Ο Ισραηλινός στρατός ισχυρότερος από ποτέ: Γιατί έχει τον πιο προηγμένο τεχνολογικά στρατό στον κόσμο;

[dropcap size=small]Ο [/dropcap]Ισραηλινός στρατός ισχυρότερος από ποτέ: Γιατί έχει τον πιο προηγμένο τεχνολογικά στρατό στον κόσμο;

Το 1950, μόλις δύο χρόνια μετά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ, η πρώτη εμπορική αντιπροσωπεία της χώρας ξεκίνησε για τη Νότια Αμερική.

Το Ισραήλ χρειαζόταν απεγνωσμένα εμπορικούς εταίρους. Σε αντίθεση με τους αραβικούς αντιπάλους του, το Ισραήλ δεν είχε φυσικούς πόρους για να χρηματοδοτήσει την οικονομία του. Δεν υπήρχε πετρέλαιο ή μέταλλα. Δεν υπήρχε τίποτα.

Η αντιπροσωπεία πραγματοποίησε δύο συναντήσεις, οι οποίες μόνο αστείες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν. Οι Ισραηλινοί προσπαθούσαν να πουλήσουν πορτοκάλια, σόμπες κηροζίνης και ψεύτικα δόντια. Για χώρες όπως η Αργεντινή, η οποία καλλιεργούσε τα δικά της πορτοκάλια και η οποία ήταν συνδεδεμένη με ηλεκτρικό δίκτυο, τα εν λόγω προϊόντα ήταν άχρηστα.

Δεν είναι δύσκολο να υποθέσει κανείς ότι οι Ισραηλινές εξαγωγές, ήταν εντελώς ασήμαντες πριν από 67 χρόνια. Σήμερα, το Ισραήλ είναι μία υπερδύναμη υψηλής τεχνολογίας και μία χώρα που εξάγει τα πιο κορυφαία όπλα σε όλον τον κόσμο, με περίπου 6,5 δισ. δολάρια κέρδος από τις ετήσιες πωλήσεις όπλων.

Από το 1985, για παράδειγμα, το Ισραήλ είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας drones, υπεύθυνος περίπου για το 60% που κυκλοφορούν στην παγκόσμια αγορά, με τις ΗΠΑ να ακολουθούν κατέχοντας το 25% στην αγορά. Οι πελάτες του Ισραήλ βρίσκονται παντού από τη Ρωσία μέχρι τη Νότια Κορέα και από την Αυστραλία μέχρι τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Βραζιλία.

Το 2010, για παράδειγμα, πέντε χώρες του ΝΑΤΟ, πετούσαν ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη(drones) στο Αφγανιστάν. Πώς έγινε αυτό; Πώς μία χώρα που δεν έχει κλείσει ακόμα ούτε τα 70 της χρόνια, να έχει σήμερα έναν από τους πιο τεχνολογικά προηγμένους στρατούς στον κόσμο, αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο διεξάγονται οι σύγχρονοι πόλεμοι;

H απάντηση εδώ βρίσκεται σε έναν συνδυασμό από τον αριθμό των μοναδικών εθνικών χαρακτηριστικών του Ισραήλ.

Πρώτον, παρά το μικρό μέγεθος του Ισραήλ, περίπου το 4,5% του ΑΕΠ δαπανάται στην έρευνα και την ανάπτυξη σχεδόν το διπλάσιο ποσοστό από τον μέσο όρου του ποσοστού που δαπανάται από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Από το ποσοστό αυτό, περίπου το 30% πηγαίνει σε στρατιωτικά προϊόντα. Συγκριτικά, μόνο το 2% των γερμανικών πόρων και το 17% των αμερικανικών πόρων προορίζονται για τον στρατό.

Μία άλλη σημαντική συμβολή είναι η κουλτούρα της καινοτομίας και της δημιουργικότητας στο Ισραήλ.
Οι Ισραηλινοί είναι περισσότερο πρόθυμοι να αναλάβουν κινδύνους σε σχέση με άλλα έθνη. Αυτό ενσωματώνεται στην νοοτροπία τους κατά τη διάρκεια της υποχρεωτικής τους στρατιωτικής θητείας, η οποία ξεκινά από νεαρή ηλικία και κατά την οποία οι νέοι παίρνουν μέρος σε αποστολές, με συχνά θανάσιμες συνέπειες.

