Ο ΕΣ τοποθέτησε πυροβόλο 105 χιλ. σε Leopard 2HEL για την εκπαίδευση στις βολές

Leopard 2HEL με πυροβόλο των 105 χιλιοστών!

Η παρούσα είδηση αναδημοσιεύεται αυτούσια από τον ιστόποτο του μηναίου περιοδικού “Πτήση και Διάστημα” και αφορά την τοποθέτηση πυροβόλου 105 χιλιοστών σε άρμα μάχης Leopard 2HEL, το οποίο αρχικά διάθετε πυροβόλο 120 χιλιοστών. Η τροποποίηση αυτή έγινε με σκοπό την χρήση του άρματος μάχης κατά την εκπαίδευση των πληρωμάτων Leopard 2HEL στις βολές στο Πεδίο Βολής Αρμάτων Ξάνθης (ΠΒΑΞ), που βρίσκεται στο Πετροχώρι Ξάνθης. Ουσιαστικά δεν υπάρχει επιχειρησιακή υποβάθμιση του άρματος αλλά γίνεται καλύτερη διαχείριση των πυρομαχικών και εξοικονόμηση οικονομικών πόρων που προκύπτει από τις βολές με βλήματα 120 χιλιοστών, δεδομένου ότι υπάρχει μεγάλο απόθεμα βλημάτων 105 χιλιοστών.

Το τροποποιημένο άρμα Leopard 2HEL δεν αφαιρέθηκε από τη επιχειρησιακή δύναμη κάποιας εκ των τεσσάρων επιλαρχίων αρμάτων μάχης Leopard 2HEL αλλά προέρχεται από την Σχολή Τεθωρακισμένων και διέθετε ελάχιστα χιλιόμετρα και ώρες λειτουργίας σε σχέση με τα Leopard 2HEL των επιχειρησιακών μονάδων.

Ακολουθεί η είδηση:

“Στην είδηση που δημοσιεύσαμε πριν λίγη ώρα, ίσως αρκετοί αναγνώστες μας παρατήρησαν μια μικρή αλλά σημαντική λεπτομέρεια. Τουλάχιστον ένα άρμα μάχης, από αυτά που πήραν μέρος στην άσκηση, δεν έφερε το φοβερό και τρομερό πυροβόλο των 120 χιλιοστών, αλλά κάποιο παλαιότερο (L7 ή Μ68) των 105 χιλιοστών. Ναι, είναι αλήθεια, ένα από τα πλέον σύγχρονα άρματα του κόσμου, και το ισχυρότερο των Βαλκανίων φέρει ένα ταπεινό πυροβόλο των 105 χιλιοστών!

Καθώς φανταζόμαστε τις ίσως αντιδράσεις αρκετών αναγνωστών μας, αλλά και άλλων ιστότοπων (πιο «πεφωτισμένων» ή wannabe infuential), για αρχή να πούμε κάτι για το θέμα, την άποψή μας. Πριν συνεχίσουμε, να πούμε ΜΠΡΑΒΟ στον ΕΣ, είναι μια εξαίρετη κίνηση!

Απλά δεν είναι μια καινούργια ιδέα. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΕΣ αλλάζει πυροβόλο αρμάτων για λόγους που θα εξηγήσουμε παρακάτω. Για αρχή λοιπόν, υπάρχουν αναφορές για τοποθέτηση πυροβόλων 90 χιλιοστών στην θέση των πυροβόλων των 105 χιλιοστών αρμάτων μάχης Μ48Α5 και Μ48Α5 MOLF. Κάποια στιγμή, μερικά παλαιά M48A2C «έλιωσαν» στα πεδία βολής, εκπαιδεύοντας μαυροσκούφηδες για τα Μ48Α5/MOLF «καίγοντας» το απόθεμα των 90 χιλιοστών. Επίσης, για όσους δεν τον γνωρίζουν, υπάρχει και μικρός αριθμός αρμάτων μάχης Leo2A4 με πυροβόλα των 105 χιλιοστών! Παρακάτω δείτε την φωτογραφία ενός Leo2A4 με πυροβόλο L7.

