,για να μήν εξαντληθεί ἡ ώση του Κ/Β προσπαθώντας να κάνει αμέσως άνοδο μόλις δεί τον στόχο,κἄπου 65 μέτρα από την εκτόξευση.
    Μήν μας διαφεύγει ότι ὁ MILAN είχε ταχύτητα πτήσεως περί τα 200 μέτρα ανα δευτερόλεπτο,μάλλον χαμηλή δηλαδή,σε σχέση με τα 300+ του TOW.

   • antonis

    Αυτό για την μη καταλληλότητα του εναντίον ελικοπτέρων κάπου το διάβασα, αλλά δεν μπορώ να το βρω. Πάντως από μια πρόχειρη έρευνα στο google πουθενά δεν αναφέρονται ιπτάμενοι στόχοι. Άλλωστε ένα στρατιωτικό ελικόπτερο θα διαθέτει φωτοβολίδες, οπότε μόνον η χειροκίνητη λειτουργία μπορεί να είναι αποτελεσματική…..

 3. giorgos tsagaris

  Aν ακολουθηθει αυτη η τεχνικη,το πιθανοτερο (99%) ειναι το βλημα τα κανει θεαματικο ελιγμο
  και να χασει (κατα πολυ) το στοχο.
  Δεν ξερω σε ποιο Μιλαν αναφερεσαι, αλλα το βλημα ΠΑΝΤΑ παιρνει ανοδικη πορεια και χαμηλωνει στη συνεχεια.Γι’αυτο αλλωστε και στοχοι κατω των 80-100 μετρων δεν εμπλεκονται.Το θεμα δεν ειναι να μην χασει την κινητικη του ενεργεια,αλλα με ομαλους χειρισμους, το ασταθες αεροδυναμικα βλημα να πετυχει το στοχο του.
  Με τη λογικη του οτι μπορει να πληγει ενα αρμα (κινουμενο με μετρια ταχυτητα απο ενα καλα εκπαιδευμενο χειριστη),μπορει να πληγει και ενα ε/π σε αιωρηση…

  Υ.Γ.
  Απο ενα παλιο (και εμπειρια βολων) Milan-εζο…

  Απάντηση
  • ΑΧΕΡΩΝ

   Δέν πρόκειτο για τυποποιημένη διαδικασία σκοπεύσεως,αφού δέν απασχόλησε ποτέ ἡ εμπλοκή ελικοπτέρων.
   Απλώς,στο πλαίσιο κάποιου «κους-κούς» με τους εκπαιδευτές,έγινε και αυτή ἡ συζήτηση.

   Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: