Ο Δημήτρης Βίτσας προανήγγειλε το νέο νόμο για το υπουργείο Άμυνας

Επίσκεψη ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρη Βίτσα στη Λάρισα. (Υπ.Εθ.Α.)

Μία πρώτη γεύση από το περιεχόμενο του νέου νόμου για θέματα του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, η πολιτική ηγεσία του οποίου προτίθεται να φέρει συντόμως στη Βουλή έδωσε ο Αναπληρωτής ΥΕΘΑ Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας χθες σε στελέχη της 1ης Στρατιάς στη Λάρισα. Ταυτοχρόνως, ο ίδιος αναφέρθηκε και στις διαπραγματεύσεις που βρίσκεται το Υπουργείο για να προχωρήσουν θέματα που έχουν να κάνουν με τη μέριμνα του προσωπικού αλλά και με κάποιο είδος επισήμου αναγνωρίσεως του δικαιώματος, όπως είπε των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων να συγκροτηθούν σε σωματεία και ομοσπονδίες, εισάγοντας έτσι επισήμως τον συνδικαλισμό στις ΕΔ.

Πιο συγκεκριμένα. Ο Δ.Βίτσας, κατά την πρώτη ημέρα της επισκέψεώς του σε μονάδες του Στρατού Ξηράς στην περιοχή της Λαρίσης, συνοδευόμενος από τον Γεν.Γραμματέα του ΥΠΕΘΑ Γιάννη Ταφύλλη, έγινε δεκτός από τον Διοικητή της 1ης Στρατιάς Αντιστράτηγος Γιάννη Ηλιόπουλο και επισκέφτηκαν το Στρατηγείο της 1ης Στρατιάς, το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων Ευρωπαϊκής Ενώσεως, το στρατόπεδο «Στρατηγού Νικ.Πλαστήρα», το 404 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Λάρισας (404 ΓΣΝΛ) και το 303 Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσεως (303 ΠΕΒ).

Αναφορικώς με το νέο νόμο του ΥΠΕΘΑ, ο οποίος θα κατατεθεί στη Βουλή, ο Δ.Βίτσας τόνισε τα εξής: «Ο νέος νόμος που ετοιμάζει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας έρχεται να λύσει χρόνια προβλήματα του παρελθόντος, που αφορούν ζητήματα μεταθέσεων. Ζητήματα διευκόλυνσης  των οικογενειών αλλά και μέσα από αυτό διευκόλυνσης της ίδιας της κοινωνίας  στην προσέγγιση με το στράτευμα.» Για το θέμα της εισαγωγής του συνδικαλισμού στις ΕΔ, ο ΑΝΥΕΘΑ τόνισε τα εξής: «Επίσης βρισκόμαστε σε μια συνεννόηση-διαπραγμάτευση, ώστε να προχωρήσουν δύο σημαντικά θέματα: να λύσουμε ζητήματα που αφορούν τη μέριμνα αλλά και να αναγνωρίσουμε με τον πιο θεσμικό και πιο επίσημο τρόπο το δικαίωμα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, σε ένα επίπεδο, συγκρότησης τους σε σωματεία και σε ομοσπονδίες.»

Για τα οικονομικά ζητήματα των στελεχών των ΕΔ ο Δ.Βίτσας, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι στο ΥΠΕΘΑ «κάναμε ένα πολύ μεγάλο βήμα αυτή την περίοδο. Δηλαδή, στον προϋπολογισμό που έχει κατατεθεί στη Βουλή δεν προβλέπεται και δεν πρόκειται να γίνει καμία περικοπή στις Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτό είναι ένα πρώτο βήμα. Δεν είναι αρκετό.», ενώ τόνισε επίσης ότι «Ήδη το επίδομα παραμεθορίου  έχει αρχίσει να δίνεται.»

Ο ίδιος, μιλώντας για θέματα αμυντικής βιομηχανίας, αναφέρθηκε στην ανάγκη αλλαγής της υπάρχουσας καταστάσεως, σημειώνοντας ότι : «Κεντρικό στοιχείο για να το αλλάξουμε είναι να συγκροτήσουμε μια εθνική αμυντική βιομηχανική στρατηγική και να ανασυγκροτούμε με συγκεκριμένο στόχο τις Ένοπλες μας Δυνάμεις. Κεντρικό στοιχείο για να το αλλάξουμε είναι η δική σας η γνώση, οι δικές σας γνώσεις, οι δικές σας υποδείξεις. Κεντρικό στοιχείο για να το αλλάξουμε είναι να μην κάνουν οι πολιτικοί τους στρατηγούς αλλά να ακούν και να παίρνουν τις κατάλληλες πολιτικές αποφάσεις.»

