Ο κίνδυνος ενός ελληνικού “Περλ Χάρμπορ” από τη τουρκική αεροπορία! Είναι υπαρκτός;

Είναι σίγουρο πως το ενδιαφέρον μιας εχθρικής αεροπορικής επίθεσης θα συγκεντρώσουν στόχοι στους οποίους, αφενός φιλοξενείται μεγάλος αριθμός αεροσκαφών και αφετέρου οι πλέον σύγχρονοι τύποι του οπλοστασίου. (Φωτογραφία αρχείου απο την συνεκπαίδευση της ΠΑ με την 480FS – ΓΕΑ)

Γράφει ο Σμχος (Ι) ε.α. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΚΛΑΔΗΣ

Η σκληρές εμπλοκές των ελληνικών και τουρκικών μαχητικών αυτή την εβδομάδα στο Βόρειο Αιγαίο μετά από περισσότερα από δύο χρόνια σχετικής ηρεμίας υπενθύμισαν σε όλους ότι η τουρκική απειλή ανά πάσα στιγμή μπορεί να εξελιχθεί σε θανάσιμη με την Αεροπορία της γειτονικής χώρας να έχει τον πρώτο λόγο σε μία επιθετική κίνηση, όπως άλλωστε συμβαίνει με όλες τις πολεμικές συγκρούσεις από την εποχή του Β’ ΠΠ και μετά:

Όποιος νικά στον αέρα, κερδίζει τον πόλεμο.

Η τουρκική Αεροπορία μάλιστα, πλέον, με την ένταξη των B737 MESA, αλλά και την ύπαρξη ολόκληρου στόλου αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού, συν την δεδομένη αριθμητική ισχύ της είναι ένας πολύ ισχυρός αντίπαλος για την Πολεμική Αεροπορία.

Και το μέγα ερώτημα είναι αν θα επιχειρήσει κάποιο αιφνιδιαστικό πλήγμα, αν όχι σήμερα π.χ. σε πέντε χρόνια από σήμερα όταν θα έχει “χωνέψει” τις τεράστιες δυνατότητες των B737 και θα έχει εντάξει την πρώτη Μοίρα F-35 στις τάξεις της.

Όλα τα σενάρια που μελετά η ΠΑ (και με δεδομένο ότι και σε 5 χρόνια από σήμερα θα έχει το ίδιο υλικό με πιθανή προσθήκη κάποιων μεταχειρισμένων μαχητικών του ιδίου τύπου) έχουν να κάνουν με το κρίσιμο 48ωρο μετά από ένα αιφνιδιαστικό πλήγμα.

Πόσο μακριά είναι ένα σενάριο τύπου “Pearl Harbor” για την ΠΑ και για τις Ένοπλες Δυνάμεις γενικότερα;

Με την έλευση των αεροσκαφών F-35 στις τάξεις της τουρκικής Αεροπορίας και την ταυτόχρονη ανυπαρξία κάποιας απάντησης εκ μέρους της Ελλάδας, με την ανυπαρξία μέτρων αντιμετώπισης των αεροσκαφών αυτών, το πρόβλημα επιβίωσης του Στόλου των μαχητικών αεροσκαφών προκειμένου αυτά να μην καταστραφούν στο έδαφος καθίσταται κρίσιμο

Εν όψει μάλιστα και των ανύπαρκτων εξοπλιστικών κονδυλίων στο μελλοντικό διάστημα, η απάντηση στο ερώτημα για το ποιες διορθωτικές κινήσεις θα μπορούσαν να γίνουν έτσι ώστε η ΠΑ να διατηρήσει το μέγιστο δυνατό μάχιμο επίπεδο  καθίσταται επιτακτική.

Μια αεροπορική αναμέτρηση μεταξύ δύο δυνάμεων περιλαμβάνει πολλές παραμέτρους, οι οποίες αγγίζουν μια σειρά από ζητήματα τα οποία πρέπει να απαντώνται από τις εκάστοτε ηγεσίες. Η αναμέτρηση αυτή μπορεί να εξελιχθεί σε βάθος χρόνου, μπορεί όμως και να πάρει τη μορφή μιας σύντομης αλλά ιδιαίτερα εκτεταμένης –από πλευράς χρησιμοποίησης μέσων και  καταστρεπτικότητας  – σύγκρουσης.

Πάντα όμως και σε οποιαδήποτε περίπτωση τα δύο πρώτα 24ωρα μιας εναέριας σύγκρουσης είναι τα πλέον κρίσιμα και για τους δύο εμπλεκομένους θέτοντας ουσιαστικά τις βάσεις για την πορεία και την εξέλιξη της σύγκρουσης, όποια είναι και όσο διαρκέσει αυτή.

Στις πρώτες αυτές 48 ώρες, θα κριθεί κατά πόσο η υπάρχουσα υποδομή του Αεροπορικού Συστήματος (ΑΣΥ) θα μπορέσει να αντέξει την επιθετική ενέργεια του αντιπάλου αλλά και κατά πόσο θα είναι σε θέση να εξαπολύσει επιθετικές και αντεπιθετικές ενέργειες.

Τα περιθώρια αντοχής στις επιθετικές προσβολές της εχθρικής Αεροπορίας έχουν να κάνουν άμεσα με την επιβιωσιμότητα του ΑΣΥ τις πρώτες ώρες της σύγκρουσης.

Κυριότερα ο παράγοντας της επιβιωσιμότητας  είναι αυτός που θα καθορίσει τη δυνατότητα της Αεροπορικής Δύναμης να εξαπολύσει τα επιθετικά της πακέτα αλλά και να αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Χωρίς όμως επαρκή μέτρα άμυνας και απορρόφησης πληγμάτων είναι πολύ πιθανό αυτό να καταστεί αδύνατο, εάν ο αντίπαλος επιχειρήσει και καταφέρει στο τέλος να αιφνιδιάσει το ΑΣΥ στο σύνολό του.

Κέντρα Διοίκησης, Ελέγχου και Συντονισμού, Αεροπορικές Βάσεις, εγκαταστάσεις αποθήκευσης πυρομαχικών, καυσίμων, σταθμοί ραντάρ, εγκαταστάσεις επισκευών αεροσκαφών, θέσεις αντιαεροπορικών συστημάτων είναι μερικοί από τους στόχους οι οποίοι θα επιχειρηθεί να πληγούν.

Στην περίπτωση αυτή, οι δυνάμεις του αντιπάλου δεν θα περιοριστούν μόνο σε μια προσβολή, αλλά αυτές θα συνεχιστούν τουλάχιστον τις πρώτες 24 ώρες, έτσι ώστε να αποκλειστεί κάθε πιθανότητα αντίδρασης των φίλιων δυνάμεων, όποιας μορφής και αν μπορεί αυτή να είναι.

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε εδώ ότι πλην ελαχίστων εξαιρέσεων στον κόσμο, η διάταξη των δυνάμεων κάθε αεροπορικής δύναμης αλλά και η γενικότερη υποδομή της είναι ουσιαστικά «ανοικτό βιβλίο», καθώς σήμερα υπάρχουν εκείνα τα μέσα που ουσιαστικά χαρτογραφούν όλη την υποδομή αλλά και τις δυνατότητες της διασποράς που μπορεί να έχει.

Έτσι είναι πλέον εύκολο να καταδειχθούν τα αδύνατα σημεία της άμυνας, οι τυφλοί τομείς από τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και τέλος η δυνατότητα απορρόφησης πληγμάτων. Το ίδιο βέβαια ισχύει και στην περίπτωση της ΠΑ.

Λίγα είναι αυτά που δεν γνωρίζει ο αντίπαλος, η τουρκική Αεροπορία (ΤΗΚ), και που θα μπορούσαν να διαφύγουν της… προσοχής του.

Το ίδιο βέβαια συμβαίνει αντίστοιχα και με την αντίθετη φορά, αλλά η Τουρκία διαθέτει πολύ μεγαλύτερο γεωγραφικό βάθος, κάτι που αυξάνει κατά πολύ τις πιθανότητες επιβίωσης ενός σημαντικού της κομματιού από τα επιχειρησιακά της αεροσκάφη.

Αντίθετα, η Ελλάδα ως γεωγραφική περιοχή, δεν διαθέτει το γεωγραφικό εκείνο βάθος που θα μπορούσε να προσδώσει «βάθος» στην άμυνα δίνοντας ταυτόχρονα υψηλά περιθώρια επιβίωσης.

Στο σημείο αυτό βέβαια ίσως κάποιοι αναρωτηθούν πόση σημασία μπορεί να έχει το γεωγραφικό βάθος μιας χώρας από τη στιγμή που σήμερα οι αποστάσεις «μικραίνουν» με την αύξηση της εμβέλειας των αεροσκαφών αλλά και της ακτίνας δράσης των όπλων.

Μπορεί αυτό να ισχύει για κάποιες αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις όπως η αμερικανική, η οποία διαθέτει τα συστήματα εκείνα που μπορούν να «εκμηδενίσουν» τις αποστάσεις, όμως δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει με την ΠΑ, η οποία διαθέτει μόνο λίγα τέτοια όπλα (SCALP-EG) που θα μπορούσαν να καλύψουν το πρόβλημα το πρόβλημα των μεγάλων αποστάσεων, και εξίσου λίγα αεροσκάφη (F-16 block 52+/Adv.) που θα μπορούσαν να κάνουν το ίδιο.

Βέβαια, αντίστοιχα και η ΤΗΚ παρουσιάζει έλλειψη των σχετικών όπλων σε επαρκείς ποσότητες, παρόλα αυτά διαθέτει κάποιες δεκάδες AGM-84K SLAM ER με ακτίνα δράσης 250 χλμ. και τουλάχιστον 98 AGM-142 Popeye I με ακτίνα δράσης (κατά πολύ μικρότερη βέβαια των SLAM-ER) της τάξης των 78 χλμ. αλλά αρκούντως καταστρεπτικοί επί του στόχου.

Σε ό,τι αφορά τα αεροσκάφη της, αν και όπως αναφέραμε σχετικά με το μειωμένο γεωγραφικό βάθος του ελληνικού ανάγλυφου κάτι που σημαίνει πως με τα υπάρχοντα τουρκικά αεροσκάφη καλύπτεται πλήρως, η ΤΗΚ μπορεί να πραγματοποιήσει συμπληρωματικά και αποστολές εναέριου ανεφοδιασμού μέσω των 7 αεροσκαφών KC-135R που διαθέτει.

Έτσι το πρόβλημα της επιβίωσης όλου του ΑΣΥ κατά τις πρώτες ώρες μιας υποθετικής σύγκρουσης, την οποία εξετάζουμε, καθίσταται απόλυτα κρίσιμης σημασίας.

Η διάταξη της ΠΑ

Τρία είναι τα μέτρα που μπορεί να αναλάβει η οποιαδήποτε αεροπορική δύναμη στην αντιμετώπιση πολλαπλών εναέριων προσβολών που ως στόχο θα έχουν την αδρανοποίησή της σε πρώτο βαθμό και σε δεύτερο την καταστροφή της.

> Διασπορά δυνάμεων

> Επαρκές σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης

> Επαρκές σύστημα αντιαεροπορικής αμύνης

Διασπορά δυνάμεων

Η ΠΑ διαθέτει σήμερα 6 κύριες Αεροπορικές Βάσεις (ΑΒ) όπου φιλοξενούνται μαχητικά αεροσκάφη διεσπαρμένες σε όλη τη χώρα.

Αυτές είναι: η 110 ΠΜ στη Λάρισα, όπου φιλοξενούνται 2 Μοίρες, η 337Μ με αεροσκάφη F-16 block 52+ και η 348ΜΤΑ με αεροσκάφη RF-4E. H 111ΠΜ στη Νέα Αγχίαλο όπου εδρεύουν τρεις Μοίρες όλες με F-16. Η 330Μ με αεροσκάφη F-16 block 30, η 341Μ με αεροσκάφη F-16 block 50 και η 347Μ επίσης με αεροσκάφη F-16 block 50.

Η 114ΠΜ στην Τανάγρα με δύο Μοίρες, τις 331Μ με αεροσκάφη Mirage 2000-5 και την 332Μ με αεροσκάφη Mirage 2000EGM/BGM. Την 115ΠΜ στη Σούδα με αεροσκάφη F-16 block 52+ μοιρασμένα σε 2 Μοίρες, τις 340Μ και 343Μ. Την 116ΠΜ στον Άραξο με την 335Μ και αεροσκάφη F-16 Adv. και την 336Μ με αεροσκάφη A-7E/TA-7C.

Την 117ΠΜ στην Ανδραβίδα με αεροσκάφη F-4E AUP και 2 Μοίρες, την 338Μ και την 339Μ.

Εκτός από τις ανωτέρω υπάρχουν 7 ακόμη ΑΒ στις οποίες φιλοξενείται μια σειρά αεροσκαφών που ως αποστολή τους έχουν την αεροπυρόσβεση, την εκπαίδευση, τις μεταφορές και λοιπούς ειδικούς ρόλους. Πρόκειται για τις 112ΠΜ στην Ελευσίνα όπου υπάρχουν τρεις Μοίρες Μεταφορών, η 354 ΜΤΜ με αεροσκάφη C-27J, η 356ΜΤΜ με αεροσκάφη C-130B/H, η 355 ΜΤΜ όπου επιχειρούν και τα πυροσβεστικά CL-215 αλλά και η 380 ΜΑΣΕΠΕ με αεροσκάφη EMB-145H.

Από εκεί και πέρα στην 112ΠΜ υπάρχουν και άλλες μικρότερες μονάδες όπως η 358ΜΕΔ με ελικόπτερα ΑΒ.205, η 384Μοίρα Έρευνας και Διάσωσης με ελικόπτερα Super Puma AS 332C-1, αλλά και η 353ΜΝΑΣ, η οποία, αν και δεν έχει αεροσκάφη σήμερα, εντούτοις οι εγκαταστάσεις της είναι εκεί και έτοιμες να υποδεχτούν νέα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας οψέποτε αυτά αποφασιστεί ότι πρέπει να εξοπλίσουν τη Μοίρα.

Η δεύτερη κύρια ΑΒ είναι η 113ΠΜ στη Μίκρα, (στο χώρο του πολιτικού αεροδρομίου) η οποία φιλοξενεί Μοίρα αεροπυρόσβεσης, την 383 ΜΕΕΑ.

Η 120ΠΕΑ στην Καλαμάτα είναι ακόμη μια κύρια ΑΒ της ΠΑ, η κυριότερη σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση όπου υπάρχουν τέσσερις Μοίρες, οι 361ΜΕΑ και 364ΜΕΑ με αεροσκάφη T-6A Texan II και οι 362ΜΕΑ και 363ΜΕΑ με αεροσκάφη T-2E.

Τρία ακόμη κύρια αεροδρόμια υπάρχουν στην ελληνική ενδοχώρα όπου χρησιμοποιούνται για βοηθητικούς και ρόλους ΝΑΤΟ. Το ένα βρίσκεται στο Αγρίνιο όπου βρίσκεται η 132 Σμηναρχία Μάχης, το αεροδρόμιο στο Άκτιο στην Πρέβεζα όπου βρίσκεται η 131 ΣΜ και όπου κατά συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα επιχειρούν σε τακτά χρονικά διαστήματα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ Ε-3 AWACS.

Σημαντικό θεωρείται και το στρατιωτικό αεροδρόμιο στην Τρίπολη όπου βρίσκεται η 124 Πτέρυγα Βασικής Εκπαίδευσης, και τέλος το αεροδρόμιο στη Δεκέλεια όπου βρίσκεται η 121 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος. Δυστυχώς πλέον το αεροδρόμιο της Τρίπολης θα γίνει πολιτικό…

Σε ό,τι αφορά το νησιωτικό χώρο, υπάρχουν 4 ΑΒ όπου φιλοξενούνται μαχητικά αεροσκάφη με καθήκοντα readiness και πρόκειται για τις 130 ΣΜ στη Λήμνο, την 135ΣΜ στη Σκύρο, την 134ΣΜ στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης και την 133 ΣΜ στο Καστέλι της Κρήτης.