Leo2A4 με πυροβόλο L7 των 105 χιλιοστών

Ο λόγος που ο Ελληνικός Στρατός προβαίνει σε τέτοιες κινήσεις, δεν είναι απλά ένας, είναι περισσότεροι του ενός. Καταρχάς να πούμε το προφανές, έχουμε ένα τεράστιο απόθεμα πυρομαχικών των 105 mm, που θα χρειαστούμε αρκετούς πολέμους για να εξαντλήσουμε. Θυμίζουμε πως πριν αρκετά χρόνια ο ΕΣ «σκούπισε» πολεμικά αποθέματα από Δυτική Ευρώπη και κυρίως Ισραήλ, όταν άλλοι στρατοί άλλαξαν διαμέτρημα και πήγαν στο 120 χιλιοστά.

Κατά δεύτερο, κάθε βλήμα (πολεμικό) των 120 χιλιοστών, κοστίζει από 6.000 ως 10.000 ευρώ. Συνεπώς, κάθε βολή είναι μια τεράστια δαπάνη, που στους καιρούς που ζούμε είναι ανώφελο να ξοδεύουμε, όταν υπάρχουν άλλες, πραγματικά δωρεάν λύσεις. Και φυσικά, ο ΕΣ επενδύει χωρίς κόστος στο πολυτιμότερο όπλο του, τα στελέχη του, που θα μπορούν να κάνουν ουκ ολίγες βολές με το Leo2HEL.

Για όσους επιμένουν να γκρινιάζουν, θα πούμε και το τελευταίο που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι. Τα πυροβόλα έχουν αυτό που λέμε διάρκεια ζωής, δεν έχουν απεριόριστο αριθμό βολών, συνήθως κάπου κοντά στις 1000 βολές. Μετά αρχίζουν οι αποκλίσεις, οι οποίες πρέπει να μετριούνται, και να υπολογίζονται, αλλά σίγουρα πέφτει η ακρίβεια (μέχρι που φτάνει πλέον το βλήμα να «παίζει» μέσα στην κάννη). Η χρήση λοιπόν των -πάρα πολλών- σωλήνων Μ68 και L7 που έχει ο ΕΣ από τα αποσυρθέντα Μ48Α5/Μ60Α3/Leo1A3 έχει ανυπολόγιστη αξία για την διατήρηση του αξιόμαχου των πυροβόλων των Leo2A4/HEL.

Για όσους δεν πείστηκαν ακόμη, να πούμε πως ειδικά το ΠΒ Ξάνθης, για όσους δεν το γνωρίζουν, δεν έχει το απαραίτητο πλάτος για να αξιοποιήσει το μέγιστο βεληνεκές του πυροβόλου των Leo2HEL, και συνεπώς, μια χαρά εκπαίδευση γίνεται και με τα παλαιότερα πυροβόλα των 105 χιλιοστών.

Θα πρέπει να πούμε πως το πυροβόλο δεν μπαίνει απλά πάνω στο άρμα, και δεν ολοκληρώνεται στο ΣΕΠ, το αντίθετο. Θέλει βέβαια πολλή δουλειά από τους αξιωματικούς των ΤΘ να περαστούν οι πίνακες βολής, αλλά το άρμα είναι απολύτως λειτουργικό με το «νέο» πυροβόλο. Γνωρίζουμε ότι όταν είχε γίνει η ερώτηση στους Γερμανούς πριν πολλά χρόνια, σχετικά με την μετατροπή των Leo2A4, οι τελευταίοι μάλλον πρέπει να έκλεισαν το στόμα τους από την απορία και το σοκ καμιά δεκαετία αργότερα…

Τέλος, η αλλαγή του πυροβόλου δεν πρέπει να παίρνει περισσότερο από κάποιες ώρες. Ένα γερανοφόρο Leo αφαιρεί το πύργο, το πυροβόλο έρχεται στην μέγιστη θετική κλίση, ξεβιδώνεται και αφαιρείται. Αντίστροφα τοποθετείται και πάλι. Προφανώς το Τεχνικό και τα ΤΘ έκαναν μαγικά με τις βάσεις στήριξης, και μπράβο του! Συνεπώς, ας μην ακούσουμε κατηγορίες του τύπου «αν αύριο έρθουν οι Τούρκοι, τα Leo2HEL θα πολεμήσουν με πυροβόλα των 105 χιλιοστών;» γιατί απλά δεν ισχύει. Όσα άρματα έχουν μετατραπεί, αν έχει μετατραπεί άνω του ενός, θα πάρουν τα πυροβόλα τους πίσω πριν φτάσουν στις προκεχωρημένες θέσεις τους.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

6 Απαντήσεις

 1. Αν αύριο έρθουν, θα πολεμήσουμε με τα 120mm αλλά και τα 105mm και με ότι είναι διαθέσιμο. Όλα τα διαμετρημστα είναι φονικά.
  Ένα μπράβο στους συμμετεχοντες στη συγκέντρωση του συντάγματος αλλά και σε όσους δε παρεβρεθησαν και όμως αγωνίζονται

 2. Ανεπάρκεια παντού.

  α) Να αρχίσουν παραγωγή βλημάτων στην Ελλάδα.
  β) Αύξηση του αρματικου δυναμικού
  γ) Το πρόβλημα της διάβρωσης της κάνης λύνεται με την χρήση σαββοτ συν επίστρωση απο αλλο μέταλλο. Δεν θα επεκταθώ σε εξηγηση2.
  δ) Ασκήσεις ακριβώς οπως θα πολεμήσουν
  ε) Σταθερή παραγωγή συστήματος για την αντικατασταση των Μ113

 3. Χρήσιμη πρωτοβουλία, για μας που έχουμε εκατοντάδες άρματα με μικρότερο διαμέτρημα και συνεπακόλουθα μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών. Φυσικά οι Δυτικοευρωπαίοι, με τα » δείγματα» αρματικών δυνάμεων που διαθέτουν, ανατριχιάζουν με τέτοιες ενέργειες αλλά διαφορετικά είναι τα δικά μας δεδομένα. Αφού λοιπόν υπάρχει το μηχανικό δαιμόνιο και η ικανότητα στον Ε.Σ., θα ήταν άσχημη ιδέα να δοκιμάσουν να τοποθετήσουν ένα πυροβόλο των 120 χλστ., από αυτά που έχουν αφαιρεθεί, σε ένα Λέοπαρντ 1Α5 για να διαπιστωθούν τεχνικά συμπεράσματα; Αυτό έχει γίνει στο παρελθόν στην Γερμανία αλλά θα ήταν χρήσιμο να γίνει και στην Ελλάδα.

  1. Το ασπίδιο του Leo-1A5 είναι τροποποιημένο για να μπορεί να δεχτεί το L44 120mm. Το θέμα είναι ότι το άρμα μεταφέρει πλέον λιγότερα από 40 βλήματα νομίζω 27-30. Ένα ακόμη πρόβλημα πέρα από την ανύπαρκτη θωράκιση, είναι ότι πρέπει να αγοραστούν πυροβόλα L44, τα οποία είναι εκτός παραγωγής από το 1996-7, την εποχή που παραδόθηκε το τελευταίο Leo-2A5 στην Σουηδία. Αυτό σημαίνει ότι τέρμα το όνειρο πολλών για την τροποποίηση των Leo-1A5 με το L44 120mm.

   Αν ενδιαφερόμαστε για άρματα 2ης γενιάς με πυροβόλο των 120mm, μόνο το Μ60Α3 προσφέρεται αυτήν την στιγμή. Ισραήλ, ΗΠΑ & Ιταλία προσφέρουν πακέτα εκσυγχρονισμού του άρματος

   Νομίζω όμως ότι ο ΕΣ θα πρέπει να κοιτάξει πρώτα να αποκαταστήσει διαθεσιμότητες, παράλληλα να αποκτήσει επιπλέον πυρομαχικά, μετά να εκσυγχρονίσει μερικώς τα Leo-2A4 και τέλος να εξοπλίσει ΟΛΟΝ τον στόλο των Leo-2 με APS. Αν ενδιαφερόμαστε για επιπλέον άρματα με πυροβόλο των 120mm, πρέπει να πάμε ΗΠΑ. Δεν νομίζω ότι συμφέρει να τροποποιήσουμε άρματα κατασκευής του 60.

   1. Σε φυλλάδιο της Krauss-Maffei από Defendory της δεκαετίας του ’80, το Λέοπαρντ 1Α6 φέρεται να διαθέτει 42 βλήματα των 120 χλστ. Δεν μπορώ φυσικά να ξέρω αν αυτό όντως ισχύει. Ωστόσο, αν θέλουμε να έχουμε μία αυτάρκεια στο αρματικό δυναμικό, πρέπει να αποκτήσουμε την δυνατότητα παραγωγής πυρομαχικών των 120χλστ. στην Ελλάδα και να αποκτήσουμε την δυνατότητα κατασκευής του L44 120 χλστ. εδώ. Οι Ιάπωνες στο νέο τους άρμα Τ-10 αν δεν κάνω λάθος στο όνομα, χρησιμοποιούν αυτό το πυροβόλο,που κατασκευάζουν κατόπιν αδείας, σε ένα άρμα που ζυγίζει 45 τόννους περίπου και με μία μηχανή 1200hp που του δίνει εξαιρετική αναλογία ισχύος προς βάρος. Φυσικά έχει πρόσθετο θώρακα. Κλίνω προσωπικά προς το κλαμπ Λέοπαρντ, λόγω ομοιοτυπίας και μόνο. Τώρα πως θα πάρεις δικαιώματα κατασκευής πυροβόλου, πυρομαχικών και ενδεχομένως συγκροτήματος ισχύος, αυτό αντιμετωπίζεται αν από το χρωστούμενο κατοχικό δάνειο, που υποχρεούται η Γερμανία να αποδώσει στην Ελλάδα, ένα μέρος του ποσού διατεθεί για μεταφορά στρατιωτικής τεχνολογίας. Εδώ βέβαια ανοίγει τεράστιο κεφάλαιο για το πως θα αξιοποιηθούν αυτά τα χρήματα. Υποθέτουμε και βασιζόμαστε , θεωρητικά, σε μία τίμια ελληνική κυβέρνηση. Νομίζω όμως ότι κάτι πρέπει να αρχίσουμε να κατασκευάζουμε ή έστω να τροποποιούμε, γιατί όχι, και στην Ελλάδα. (Συμφωνώ βέβαια ότι προτεραιότητα έχουν τα Λέοπαρντ 2)

 4. «Σε φυλλάδιο της Krauss-Maffei από Defendory της δεκαετίας του ’80, το Λέοπαρντ 1Α6 φέρεται να διαθέτει 42 βλήματα των 120 χλστ. Δεν μπορώ φυσικά να ξέρω αν αυτό όντως ισχύει. »

  Υπαρχουν διαφορες αναφορες, τα janes αναφερουν οτι φερει 42 βληματα ( 27 στο σκαφος, 13 στον πυργο και δυο ετοιμα για βολη) οσα και το Leo-2 δηλαδη που εχει μεγαλυτερο ογκο τοσο στο σκαφος οσο και στον πυργο.
  Τα αρχικα Λεο-1 εφεραν 60 βληματα (42 στο σκαφος και 18 στον πυργο) και οι μετεπειτα εκδοσεις 55 βληματα (42 στο σκαφος και 13 στον πυργο)Αν ισχυει οτι το Λεο-1 με πυροβολο των 120mm φερει 27 βληματα στο σκαφος , τοτε βλεπουμε οτι καθε τετοιο βλημα αντιστοιχει σε 1,55 βληματα των 105mm (42/27=1.55).Λογικα θα ελεγε καποιος οτι τοτε και στον πυργο θα φερει 13/1,55 =8,38 βληνατα αντε 9 το πολυ.Υπαρχουν ομως και εδω αναφορες οτι στον πυργο φερει 11 βληματα των 120mm

  https://i.imgur.com/QGW7mdq.jpg

  Aρα η αληθεια ειναι καπου εκει ,μινιμουμ 38 (27+11) , μαξιμουμ 42 (27+13+2).
  Οποτε βαλε 40 και εισαι μεσα,σχεδον τον ιδιο αριθμο που φερει και το Leo2 ( αλλα αυτο ισως τα εχει μεσα σε ειδικες θηκες που πιανουν πιο πολυ χωρο).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.