Ο Ελληνικός Στράτος χρειάζεται βαρέα ΤΟΜΑ/ΤΟΜΠ

Ιταλικό Sidam-25.(military-today.com)

Τα οχήματα μάχης και μεταφοράς πεζικού έχουν αποδειχτεί ευάλωτα στις σύγχρονες πολεμικές συγκρούσεις.

Στους πολέμους της Τσετσενίας και του Αφγανιστάν καταστράφηκε μεγάλος αριθμός οχημάτων ΒΜΡ και BTR απο αντιαρματικές νάρκες, βολές όπλων RPG και βλημάτων 12.7 χιλ.

Στον πόλεμο του Κόλπου οι απώλειες σε Μ2Α3 ήταν αδικαιολόγητες αν ληφθεί υπόψιν η στρατιωτική υπεροχή των Αμερικάνικων δυνάμεων..

Τα σύγχρονα ΤΟΜΑ εχουν καλύτερη θωράκιση και ικανότητα ελιγμών αλλα δεν εχουν ελπίδες μπροστά στα βλήματα των αρμάτων μάχης και τους αντιαρματικούς πυραύλους μεγάλης διατρητικοτητας.

Τα οχήματα αυτά δίνουν στο Πεζικό την δυνατότητα να αγωνιστεί εναντίον αρμάτων χτυπώντας με τα πυροβόλα τους τα σκοπευτικά τους, προκαλώντας ετσι σύγχυση στον αντίπαλο ή βάλλουν αντιαρματικούς πυραύλους στα λιγότερο θωρακισμένα μερη τους.

Επίσης, προστατεύουν τους μεταφερόμενους πεζικάριους απο βλήματα ελαφρών όπλων και θραύσματα οβίδων.

Ωστόσο, δεν έχουν την επιβιωσιμότητα των αρμάτων μάχης και θυσιάζουν θωράκιση για μεγαλύτερη κινητικότητα..

Οι πρώτοι που πειραματίστηκαν με την κατασκευή ενός βαρέου ΤΟΜΑ/ΤΟΜΠ ηταν οι Ισραηλινοί, που είδαν πολλά Μ113 τους να καταστρέφονται στους Αραβοισραηλινους πολέμους..

Τροποποίησαν παλιά άρματα Chieftain (Nagmashot, Nagmachon) και λάφυρα πολέμου Τ-55, Τ-62 (Achzarit) σε οχήματα πεζικού.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα ειναι το Namer που βασίζεται στο σασί παλιών Merkava και θεωρείται το κορυφαίο της κατηγορίας του.

Οι Ρώσοι δημιούργησαν με το σασί του Τ-55 το BTR-T και με το σασί του Τ-72 το BMPT.

Οι Αμερικάνοι δουλεύουν πάνω σε ενα αντίστοιχο πρόγραμμα..

Τεστάρουν το Σουηδικό CV-9040C και το Ισραηλινό Namer και προσπαθούν να ενσωματώσουν τα πλεονεκτήματα των δυο αυτων κορυφαίων οχημάτων σε ενα νέο..

Ο Ελληνικός Στράτος χρειάζεται βαρέα ΤΟΜΑ/ΤΟΜΠ στον Εβρο.

Διαθέτει 500 Leopard-1A5 που “τα εχει πληρώσει χρυσάφι” και πλέον δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο σύγχρονο πεδίο μαχης..

Οποιοσδήποτε εκσυγχρονισμός τους και αλλαγή του πυροβόλου του με ενα των 120 χιλ ειναι ασύμφορος..

Προφανώς δεν ειναι ούτε ευκολο, ούτε φθηνό, να πάρεις το σασί ενος παλιού άρματος μάχης και να το τροποποιήσεις για μεταφορά στρατιωτών..

Ωστόσο με τη βοήθεια του Ισραήλ που έχει μεγάλη εμπειρία σε τέτοιες μετατροπές θα μπορούσε να γίνει.

Αν δεν συμφέρει η μετατροπή σε ΤΟΜΠ (επανασχεδίαση με προθήκη θυρών) τοτε δεν συμβαίνει το ίδιο με την μετατροπή σε ΤΟΜΑ.

Θα μπορούσαν τα άρματα αυτα να παρουν απλως ενα τηλεχειριζόμενο σταθμο με πυροβόλο των 30 χιλ και αντιαρματικούς πυραύλους..

Μερικά Leopard-1 θα μπορούσαν να μετατραπούν σε οχήματα Μηχανικού και κάποια σε αυτοκινούμενα αντιαεροπορικά συστήματα οπως το Gepard!

Θα μπορούσαν δηλαδή να παρουν ενα πιο απλό πύργο με πυροβόλα των 25 ή 30 χιλ και ισως MANPADS Stinger.

Οι Ιταλοί είχαν κατασκευάσει ενα παρόμοιο σύστημα SIDAM 25 με πύργο 4 πυροβόλων των 25 χιλ. επι Μ113.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

7 Απαντήσεις

 1. Μια ρημαδομελέτη δεν σκέφτηκαν να κάνουν τα τελευταία 10 χρόνια έστω?
  Για το θέμα,μάλλον άπτεται της Δ.ΙΠ. γιατί το ΠΖ..άστο καλύτερα.Ας κάτσουν, να μετρήσουν τι διαθέσιμους τύπους έχουμε και ας ξεκινήσουν μια μελέτη.Χρειαζόμαστε πάση θυσία ΤΟΜΠ με θωράκιση που να αντέχει σε βολές από 30αρι και να κουβαλάει εκτός πληρώματος 8-9 άτομα.