Έγκαιρη προειδοποίηση & αεράμυνα

Συνολικά, οι Ένοπλες Δυνάμεις και όχι μόνο η ΠΑ διαθέτουν ένα πλήρες δίκτυο επίγειων αντιαεροπορικών συστημάτων: MANPADS, V-SHORADS, SHORADS, καθώς και συστήματα μέσης MSAM (Medium Surface to Air Missiles) και μεγάλης εμβέλειας LRSAM (Long Range Surface to Air Missiles).

Τα συστήματα αυτά χρησιμοποιούνται και από τα τρία Όπλα των ΕΔ  (Π.Α., Π.Ν. και Ε.Σ.), προέρχονται από διαφορετικές χώρες, ενσωματώνουν διαφορετικές φιλοσοφίες σχεδίασης και επιχειρησιακής εκμετάλλευσης.

Η Π.Α. μέσω του Σ.Α.Ε. (Συστήματος Αεροπορικού Ελέγχου) είναι υπεύθυνη για την αεράμυνα της χώρας. Το ΣΑΕ χωρίζεται πρακτικά σε τρεις τομείς ΚΕΠ (Κέντρο Ελέγχου Περιοχής).

Το 1ο ΚΕΠ που ελέγχει την βόρεια Ελλάδα με έδρα τον Χορτιάτη, το 2ο ΚΕΠ με αντίστοιχο τομέα ελέγχου το κεντρικό τμήμα της χώρας και έδρα την Πάρνηθα και τέλος το 3ο ΚΕΠ με έδρα τη Ζίρο (ανατολικό άκρο της Κρήτης) και τομέα ευθύνης τη νότια Ελλάδα.

Η ευθύνη του κάθε ΚΕΠ απλώνεται ουσιαστικά σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών δηλαδή από το δυτικότερο άκρο έως και το ανατολικότερο άκρο της επικράτειας. Κάθε ΚΕΠ έχει υπό την ευθύνη τις λεγόμενες ΜΣΕΠ (Μοίρα Σταθμού Ελέγχου και Προειδοποίησης).

Έτσι, για παράδειγμα, το 2ο ΚΕΠ στην Πάρνηθα έχει υπό την ευθύνη του την 4η ΜΣΕΠ στην Λευκάδα, την 6η στην Μύκονο και την 7η στην Σκύρο. To 1ο ΚΕΠ έχει στην ευθύνη του τις 1, 2, 3 και 8η ΜΣΕΠ ενώ το 3ο ΚΕΠ την 5η ΜΣΕΠ.

Παράλληλα υπάρχουν και 10 ΣΑ (Σταθμοί Αναφοράς) οι οποίοι βρίσκονται ένα επίπεδο κάτω από τις ΜΣΕΠ και τοποθετούνται καθόλο το μήκος των ανατολικών συνόρων, από τον Έβρο μέχρι και τη Ρόδο και Κάρπαθο.

Σε ό,τι αφορά το σύστημα αεράμυνας και τα αντιαεροπορικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς αυτά ανήκουν στην 350 ΠΚΒ (Πτέρυγα Κατευθυνομένων Βλημάτων) και σχηματίζουν 6 Μοίρες Κατευθυνομένων Βλημάτων τις 21, 22, 23, 24, 25, και 26.

Οι θέσεις των συστημάτων Patriot PAC-3 της ΠΑ είναι στην Καβάλα, στο αεροδρόμιο Σεδες (όπου και η έδρα της 350 ΠΚΒ), στην Τανάγρα, στην Κερατέα και στη Σκύρο. Πιο νότια και στην 138ΣΜ στο Τιμπάκι βρίσκουμε τα συστήματα S-300PMU-1 όπως και στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου.

Οι υποψήφιοι στόχοι

Από αυτή τη σύντομη περιγραφή μπορούν να εξαχθούν πολλά χρήσιμα συμπεράσματα αναφορικά με τη δυνατότητα της ΠΑ να αποφύγει καίρια πλήγματα που θα της επιτρέψουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει απαντητικά πλήγματα.

Εδώ είναι απαραίτητο να σημειώσουμε πως ουσιαστικά ισχύουν δύο περιπτώσεις σε υποθετική κατάσταση εχθρικής επίθεσης: Η μια αφορά τον πλήρη αιφνιδιασμό του αντιπάλου και η άλλη την κορύφωση της εξέλιξης μιας κατάστασης σταδιακής έντασης μεταξύ των δύο χωρών.

Στην ουσία βέβαια και βάσει του σημερινού συστήματος ασφαλείας, μια αιφνιδιαστική επίθεση, αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί, εντούτοις δεν θεωρείται τόσο πιθανή όσο η σταδιακή κλιμάκωση μιας έντασης η οποία θα έρθει με την πραγματοποίηση μιας γενικευμένης επιθετικής ενέργειας. Από την ανάλυση της διάταξης των δυνάμεων είναι έκδηλα αρκετά σημεία στα οποία είναι ευάλωτη η ΠΑ.

Είναι σίγουρο πως το ενδιαφέρον μιας εχθρικής αεροπορικής επίθεσης θα συγκεντρώσουν στόχοι στους οποίους, αφενός φιλοξενείται μεγάλος αριθμός αεροσκαφών και αφετέρου οι πλέον σύγχρονοι τύποι του οπλοστασίου.

Ένας από αυτούς τους στόχους είναι αναμφισβήτητα η 111ΠΜ στη Νέα Αγχίαλο όπου βρίσκονται οι τρεις Μοίρες που προαναφέραμε με ένα σύνολο 71 αεροσκαφών. Η μεγάλη αυτή συγκέντρωση αεροσκαφών προήλθε και από τη συγχώνευση ουσιαστικά δύο Μοιρών της 330Μ και της 346Μ (η τελευταία έδωσε τα αεροσκάφη της στην πρώτη) με αποτέλεσμα η 330Μ να διαθέτει 32 F-16 block 30 εκ των οποίων τα 4 διθέσια.

Έτσι η προσβολή του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου και ιδιαίτερα του κύριου διαδρόμου απογείωσης θα δημιουργήσει αμέσως ένα τεράστιο πρόβλημα στην ΠΑ αδρανοποιώντας ουσιαστικά 3 Μοίρες πρώτης γραμμής.

Υπάρχει βέβαια και ένας βοηθητικός διάδρομος, ο οποίος χρησιμοποιείται ως τροχόδρομος, αλλά θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως κύριος διάδρομος μέχρι την επισκευή του μεγάλου διαδρόμου, αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι τα τουρκικά αεροσκάφη δε θα επιχειρήσουν να αδρανοποιήσουν και αυτόν.

Παράλληλα, ο μικρός αριθμός των καταφυγίων των αεροσκαφών (κάτι που λίγο έως πολύ ισχύει για τις περισσότερες ΑΒ της ΠΑ) 25 με 26 δεν επαρκεί για τη φιλοξενία ούτε των μισών από τα 71 F-16 με αποτέλεσμα η 11ΠΜ να συνιστά ένα ιδιαίτερα «ελκυστικό» στόχο για την ΠΑ.

Το ίδιο συνιστά και η ΑΒ στην Τανάγρα, κυρίως για δύο λόγους: Πρώτον γιατί εκεί υπάρχουν τα αεροσκάφη Mirage 2000-5 αποκλειστικοί φορείς των SCALP-EG (ένας «εφιάλτης» για την τουρκική πλευρά) αλλά και τα Mirage 2000EGM αποκλειστικοί επίσης φορείς των βλημάτων Exocet, και δεύτερον γιατί εκεί επίσης υπάρχουν οι εγκαταστάσεις της ΕΑΒ, το μοναδικό μέρος (πλην του Κρατικού Εργοστασίου Αεροσκαφών), όπου θα μπορούσαν σε καταστάσεις ανάγκης να πραγματοποιηθούν εκτεταμένες επισκευές αεροσκαφών, αυξάνοντας τα επίπεδα διαθεσιμότητας σε περιόδους κρίσης.

Εξαιτίας της κρισιμότητας ακριβώς του στόχου αυτού η ΠΑ έχει μεριμνήσει με την εγκατάσταση μιας Μοίρας Patriot στο αεροδρόμιο.

Ο αμέσως επόμενος στόχος που θα συμπεριληφθεί στο σχεδιασμό της ΤΗΚ είναι η 115ΠΜ στη Σούδα με τις 2 Μοίρες των F-16 block 52+ τα οποία εκτός από το ότι μπορούν να πραγματοποιήσουν αποστολές μακράς διείσδυσης με τα διθέσια F-16D, αλλά επίσης και είναι φορείς των πλέον προηγμένων όπλων αέρος εδάφους όπως οι κατευθυνόμενες βόμβες GBU-24 ή τα βλήματα AGM-65G Maverick.

Τα αεροδρόμια της Κρήτης είναι στοχοποιημένα από την τουρκική Αεροπορία από την δεκαετία του ’60:  Σε χάρτη Τούρκου πιλότου του οποίου το μαχητικό καταρρίφθηκε στην Κύπρο στα γεγονότα των αρχών της δεκαετίας του ’60 περιλαμβανόταν ο βομβαρδισμός της Σούδας…

Σημαντικό στόχο αναμένεται να αποτελέσει επίσης και η 116ΠΜ στον Άραξο, αν και είναι μια βάση η οποία βρίσκεται στη δυτική Ελλάδα, κάτι που θεωρητικά θα δυσκολέψει τα τουρκικά αεροσκάφη εξαιτίας της απόστασης που θα έχουν να διανύσουν αλλά και των πολλαπλών φραγμών αντιαεροπορικού πυρός που θα πρέπει να διασπάσουν, εντούτοις η προσβολή της δεν πρέπει να θεωρηθεί ως κάτι το αδύνατο.

Ένας στόχος ιδιαίτερης στρατηγικής σημασίας που η ΤΗΚ θεωρείται σίγουρο πως περιλαμβάνει στους σχεδιασμούς της είναι αυτός της 112ΠΜ. Αν και δεν διαθέτει μαχητικά αεροσκάφη, ουσιαστικά πρόκειται περί μιας ΑΒ «μεγαθήριο», όπου εδρεύει το σύνολο των μεταφορικών της ΠΑ αλλά και τα ιδιαίτερης φύσης και πολλαπλασιαστικής ισχύος EBM-145.

Να σημειώσουμε εδώ πως καμία κάλυψη δεν υπάρχει για τα C-130, C-27J αλλά και ΕΜΒ-145Η, κάλυψη με την έννοια καταφυγίου αεροσκαφών για ευνόητους λόγους, με αποτέλεσμα τα αεροσκάφη αυτά να κατατάσσονται στους πλέον ουσιαστικούς στόχους.

Η Λάρισα πρόκειται επίσης να αποτελέσει στόχο για την ΤΗΚ τόσο για το ότι αποτελεί ένα τεράστιο συγκρότημα (στο χώρο του οποίου υπάρχει και το ΑΤΑ) αλλά και δύο διαδρόμους απογείωσης στο αεροδρόμιο και ικανό αριθμό καταφυγίων το οποίο μπορεί να χρησιμεύσει για διασπορά άλλων αεροσκαφών, αλλά βέβαια και για την ύπαρξη των F-16 block 52+, αλλά και των RF-4E (αποκλειστικοί φορείς των ατρακτιδίων ηλεκτρονικής καταγραφής ASTAC, ενός συστήματος ιδιαίτερης σημασίας, για την ηλεκτρονική γνώση του πεδίου της μάχης).

Παράλληλα, μεγάλη σημασία για την τουρκική Αεροπορία αναμένεται να παρουσιάσουν και οι δύο βάσεις της Αεροπορίας Στρατού σε Μέγαρα και Στεφανοβίκιο όπου εδρεύουν τα επιθετικά ελικόπτερα Apache και τα μεταφορικά ΝΗ 90 και CH-47 Chinook.

Φυσικά σε οποιαδήποτε επιθετική κίνηση της ΤΗΚ θα περιλαμβάνονται οι κύριοι σταθμοί ραντάρ των αντιστοίχων ΚΕΠ.

Με την καταστροφή των τριών αυτών εγκαταστάσεων θα επέλθει πλήρης σύγχυση στο ελληνικό σύστημα αεράμυνας τόσο από άποψη δυνατοτήτων όσο και άποψη συντονισμού των υφισταμένων σε λειτουργία ΜΣΕΠ και ΣΑ.

Επιβιώνοντας τα δύο πρώτα 24ωρα

Φυσικά τα παραπάνω αποτελούν κοινό τόπο, για τις σύγχρονες επιχειρήσεις αδρανοποίησης ενός ΑΣΥ. Σε πλήρη κλιμάκωση και εξέλιξη αυτές θα περιλαμβάνουν προσβολή και στόχων στρατηγικής σημασίας όπως αποθήκες καυσίμων και φυσικά όπλων. Με τον όρο όπλα περιγράφονται όλα τα αποθέματα σε βλήματα αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους/επιφανείας και δη τα αυτά που εμπεριέχουν στρατηγική υφή.

Αν και η περιγραφή των ανωτέρω στόχων, δεν συνιστά αυτόματα ταυτόχρονη προσβολή τους, ή και προσβολή όλων, δεν πρέπει όμως να ξενίζει το γεγονός ότι μπορεί να συμβούν όλα τα παραπάνω καθώς η μετάπτωση από ένα θερμό επεισόδιο σε έναν αεροπορικό –τουλάχιστον– πόλεμο με πλήρη κλιμάκωση είναι μια διαδρομή εξαιρετικά μικρή, που κανείς δεν έχει τη δυνατότητα να προβλέψει.

Εάν στο παραπάνω συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι σε λίγα χρόνια από τώρα η ΤΗΚ θα έχει την ικανότητα να πραγματοποιήσει τέτοιες επιθέσεις χρησιμοποιώντας το stealth μαχητικό της F-35, τότε το σενάριο αυτό μπορεί να γίνει και εφιαλτικό.

Σε μια τέτοια περίπτωση τα μέτρα προφύλαξης είναι αυτά που θα δώσουν στην ΠΑ να υποστεί τις λιγότερες δυνατόν απώλειες κατά τις πρώτες ώρες μιας μαζικής αεροπορικής προσβολής.

Αναμφισβήτητα, από τις πρώτες κινήσεις που επιβάλλεται να γίνουν είναι η διασπορά των αεροσκαφών στον ελάχιστο δυνατό χρόνο από τις κύριες βάσεις του και η διοχέτευση μεγάλου αριθμού σε άλλα αεροδρόμια, όπου όμως θα υπάρχει μια ελάχιστη υποδομή για την εξυπηρέτηση και τον επανεξοπλισμό τους.

Τέτοια αεροδρόμια υπάρχουν στην επικράτεια και κάποια από αυτά είναι στο Αγρίνιο, στο Άκτιο, στην Τρίπολη, ενώ ως βάση διασποράς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και η 120ΠΕΑ στην Καλαμάτα, καθώς βρίσκεται αρκετά απόμακρα όπως το ίδιο συμβαίνει και με την 117ΠΜ στην Ανδραβίδα.

Ταυτόχρονα, για τον ίδιο σκοπό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και μια σειρά πολιτικών αεροδρομίων, αν και εδώ το θέμα έχει να κάνει μόνο με ανεφοδιασμό των αεροσκαφών αυτών, καθώς λείπουν οι απαραίτητες υποδομές για την εξυπηρέτησή τους.

Αν και με την παραπάνω αναφορά καταδείχτηκαν κάποιες ΑΒ που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως βάσεις διασποράς, εντούτοις το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι η ΠΑ δεν έχει φροντίσει ώστε να οργανώσει ένα παρόμοιο δίκτυο υποστήριξης με προκαθορισμένες, για κάθε αεροσκάφος, θέσεις μεταστάθμευσης αλλά και με τη δημιουργία των ελάχιστων έστω εκείνων υποδομών που θα επέτρεπαν στα αεροσκάφη να επιχειρούν από εκεί.

Αυτό έως ένα σημείο εξηγείται από το γεγονός ότι δεν διαπιστώθηκε, ίσως, ποτέ η ανάγκη για τη δημιουργία ενός παρόμοιου «κρυφού» δικτύου, αφού η ΤΗΚ δεν κρίθηκε ότι διέθετε τέτοιες ικανότητες. Αυτό όμως πρόκειται να αλλάξει και πρόκειται να αλλάξει με δραματικό τρόπο με την έλευση του F-35.

Σε μια εποχή όπου σχεδόν άπαντες διατυμπανίζουν –με βλακώδη τρόπο– όχι τη μείωση, αλλά το μηδενισμό των αμυντικών δαπανών είναι πραγματικά λίγες οι διορθωτικές κινήσεις στις οποίες θα μπορέσει να προχωρήσει η ΠΑ.

Μια από αυτές πάντως είναι σίγουρα η δημιουργία ενός τέτοιου δικτύου. Χωρίς να καταφεύγουμε σε δαπανηρές βέβαια λύσεις όπως η δημιουργία υπόγειων σήραγγων-καταφυγίων, όπως κάνουν πολλές προηγμένες αεροπορικές δυνάμεις μεταξύ αυτών και η κινεζική, ενώ άλλες όπως η ελβετική ή σουηδική, η φινλανδική χρησιμοποιούν το οδικό δίκτυο ως πρόχειρες βάσεις, το λιγότερο που μπορεί να γίνει είναι η αξιοποίηση των υπαρχουσών ΑΒ και αεροδρομίων.

Το ίδιο είναι απαραίτητο να γίνει και με τα κρίσιμα αποθέματα των αεροπορικών όπλων.

Φυσικά θεωρούμε ως αυταπόδεικτο πως δεν υπάρχει κάποιος που να πιστεύει πως όλες οι θέσεις αποθήκευσης των αεροπορικών όπλων πέριξ των ΑΒ της ΠΑ δεν είναι αναγνωρισμένες και στοχοποιημένες από την ΤΗΚ. Είναι απαραίτητο επομένως πως αριθμοί όπλων θα πρέπει να επαναπροωθηθούν σε βάσεις διασποράς με τη δημιουργία των ανάλογων καταφυγίων.

Η εγγύς άμυνα των ΑΒ της ΠΑ στηρίζεται σήμερα σε αντιαεροπορικά συστήματα (πυραυλικά και πυροβόλα) όπως το Skyguard με βλήματα RIM7M, το Crotale NG/GR, Tor M1 (τα τελευταία για την άμυνα των συστημάτων S-300) και σε αρκετές εκατοντάδες βλήματα Stringer FIM-92C.

Η αμυντική αυτή διάταξη θεωρείται αξιόπιστη μεν για μικρές αποστάσεις, ο αριθμός όμως των συστημάτων δεν επαρκεί για την κάλυψη όλων των ΑΒ, ενώ φυσικά δεν παρέχουν καμία προστασία έναντι των F-35, τουλάχιστον όσο αυτά πραγματοποιούν επιχειρήσεις με τη stealth διαμόρφωση.

Είναι σχεδόν αυταπόδεικτο πως οι ΑΒ πρόκειται να αποτελέσουν τους κύριους στόχους της ΤΗΚ, όπως άλλωστε έχει συμβεί και σε όλες τις αεροπορικές συρράξεις στο παρελθόν, από την εισβολή των Γερμανών στην ΕΣΣΔ, στον πόλεμο των 6 ημερών το 1967, στις επιχειρήσεις των Αμερικανών εναντίον του Ιράκ, ήτοι η καταστροφή της εχθρικής Αεροπορίας στο έδαφος.

Έτσι η συγκέντρωση του μεγαλύτερου αριθμού αεροσκαφών στην 112ΠΜ δεν αποτελεί την καλύτερη επιλογή, το αντίθετο μάλιστα. Ούτε βέβαια και η συγκέντρωση όλων των F-16 block 30 και 50 στην 111ΠΜ.

Τέτοιες «φαεινές» ιδέες όταν γίνονται θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν το μέγιστο βαθμό αντιαεροπορικής προστασίας, κάτι που όμως δεν υφίσταται. Και η τουρκική Αεροπορία θα μπορούσε με ένα καλά σχεδιασμένο κτύπημα να θέσει τουλάχιστον αυτές τις δύο βάσεις εκτός δράσης και μαζί με αυτές ένα σημαντικό (μεγαλύτερο στην περίπτωση της 112ΠΜ) αριθμό αεροσκαφών κατεστραμμένο.

Τον ίδιο κίνδυνο αντιμετωπίζει και η 114ΠΜ κυρίως λόγω της ύπαρξης των εγκαταστάσεων της ΕΑΒ, οι οποίες σίγουρα θα αποτελέσουν στόχο για την τουρκική Αεροπορία, η οποία πιθανώς θα ελπίζει πως με την καταστροφή τους θα δημιουργήσει πρόβλημα στην ΠΑ με την αδυναμία εκτέλεσης επισκευών «βαριάς» μορφής και μεγάλης έκτασης,

Παρόλα αυτά και παρά το γεγονός ότι αυτό είναι «κοινός τόπος», τα μέτρα προσαρμογής της ΠΑ σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο εξακολουθούν να είναι ουσιαστικά ανύπαρκτα. Το ίδιο πρόκειται να συμβεί και με το επίγειο δίκτυο έγκαιρης προειδοποίησης, το οποίο θα υποστεί ένα αρκετά μεγάλος μέρος της τουρκικής επιθετικής δραστηριότητας.

Επειδή βέβαια δεν τίθεται θέμα διασποράς του δικτύου αυτού για ευνόητους λόγους, το ζήτημα είναι η επιβίωση του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης και αεράμυνας. Αυτή συνίσταται κύρια στη διαλειτουργικότητα των μέσων τόσο των παθητικών (σταθμοί ραντάρ) όσο και των ενεργών (αντιαεροπορικά συστήματα), μέσω της διατήρησης των δικτύων διασύνδεσης των συστημάτων αυτών.

Έτσι ακόμη και με την καταστροφή ενός δύο κύριων σταθμών ραντάρ, το συνολικό δίκτυο να είναι σε θέση να λειτουργήσει αποδοτικά με την ανταλλαγή δεδομένων και στόχο τη συνέχιση της παροχής μιας όσο το δυνατό διευρυμένης εικόνας, στις φίλιες δυνάμεις.  

Για να γίνει αυτό, είναι ανάγκη να αξιοποιηθεί η παρουσία των συστημάτων ΑΣΕΠΕ EMB-145H, αλλά και να υπάρξει η διασύνδεση των συστημάτων S-300 με το ελληνικό δίκτυο αεράμυνας.

Για τα EMB-145H το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι τα αεροσκάφη έχουν το χαρακτήρα του αισθητήρα και όχι του εναέριου κέντρου ελέγχου και διοίκησης. Έτσι τα EMB-145H αδυνατούν να κάνουν επαναπροώθηση εικόνας.

Αυτό σημαίνει πως το αεροσκάφος μπορεί να λαμβάνει εικόνα μέσω της ζεύξης Link11A από τα πλοία του Στόλου, εικόνα από τα συστήματα Patriot (Link-16) ή τέλος εικόνα από αεροσκάφη F-16 Adv. (μέσω Link-16) αλλά δεν μπορεί να προωθήσει την εικόνα αυτή σε κάποια μονάδα ανώτερης ή ανώτατης διοίκησης όπως είναι το ΚΕΠ ή το ΕΚΑΕ και το ΕΘΚΕΠΙΧ.

Εάν το σύστημα ΑΣΕΠΕ είχε τέτοια δυνατότητα, τότε θα μπορούσε να διασυνδέει αισθητήρες με τα κέντρα διοίκησης. Αυτό θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο σε περίπτωση προσβολής ενός η περισσοτέρων σταθμών ραντάρ, καθώς θα μπορούσε να υπάρξει αναπλήρωση της εικόνας που έχει απολεσθεί από άλλους αισθητήρες.

Έχοντας επομένως εναλλακτικούς τρόπους αναπλήρωσης, τα αεροσκάφη Erieye θα μπορούσαν να συμβάλουν τα μάλα στην επιβίωση ενός δικτύου που έχει υποστεί απώλειες αισθητήρων.

Μην ξεχνάμε πως η εικόνα του Patriot δεν αφορά μόνο αυτή από τους δικούς του αισθητήρες αλλά αντίθετα περιλαμβάνει και την εικόνα από τα συστήματα Hawk μέσω της ζεύξης ATDL.

Παράλληλα είναι αναγκαία η προσθήκη τερματικών MIDS-LVT και στα αεροσκάφη που έχουν την υπάρχουσα υποδομή όπως είναι τα F-16 block 52+ αλλά και Mirage 2000-5 αλλά αυτό θα απαιτήσει αναβάθμισή τους.

Είναι πραγματικά τεράστιο το κενό και απαράδεκτη η ολιγωρία της ελληνικής πλευράς στην διασύνδεση των τριών ρωσικών α/α συστημάτων S-300PMU1, Tor-M1 και OSA/AKM με τα Patriot PAC-3, I.HAWK, Crotale και ASRADS.

Κύριος στόχος σε κάθε περίπτωση είναι η διασύνδεση όλων των αισθητήρων (ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης επίγεια και εναέρια, αντιαεροπορικά συστήματα, μαχητικά αεροσκάφη και σκάφη επιφανείας – Link 22) σε ένα ευέλικτο δίκτυο με στόχο την επιβίωσή του σε περίπτωση μαζικής προσβολής του και απώλειας ενός αριθμού από αυτούς.

Η διασύνδεση η οποία έχει επιτευχθεί μέχρι ενός σημείου σήμερα, θα αποφέρει τη δυνατότητα αναπλήρωσης των χαμένων αισθητήρων, από άλλους που εξακολουθούν να βρίσκονται σε λειτουργία.

Σε καμία περίπτωση και από τα όσα περιγράφηκαν ανωτέρω δεν σημαίνει ότι η ΠΑ θα παραμείνει σε αδράνεια ή θα δεχτεί τις αεροπορικές προσβολές χωρίς να αντιδράσει. Αυτό θεωρείται αδιανόητο – και είναι.

Αλλά για να είναι σε θέση να αντιδράσει θα απαιτηθεί να διατηρήσει το σύνολο των μέσων της σε επιχειρησιακή κατάσταση και για να γίνει αυτό πρέπει να μείνουν αλώβητα τουλάχιστον τα δύο πρώτα 24ωρα. Η διασπορά των μέσων της είναι μια από τις κυριότερες εκείνες κινήσεις οι οποίες θα της επιτρέψουν την αποφυγή καίριων πληγμάτων.

Βέβαια η έλευση του μαχητικού F-35 στις τάξεις της τουρκικής Αεροπορίας αναμένεται να αλλάξει πολλά από τα δεδομένα στην ισορροπία μεταξύ ΠΑ και ΤΗΚ, και η διασπορά των δυνάμεων σε προκαθορισμένες από πριν βάσεις με παράλληλη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών καθίσταται μονόδρομος. καθίσταται μονόδρομος και για ένα ακόμη λόγο: Ότι δεν αναμένεται δυστυχώς καμία κίνηση για την αντιμετώπιση του κινδύνου αυτού, εάν μάλιστα στη χώρα επικρατήσουν δυνάμεις οι οποίες έχουν αναγάγει το μηδενισμό των εξοπλιστικών δαπανών –οι όποιες έχουν ούτως ή άλλως ουσιαστικά εκμηδενισθεί– σε κύρια γραμμή της πολιτικής τους.

Πηγή: Militaire.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

54 Απαντήσεις

  1. Ολόκληρη Τουρκία και να είχε μόνο 2 KC-135 ?? Καλά εντάξει…..
   Τόσο καιρό πως δεν αξιώθηκες να ρίξεις έστω μια φευγαλέα ματιά στην Wikipedia να μάθεις τι και πόσα αεροσκάφη (και όχι αεροσκάφοι) έχουν οι τούρκοι ??

 1. Δεν θα υπάρξουν 2 πρώτα 24ώρα. Ότι γίνει με την Τουρκία θα κρατήσει μερικές ώρες και θα λήξει κατόπιν ,,πυροσβεστικής,, παρέμβασης των μεγάλων δυνάμενων.
  Σε ότι αφορά τα F-35 αν θυμάμαι καλά οι τούρκοι το 2020 θα έχουν 30. Επίσης πληροφοριακά αυτή την στιγμή η τιμή του είναι στα 108 εκατ. δολ και το 2020 θα έχει πέσει μεταξύ 80-88 εκατ. δολ. (δεν θυμάμαι τώρα ακριβώς….)
  Έχουμε αντιαεροπορικά συστήματα που μπορούν να εντοπίσουν και να καταρρίψουν F-35.
  Πάντως ανοίγει πολύ η ,,ψαλίδα, υπέρ της Τουρκίας η οποία κάνει μεγάλους εξοπλισμούς και έχει ανέβει σε όλα τα επίπεδα….

  1. αυτο το παραμυθι οτι θα μας σωσουν οι “συμμαχοι” ισχυε καποτε , οταν υπηρχε Συμφωνο της Βαρσοβιας και φοβοντουσαν μην εκμεταλλευτει το χαος σε μια ενδεχομενη ελληνοτουρκικη συρραξη, σημερα οχι ιδιως απο την στιγμη που απεναντι ειναι μια ανεξελεγκτη Τουρκια με κανεναν αντιπαλο στα συνορα της και με πληρη ελευθερια κινησεων απεναντι σε μια χρεωκοπημενη Ελλαδα που υποκυπτει σε καθε σφαλιαρα … αν δεν μπορεις να υπερασπιστεις μονος τα δικαιωματα σου και το σπιτι σου δεν θα το κανει κανενα ΝΑΤΟ η νταβατζης “συμμαχος” …

   κανενας δεν ξερει πως θα παει το προγραμμα του F-35 και κυριως το κοστος του , ουτε η ιδια η εταιρια

   απο την στιγμη που δεν ξερουμε καν τις δυνατοτητες του απο που προκυπτει οτι εχουμε αντιαεροπορικα που θα τα καταρριψουν ? απο τα περιοδικα και τα παχια λογια “ειδικων” ?

   η ψαλιδα εχει ξεφυγει εδω και χρονια και δεν εχουμε καμια δυνατοτητα να την κλεισουμε με τις σημερινες συνθηκες , αντιθετα ανοιγει συνεχως

   1. Oι σύμμαχοι δεν θέλουν να γίνει πόλεμος μεταξύ 2 χωρών μελών του ΝΑΤΟ. Σε ότι αφορά τις ώρες που θα κρατήσει μία σύρραξη αν γινόταν κάτι στα Ίμια ο Λυμπέρης είχε υπολογίσει ότι θα κρατούσε 16 ώρες. Σε αυτόν τον υπολογισμό του συμφωνούν πολλοί μαζί του….
    Σήμερα αν γίνει κάτι θα κρατήσει 6 ώρες.
    Επίσης, όταν έγινε η παρέμβαση των Αμερικάνων για να μην γινόταν σύρραξη το ΄96 στα Ίμια τότε δεν υπήρχε Σύμφωνο της Βαρσοβίας. ΔΕΝ άφησαν καν να γίνει σύρραξη !!! Πόσο μάλλον να γίνει κάτι τώρα και να μας αφήσουν να σκοτωνόμαστε για 3, 4, 5 ημέρες.
    Δεν υπάρχει κίνδυνος να γίνει πόλεμος μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας. Ο μόνος κίνδυνος είναι να γίνει ένα σημειακό θερμό επεισόδιο.
    Σε ότι αφορά το F-35 που γράφω για την τιμή τώρα και ποια θα είναι το 2020 όπως και πόσα α/φη θα έχουν παραλάβει οι τούρκοι αυτά λέχθηκαν πρόσφατα σε παρουσίαση που έγινε από στέλεχος της Λόκχιντ, συγκεκριμένα από τον Δημήτρη Πλέσσα.
    Σε ότι αφορά ποια συστήματα έχουμε που μπορούν να αντιμετωπίσουν τα F-35 οι σχετικές δηλώσεις έγιναν από το στέλεχος της Λόκχιντ και κάποιον αξ/κο που είναι δ/κτης σε μονάδα με α/α μας.

    1. στα Ιμια ουτε οι τουρκοι ηθελαν να γινει πολεμος γιαυτο οι “συμμαχοι” μπηκαν στην μεση , πηραν ετσι το τακτικο πλεονεκτημα με την αποβιβαση στην βραχονησιδα εμεις καθισαμε στα αυγα μας ως συνηθως και εληξε με ευχαριστιες στους αμερικανους

     το τι λεει ο λυμπερης με αφηνει παγερα αδιαφορο , απεδειξε οτι δεν το ειχε … οσο για το τι λενε οι αλλοι “ειδικοι” ειναι καθαρα στην σφαιρα της φαντασιας και του παραμυθιου οτι “πολεμος δεν θα γινει” και οτι αν υποχωρουμε οταν τρωμε σφαλιαρες δεν εγινε και κατι , ετσι και αλλιως ειμαστε στο ΝΑΤΟ και θα σωθουμε (ποτε μας στηριξε το ΝΑΤΟ ακριβως και δεν το πηρα χαμπαρι ?)

     αν δεν γινει ποτε πολεμος και θα μας σωσουν οι “συμμαχοι” τοτε ποιος ο λογος που καθομαστε και συζηταμε εδω ? ευχολογια και μπαρουφες στρατηγικης απο “ειδικους” εχω ακουσει και διαβασει πολλες , οταν αναψει το μπαρουτι κανεις δεν ξερει το μετα

     τα στελεχη της λοκχιντ μπορει να λενε οτι θελουν , πλασιε ειναι , υπαλληλοι της εταιριας , αν απο εκει ειναι η πληροφορηση καλα κρασια , οσο για το στελεχος δουλεια του ειναι να καθυσυχαζει τους “ιθαγενεις” , ουτε αυτος ουτε κανενας δεν ξερει τις δυνατοτητες του F-35 , μονο αυτοι που τα δουλευουν και τεσταρουν , και εμεις θα τα μαθουμε πολυ αργοτερα

     1. Είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί και δεν θα γίνει πόλεμος μεταξύ 2 χωρών μελών του ΝΑΤΟ.
      Στα Ίμια οι τούρκοι ανέβασαν καταδρομείς τους στην μια βραχονησίδα με δική τους πρωτοβουλία. Δεν τους έβαλε κανείς Αμερικάνος ή όποιος άλλος να το κάνουν. Οι τούρκοι δεν θέλουν να μας κάνουν πόλεμο. Αν ήθελαν θα τον είχαν κάνει εδώ και πολλά χρόνια. Αυτό που θέλουν είναι να γίνει ένα θερμό επεισόδιο για να αναγκαστούμε μετά να καθίσουμε σε τραπέζι διαπραγματεύσεων από το οποίο είναι σίγουρο πως θα φύγουμε ζημιωμένοι από αυτό.
      Τότε στα Ίμια η Τσιλέρ ήθελε να ξεκινήσει κάτι αλλά τις έβαλαν φρένο οι τούρκοι στρατηγοί.
      Λες το στέλεχος της Λόκχιντ να μην ξέρει ποιες είναι οι δυνατότητες του αεροπλάνου ?? Όταν πάει να πουλήσει στους τούρκους, ισραηλινούς, Έλληνες κ.α σαφώς ξέρει για το ποιες δυνατότητες έχει το F-16, το F-35, το C-130J κ.ο.κ α/φος της Λόκχιντ !!!
      Αν δεν σε ενδιαφέρει τι έχει πει ο Λυμπέρης, τι λέει ο Πλέσσας, τι έχει πει ο Ευαγ. Βενιζέλος, ο Έβερτ κ.α για τα Ίμια, τα α/φη, τα ελληνο-τουρκικά κ.α σε ποιανού τις δηλώσεις βασίζεσαι ?? Μήπως του γέροντα Παίσιου ??
      Σε ότι αφορά τα ελληνο-τουρκικά ο Βαγγέλης Βενιζέλος που ήταν υπουργός άμυνας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είχε δηλώσει πως δεν υπάρχει κίνδυνος να γίνει πόλεμος Ελλάδας-Τουρκίας και πως ο μόνος κίνδυνος είναι να γίνει ένα θερμό σημειακό επεισόδιο.
      Πάγκαλος και Έβερτ δήλωσαν πως η Τουρκία προσπαθεί από χρόνια να προκαλέσει ένα θερμό επεισόδιο ώστε να μας σύρει σε τραπέζι διαπραγματεύσεων με αμερικανική επιδιαιτησία. Και ότι πρέπει να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε αυτό το θερμό επεισόδιο. Γιατί αν καθίσουμε στο τραπέζι με τους τούρκους θα φύγουμε ζημιωμένοι από αυτό. Αν δεν σε ενδιαφέρουν π.χ οι δηλώσεις αυτών των που ήταν στην Νο 2 θέση μιάς κυβέρνησης τι να λέμε τώρα…. Μην τους βαφτίζεις όλους ,,ειδικούς,, και τους προσπερνάς απλόχερα…
      Είχες μήπως εσύ κάποιο αξίωμα πιο πάνω από αυτό του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων, ή του αντιπροέδρου μιάς κυβέρνησης ή του στελέχους μιάς εταιρίας που απασχολεί 130.000 υπαλλήλους και πουλάει τα προιόντα της σε όλο τον πλανήτη ??
      Πολύ εύκολα τους απαξιώνεις όλους.

  2. “Ότι γίνει με την Τουρκία θα κρατήσει μερικές ώρες”
   -ΟΚ, εμεις το ξερουμε , οι τουρκοι το ξερουν αυτο? Οταν εριξαν το ρωσικο βομβαρδιστικο ηξεραν οτι δεν θα γινει πολεμος? Δεχομαι παντως οτι οι τουρκοι δεν θελουν σωνει και καλα πολεμο, τουλαχιστον για οσο καταφερνουν αυτα που θελουν χωρις οπλα. Βασικη αρχη του πολεμου απο την εποχη του Σουν-Τζου.
   “Σε ότι αφορά τα F-35 αν θυμάμαι καλά οι τούρκοι το 2020 θα έχουν 30”
   -Αποκλειεται με εναρξη παραδοσεων το 2018, να εχουν στο Erhac 30 ενεργα κομματια σε 2 μολις χρονια. Ο κ. Ντενης ποσα χρονια εκανε να παραδοσει απο 30 απειρως απλουστερα F-16M σε καθε μια απο Ελλαδα – Τουρκια και ποτε κυρηχθηκαν οι μοιρες τους ετοιμοπολεμες? Εδω οι τουρκοι εχουν συνεχως παρατηρησεις στα μεταγωγικα Α-400, θα παραλαβουν 30 F-35 στελθ χωρις παρατηρησεις?
   “Έχουμε αντιαεροπορικά συστήματα που μπορούν να εντοπίσουν και να καταρρίψουν F-35”
   -Ναι, αν μας κανουν τη χαρη οι τουρκοι και πλησιασουν στα 20-25 μιλια.
   “Πάντως ανοίγει πολύ η ,ψαλίδα, υπέρ της Τουρκίας”
   -Δεν υπαρχει καμμια ψαλιδα πια ουτε συγκριση…

   1. Και οι τούρκοι το ξέρουν πως ότι γίνει θα κρατήσει λίγες ώρες.
    Πιστεύεις πως λόγω της κατάρριψης ενός ρωσικού αεροπλάνου θα μπορούσε να γίνει πόλεμος Τουρκίας-Ρωσίας ?? Η πιθανότητα δεν ήταν ούτε μία στα 150 τρις.
    Δεν θυμάμαι τι ακριβώς έχουν πει οι Αμερικάνοι για την κατασκευή του F-35 στην πορεία. έχουν κάνει λόγο για ένα-δύο μονάδες ανά ημέρα. Με έναρξη παραλαβή το 2018 όπως γράφεις ένα τον μήνα να παραδίνουν στους τούρκους υπολόγισε πόσα αεροπλάνα θα είναι σε τουρκικό έδαφος μετά από 2 χρόνια. Ο Πλέσσας λέει 30.

    1. “Η τέχνη του πολέμου μας διδάσκει να μην στηριζόμαστε στην πιθανότητα ότι ο εχθρός δεν θα έρθει, αλλά στην ετοιμότητα μας να τον υποδεχτούμε∙ όχι στην ευνοϊκή υπόθεση ότι δεν θα επιτεθεί, αλλά στο γεγονός ότι η θέση μας είναι αδιάβλητη – Σουν Τζου, Η Τέχνη του Πολέμου”.
     Η Τέχνη του Πολέμου (孫子兵法, Σουν Ζι Μπινγκ Φα) είναι μια κινέζικη στρατιωτική πραγματεία που γράφτηκε κατά τη διάρκεια του 6ου αιώνα π.Χ. από τον Σουν Τζου. Αποτελείται από 13 κεφάλαια, καθένα από τα οποία καταπιάνεται με μια πτυχή του πολέμου και η ανάπτυξη του είναι αξιωματική και περιεκτική. Η Τέχνη του Πολέμου είναι επίσης το αρχαιότερο βιβλίο στρατιωτικής στρατηγικής στον κόσμο. Το βιβλίο μεταφράστηκε για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκή γλώσσα το 1782 από τον Γάλλο Ιησουίτη Ζαν Ζοζέφ Μαρί Ομιό και έχει επηρεάσει από τον Ναπολέοντα μέχρι και το σχεδιασμό της Επιχείρισης Καταιγίδα της Ερήμου. Ηγέτες τόσο διαφορετικοί όπως ο Μάο Τσετούνγκ, ο στρατηγός Βο Νγκιέν Γκιάπ και ο στρατηγός Ντάγκλας Μακάρθουρ ισχυρίστηκαν ότι άντλησαν έμπνευση από το έργο. Ειμαι σιγουρος οτι θα εμπνευσει καποιους και για την “Καταιγιδα του Αιγαιου” αν και οποτε ερθει…

    2. “Η πιθανότητα δεν ήταν ούτε μία στα 150 τρις.”

     Τα ίδια έλεγαν οι Σοβιετικοί για τη διάλυση της ΕΣΣΔ και οι Γιουκοσλάβοι για τη διάλυση της Γιουκοσλαβίας το 1980. Το ίδιο ο Καντάφι για τη Λιβύη το 2009, οι Ουκρανοί και οι Σύριοι για τους εμφύλιους και αποσχιστικούς πολέμους το 2010. Το 2008 αν κάποιος έλεγε ότι σε 3 χρόνια θα εμφανισθεί ένα ισλαμικό χαλιφάτο που θα καταπίνει Συρία και Ιράκ, θα απειλεί με διάλυση όλες τις μουσουλμανικές χώρες και θα κάνει επιθέσεις σε ευρωπαικό έδαφος θα τον έκλειναν στο ψυχιατρείο.
     Ειρωνεύεσαι για Παΐσιους αλλά ακούγεσαι σαν τέτοιος. Αφού προφήτες είτε δεν υπάρχουν ή αν υπάρχουν δεν είσαι τέτοιος, αναλυσούλες τέτοιου είδους έχουν την ίδια αξιοπιστίας όσο και ο θρύλος του μαρμαρωμένου βασιλιά.

     Αν ίσχυε αυτό που λες, θα έπρεπε να καταργήσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις. Ούτε λίγο ούτε πολύ αντιπαρέρχεσαι τη θεωρητική σκέψη του Θουκιδίδη, του Σουν Τζου και του Κλάουσεσβιτς.

     Έχεις έναν ιστορικό εχθρό που κατέχει στρατιωτικά ελληνικό έδαφος, που αμφισβητεί την κυριαρχία σου στο πιο στρατηγικό τμήμα της επικράτειάς σου, που απειλεί με πόλεμο αν ασκήσεις τα δικαιώματά σου απο το Δίκαιο της θάλασσας, που έχει αναπτύξει το αμυντικό του σύστημα για πόλεμο με εσένα, που κατέχει σε γενικές γραμμές υπέρτερες στρατιωτικές δυνάμεις, που διενεργεί αποσχιστική δράση σε εδαφός σου, που κατά καιρούς δεν έχει διαστάσει να χρησιμοποιήσει τη στρατιωτικής της ισχύ ή να εισβάλλει σε γειτονικές χώρες, που επιχειρεί να σε πλημμυρίσει εν είδει έμμεσης πολεμικής ενέργειας παράνομα με μουσουλμάνους λαθρομετανάστες και νόμιμα με πολίτες της χωρίς βίζα, που η ηγεσία της διακατέχεται από μεγαλομανία, ανορθολογισμό και αίσθηση πεπρωμένου με αποστολή (που την μετουσιώνει σε στρατηγική πολιτική) να ενώσει υπό την ηγεσία της τον μουσουλμανικό κόσμο και να αναδειχθεί σε μεγάλη δύναμη ανάλογη της Ρωσίας ή της Κίνας (θεωρώντας ότι έχει μισοαναδειχθεί ήδη), σε ανατριχιαστική ομοιότητα με τις θεωρείς περί ζωτικού χώρου, θεϊκής αποστολή της Γερμανίας και χιλιόχρονου ράιχ. Που στήριξε και στηρίζει κρυφά ή φανερά τον ισλαμοφασισμό ακόμα και τη στιγμή που επιτίθεται στην Ευρώπη, τζογάροντας στις ιδεοληψίες και νωθρότητα των ευρωπαικών ηγεσιών.

     Κι εσύ λες ότι αυτός ο εχθρός η πιθανότητα να εμπλακεί με πόλεμο μαζί σου δεν είναι ούτε μία στα 150 τρις; Και το στηρίζεις στην επέμβαση ποιων, των ευρωπαίων; Ή των ΗΠΑ; Δηλαδή, αν ο σουλτάνος συνεχίσει τι θα του κάνουν; Θα στείλουν τα αεροπλάνα να περάσουν τον Ατλαντικό και να τον βομβαρδίσουν; Θα του κόψουν το GPS και τα ανταλλακτικά και αυτό είναι βέβαιο ότι θα τον τρομάξει; Μα για αυτό δεν σχεδιάζει και χρηματοδοτεί την ανάπτυξη δικών του; Και πόσο θα τον επηρεάσει μια τέτοια διακοπή στις 10-20-30 ημέρες υποθετικών πολεμικών επιχειρήσεων, για να είμαστε βέβαιοι ότι η επίδραση της διακοπής αυτής θα τον αποτρέψει;

     Οι ΗΠΑ δεν θα τον βομβαρδίσουν αν τις αγνοήσει και η διακοπή του GPS δε θα πτοήσει τον σουλτάνο, αν δεν θέλουμε να λέμε ανέκδοτα. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ τον αντιλαμβάνονται σαν κάκιστο αλλά αναγκαίο σύμμαχο, όπως το Πακιστάν, θα αντιδράσουν λεκτικά με κάποιες κυρώσες που εξ ορισμού δεν είναι ικανές να τον πτοήσουν και ταυτόχρονα θα συμβιβαστούν με την νέα κατάσταση. Στην ουσία, θα ανεχθούν (ή στηρίξουν κατ’ αποτέλεσμα) τον νικητή της σύγκρουσης.
     Τσιτάτα του τύπου “ποτέ δε θα γίνει πόλεμος” ή “ο πόλεμος θα κρατήσει 6 ώρες” είναι ότι ακριβώς και οι προφητείες περί διάλυσης της τουρκίας και ξανθού γένους. Δημοφιλείς μεν, ψεκασμένοι δε αστικοί μύθοι και συνταγές καταστροφής για όποιον τους πάρει στα σοβαρά και ασκήσει πολιτική με οδηγό αυτούς.

     ΥΓ: Προκαταβολικά λέω ότι δεν περιμένω ότι θα σε πείσω. Απευθύνομαι πρωτίστως στους λοιπούς αναγνώστες.

     1. «Τσιτάτα του τύπου «ποτέ δε θα γίνει πόλεμος» ή «ο πόλεμος θα κρατήσει 6 ώρες» είναι ότι ακριβώς και οι προφητείες περί διάλυσης της τουρκίας και ξανθού γένους. Δημοφιλείς μεν, ψεκασμένοι δε αστικοί μύθοι»
      Χαίρομαι που σε βρίσκω ἐδῶ,Πρόμαχε,ἀλλά εἶμαι ὑποχρεωμένος να κάνω και τον συνήγορο του ἐξαποδῶ (ἴσως να μου ἀρέσει κιόλας),και θα πώ ὅτι οἱ μεγάλες βεβαιότητες φέρνουν κάποτε και τις μεγάλες ἐκπλήξεις,ὅπως και οἱ μεγάλες ἐκπλήξεις γίνονται ἐκ των ὑστέρων βεβαιότητες.
      Ἔχουμε μάθει κάποια ἑνδεχόμενα να τα παίρνουμε τοις μετρητοῖς ἤ να τα ἀποκλείουμε,με βάση την προσωπική μας στάση και θέαση,ἀλλά δέν θα εἴμαστε ποτέ προετοιμασμένοι για το δυσάρεστο ἄν δέν το θεωρήσουμε πιθανό.
      Και κάποια πράγματα μπορεί να ἀναμένονται,και να συμβοῦν,ἀλλά παρά ταύτα να εἶναι ἀπροσδόκητα,ἐπειδή μπορεί να ἔλθουν με διαφορετική ἀλληλουχία ἀπό την ἀναμενόμενη.
      Θα γίνω σαφέστερος παρακάτω.
      Ἐπειδή το Πέλρ Χάρμπορ μπορεί να μήν εἶναι ἐπανάληψη του παλαιοῦ,με ἀεροπορικό αἰφνιδιασμό,καλό θα ἦταν να ἐξετάσουμε πιθανές ἑναλλακτικές,που δέν θα ἔχουν οὔτε ἀκριβῶς την μορφή,οὔτε ἀκριβῶς την ἔκταση που ἀναμένουμε -ἐάν ἀναμένουμε.
      1)Πρώτο σενάριο:
      Το λίγο πολύ γνωστό,με κλιμάκωση της ἑντάσεως,ἤ και χωρίς,για να εἴμαστε πιό κοντά στον αἰφνιδιασμό.
      Οἱ ἀπέναντι ξεκινοῦν τις ἐχθροπραξίες,ἐπί εὐρέος μετώπου,ἑμείς τρέχουμε στους θεωρούμενους κύριους ἀντικειμενικούς σκοπούς του ἀντιπάλου,ἤ περιμένουμε να διαφανεί ἡ κύρια προσπάθεια του,και τηροῦμε τις ἐφεδρείες μας για αὐτήν την φάση των ἐχθροπραξιῶν.
      Περιέργως,ἤ ὅχι και τόσο,στον Ἔβρο δέν ἐκδηλώνεται τουρκική κρούση,το παιχνίδι παίζεται,ὅσον ἀφορᾶ το ἑλλαδοτουρκικό θέατρο,στο Αἰγαίο.
      Με τα πολλά,και ἄνευ δυσάρεστου ἀπροόπτου,ἀντέχουμε,περνάμε στην ἀντεπίθεση,και διασφαλίζουμε τα μεγάλα νησιά,οἱ Τούρκοι ὅπως στις 22 Ἰουλίου 1974 ἀποδέχονται κατάπαυση του πυρός,και ὅλα δείχνουν ὅτι περάσαμε τον κάβο.
      Ὅοομως…
      Ἑνῶ οἱ καλοθελητές ρυθμίζουν τις λεπτομέρειες για συνάντηση,ἄς ποῦμε στην Γενεύη,γίνεται ἀντιληπτό ὅτι πολλές μικρές και ἄλλες ὅχι τόσο μικρές ὁμάδες Τούρκων καταδρομέων,τζανταρμάδων,ἀκόμη και πεζικάριων,κατέχουν ἀκατοίκητες ἑλληνικές νησίδες,ὅπως οἱ Ἀνθρωποφάγοι…
      …τις ὁποίες προτίθενται να ἑγκαταλείψουν,μόνο ἄν τις ἀναλάβει εἰρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ,ἤ …του ΝΑΤΟ.
      Ἐπειδή δέν ἔχει καταληφθεί τουρκικό ἔδαφος,ἀντιθέτως στην Κύπρο οἱ Τούρκοι ἔχουν καταλάβει κάποιες ἀκόμη περιοχές,μένει πλέον ἡ ἐκκαθάριση των τουρκικῶν ἀποσπασμάτων δια της παραδοσιακῆς ὀδοῦ,που ὅμως βρίσκει κάθετα ἀντίθετο το ΥΠΕΞ,με το ὁποίο συντάσσεται μετά ἀπό «δραματική μαραθώνειο σύσκεψη» και ὁ ΠτΚ.
      “No troops,no flags …”
      …………………………………………………………………………………………………………….
      2)Ἄν δέν αἰφνιδιαστήκατε ἀρκετά με το πρώτο σενάριο,ὀρίστε και ἕνα δεύτερο.

      Φανταστείτε ὅτι οὔτε μεγάλες ἀναμετρήσεις γίνονται στον ἀέρα,στην ξηρά,ἤ στην θἀλασσα,οὔτε κἄν ἕνταση δημιουργείται,οὔτε προκαταρκτικές ἐνέργειες ἀπό τους ἀπέναντι,οὔτε κἄν παραβιάσεις του ΕΕΧ,οὔτε σουλάτσα τουρκικῶν πολεμικῶν στο Αἰγαίο.
      Ἀπλῶς,μία ὡραία πρωΐα,πέντε-ἕξη ἑλληνικές νησίδες,ὅλες προσεκτικά ἐπιλεγμένες ὡς προς τις γεωγραφικές τους συντεταγμένες, κατέχονται ἀπό τουρικά τμήματα,και ἡ Ἀθήνα το πληροφορείται μέσω των ἔκτακτων τουρκικῶν δελτίων εἰδήσεων.
      Τελικά,οἱ ὕποπτες κινήσεις ἐλαφρῶν σκαφῶν το προηγούμενο βράδυ,δέν ἦταν οἱ συνήθεις διεισδύσεις λαθρομεταναστῶν,με τους ὁποίους πλέον στην Ἑλλάδα δέν ἀσχολείται κανείς,ἦταν ἀφανείς διεισδύσεις Τούρκων καταδρομέων.
      Ἴμια στον κύβο.
      Τώρα ἄς φανταστοῦμε,με βάση τις ὡς σήμερα ἐπιδόσεις των πολιτικῶν μας ἠγεσιῶν στον χειρισμό ἐθνικῶν θεμάτων,και ἰδίως στον χειρισμό κρίσεων,ποιά θα εἶναι ἡ ἀπάντηση ἀπό ἑλληνικῆς πλευρᾶς.

     2. Χαίρομαι κι εγώ που σε συναντώ εδώ φίλε Αχέροντα. Ταυτόχρονα όμως, έχω μια λυπηρή αίσθηση, ότι η παλιά παρέα σιγά σιγά αναζητά πιο “ήπια κλίματα” και πιο “φιλόξενους” τόπους, αν καταλαβαίνεις τι εννοώ… Λυπηρή γιατί τα λέγαμε όμορφα…

      Συντάσσομαι με τα σενάριά σου πλήρως ως εξόχως πιθανά, δεδομένου και του ελλείμματος πολιτικής ηγεσίας. Δεν υποστηρίζω βεβαιότητα πολεμικής αναμέτρησης, αλλά ότι δεν μπορεί προκαταβολικά να αποκλειστεί ως απίθανη.

     3. Πρόμαχε,ἐγώ ἀνακάλυψα την «Προέλαση» πολύ πριν χαλάσει το κλίμα ἀλλού,ἀλλά ὅπως λέει ὁ -κατά τ᾿ἄλλα- σοφός λαός μας,κάθε ἑμπόδιο σε καλό.
      Στο δια ταύτα του σχολίου μου,ἄν και δέν νομίζω ὅτι ἔχει κάποιος ἀμφιβολίες για τις ἀπόψεις μου,δέν ἀποκλείω τον πόλεμο,ἀπλῶς βλέπω ὅτι ὡς Ἑλλάδα,γινόμαστε ἕνα ὁλοένα και πιό ὥριμο φρούτο,ὁπότε ὁ κάθε ἐπίβουλος μπορεί να δώσει στον εαὐτό του (ὅχι σε μάς) πίστωση χρόνου,στην λογική της ἤσσονος προσπάθειας.
      Ἔτσι,ὡς συνέχεια και συνέπεια της ἑλλλαδικῆς ἀβελτηρίας,ὑποχωρητικότητος και κατευνασμοῦ,ἀφ᾿ἑνός ἔχει ὑποσκαφεί ἡ ἀξιοπιστία της ἀποτροπῆς μας,ἀφ᾿ἑτέρου προσφέρονται στους ἐπίβουλους του Ἑλληνισμοῦ και ἀσύμμετρα ἐργαλεία ὑπονομεύσεως.
      Tα ὁποία μάλιστα ἐπιβραβεύονται και ἀπό το ἀθλιέστατο προτεκτοράτο των μνημονίων : πλαστογραφία και ὑπεξαίρεση της Ἱστορίας,ταυτότητος και κληρονομίας,ὁμηρεία μέσω λαθρεποικισμοῦ,ὁμηρεία μέσω της οἰκονομίας,ἤπια -προς το παρόν- ὁθωμανοποίηση,μεταξύ ἄλλων.
      Ὁ κάθε Αχμέτ και Ρετζέπ,δέν ἔχει να φοβηθεί τίποτε,ἄν ἀνοίξει τους ἀσκούς του Αἰόλου,ἤ τέλος πάντων ἔχει πειστεί ὅτι δέν ἔχει τίποτε να φοβηθεί.
      Ὁπότε,με πονηρή και ζυγισμένη σαλαμοποίηση,κρίνει ὅτι ἔχει τα περιθώρια να ἐπιβάλει στο προτεκτοράτο ἐπί μέρους ὑποχωρήσεις σε κάθε τομέα ἑνδιαφέροντος και ἐφαρμογῆς ἑθνικῆς ἀναθεωρητικῆς πολιτικῆς.
      Ὡς παράδειγμα,ἡ ἐπιβολή τετελεσμένων τύπου Ἰμίων,βαθμιαία και σε αὔξουσα ἔκταση,θα δώσει κάποτε το Αἰγαίο χωρίς τουφεκιά,βοηθούντων βεβαίως και των ἀνά την ἐπικράτεια Μπουταροειδῶν,Παγκαλοειδῶν (ναί,το εἴδος θάλλει σε ὅλους τους πολιτικούς χώρους,και ὅχι μόνο,σε κάποια νευραλγικά ὑπουργεία βρίσκεις και τα πιστότερα ὁμοιώματα),και ὅλων ἐκείνων των «ἀνθρώπων της διπλανῆς πόρτας»,που για ἕνα νομιζόμενο τάλληρο θα ψηφίσουν και Γρούϊο,ἤ και χαλιφάτο ἀκόμα.
      Αὐτός εἶναι ὁ χειρότερος,ὁ σε ἑθνικό ἐπίπεδο αἰφνιδιασμός που ἤδη ὑφιστάμεθα,και ὅχι αὐτός που φοβόμαστε ὅτι μπορεί να ἐπιτύχει ἡ ΤΗΚ,μέ,ἤ χωρίς F-35.

     4. Λες οτι ψαχνεις ενα πιο ήπια κλίμα στην προελαση , ομως οταν -κατα δηλωση σου- το βρισκεις , πας να το δυναμιτισεις. Μηπως να το σκεφθεις?
      Προς ωφελος του διαλογου και της αντικειμενικοτητας, πρεπει να αναγνωρισουμε οτι η αποψη του Γιαννη περι μη πολεμου με την τουρκια , στην οποια εξεφρασα τη διαφωνια μου, δεν αποτελει απλα μια προσωπικη του εκτιμηση, αλλα πολλων και υψηλα ισταμενων κεφαλων σε Ελλαδα και ΝΑΤΟ. Τελευταιο σε σειρα παραδειγματων, ο James Stavridis , απόστρατος ναύαρχος του USNavy και πρωην ανώτατος συμμαχικός διοικητής του ΝΑΤΟ (Supreme Allied Commander Europe) , που υπηρετεί σήμερα ως Κοσμήτορας της Νομικής και Διπλωματικής Σχολής Fletcher του γνωστου Πανεπιστημίου Tufts. Χθες τον ρωτησε ευθεως ο Παπαχελάς προς το τελος της συνεντευξης :
      http://www.skai.gr/player/tv/?mmid=271896
      Σε καμμια περιπτωση δε λαμβανουμε τα λογια κανενος ως θεσφατο. Μας φθανει ενας Ιωαννιδης και τα χωματα μας ειναι λιγα για να (ξανα)μοιραστουν…

     5. Προς Αχέροντα
      Φίλε δε με βρίσκεις αντίθετο στα λεγόμενά σου. Απλά η πιθανότητα πολέμου υφίσταται και δε θα έπρεπε να χαρακτηρισθεί αμελητέα, έστω κι αν η εκδοχή που παραθέτεις είναι σαφώς πιο πιθανή. Επίσης, αναβαθμίζεται ως πιθανότητα αν αποφασίσουμε να ξυπνήσουμε και σταματήσουμε την αυτουπονόμευση και εξοθωμανισμό μας.

      Προς manolis
      Μανώλη, η “ηπιότητα” του “κλίματος” δεν έχει να κάνει τόσο με την ένταση της αντιπαράθεσης όσο με την ποιότητα. Τον πολιτικό-κομματικό φανατισμό, τον οιονεί εμφυλιοπολεμικό λόγοι ανεκτ, την ανοχή σχολιασμών που παραπέμπουν σε πράβδανετ επειδή ταιριάζουν με συγκεκριμμένη πολιτική τοποθέτηση, κι ενίοτε τη λογοκρισία, προερχόμενα όλα από τον ίδιο παράγοντα με το ομηρικό όνομα.

      Η αποψη του Γιαννη περι μη πολεμου με την τουρκια, πράγματι δεν αποτελει απλα μια προσωπικη του εκτιμηση, γι αυτό όμως και η σφοδρότητα της κριτικής. Αποτελεί μια τσιμενταρισμένη δογματική θέση, καλλιεργημμένη στο αυταρχικό φυτώριο της “πολιτικής ορθότητας” και πάγια θέση πράγματι πολλων και υψηλα ισταμενων κεφαλων σε Ελλαδα που διακρίνονται για τον αναλφαβητισμό τους σε θέμματα Άμυνα, Ασφάλειας, Γεωπολιτικής και Διεθνών Σχέσεων αλλά καταπιάνονται με αυτά με ύφος περισπούδαστο και είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για τον οικονομικό, στρατιωτικό και στρατηγικό ξεπεσμό της χώρας και όλη την “ωραία” κατάσταση που περιγράφει ο Αχέροντας. Θέση που ο Γιάννης χωρίς κανένα επιχείρημα ή αντεπιχείρημα επαναλαμβάνει ως αυταπόδεικτο δόγμα θρησκευτικού τύπου.

      Είδα κι εγώ τον Σταυρίδη εχθές. Και ξέρω καλά ότι σε τέτοιες συνεντεύξεις και δηλώσεις, με επίσημους παράγοντες, ο διάβολος και τα πραγματικά νοήματα κρύβονται στις λεπτομέρειες. Ο Σταυρίδης με την πολύ συγκεκριμένη επιλογή λέξεων και ύφος διατύπωσης εξέφρασε περισσότερο ευχή και παρότρυνση παρά βεβαιότητα και μαθηματική συνέπεια μιας ανάλυσης στο περί πολέμου ενδεχόμενο. Επίσης, εξέφρασε τους λόγους για τους οποίους ο αμερικανικός παράγοντας αντιτίθεται σφόδρα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και ανέφερε όλα τα μειονεκτήματα και όλα τα εμπόδια ή εργαλεία που είναι διατεθειμένο να προβάλλει το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ για την αποτροπή μιας τέτοιας σύγκρουσης.
      Σημειωτέων, δεν απέκλεισε καθόλου εντάσεις ή επεισόδιο και εμφανίστηκε βέβαιος ότι η τουρκία θα επιδιώξει κάτι τέτοιο, εξέφρασε όμως την – σχεδόν ελπίδα – πεποίθηση ότι η κατάσταση τελικά θα ελεγχθεί προτού ανοίξει η πόρτα του φρενοκομείου. Η απαντήσεις και η ανάλυσή του εδώ έμοιαζε περισσότερο με την απόπειρα μιας αυτοεκπληρούμενης προφητείας με προτροπε΄ς, ελπίδες βαφτισμένες ως βεβαιότητες και έμμεσες υποδείξεις σε αμφότερα τα μέρη. Επίσης, δεν απάντησε στην ερώτηση αν θεωρεί τον Ερντογάν ορθολογικό παίκτη… Επίσης, στήριξε σε μεγάλο βαθμό την “πεποίθηση” περί ότι αποκλείεται ο πόλεμος στην ισορροπία δυνάμεων… η τουρκία μπορεί να υπερέχει αριθμητικά αλλά εξήρε τον επαγγελματισμό των Ελληνικών ΕνΔυν (εδώ νομίζω ότι αναφέρθηκε εμμέσως πλην σαφώς στο επίπεδο των στελεχών του ΠΝ και της ΠΑ, ιδίως στις μάχιμες θέσεις και στους ανώτατους βαθμούς).
      Θέλω να πω ότι ο Σταυρίδης έπρεπε πρωτίστως να ντύσει και να σερβίρει τις αμερικανικές θέσεις κι επιθυμίες και δευτερευόντως πέρασε στα ψιλά γράμματα και τις ανησυχίες του, πράγμα που δείχνει ότι οι αμερικανοί ξέρουν πολύ καλά τι λένε και τι σχεδιάζουν σε κάθε περίπτωση.

     6. ΥΓ: Εύχομαι με όλη την καρδιά μου το “κλίμα” να αλλάξει και να ξαναγίνει εκείνο το μέρος Όαση όπως ήταν.

      1. Χαιρομαι πολύ και με τιμά ιδιαίτερα που ο ταπεινός ιστότοπος της Προελασης έχει συγκεντρώσει επισκέπτες και σχολιαστές με γνώσεις και αξιοπρέπεια στο γραπτό λογο. Αυτό, εχει αρκετά θετικά στοιχεία για τους τακτικούς επισκέπτες, οι οποίοι δεν σχολιάζουν αλλά διαβάζουν τακτικά τα ενδιαφέροντα σχόλια, τα αρνητικά είναι ότι υπάρχει ο κίνδυνος η “Προέλαση” να αποτελέσει ατυπως το βήμα ενασχολησης με άλλους ιστότοπους. Αυτό δεν είναι στις προθέσεις μου. Η πολιτική της “Προελασης” που εφαρμόζεται από την δημιουργία της είναι η μη ενασχόληση με άλλους ιστότοπους.
       Παράκληση: Να μην γίνει η “Προέλαση” χώρος διαμαρτυρίας ενάντια σε άλλους χώρους. Ευχαριστω πολύ για την συμμετοχή και την υποστήριξη.
       Σέβομαι τους σχολιαστές αλλά, εξίσου, σέβομαι και την εύρυθμη λειτουργία και “υγεια” της “Προέλασης”.

     7. Προμαχε,
      Συμφωνω με το Δουκα στο οτι καλο θα ηταν να μην γινονται αναφορες σε αλλα σαιτ μεσα απο την Προελαση , πρωτιστως για λογους ταξης. Πολυ περισσοτερο οταν μιλαμε για την e-amyna, πολλες φορες σημειο αναφορας για οσους ασχολουμαστε ερασιτεχνικα με τα της αμυνας της χωρας μας. Ενας προσθετος σοβαρος λογος ειναι οτι δεν προκειται να λαβεις απαντηση μεσω της Προελασης ουτε απο τον Οδυσσεα ουτε καποιον αλλο εκ της συντακτικης ομαδας , αφου αυτο το κανουν μεσα απο την e-amyna . Αντικειται στις αρχες του ευπρεπους δημοσιου διαλογου να μιλαμε επικριτικα για καποιον απο τον οποιο δεν αναμενουμε αντιστοιχη απαντηση , ακομα και αν θεωρουμε οτι εχουμε δικαιο . Απο οσα γνωριζω, στην e-amyna -οπως και στην Προελαση- δεν αποκλειστηκε ποτε σοβαρος αντιλογος οταν αυτος εκφρασθηκε κοσμια.
      Συνεπως φιλε μου, καλως ηρθες στην Προελαση, αλλα παρακαλω απόδωσε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ.

     8. manolis

      Κατά κάποιον τρόπο βάζεις λόγια στο στόμα μου. Έθιξες το ζήτημα της ηπιότητας και ότι πάω να δυναμιτίσω το κλίμα. Εγώ απλά σου απάντησα τι θεωρούσα έλλειψη ηπιότητας, τα δε περί “κλίματος” αρχικά είχαν να κάνουν με μια λυπηρή μου διαπίστωση προς τον Αχέροντα, τον οποίο είχα ψιλοχάσει. Δεν χρειάζονταν ούτε λεπτομέρειες ούτε ονόματα, όποιος καταλάβαινε, καταλάβαινε. Όταν έπρεπε να απαντήσω στην παρατήρησή σου ότι δυναμιτίζω το κλίμα, έπρεπε να εξηγήσω τι εννοώ και γιατί είναι άδικη η κατηγορία σου κι εκεί αναγκάστηκα να πω δύο πράγματα. Γι αυτό και αναφέρθηκα με τρόπο που μόνο όσοι είναι ή ήταν τακτικοί αναγνώστες καταλαβαίνουν, γιατί δεν ήθελα να χρησιμοποιήσω την Προέλαση σαν βήμα διαμαρτυρίας, αλλά απλά να σου εξηγήσω για ποιο λόγο είσαι άδικος μαζί μου. Δεν έπρεπε να διευκρινίσεις ονομαστικά τι εννοώ και ποιον, έπρεπε να το θέμα να σταματήσει εκεί.

      Το eA ήταν σημείο αναφοράς και πραγματικά θέλω πολύ να ξαναγίνει. Δεν έχω καμία πρόθεση η «Προέλαση» να αποτελέσει ατυπως το βήμα ενασχολησης με άλλους ιστότοπους και δεν περιμένω να λαβω απαντηση μεσω της Προελασης ουτε απο τον Οδυσσεα ουτε καποιον αλλο εκ της συντακτικης ομαδας, με την οποία διατηρώ πολύ καλές σχέσεις (πλην Ο). Μια απάντηση σου έδωσα τι εννοώ “ηπιο κλίμα” και γιατι δεν δυναμίτισα το εδώ υπάρχον. Μη δίνουμε διαστάσεις που δεν υπάρχουν. Κι επιμένω, πολύ κακώς προσδιορίστηκαν ονόματα εδώ μέσα και κατάλαβαν και αυτοί που δεν ήξεραν. Και η πρώτη νύξη που έγινε στο Αχέροντα δεν ήταν για να κατηγορηθεί κάποιος αλλά γιατί η διαπίστωση ότι κάποιοι φίλοι από μια μεγάλη παρέα δεν χάθηκαν, απλά “μετακόμισαν”, με γεμίζει με μεγάλη στεναχώρια γιατί το “σημείο αναφοράς” είναι στην καρδιά μου.

      Με την φράση σου περί μη αποκλεισμού κόσμιου αντίλογου, ουσιαστικά (αθέλητα πιστεύω) συνεχίζεις να τροφοδοτείς μία συζήτηση που δε θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει, όπως ακριβώς έγινε και με τα περί “δυναμιτισμού”. Αν απαντήσω, δε θα γίνει έτσι χρήση της Πρέλασης ως βήμα; Θέλω να πω ότι χρήση ενός χώρου ως βήμα συνιστούν και οι διατυπώσεις που προκαλούν την απάντηση του συνομιλητή. Γι αυτό τελικά δεν θα απαντήσω σε αυτό, αν θες στείλε μου email.

      Θέλω να ζητήσω συγνώμη από τον διαχειριστή του ιστολογίου για την πολυλογία και για την εντύπωση που του δόθηκε. Δεν επρόκειτο για κατηγορία σε βάρος κάποιου ιστότοπου αλλά για κουβέντα ανάμεσα σε δυο παλιόφιλους, που παρεξηγήθηκε από τον manolis κι αυτό μετά προκάλεσε μια λιτή επεξήγηση, επάνω στην οποία όμως δόθηκαν υπερβολικές προεκτάσεις. Δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε την Προέλαση

     9. Προμαχε, τρεις απαντησεις και ληξις:
      1) Λες οτι ψαχνεις ενα πιο ήπιο κλίμα στην προελαση , ομως πας να το δυναμιτισεις μεταφεροντας και εδω την μαλλον οξυμμενη σχεση σου με τον Γιαννη , ο οποιος εν πασει περιπτωσει εχει τη δικη του -σεβαστη- αποψη για καποια πραγματα.
      2) Λες οτι ψαχνεις ενα πιο ήπιο κλίμα στην προελαση , ομως πας να το δυναμιτισεις μεταφεροντας εδω την πικρια σου για τον “παράγοντα με το ομηρικό όνομα” , διαχειριστη αλλου σαιτ , ο οποιος εν πασει περιπτωσει εχει τη δικη του -σεβαστη- αποψη για καποια πραγματα.
      3) Λες οτι ψαχνεις ενα πιο ήπιο κλίμα στην προελαση , ομως ενω δεχεσαι το σχολιο του διαχειριστη και μονου αρμοδιου για το υφος του ιστολογιου (Δουκα) κι’ενω -σχεδον- ολοι εχουν καταλαβει οτι δεν εννοεις την πραβδα , αντι για ληξη στρεφεσαι (αθελητα θαρρω) σε εμενα επειδη ειπα απλα τα πραγματα με τ’όνομα τους. Το θεμα δεν ειναι οι τακτικοί αναγνώστες που καταλαβαν αμεσως τι και ποιους εννοεις ή οι μη τακτικοί αναγνώστες που ό,τι δεν καταλαβαινουν (ειδικα στα σχολια) το προσπερνουν ταχιστα. Το θεμα ειναι οτι εθιξες (εστω και αθελητα, εστω και αν θεωρεις οτι εχεις δικαιο) ανθρωπους αλλου σαιτ μεσω της προελασης και σε αυτους ηταν ολοφανερο.

      1. Σας παρακαλώ, η συζήτηση ας λάβει τέλος, πλέον το θέμα είναι εκτός ιστολόγιου. Πολλά από αυτά που γράφετε μπορείτε να τα πείτε και μέσω προσωπικών μηνυμάτων.
       Ειλικρινά, δεν θέλω, αλλά, και πιστεύω ότι δεν αφορά τους επισκέπτες τι συνέβαινε σε κάποιο άλλο μπλογκ.
       Σας ευχαριστώ πολύ. (Αυτα λοιπον, σας παρακάλώ, μην με αναγκασετε να επανελθω στο θέμα γιατί θα υποχρεωθω να διαγραψω σχόλια και αυτό είναι ντροπή)

     10. Θα σας παρακαλεσω πολυ να μου επιτρεψετε να ξεκαθαρισω 2 πραγματα γιατι μεταφερονται λανθασμενες εντυπωσεις. Τον Γιαννη δεν τον ξερω απο αλλου για να μεταφερω εδω καποια προυπαρχουσα τεταμενη σχεση, εδω τον πρωτογνωρισα. Η σφοδροτητα της κριτικης απεναντι σε μια αποψη που εχει πολλακις και σφοδρα επικριθει σε καθε ιστοτοπο και περιοδικο με υλη την Αμυνα και τη Γεωστρατηγικη δεν ειναι κατι καινουριο. Επισης εχει να κανει με τον τροπο προβολης της θεσης. Αξιωματικες διακυρηξεις χωρις επιχειρηματα και απαντησεις στα επιχειρηματα του συνομιλιτη δεν αποτελουν διαλογο αλλα αρνηση του, διαλογο κωφων. Γι αυτο και η σφοδροτητα.

      Επισης δεν μιλησα για ηπιοτητα κλιματος αλλα για “ηπιοτητα” “κλιματος”, εννοωντας σαφως με τη χρηση εισαγωγικων κατι διαφορετικο απο αυτο που συνηθως εννοουμε. Για αυτο και δεν ειναι ασυμβατη με την επικριτικοτητα απεναντι στην αποψη του Γιαννη. Αναγκαστηκα απο το manolis να δωσω περαιτερω επεξηγησεις τι εννοουσα και τωρα εγκαλουμαι απο τον ιδιο για το περιεχομενο τους. Σεβομενος τον οικοδεσποτη και και το χωρο δε θελω να δωσω επιπλεον εξηγησεις, απλα να εξηγησω οτι δεν μεταφερω κανενα κλιμα.

      Πραγματικα, αν το επιθυμει ο οικοδεσποτης μπορει να σβησει τα σχολια.

 2. δεν ειπα οτι τους εβαλε κανεις αμερικανος , ειπα οτι πηραν το τακτικο πλεονεκτημα απο δικη μας ανικανοτητα και υποχωρητικοτητα …. οι τουρκοι κανουν επεισοδια και εμεις υποχωρουμε , ιμια γκριζες ζωνες , μαδριτη 1999 κτλ …. πολεμο κανει καποιος οταν υπερασπιζεται τα συμφεροντα του αλλιως τρωει σφαλιαρες και υπογραφει , οι τουρκοι μεχρι τωρα ξερουν οτι δεν χρειαζεται να κανουν πολεμο γιατι ξερουν οτι ειμαστε του χεριου τους και δεδομενοι ,αρκει ενα επεισοδιο για πεσει πανικος στο πολιτικο συστημα που θεωρει οτι “πολεμος δεν θα γινει” αρκει βεβαια να σκυβουν το κεφαλι και να περιμενουν να τους σωσουν οι “συμμαχοι”

  δεν με ενδιαφερει τι λεει ο λυμπερης γιατι αποδειχτηκε λιγος , οσο για τον βενιζελο και τον εβερτ μην βαλω τα γελια , πολιτκοι νανοι που εφτασαν εκει που εφτασαν επειδη τους προωθουσε το πολιτικοοικονομικο συστημα στην Ελλαδα , και ειδαμε που ολοι μαζι που οδηγησαν την πατριδα μας , να ειναι ο χρεωκοπημενος αποπατος της ευρωπης , συγγνωμη που τους θεωρω μελη της ιδιας συμμοριας που την πλιατσικολογησαν επι 40 χρονια … στις θεσεις αυτες βρεθηκαν επειδη εκει τους ηθελαν οχι επειδη ειχαν καποιες ικανοτητες , αν ειχαν δεν θα ησουν σαν χωρα αυτο που εγραψα παραπανω , το αποτελεσμα της πολιτικης τους την βλεπουμε καθημερινα

  οσο για τον πλασιε της λοκχηντ οπως καθε πλασιε πουλαει προιοντα και φυσικα δεν προκειται να σου πει ποτε την αληθεια … καλα θα κανεις να ασχοληθεις οχι με το τι λεει ο καθε πλασιε να βγαλει την προμηθεια του αλλα με το τι λενε σε διεθνες επιπεδο , τι γινεται στο αμερικανικο κογκρεσο , τα προβληματα που εχει το προγραμμα κτλ , αν βεβαια μπορεις να διαβασεις περαν των ελληνικων φυλλαδων που προωθουν τα συμφεροντα του καθε διαπλεκομενου

  απαξιωνω αυτους που πρεπει να απαξιωσω και το αξιζουν οχι ολους , αν βεβαια εσυ θεωρεις τον βενιζελο και τον καθε βενιζελο αξιο και πολιτικο κεφαλαιο δεν ειναι παραξενο που αυτες οι συμμοριες ακομα κυριαρχουν στην πολιτικη σκηνη της πατριδας μας και θα συνεχισουν αφου τους ψηφιζουν τυφλοι και βολεμενοι

  1. Ολους τους απαξιωσες…δεν αφησες κανένα. Αρνητικά σχόλια (επιπέδου κουτσουμπολιού) και ούτε ενα θετικό επιχείρημα για αυτά που υποστηρίζεις.
   Στο τέλος του την λες οτι φταιει γιατην κατάντια της χώρας που σαν βολεμένος τους ψηφιζε. Ευτυχώς δλδ που έχουμε εσένα που τα εχεις καταλαβει ολα και εχουμε μια ελπίδα να σωθούμε…ασχετα αν απο επιχειρηματα απο εδω πανε και οι άλλοι
   Αθάνατε Έλληνα..