Σήμερα ο κ.Βίτσας συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Χρήστο Βαΐτση επισκέπτεται το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας, το Εθνικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων (ΕΚΑΕ) στο Κουτσόχερο και την 110 Πτέρυγα Μάχης.

Επίσκεψη ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρη Βίτσα στη Λάρισα

Ομιλία ΑΝΥΕΘΑ στην 1η Στρατιά

O ΑΝΥΕΘΑ στη διάρκεια ομιλίας του κατά την επίσκεψή του στην 1η Στρατιά, ανάμεσα στα άλλα, τόνισε:

«Θεωρώ σημαντικότατη την αποστολή και τη δική σας και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου. Ξέρω πολύ καλά ότι η αποστολή που επιτελείτε δεν είναι πολλές φορές αμιγώς στρατιωτική, έχει και σε πολλές περιπτώσεις το στοιχείο της κοινωνικής προσφοράς.

Δεν είναι άλλωστε χωρίς σημασία το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας θεωρεί το Στρατό, ως βασικό στοιχείο της κοινωνικής ζωής και του δείχνει την εμπιστοσύνη της.

Ο ανθρώπινος παράγοντας είναι ο πιο σημαντικός. Το έχουμε αποδείξει στην ιστορία μας πάρα πολλές φορές. Αποστολή μας είναι, αν χρειαστεί, να είμαστε πάντα έτοιμοι. Και είμαστε. Και αυτό πρέπει να το ξέρουν και οι φίλοι και οι «φίλοι» που δεν είναι φίλοι. Αυτό το εκπέμπουμε και μέσα σε μια περίοδο ειρήνης αλλά και σε μια περίοδο που η σταθερότητα στην περιοχή μας δεν είναι η καλύτερη δυνατή και η χώρα μας καλείται να παίξει το ρόλο, και της σταθερότητας αλλά και της εξεύρεσης ειρηνικών διεξόδων.

Ας μη λειτουργεί ως δικαιολογία ότι ζούμε σε μια έντονη οικονομική κρίση. Το βασικό δεν είναι να το λέμε αλλά να παίρνουμε μέτρα, να εφαρμόζουμε πολιτικές, να ενισχύουμε ο ένας τον άλλον, ώστε να την ξεπεράσουμε. Ξέρουμε ότι σαν χώρα έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα. Ένα συγκριτικό πλεονέκτημά μας – το οποίο το χρησιμοποιούμε και στη διαπραγμάτευση με τους ετέρους μας, με τους δανειστές μας – είναι η γεωστρατηγική μας θέση. Ένα δεύτερο συγκριτικό μας πλεονέκτημα είναι το γεγονός ότι έχουμε δίκιο.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν ένα από τα δυναμικά συστατικά στοιχεία της ελληνικής κοινωνίας και της ελληνικής οικονομίας. Ξέρουμε πολύ καλά ότι η περίοδος της ειρήνης είναι το πλαίσιο μέσα στην οποίο και οι Ένοπλες Δυνάμεις και η ελληνική οικονομία μπορεί να αναπτυχθούν.

Όταν βάζουμε σαν κεντρικό μας στόχο της παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, ξέρουμε συγχρόνως ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας καλείται να παίξει ένα σημαντικό ρόλο. Θα ήθελα εδώ να τονίσω τον ιδιαίτερο ρόλο που δίνουμε στα ζητήματα που αφορούν την αμυντική μας βιομηχανία.

Ας μιλήσουμε ειλικρινά, ως τώρα η αμυντική βιομηχανία συντελεί στην εξυπηρέτηση των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων σε ποσοστό κάτω από του 10%. Σας αναφέρω ενδεικτικά ότι αντίστοιχα στη Γερμανία, η γερμανική αμυντική βιομηχανία συντελεί σε ποσοστό 75%. Κεντρικό στοιχείο για να το αλλάξουμε είναι να συγκροτήσουμε μια εθνική αμυντική βιομηχανική στρατηγική και να ανασυγκροτούμε με συγκεκριμένο στόχο τις Ένοπλες μας Δυνάμεις.