  Ας συντάξουν μια μελέτη και βλέπουμε..ή μετατρέπουμε ή αγοράζουμε μεταχειρισμένα αν και όταν.Τώρα,τι εκδόσεις θα βγάλουμε,είναι το μόνο εύκολο

  1. Συμφωνώ και συμπληρώνω πως η αδυναμία του M-113 φαίνεται ξεκάθαρα στη συνεργασία του μετά Leopard 2 των 1500 ίππων, οσο για την θωράκιση δεν έχω να πω τίποτα περισσότερο γιατί έχει ξεπεραστεί εδω και δεκαετίες από τα αντιαρματικά όπλα.
   Ευελπιστώ πως όταν ξεκαθαρίσει το τοπίο με την ΕΛΒΟ και ΕΑΣ, με τη συνεργασία ξένης εταιρείας, λόγω τεχνογνωσίας, θα ξεκινήσει πρόγραμμα για την μετατροπή ΤΟΜΑ και ΤΟΠΜ με την χρήση υπαρχόντων οχημάτων, αλλα όχι σε μεγάλο βαθμό, θα ξεκινήσει πειραματικά ώστε να διερευνηθεί εαν υπάρχει κάποιο μέλλον πχ εξαγωγές.
   Όλοι πλέον (οι υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί) γνωρίζουν πολύ καλά οτι το πεζικό υστερεί, τα θωρακισμένα οχήματα πεζικού βρίσκονται πολύ πίσω σε σχέση με την πραγματικότητα, η οποία ειναι ΠΟΛΥ σκληρή. Απ’οτι θυμάμαι επι Φράγκου Φραγκούλη είχε ανακινηθεί το θέμα απόκτησης ΤΟΜΑ M2 Μπράντλει από τα αποθέματα του Αμερικάνικου Στρατού μαζί με τα άρματα μάχης M1A1 Αμπραμς.
   Όλα αυτά βέβαια, απαιτούν, μια Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία απαγκιστρωμένη απο τα όποια “βαρίδια” και, φυσικά, πολιτική βούληση, γιατί στρατιωτική υπάρχει.

 2. Το Namer δεν βασίζεται στο σασί παλιών Merkava ΜΚ1. Οι Ισραηλίτες κατέληξαν ότι αυτή η λύση είναι πιο ακριβή από την κατασκευή νέων οχημάτων. Το Namer είναι νέο σχέδιο, βασισμένο στο Merkava ΜΚ4, όσον αφορά το σκάφος και στο Merkava ΜΚ3, όσον αφορά τον κινητήρα. Η θωράκιση του λέγεται ότι είναι ανώτερη του Merkava ΜΚ4.

  Στα δικά μας τώρα, η μοναδική λύση είναι μεταχειρισμένα. Αν θέλουμε χαμηλό κόστος και ομοιοτυπία με τα άρματα που διαθέτουμε, πάμε σε μεταχειρισμένα Marder1A3, που μοιράζονται πάρα πολλά με τα Leopard1(κινητήρας, θερμικά, κ.α.). Αν θέλουμε ένα μεταχειρισμένο ΤΟΜΑ πραγματικά σύγχρονο πάμε σε M2A2ODS από τις ΗΠΑ που και αυτά ως ένα βαθμό είναι γνωστά από τα Μ270MLRS.

  Μετατροπή Leopard1 σε βαρύ ΤΟΜΠ στο πρότυπο του Achzarit είναι εκτός δυνατοτήτων μας & πολύ ακριβή. Καλύτερα να αγοράσουμε Namer από το Ισραήλ. Πιο φθηνά θα μας έρθει.

 3. Τελικα έτσι όπως τρέχουν οι εξελίξεις στον Α/Τ αγώνα θα φτάσει ένα αξιόπιστο (επιβιώσιμο) ΤΘ να αξίζει το 1/3 ενός μαχητικού Α/φους 4ης γενιάς. Πρόσθετες θωρακίσεις – Ολοκληρωμένα νέα ΣΕΠ – σύστηματα παρεβολών – ενεργά συστήματα αντιμέτρων κατά εισερχόμενων βλήματων – νέου τύπου βλήματα κτλ.

 4. Dimitrios Gerassis θέμα θωράκισης είναι.

  Μπορείς δηλαδή να κατασκευάσεις κάτι ελαφρύ αλλά με καλή θωράκιση το μεγάλο πρόβλημα εδώ είναι το μεγάλο πλάτος -μήκος για αυτό και πρέπει να έχει μικρές διαστάσεις το τομα.

  1. Ελαφρύ και με καλή Θωράκιση δε νομιζω να υπαρχει. Οι Ισραηλινοί μετα απο τόσους πολέμους κατέληξαν σε ΤΟΜΑ 60 τόνων. Οι εξελιγμένες θωρακίσεις «βλέπε Μ1Α2» είναι πολυ ευαίσθητες τεχνολογίες για να δοθούν πακέτο σε τρίτα κράτη. Η μόνη λύση είναι η ενεργητική προστασια. Εκεί το κόστος εκτοξεύεται.

 5. Θωρακίσεις υπάρχουν με ελαφρύ βάρος το πρόβλημα είναι το πάχος γιατί χρειάζεται ένα ανάλογο κενό ενδιάμεσα για να λειτουργήσουν αλλά με 75 εκατοστά πάχος δεν μπορείς να της βάλεις γιατί θα σου βγει μεγαλύτερο πλάτος κατά 1,5 μέτρο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.