   1. … εγω ειπα την αποψη μου , για μενα το πολιτικο συστημα ειναι πολιτικοι απατεωνες , αχρηστοι και εν πολλοις κλεφτες , αν θιχτηκες απεδειξε το αντιθετο , εγω δεν χρειαζεται καν να το προσπαθησω για αυτα που λεω , μια ματια για το πως καταντησαν την πατριδα μας κανοντας πλιατσικο 40 χρονια το αποδεικνυει ξεκαθαρα , αντι ομως να επιχειρηματολογισεις εσυ προτιμησες την ευθεια και προσωπικη επιθεση

    “απαξιωνω αυτους που πρεπει να απαξιωσω και το αξιζουν οχι ολους” το ξαναγραφω γιατι μαλλον δεν το επιασες

    δεν ειπα κανενα προσωπικα βολεμενο , το σχολιο ηταν γενικο … αν θιχτηκες απο αυτο δεν ειναι δικο μου προβλημα

    δεν διεκδικω να σε σωσω , εχουμε αρκετους επαγγελματιες του ειδους που το κανουν κατι δεκαετιες και θα συνεχισουν να το κανουν

    μετα απο αυτα να αναφωνησω και εγω Αθανατε Ελληναρα

   2. Δέν καταλαβαίνω τί βρίσκεις κουτσομπολίστικο στο σχόλιο του Θοδωρή Π.
    Το ὅτι ὁ Πάγκαλος και ὁ Ἔβερτ εἶναι ἑμβληματικές φυσιογνωμίες της μεταπολιτεύσεως που μας ὁδήγησε ἐδῶ που εἴμαστε,και εἰδικά ὁ πρώτος;
    Σε ἕνα σχόλιο μερικών γραμμῶν,πόση τεκμηρίωση μπορεί να χωρέσει,ἀλλά και πόση χρειάζεται;
    Το ὅτι ὁ Μ.Ἔβερτ ἦταν γυιός του Ἄγγελου,δέν βοήθησε στην ἐξέλιξη του;
    Το ὅτι ὁ ΓΑΠ ἦταν γυιός του Ἀνδρέα,και ἐκείνος του γέρου,ἦταν ἀδιάφορο;
    Το ὅτι κάποιος κουρασμένος πρώην πρόεδρος της ΝΔ και πρωθυπουργός ἔφερε το ὅνομα του θείου του,σύμπτωση εἶναι;
    Το ὅτι ἀκόμη και σήμερα ὁ γυιός ἑνός πρώην προέδρου της ΝΔ και διατελέσαντος πρωθυπουργοῦ βρίσκεται στο τιμόνι του κόμματος,σύμπτωση εἶναι;
    Και στο τέλος της γραφῆς,μπορεί ὁ κάθε Θοδωρής Π. να κάνει λάθος,ὅπως και ὁ κάθε Ἀχέρων,ἀλλά ὅταν οἱ πρώην κομματικοι ὑπήκοοι του Πάγκαλου π.χ ἔχουν γυρίσει την πλάτη στο «κίνημα»,εἶναι κουτσομπολίστικη ἀπαξίωση ἐκ μέρους του Θ.Π και αὐτό;
    Ἤ μήπως πρόκειται για παραγνωρισμένες,περιθωριοποιημένες μεγαλοφυΐες,που ἄξιζαν μιά καλύτερη τύχη;
    Και το «ἀθάνατε Ἕλληνα»,ἀπό πότε εἶναι ἀπαξιωτικό;

    1. Και ἐπειδή το θέμα εἶναι το πιθανό «Πέρλ Χάρμπορ» εἰς βάρος της Πατρίδας μας,ἀπό ὅσα παρέθεσε ὁ Σρχος Διονύσιος Κλάδης,τίποτε δέν με ἀνησυχεί περισσότερο ἀπό την ὁμφαλοσκοπία και τον στρουθοκαμηλισμό των ἑλλαδικῶν κυβερνήσεων.
     Αὐτές,εἶναι ἱκανές να ἐπαναλάβουν το ρεφραίν του 1974 στην Κύπρο,ὅτι «οἱ Τούρκοι κάνουν ἀσκήσεις».

    2. Καλημέρες
     Τα πώς και τα γιατί της κρίσης είναι μια συζήτηση που πρέπει να γίνει με ηρεμία και μάλλον αφού βγούμε από την κρίση. Έως τότε θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω με την λογική ότι επειδή από το 2009 έχουμε οικονομική κρίση, οτιδήποτε είπε ο οποιοσδήποτε πολίτικος, για οποιοδήποτε θέμα τα τελευταία 30 χρόνια είναι λάθος.
     Ο Γιάννης έχει μια άποψη, και για να την τεκμηριώσει αναφέρει δηλώσεις κάποιων πολιτικών, όχι γιατί είναι πολιτικοί γίγαντες, αλλά γιατί θεωρεί ότι από την θέση που είχαν, έχουν καλύτερη γνώση κάποιων πραγμάτων. Αλλά επειδή σήμερα έχουμε κρίση, ότι είπε ο πάγκαλος, που ήταν στο υπ Εξ από το 84, είναι λάθος.. Σόρρυ, εμένα δεν μου κάθεται για επιχείρημα αυτό.
     Και εγώ διαφωνώ εν μέρει με τον Γιάννη. Όταν τα έλεγε αυτά ο Πάγκαλος, η Τουρκία ήταν στα χειρότερα της και το ΝΑΤΟ παντοδύναμο (κάποια από αυτά τα επιχειρήματα τα ανέφερε επιγραμματικά και ο Θοδωρής στο 1ο ποστ του). Τώρα η Τουρκία έχει περισσότερο και καλύτερο (στα χαρτιά) στρατό από το μισό Νατο (EU), έχει την ισχυρότερη πολεμική βιομηχανία που είχε ποτέ, και έχει και την διάθεση να λερώσει τα χέρια της. Σε όλα αυτά πρόσθεσε και έναν μισο-τρελο Ερτογαν που αισθάνεται πανίσχυρος. Από την άλλη η EU έχει αποδεδειχθεί παντελώς ανίκανη να διαχειριστεί την οποιαδήποτε κρίση (ακόμα και στην λιβύη της βγήκε η ψυχή, ενώ στην Ουκρανία την έκανε με ελαφρά πηδηματάκια) πόσο μάλλον να συνετίσει την Τουρκία. Η USA από την άλλη, έχει στρέψει, προς το παρόν, τα ενδιαφέροντα της στο εσωτερικό και σε άλλα πεδία. Σε αυτά προσθέστε και το γεγονός ότι Ελλάδα είναι τελείως απομονωμένη μέσα στην EU. Ποια από τις χώρες νάτο θα δεχθεί να πολεμήσει για την Ελλάδα? Αυτό το ξέρουν καλά οι απέναντι. Άνετα λοιπόν θα μπορούσαν να επιχειρήσουν μια βαριοπούλα, να καταλάβουν την Θράκη μέσα σε μερικές ώρες και μετά να δώ ποιος «σύμμαχος» θα τους κουνήσει από εκεί (δεν λέω ότι άνετα θα το πετύχουν, αλλά ότι άνετα θα το σκεφτούν ότι μπορούν να το πετύχουν).
     Τέλος να σημειώσω ότι όταν τα έλεγαν αυτά οι πολιτικοί, πίστευαν δλδ ότι δεν θα γίνει πόλεμος, φρόντιζαν ταυτόχρονα να εξοπλίσουν την Ελλάδα μέχρι τα δόντια (θα μπορούσαν και καλύτερα) . και όχι, δεν έγιναν όλα για τις προμήθειες. Υπάρχουν και πιο εύκολοι τρόποι και με περισσότερα λεφτά για να φάνε – τα 40δις εξοπλισμοί τα τελευταία 30 χρόνια είναι ψίχουλα. Αυτό κάτι λέει …αλλά είπαμε τι ξέρουν όλοι αυτοί που αντί να ακολουθήσουν τις ευρωπαικές χώρες στον αφοπλισμό επέλεξαν να έχουμε ένα «αντικειμένικά» ισχυρό στρατό/αεροπορία/ναυτικό. Ναι, το ξέρω ότι έχουμε ελλείψεις αλλά για δες τον στρατό χωρών με μέγεθος ανάλογο της Ελλάδας ή ακόμα και πολύ μεγαλύτερο.
     Τις καλημέρες μου

     1. Είναι απλό το πράγμα αλλά δεν μπορούμε να το κατανοήσουν οι περισσότεροι.
      Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει πόλεμος μεταξύ 2 χωρών μελών του ΝΑΤΟ.

     2. Καλημέρες.
      Πιστεύω ὅτι τις ἀπόψεις μας δέν τις χωρίζει μεγάλη ἀπόσταση,ἀλλά στα περιορισμένα πλαίσια ἑνός σχολίου,ἡ ἀπομόνωση κάποιου σημείου δίνει κάποτε λάθος στίγμα σε σχέση με την γενικώτερη τοποθέτηση.
      Ἔφαγα και ἐγώ κάποιες μερίδες σανό στην μεταπολίτευση,ἀλλά ἔκανα ἀπό δεκαετίες την θεραπεία μου.
      Ὅχι ἀρκετά ἕγκαιρα για να μήν φασκελώνω τον εαὐτό μου,ἀλλά ἀρκετά ἕγκαιρα ὥστε να μήν περιμένω τα μνημόνια για να ξυπνήσω.
      Εἶμαι ἀκράδαντα πεπεισμένος,ὅτι στην μεταπολίτευση ἐπικράτησαν ἀγκυλώσεις και τάσεις που ὑποπτεύομαι ὅτι ὑπαγορεύθηκαν ἀπό το ἐξωτερικό,ὅπως το φεμινιστικό κινημα ὑπό την Μάργκαρετ σύζυγο Α.Γ.Παπανδρέου,και δέν ὑπήρξε ἔδαφος για να εὐδοκιμήσουν προσοντούχοι ἀλλά πατριώτες Ἕλληνες,πάντως ὅχι στον βαθμό που θα μποροῦσαν να προσφέρουν.
      Φελλοί και προστατευόμενοι ἐκλεκτοί ἀποτελοῦν την συντριπτική πλειοψηφία,και πελατειακές σχέσεις του τύπου «ὅποιος πίνει βερεσέ,δυό φορές μεθάει».
      Εἰδικά στο ὑπουργείο ἐξωτερικῶν ἔχει γίνει ὄργιο.
      Ἐκτός ἀπό δύο ἄτομα για τα ὁποία ἔχω ἀκούσει τα θετικώτερα,και πάλι το ἕνα ἦταν ἀμφιλεγόμενο,ὁ Δημήτριος Μπίτσιος,και το ἄλλο καταξιωμένο,ὁ Πέτρος Μολυβιάτης,οἱ ἄλλοι ἦταν ἀπό μέτριοι,ἤ και στόκοι,μέχρι ἀνεκδιήγητοι και ἐπίκίνδυνοι.
      Κάποιος που ἀνέβηκε ψηλώτερα στην ἰεραρχία,θεωρείτο ἤδη στην δεκαετία του ᾿80 ὠς «ἕνας ἀπό τους πιό ἄχρηστους και ἐπικίνδυνους ὑπουργούς ἐξωτερικῶν»,ὁ δέ Πάγκαλος ἔδειξε ἤδη ἀπο το 1992 πόσο καραγκιόζης ἦταν.
      Ἄλλος ΥΠΕΞ πάλι,ὁ μετέπειτα πρωθυπουργός Κώστας Μητσοτάκης,κόντεψε να δώσει στην Τουρκία FIR νοτίως της Κρήτης(!) το 1980.
      Και το τί διαμετρήματος ΥΠΕΞ ἦταν ὁ ΓΑΠ,δέν χρειάζεται ἐπεξηγήσεις,νομίζω.
      Το ἄν τώρα ὁ Πάγκαλος και ὁ Βενιζέλος ξέρουν κάποια πράγματα,δέν σημαίνει οὔτε ὅτι ξέρουν αὐτά που νομίζεις,οὔτε ὅτι τα ξέρουν για το καλό το δικό σου και της Ἑλλάδας.
      Και ἐξάλλου,τα ξερατά του Μπέννυ περί ἀποκλεισμοῦ του πολέμου ὡς πιθανότητας,εἶναι ὁ μόνος που τα ἐκτόξευσε κατέχοντας ὑπουργείο ἀμυνας.
      Δέν καταλαβαίνω γιατί αὐτός ὁ ἐκτροχιασμός ἑνός ὑπουργοῦ που ἐπί ὑπουργείας του παραιτήθηκαν τέσσερις ὑποναύαρχοι/ὑποπτέραρχοι,που ἐκποίησε τα ναυπηγεία,ἀλλά και δρομολόγησε ἕστω και ἀπό καραμπόλα την ναυπήγηση δύο ὑποβρυχίων που δέν θα χρειαζόταν ἀφοῦ δέν θα γινόταν πόλεμος,θα πρέπει να θεωρείται ἱερή παρακαταθήκη.

      @Γιάννης
      Γαι το ΑΙΜ-120 παραπέμπω στο παρακάτω σχόλιο
      https://belisarius21.wordpress.com/2016/01/24/%CF%84%CE%BF-f-35-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B5%CF%87%CE%AF%CE%B6%CE%B5%CE%B9-%CE%BD%CE%B1-%CE%BC%CE%B1%CF%82-%CE%B4%CE%AF%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CF%8D%CF%84%CE%B9%CE%BC%CE%BF-%CF%87%CF%81/#comment-3242

     3. [email protected]Γιάννης “Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει πόλεμος μεταξύ 2 χωρών μελών του ΝΑΤΟ.”
      Ακόμα και αν δεχτούμε αυτή την άποψη, μπορεί να εγγυηθείς ότι θα υπάρχει για πάντα ΝΑΤΟ? Ή ότι για πάντα θα είναι μέλος αυτού η Τουρκία? Αν βγεί από το ΝΑΤΟ, γίνεται πόλεμος? Και αν γίνει, πιο ακριβώς ΝΑΤΟ θα τρέξει να σε σώσει?
      Συμφωνώ ότι δεν υπάρχουν πιθανότητες πολέμου (όχι σε ευρεία κλίμακα και έκταση) αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εφησυχάζουμε. Το άρθρο έρχεται σε πολύ καλή στιγμή, την ώρα που έχει ανοίξει (και δημόσια τουλάχιστον) η συζήτηση για αναβάθμιση F16/Mirage.
      Παρόλα αυτά, έχω κάποιες αμφιβολίες ότι η Τουρκική αεροπορία, ακόμα και με τα F35, μπορεί να εκτελέσει τόσο πολύπλοκες αποστολές. Η αφαίμαξη του ανθρώπινου υλικού (πιλότων) που έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια μας δεν την βοηθάει. Μπορεί στο έδαφος να είναι μπαρουτοκαπνισμένη μέσα από τον πόλεμο με τους κούρδους, αλλά σε τέτοιου είδους αποστολές, απέναντι σε αντίπαλο με αεροπορία και αντιαεροπορικά μέσα, δεν έχει καμία εμπειρία (νομίζω). Να μην σου πω ότι εμείς, μέσα από την συμμετοχή των Erieye EMB-145H, έχουμε μεγαλύτερη εμπειρία. Επίσης το γεγονός ότι τα έχει σπάσει με το Ισραήλ δεν την βοηθάει καθόλου. Ενώ εμείς, αν το χειριστούμε έξυπνα, σύντομα θα μπορούμε να αρχίσουμε την εκπαίδευση απέναντι στα ισραηλινά F35 (αν πχ δώσαμε εκπαίδευση ενάντια στους S300 για αντάλλαγμα εκπαίδευση ενάντια στα F35 …λέω τώρα)
      Το μεγαλύτερο μειονέκτημα της Ελλάδας, δεν είναι ούτε τα αντιαεροπορικά ούτε τα αεροπλάνα, αλλά η πολιτική θέληση να επιφέρει το πρώτο χτύπημα.

  2. Στα Ίμια μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε επιτυχώς την τουρκική πρόκληση αλλά αν γινόταν σύρραξη Ελλάδας-Τουρκίας (αυτή των 16 ωρών) θα είμασταν σε δύσκολη θέση γιατί μας έλειπαν πολλά σύγχρονα οπλικά συστήματα. Είχε δίκιο ο Σημίτης που είχε πει ότι είχαμε έλλειμμα ισχύος.
   Οι τούρκοι είχαν σημαντικό πλεονέκτημα στην αεροπορία γιατί είχαν AIM-120, Lantirn και AGM-88 στα F-16 τους ενώ εμείς δεν είχαμε στα δικά μας. Στο ναυτικό και στον στρατό ξηράς είμασταν σε καλύτερη κατάσταση και μας βοηθούσαν και οι καιρικές συνθήκες στον Έβρο.