Κεντρικό στοιχείο για να το αλλάξουμε είναι η δική σας η γνώση, οι δικές σας γνώσεις, οι δικές σας υποδείξεις. Κεντρικό στοιχείο για να το αλλάξουμε είναι να μην κάνουν οι πολιτικοί τους στρατηγούς αλλά να ακούν και να παίρνουν τις κατάλληλες πολιτικές αποφάσεις.

Δεν θέλω να σας μιλήσω και να σας πω «οι θυσίες που κάνατε», μερικές φορές αυτή η φράση έχει και ένα ψέμα πίσω της. Γιατί το ερώτημα που έρχεται προς τα εμάς, προς τον πρωθυπουργό, τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, τον Αναπληρωτή Υπουργό, προς τον Γενικό Γραμματέα προς τους βουλευτές, είναι, τί κάνετε εσείς, ώστε να ξεπεραστούν τα δύσκολα χρόνια; Τί κάνετε εσείς, ώστε να γίνουν πιο δημιουργικές οι δικές μας δυνατότητες; Τί κάνετε εσείς, ώστε να μη φεύγουν τα παιδιά μας στο εξωτερικό, ώστε να μη χάνονται τα καλύτερα επιστημονικά μυαλά και ώστε να δυναμώνει η συνοχή της ελληνικής κοινωνίας;

Εκεί πρέπει να επικεντρωθούμε. Επικεντρωνόμαστε λοιπόν πάνω σε δύο βασικούς άξονες: ο ένας είναι η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που έχει η χώρα, και ο δεύτερος είναι η ενδυνάμωση της εσωτερικής ζήτησης.

Θεωρώ, θεωρούμε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ότι κάναμε ένα πολύ μεγάλο βήμα αυτή την περίοδο. Δηλαδή, στον προϋπολογισμό που έχει κατατεθεί στη Βουλή δεν προβλέπεται και δεν πρόκειται να γίνει καμία περικοπή στις Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτό είναι ένα πρώτο βήμα. Δεν είναι αρκετό.

Από την άλλη μεριά κάνουμε κάθε προσπάθεια και έχουμε αρχίσει να συγκεντρώνουμε τα απαραίτητα χρήματα για την κάλυψη των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν σε σχέση με τα δικαιώματά σας. Ήδη το επίδομα παραμεθορίου έχει αρχίσει να δίνεται.

Επίσης βρισκόμαστε σε μια συνεννόηση-διαπραγμάτευση, ώστε να προχωρήσουν δύο σημαντικά θέματα: να λύσουμε ζητήματα που αφορούν τη μέριμνα αλλά και να αναγνωρίσουμε με τον πιο θεσμικό και πιο επίσημο τρόπο το δικαίωμα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, σε ένα επίπεδο, συγκρότησης τους σε σωματεία και σε ομοσπονδίες.

Θα ήθελα να καταθέσω τη διαβεβαίωση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ότι στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει το έργο σας. Θα συνεχίσει να συμβάλει έμπρακτα στη βελτίωση της επιχειρησιακής και επαγγελματικής σας καθημερινότητας.

Η περίοδος των παχιών αγελάδων στους εξοπλισμούς τελείωσε. Έρχεται η περίοδος της συγκεκριμένης στόχευσης, της συντήρησης και της αναβάθμισης των οπλικών μας συστημάτων. Τελείωσε και η περίοδος των «εθνικών εμπόρων» οπλικών συστημάτων και πάμε στην περίοδο που οι Ένοπλες Δυνάμεις καταγράφουν, οι Ένοπλες Δυνάμεις ξέρουν και οι Ένοπλες Δυνάμεις, μαζί με την πολιτική ηγεσία υλοποιούν συγκεκριμένο έργο.

Θέλω για άλλη μια φορά να σας ευχαριστήσω και για την ενημέρωση που μου κάνατε και για τη σημερινή σας παρουσία. Θέλω, λόγω και των εορτών που έρχονται να σας ευχηθώ προσωπική και οικογενειακή ευτυχία.

Επειδή αυτό δεν μπορεί να είναι μόνο ευχή, ο νέος νόμος που ετοιμάζει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας έρχεται να λύσει χρόνια προβλήματα του παρελθόντος, που αφορούν ζητήματα μεταθέσεων. Ζητήματα διευκόλυνσης των οικογενειών αλλά και μέσα από αυτό διευκόλυνσης της ίδιας της κοινωνίας στην προσέγγιση με το στράτευμα.