Τέλος, το Ισραήλ βρισκόταν σε μία διαρκή κατάσταση σύγκρουσης, από την ίδρυση του, λαμβάνοντας μέρος σε έναν πόλεμο σχεδόν κάθε δεκαετία. Αυτή η πραγματικότητα οδήγησε τους Ισραηλινούς να έχουν συνεχώς τα μάτια στραμμένα προς την πλάτη τους, να είναι δημιουργικοί και να βρίσκουν καινοτόμους τρόπους και όπλα ώστε να επιβιώσουν. Αυτή είναι η ιστορία του Ισραήλ.

Και τώρα ας δούμε συνοπτικά μερικά από τα κορυφαία όπλα του Ισραήλ:

Μίνι κατασκοπευτικοί δορυφόροι

TechSAR satellite an Israeli spy satellite with day and night and all weather less than a meter resolution capabilities. India also bought one similar satellite. The Israel Space Agency has had a long history of satellite programs both for reconnaissance and commercial purposes. Its first satellite, the Ofeq-1 was launched on 19 September 1988 from Palmachim Airbase in Israel. Since the launching of that first satellite, Israel has developed into a significant player in the commercial space aren (Photo by Pallava Bagla/Corbis via Getty Images)
TechSAR satellite an Israeli spy satellite with day and night and all weather less than a meter resolution capabilities. India also bought one similar satellite. The Israel Space Agency has had a long history of satellite programs both for reconnaissance and commercial purposes. Its first satellite, the Ofeq-1 was launched on 19 September 1988 from Palmachim Airbase in Israel. Since the launching of that first satellite, Israel has developed into a significant player in the commercial space aren (Photo by Pallava Bagla/Corbis via Getty Images)

To 1988, το Ισραήλ έστειλε τον πρώτο του κατασκοπευτικό δορυφόρο στο διάστημα και έτσι εντάχθηκε ανάμεσα στη λέσχη με τα μόλις οκτώ έθνη που διαθέτουν ανεξάρτητες δυνατότητες δορυφορικής – δρομολόγησης.

Το Ισραήλ δεν έχει επικεντρωθεί στην κατασκευή μεγάλων δορυφόρων, αντιθέτως κατασκευάζει τους γνωστούς ως «μίνι δορυφόρους». Οι δορυφόροι που σχεδιάζει ζυγίζουν περίπου 300 κιλά, σε αντίθεση με τους δορυφόρους της Αμερικής που ζυγίζουν έως 25 τόνους.

Drones

A Heron TP, also known as the IAI Eitan, surveillance unmanned air vehicle (UAV) flies during an official inauguration ceremony at Tel Nof Air Force Base near Tel Aviv February 21, 2010. An Israeli air force officer said the Israeli-made drone is larger than any other drone and can fly at higher altitudes, while carrying more weight including advanced technological systems. The officer said the drone's main advantage was its longer flying time, estimated at 20 hours. REUTERS/Gil Cohen Magen (ISRAEL - Tags: TRANSPORT MILITARY)
A Heron TP, also known as the IAI Eitan, surveillance unmanned air vehicle (UAV) flies during an official inauguration ceremony at Tel Nof Air Force Base near Tel Aviv February 21, 2010. An Israeli air force officer said the Israeli-made drone is larger than any other drone and can fly at higher altitudes, while carrying more weight including advanced technological systems. The officer said the drone’s main advantage was its longer flying time, estimated at 20 hours. REUTERS/Gil Cohen Magen (ISRAEL – Tags: TRANSPORT MILITARY)

Αναφέρονται ως τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του Ισραήλ που μπορούν να φθάσουν στο Ιράν. Το Heron TP είναι το μεγαλύτερη μη επανδρωμένο όχημα του Ισραήλ με άνοιγμα φτερών 85 πόδια, το ίδιο με ένα επιβατηγό αεροσκάφος, Boeing 737. Μπορεί να παραμείνει στον αέρα για 24 ώρες, μεταφέροντας φορτίο ενός τόνου.

To άκρως απόρρητο άρμα μάχης

rp_merkava_mk-iv.jpg

Στις ημέρες μας, το άρμα μάχης Μervaka είναι ίσως ένα από τα πιο άκρως απόρρητα έργα του Ισραήλ. Λέγεται ότι πρόκειται για ένα από τα πιο θανατηφόρα άρματα στον κόσμο και ότι η κατασκευή του ξεκίνησε από ανάγκη, όταν χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες αρνήθηκαν να πουλήσουν άρματα στο Ισραήλ. Έτσι το 1970 το Ισραήλ κατασκεύασε το δικό του άρμα.

Το νεότερο μοντέλο, γνωστό ως Merkava Mk 4 είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό. Mπορεί να φτάσει ταχύτητες 40 μίλια/ ώρα και έχει ένα πλήρως ανανεωμένο αρθρωτό σύστημα θωράκισης.

Πηγή: Aπό τον δημοσιογράφο Yaakov Katz του Νew York Post

Κέρδος online   31/1/2017 7:30

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

6 Απαντήσεις

 1. Καλά ας μην τους έδιναν ένα σκασμό λεφτά οι αμερικανοί ως στρατιωτική βοήθεια και ας μην χρηματοδοτούσαν τα προγράμματα τους και θα τους έβλεπα εγώ. Το Ισραήλ υπάρχει οσο θέλει η Αμερική να υπάρχει, εαν κάποια μέρα η Αμερική αποφασίσει πως δεν της ειναι πια χρήσιμο η οτι της κοστίζει ακριβά να το κρατάει στη ζωή τότε τέλος το Ισραήλ θα εξαφανιστεί απο το χάρτη.

  1. Γιαυτό και το Ισραήλ πάντα θα φροντίζει να είναι χρήσιμο και κάθε λύση στην περιοχή να πρέπει αναγκαστικά να εμπεριέχει και αυτό. Γιαυτό και έχουν ισχυρό λόμπι στην Αμερική. Το Ισραήλ έχει διαβάσει Ιστορία.

  2. Δέν είναι τόσο απλά τα πράγματα,ούτε βέβαια στερείται βάσεως ἡ διαπίστωση ότι οἱ ΗΠΑ βοηθούν το Ισραήλ. Έχει όμως σημασία να εξεταστεί το πώς ξεκίνησε το νέο κράτος του Ισραήλ,όταν κανένας στις ΗΠΑ δέν δεσμευόταν υπέρ του.
   Μεταξύ 1945 και 1948,οργίασε το λαθρεμπόριο όπλων προς την τότε υπό αγγλικό έλεγχο Παλαιστίνη,όπου εβραϊκές πολιτοφυλακές μάχοναι ἥδη από ετών,εναντίον όχι τόσο των Αράβων,όσο των Βρεττανών (ακόμη και διαρκούντος του Β΄ΠΠ!),ενίοτε και μεταξύ τους.
   Τα όπλα προήλθαν επί το πλείστον από την Ευρώπη,και μάλιστα την υπό σοβιετικό έλεγχο Ανατολική,προεξαρχούσης της Τσεχοσλοβακίας,αλλά δέν περιελάμβανε επαρκείς αριθμούς κρίσιμων όπλων όπως άρματα και πυροβόλα,απαραίτητα για τον χερσαίο αγώνα,και υπόψιν ότι το κρισμώτερο ζητούμενο ήταν να εξασφαλισθεί το έδαφος.
   Εν τέλει επετεύχθη ἡ επικράτηση έναντι των Αράβων,και χωρίς αμερικανική υποστήριξη.
   Από της ιδρύσεως του,το νέο κράτος στηρίχθηκε πρωτίστως στην Αγγλία και την Γαλλία μέχρι και το 1967,ενώ ἡ Ομοσπονδιακή Γερμανία,χωρίς να περιμένει την επανένωση για να ρυθμίσει τις αποζημιώσεις στους πρώην κατεχόμενους,όπως την Ἑλλάδα,βοήθησε οικονομικως και πολιτικοδιπλωματικώς,και από το 1963 και με πολεμικό υλικό αμερικανικής προελεύσεως.
   Το 1956,το Ισραήλ σημείωσε σημαντική επιτυχία καταλαμβάνοντας το Σινά,όταν Αγγλία και Γαλλία επετέθησαν εναντίον της Αιγύπτου,αλλά κοινή αμερικανοσοβιετική παρέμβαση έστειλε τους αγγλογάλλους πίσω στην φωληά τους,και υποχρέωσε το Ισραήλ να παραιτηθεί των εδαφών της χερσονήσου,επί της ουσίας όμως,το εβραϊκό κράτος ανεδείχθη νικητής επί του πεδίου.
   Ἡ πυρηνική δυνατότητα του Ισραήλ,θεμελιώθηκε στην δεκαετία του ᾿50 με γαλλική βοήθεια.
   Και βεβαίως,όλες οἱ εβραϊκές κοινότητες ανά τον κόσμο υποστήριζαν με κάθε πρόσφορο μέσο το εβραϊκό κράτος.
   Το 1967 ήταν το έτος του θριάμβου,και σημείο καμπής,αφού έκτοτε οἱ ΗΠΑ αναλαμβάνουν απεριφράστως την προστασία του “the promised land”.
   Αλλά προηγουμένως,όπως βλέπεις,το κράτος εκείνο εδραιώθηκε χωρίς την αμέριστη αμερικανική υποστήριξη που θεωρούμε δεδομένη σήμερα.
   Άρα,έχει και τις εναλλλακτικές του το Ισραήλ,και αυτό δέν θα έπρεπε να εκπλήσσει.
   Ἡ επιβίωση του ὡς κρατικοπολιτική οντότητα είναι εξασφαλισμένη στον ορατό ορίζοντα,εκτός και ἄν προκύψει ανοικτή ρήξη και εχθρότητα εκ μέρους των ΗΠΑ,κάτι όμως το οποίο προνοούν να εμποδίσουν ασύγκριτα ισχυροί μηχανισμοί σε παγκόσμιο επίπεδο.

 2. Οι Ισραηλινοί έχουν αναγνωρίσει την απλή αλήθεια ότι αφήνοντας την τύχη τους σε ξένα χέρια μία ημέρα θα μείνουν και πάλι χωρίς πατρίδα. Έτσι αποφάσισαν, έστω και με ισχυρή ξένη οικονομική και τεχνική υποστήριξη όπως και με κατασκοπία για την κατασκευή δικών τους οπλικών συστημάτων στους τομείς που μπορούν, με σωστή και παραγωγική εκμετάλλευση
  της οικονομικής υποστήριξης που απολαμβάνουν απο διάφορα κράτη, για διάφορους πολιτικούς και ιστορικούς λόγους που ξέρουν να εκμεταλλευτούν προς όφελος τους.

  Γνωρίζοντας ότι περιβάλλονται απο εχθρούς που δεν κρύβουν το μίσος τους για το Ισραήλ,
  φροντίζουν να είναι πάντα έτοιμοι για κάθε είδους επίθεσης είτε αυτή είναι χαμηλής έντασης
  είτε τρομοκρατική η ακόμα και πόλεμος.

 3. Μάλιστα…προτιμώ την ονομασία Ιουδαικο κράτος…εφόσον ο Ιουδαϊσμός επικράτησε των Εβραίων…έπειτα εχουν στρατηγική δεν τρώγονται μεταξυ τους ως οι Έλληνες..εχουν εναν σκοπο και θα τον συνεχίσουν..

  Περί μικρων δορυφόρων…και η Ελλας μπορούσε να έχει δικη της τεχνολογια με δορυφορικά μέσα και να αναπτύξει τεχνολογία για LEO και πυραυλους πλεύσης και drones…και stealth κτλ κτλ…α….ξέχασα υπάρχουν και οι ειρωνεύοντες…για πες μας….παρομοίως ως εκείνους πού τελικα υπονομεύουν τα συμφέροντα του Ελληνικού έθνους.