Ας γεμίσουμε τις μπαταρίες μας με κουράγιο. Ας γεμίσουμε τα μυαλά μας με εφευρετικότητα και δημιουργικότητα. Ας ελπίσουμε, λειτουργώντας και δουλεύοντας, το καινούργιο έτος να αναστραφεί η κατάσταση, να έχουμε επιτυχίες και με αυτό τον τρόπο να γεμίσουμε και την καρδιά μας με αγάπη και αισιοδοξία. Εύχομαι σε όλους υγεία».

Επίσκεψη ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρη Βίτσα στη Λάρισα

Λ.Σ.Μ.

parapolitika.gr

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

30 Απαντήσεις

     1. @tsim
      Δέν ἑννοοῦσα το στρ/δο Μεγάλου Ἀλεξάνδρου,με το 786 ΤΕΜ,ἀλλά το παρακείμενο Παπακυριαζή,με το 308 ΠΕΒ.
      Ἐκεί μέσα ὑπήρχε ἕνα ρεγκόβερ (ἀπό το RECOVERY),που δέν ἦταν οὔτε Μ62,οὔτε Μ543,ἀλλά της ἴδιας γενεᾶς.
      @manolis
      Το στρατόπεδο που θα TAPωθεί,εἶναι το Μακεδονομάχου Καπετάν Γκόνου.

    1. Γειωσε τον Αχερων γιατι κανει παρασιτα(εναι με λυχνιες βλεπεις και οχι με ολοκληρωμενα-τουλαχιστον να εβαζε και μια λυχνια της προκοπης πχ svetlana)

 1. μετα το λυκειο πηγα Σταυραυκο Ηχοληψια,εκανα πολυκαναλη ηχογραφιση, 24 καναλια Acοustics Studio Παγκρατι ,αλλα ποτε δεν ειχα hi-end συστηματα ουτε καν στερεοφωνικο , μονο φορητο κασετοφωνο ,και τωρα με το ιντερνετ και με harman soundsticks iii, και altec lansing ,βγαζω τα απωθημενα μου ,οι λυχνιες και οι οι ενισχυτες εινα πολυ χαι εντ πραγματα
  http://www.atma-sphere.com/Products/
  http://www.wingedc.com/
  http://www.avsite.gr/forum/threads/%CE%91tmasphere-m60-otl-verity-audio-paarsifal-ovation.88321/
  tτα εψαξα με το γκουγκλ
  εγω μεxρι lossless, flac ape alac(apple lossless) wavpac εχω παει στον ηχο, αλλα ακουσα επαγγελματικο ηχο στα διαφορα στουντιο στο Σταυρακο

  1. Oι δεκα χιλιαδες για το Hi-End ειναι στραγαλια.
   Απο Αμερικη μερια τα καλυτερα λαμπατα(με μεγαλη παραδοση) ειναι τα
   http://www.audioresearch.com/
   http://www.conradjohnson.com/It_just_sounds_right/index.html

   Aπο Ευρωπη, η Ιταλια τα τελευταια χρονια παει πολυ καλα (με μικρες οικογενειακες μαρκες) αλλα η απολυτη επιτομη στην λαμπα εινα τα γαλλικα jadis
   http://www.jadis-electronics.com/fr/
   Eπισης τα Ελβετικα
   http://www.nagraaudio.com/
   μαζι με τον αλλο θεο την http://www.goldmund.com/en

   Απο Ιαπωνια ξεχωριζω αυτες τις δυο
   http://www.accuphase.com/
   http://www.audionote.co.jp/en/index.html

   Aν παρεις απο καθε ειδος το καλυτερο που κυκλοφορει τοτε εχεις να κανεις με εκατομμυρια και οχι με δεκα χιλιαδες.Αυτο ομως δεν σημαινει οτι ενα συστημα του 1 εκατομμυριου θα παιζει δεκα φορες καλυτερα απο ενα των 100.000 και ουτε αυτο δεκα φορες καλυτερα απο ενα των 10.000 κοκ.

   1. http://www.unigami.com/Nagra%20III%20tape%20recorder%204a.png
    http://museumofmagneticsoundrecording.org/ManufacturersNagra.html
    το εχω χειριστει ,εχω δωσει εξετασει σε αυτα τα πραγματα
    εκπεδευση αυτιου και ψυχοακουστικη ,νομιζεις οτι ακους τη διαφορα
    ο Ralfy με τα ουισκια ,λεει οτι, το αλκοολ τον βοηθαει να εχει καλυτερη αντιληψη
    στη μουσικη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.