  Οι Έλληνες οι ίδιοι έσπασαν στα τέσσερα την αυτοκρατορία του Μέγα Αλεξάνδρου. Οι ίδιοι έπρεπε να ειχαν το “Never Again ” μετά την Τουρκοκρατία αλλα δολοφονησαν τον Καποδίστρια έφεραν μέσα τις “μεγάλες δυνάμεις” με τις ψευτομαγκιες τους εναντια στα αδελφια τους…τα ιδια μετα τον 2ΠΠ αλληλοσκοτωνονται για τις ‘ιδεολογιες’ που τους πουλησαν και ακομη πουλάνε οι του εξωτερικού αλλα ακόμη δεν έμαθαν…μνημόνια ξεσκισαν την μνήμη…εκεί με την ψευτοκουλτουρα του νεου κόσμου οπου ισοπεδώνει τα πάντα με δηθεν την ‘ατομική ελευθερία’ Ανίκανοι να κατανοήσουν συμβόλαια υπογραφουν και μετα τρέχουν…χωρις τον Ιωαννη.Μακρυγιάννη να ζήτηση και να πολέμηση για ενα Σύνταγμα ακόμη θα πεζανε το…βιολί τους…ολα τελευταια στιγμή περιμενοντας τον από μηχανη θεό σε έναν κόσμο γεματο άθεους. Λοιπόν; και η Σουηδια μικρο κρατος παραγει τεχνολογία. Ομως εκεί πισμα αγώνας ποιος θα καταστρέψει τον αδελφό του πρωτος. Ενα κρατος που στρατηγοί εδωσαν το αιμα τους για την πατριδα εμειναν στα πεζοδρόμια. Ασυδοσία. Διαφήμιση για την Ελλάδα όπου η Ελληνίδα μιλάει στα Αγγλικά με προφορά και εξηγεί ουτε λιγο ουτε πολυ με υπονοουμενα να έλθουν να βγαλουν τα απωθημενα τους οι τουρίστες σε ενα κράτος οπου ολα επιτρέπονται. No wonder! Να μπαινω σε ταξι με στρατηγό καιτο πρωτος πραγμα που ρωτα ο ταξιτζης ειναι εαν να περιμένει μετα για.να με πάει σε ταδε οδο for good time..δεν κατενοησα τι ζητούσε τον εβαλε στην θεση του ο στρατηγόςτον…του ειπε να σκάσει…ανοιγοντας την τηλεοραση το πρωτο πραγμα στις ειδησεις ευτραφεις παπάδες να παιζουν μπουνιδι στα σκαλοπάτια της εκκλησίας…του Ιησου Χριστού…Σιχάθηκα…

  Ναι οι Ιουδαιοι καταλαβαν τον σκοπο τους και τον προωθούν. Οι Έλληνες δεν εχουν καταλάβει τον δικο τους..οτι…ο Σωστός Ελληνισμός ειναι ταυτόσημος με τον Σωστό Χριστιανισμό..
  …Θα ελθει καιρός που αρκετοί θα θυμηθούν αυτα τα λόγια..

 4. Οι Ισραηλινοί δεν έχουν γίνει μια μικρογραφία των ΗΠΑ όπως εμείς. Επίσης δεν έχουν Αμερικανικό, Ρωσσικό και Γερμανικό κόμμα ση Βουλή τους όπως εμείς εδώ και πολλές δεκαετίες. Έχουν άρχουσα τάξη με επίπεδο και διαμέτρημα, και αυτό γιατί έχουν Quality Control , αν είσαι ταγάρι μόνο απ’έξω θα δεις την Βουλή τους.

  Μπορούν και διαχωρίζουν το ¨τι θέλω να γίνει” απο το “τι πρέπει να γίνει”, ο πόθος του καθενός δεν υλοποιείται κατ’ανάγκη. Γιαυτό και δεν έχουν δημιουργήσει εκφράσεις όπως “ζήσε το σήμερα ξεχνα το χθες, γ@μ@ τους όλους και κάνε οτι θες”, αυτά μόνο στην Ελλάδα. Και τα ρητά ενος λαού καθρεφτίζουν το ποιόν του, και προεξοφλούν το μέλλον του.

  Όσο για τα λεφτά που λαμβάνουν, ναι είναι αλήθεια, αλλά τι κάνουν με αυτά τα χρήματα? Είχαν κατανοήσει οτι πρέπει να γίνουν αυτάρκεις σε ορισμένα θέματα, αρχίσανε απο χαμηλά, αποκτήσανε δικό τους φορητό οπλισμό, Uzi, Galil μέχρι το σημερινό Tavor. Μετά πήγανε στις οπλικές πλατφόρμες, και παράξανε άρμα και πυραυλικά συστήματα, μιας που πήραν μέρος σε αρματομαχίες. Τώρα πάνε για δορυφόρους και αεροπορία (drones).Και έχουν και εκδικητικά όπλα αν κάτι πάει στραβά…. Η γραμμική εξέλιξη είναι απολύτως λογική.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.