 3. Τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ νησία που θα καταλάβουν οι τούρκοι και μεγάλο μέρος της Θράκης, δεν πρόκειται να ξανα δούν ΕΛΛΗΝΙΚΗ σημαία. Θα γινουν μόνιμοι τόποι για τούς εισερχόμενους μουσουλμάνους. Τραγικό αλλά οι κυβερνήσεις της ΕΛΛΑΔΟΣ κάνουν πρωτάθλημα προδοσίας, τα τελευταία χρόνια.

 4. Θα ήταν γύρω στο 1950, όταν στη γιορτή του πατέρα μου, σε μια συζήτηση για πιθανό πόλεμο με την Τουρκία, όλοι οι μεγάλοι σε ηλικία, μεταξύ των οποίων και θείος μου Ταξίαρχος ε.α., προσπαθούσαν να με πείσουν εμένα τον μικρούλη, πως πόλεμος με την Τουρκία αποκλείεται να γίνει, διότι δεν θα τον αφήσουν να γίνει οι Μεγάλοι!

  Όποιος διάβασε το βιβλίο του Ιωάννη Πικρού “Τουρκικός Επεκτατισμός”, Εκδόσεις ΕΣΤΙΑΣ, θα θυμάται πως αμέσως μετά το τέλος του Β΄ Π.Π. η Τουρκία επεδίωξε να γίνει αυτό που είναι σήμερα, ήγουν «Χωροφύλακας στην περιοχή».

  Αυτό τότε δεν έγινε δεκτό από τις τότε Μεγάλες Δυνάμεις μεταξύ των οποίων ήταν και η Σοβιετική Ένωση, αργότερα όμως έγινε αποδεκτό στην περιοχή μας από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, κυρίως μετά την υποτιθέμενη «αποχώρησή» μας από το ΝΑΤΟ το 1974 στην οποία προέβη τότε ο Κ. Καραμανλής, επειδή «υποτίθεται είχε εξαγριωθεί ο Ελληνικός λαός από την μη επέμβαση του ΝΑΤΟ».

  Η κίνηση αυτή του Κ. Καραμανλή, – του ανθρώπου που πήγε κόντρα στον Ελληνικό λαό υπογράφοντας τις επονείδιστες συνθήκες Ζυρίχης και Λονδίνου που απέκλεισαν εσαεί την Ένωση και δημιούργησαν συνθήκες πολιτικής ασφυξίας στην Μεγαλόνησο με την πλειοψηφία να διοικείται από την ειοψηφία του 18% -, ήταν τόσο ξένη προς τον χαρακτήρα και την εν γένει συμπεριφορά του όσον αφορά τον Ελληνικό λαό και τα Εθνικά μας Θέματα, ώστε να μου δημιουργηθεί έντονα η υπόνοια πως το έκανε σε διατεταγμένη υπηρεσία (των ΗΠΑ και του Λονδίνου) για να περιέλθει ο έλεγχος του Ελληνικού Αρχιπελάγους στο ΝΑΤΟ και στην Τουρκία και να φύγει από την Ελλάδα.

  Από τότε, όπως διάβασα, στους αμερικανούς ναυτικούς χάρτες του US NAVY, έπαψαν να υπάρχουν τα Ελληνική θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας

  Όσο αφορά την πιθανότητα ενός πολέμου με την Τουρκία, εάν το επιθυμήσουν οι μεγάλοι μας «σύμμαχοι» τότε θα γίνει και αυτό.

  Άρα, ορθά σκέπτεται και γράφει ο Σμήναρχος (Ι) ε.α. κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΚΛΑΔΗΣ αυτό το σοβαρότατο και πολύ εμπεριστατωμένο άρθρο του.

  Ευμένης Καρδιανός

  1. Μια ένσταση για το άρθρο..
   Δεν σε ενοχλεί το γεγονός ότι περιέχει πολλές και πολύ σημαντικές πληροφορίες συμπυκνωμένες σε ένα μόνο άρθρο? Δεν λέω ότι είναι απόρρητες, αλλά γιατί να δίνουμε μασημένη τροφή? Και δεν είναι μόνο οι τούρκοι, που πες ότι τα ξέρουν ήδη. Για κάποιο φανατικό που δεν έχει την πληροφορία των τούρκων μια χαρά βρίσκει από εδώ τι να χτυπήσει σε περίπτωση πολέμου.

 5. Πιθανή σύγκρουση με την Τουρκία θα κρατήσει 6, 16 ή 60 ώρες μόνο αν χάσουμε εμείς. Αν τυχόν επικρατήσουμε εμείς, η σύγκρουση θα κρατήσει μέχρι να αναστρέψει (τουλάχιστον) το αποτέλεσμα η γείτονα. 6 ημέρες, 6 βδομάδες, 6 μήνες. Οι Τούρκοι αποκλείεται να δεχθούν ήττα, όποιος και αν μεσολαβήσει. Θα σήμαινε το τέλος της χώρας Τουρκία όπως τη γνωρίζουμε.
  Απορώ μάλιστα που κάτι τέτοιο (πόλεμος μερικών ωρών) υποστηρίζεται από Έλληνες επιτελείς και για τόσα χρόνια. Αν είναι τόσο μεγάλη η άγνοια τους για το πως λειτουργούν οι γείτονες, έχουμε σοβαρότατο πρόβλημα. Ελπίζω τα πρόσφατα γεγονότα να υποψίασαν μερικούς.
  ΥΓ. Το F-35 μέχρι στιγμής κυμαίνεται στα 200 εκατ $.

  1. Η τιμή του είναι στα 108 εκατ. Αν ήταν στα 200 εκατ. δεν το αγόραζε κανείς. Δεν μπορεί να δώσει μία χώρα 1 δις για να αγοράσει μόλις 5 F-35….
   Για περισσότερες από 10 ημέρες πολέμου Ελλάδα και Τουρκία δεν θα έχουν πυρομαχικά. Μετά τις 10 ημέρες θα ακούγονται αραιοί πυροβολισμοί και από τις 2 πλευρές…. (κοινώς θα πιάσουμε το λιανοντούφεκο όπως έχει πει και πρώην Α/ΓΕΕΘΑ, ο Βερυβάκης…)
   Ότι γίνει θα κρατήσει λίγες ώρες.

   1. 200 εκατ $ κάνει. Δε θα αναζητήσω αυτή την ώρα στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί και το επιβεβαιώνουν. Μόνο από τη σελίδα που μας φιλοξενεί σταχυολογώ στα γρήγορα: “Συνολικά, η IAF επιθυμεί τουλάχιστον 75 F-35 -με κόστος πάνω από 15,2 δισ. δολ.” https://limitofadvance.wordpress.com/2013/02/14/%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B5%CF%84%CE%BF%CE%B9%CE%BC%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B9%CF%83%CF%81%CE%B1%CE%AE%CE%BB-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B1-f-35-%CE%BD%CE%AD%CE%B1-%CE%B5%CE%BA/ και τα πληρώνουν οι αμερικανοί τα δικά τους μέσω της ετήσιας βοήθειας (το πως γίνεται το F-35 να κάνει 100 εκατ αλλά το πρόγραμμα 15 δις μόνο η εταιρεία ξέρει). Ν. Κορέα 175 εκατ. https://limitofadvance.wordpress.com/2014/09/25/%CE%BD%CF%8C%CF%84%CE%B9%CE%B1-%CE%BA%CE%BF%CF%81%CE%AD%CE%B1-%CE%B5%CE%B3%CE%BA%CF%81%CE%AF%CE%B8%CE%B7%CE%BA%CE%B5-%CE%B7-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%AE%CE%B8%CE%B5%CE%B9%CE%B1-40-%CE%BC%CE%B1/ και Αυστραλία 58 f-35 για 12 δις https://limitofadvance.wordpress.com/2014/04/28/%CE%B1%CF%85%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CE%B1-%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%AC-58-%CE%BC%CE%B1%CF%87%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-f-35-%CE%B1%CE%BE%CE%AF%CE%B1%CF%82-12-%CE%B4%CE%B9/. Ο κάθε κ. Πλέσσας σαν αντιπρόσωπος προωθεί προϊόν. Αν αναφέρεται σε fly away cost τότε το πραγματικό κόστος είναι το διπλάσιο περίπου (αν θέλεις και να το πετάς το αερόπλανο και όχι να το έχεις να το βλέπεις). Ειδικά στο f-35 η Λόκχιντ έχει δώσει ρεσιτάλ ψευδών όπως καταμαρτυρούν χιλιάδες σελίδες στο δίκτυο.
    Τ-55 είναι έξω από την Παλμύρα αυτή τη στιγμή. Με αυτά προσπαθούν να καταλάβουν την πόλη οι Συριακές δυνάμεις. Αν δεν είχε ο Άσαντ τη δεξαμενή χιλιάδων αρμάτων να τον κρατήσουν, δε θα άντεχε πέντε χρόνια. Τον επταετή πόλεμο Ιράκ-Ιράν τον ξεχάσαμε; Με λιανοτούφεκα και πάρα πολλές χιλιάδες νεκρούς έγινε. Αν και τώρα δεν έχουμε πεισθεί ότι πρέπει να γεμίσουμε τις αποθήκες με β’ κατηγορίας τεθωρακισμένα (ΛΕΟ-1, Μ-60, κλπ) για ένα τέτοιο ενδεχόμενο (και άστα να βρίσκονται) είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Ένα ΒΜΡ-1 θα είναι ΠΑΝΤΑ καλύτερο από ένα φορτηγό για να μεταφέρεις κόσμο.
    Το διεθνές σύστημα και περιβάλλον διαρκώς μεταβάλλονται. Δε γίνεται να βασίζεσαι σε τρίτους για να σε σώσουν. Αυτός ο τρόπος σκέψης είναι για ηλίθιους και τεμπέληδες.

 6. «Πιθανή σύγκρουση με την Τουρκία θα κρατήσει 6, 16 ή 60 ώρες μόνο αν χάσουμε εμείς. Αν τυχόν επικρατήσουμε εμείς, η σύγκρουση θα κρατήσει μέχρι να αναστρέψει (τουλάχιστον) το αποτέλεσμα η γείτονα. 6 ημέρες, 6 βδομάδες, 6 μήνες.»
  Συμφωνώ ἀνενδοιάστως,και ὑπενθυμίζω ὅτι το 1974 τους δόθηκαν 24 (ὁλογράφως:εἰκοσιτέσσερις) ἡμέρες ΕΚΕΧΕΙΡΙΑΣ -22/7 μέχρι 17/8- για να ὁλοκληρώσουν τους ἀντικειμενικούς τους σκοπούς.

  1. Πώς γίνεται να έχουν οι επιτελείς τη βεβαιότητα του πεδίου μάχης (Κύπρος) και να κυκλοφορούν αυτή την καραμέλα του πολέμου των τριών ημερών; Ακόμα χειρότερα να το πιστεύουν τα στελέχη; Η ένοπλη σύρραξη είναι τμήμα του πολέμου-ανταγωνισμού για ζωτικό χώρο, πλουτοπαραγωγικές πηγές καθώς και ένα σωρό άλλα (ιδεολογίες, θρησκείες), όπως όλοι θεωρώ ήδη ξέρουμε.
   Όταν λοιπόν σκεφτόμαστε τη σύγκρουση θα περιλάβουμε στην ανάλυση μας και παράγοντες που καμιά σχέση δεν έχουν με τα οπλικά συστήματα. Ο νεο-Οθωμανικός ιμπεριαλισμός του Ερντογάν – γιατί γι’ αυτό πρόκειται – θα αναχαιτισθεί από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την ΕΕ; Το βλέπουμε να συμβαίνει; Και πότε έγινε κάτι τέτοιο με λόγια, νουθεσίες ή τον γελοίο ΟΗΕ; Η Τουρκία και πριν το φονταμενταλιστή Ερντογάν αδυνατούσε να δεχθεί στρατιωτική ήττα. Έτσι όπως έχει δομηθεί ιδεολογικά η γείτονα χώρα, κάτι τέτοιο είναι απαράδεκτο. Θα το πολεμήσουν μέχρι τελικής πτώσης γιατί είναι η μόνη επιλογή που έχουν αφήσει στον εαυτό τους. Αν δεν το βλέπουμε, είναι επειδή δε θέλουμε ν’ αναγνωρίσουμε την πραγματικότητα και όσα αυτή συνεπάγεται για εμάς.

   1. Προφανῶς,«κάτι εἶναι σάπιο στο βασίλειο της Δανημαρκίας».
    Ἄν ὑπάρχει δικαιολογία για την ἰεράρχηση των ἀναγκῶν σε ὁπλικά συστήματα με βάση τον λόγο κόστους προς ἀπόδοση,δέν ὑπάρχει δικαιολογία στο να προφητεύουμε την διάρκεια μιᾶς ἀναμετρήσεως σε δύο,ἄντε τρία εἰκοσιτετράωρα,και να προβλέπουμε ὅτι θα σφυρίξει ἡ ὅποια διαιτησία.
    Ὁ ἀγώνας θα πρέπει να συνεχισθεί μέχρι δικαιώσεως,και ἀπό αὐτήν την παραδοχή θα ἔπρεπε να ξεκινᾶ καί ἡ ἑθνική διαπαιδαγώγηση,και ἡ ἐκπαίδευση του στρατεύματος,ἀπό εὐέλπιδες μέχρι νεοσυλλέκτους.
    Και ἄν μετά δέκα μέρες θα πιάσουμε το λιανοντούφεκο,πάλι θα μετράει πόσα παλληκάρια,και πόσα μπαρουτόβολα θα ἔχεις,και ἐπιτέλους,και με χέρια/πόδια/νύχια/δόντια ἄν φτάσουμε να παλεύουμε,να παλέψουμε μέχρι δικαιώσεως.
    Μας πέφτει βαρειά ἡ φουστανέλλα του τσολιά φαίνεται,και παρηγοριόμαστε με φούστες Βαλεντίνο.

 7. Την καλησπερα μου,
  Διαβάζω την προέλασα περλίπόύ 2 χρόνια και παντα με “ενοχλούσε” το γεγονός οτι δεν ειχε πολλους σχολιασμούς. Βέβαια, εκτιμώ, οτι η δομή της και η θεματολογία της δεν ευνοεί κάτι τέτοιο. Αυτό που μου άρεσει είναι οτι το κλίμα της δεν είναι πιο ήπιο αλλά πιο παρείστικο και πιο φιλικό σε ερασιτέχνες του χώρου σαν και μένα. Νιωθω πιο άνετα να σχολιάσω κάτι εδώ χωρίς να μου την πει κάποιος ” επαγγελματίας” του χώρου που θα με φλομώσει σε τσιτάτα (και δεν αναφέρομαι στον πόλεμο των 6 ωρών)”, σε ιστορικές αναφορές για την επίδραση της φαγούρας του ναπολέοντα στο σημερινό γεωπολιτικο γήγνεσθαι και δεν ξέρω εγω τι άλλο.
  Και σίγουρα δεν συμφωνώ καθόλου με την λογική οτι η προέλαση είναι το καταφύγιο δυσαρεστημενων άλλου χώρου. Αδικεί την προέλαση αυτό. Άσε που μιλάμε για τελείως διαφοερετικού τύπου χώρους.

  ΥΓ1
  Βρήκανε ευκαιρία οι δυο παιλιόγεροι του mappet show τώρα που λείπει η τσιμούχα και πάνε να χαλάσουν το κλίμα..αλλά δεν θα σασ περάσει 🙂
  ΥΓ2
  Για το αρθρο καυθατό δεν νομίζω οτι έχουμε πολύ μιλήσει.
  @manolis : θα ήθελα το σχόλιο σου για αυτο που ανέφερα πιο πάνω στης “11 Μαρτίου 2016 στο 12:00 μμ” για τις ικανοτητες της τουρκικής αεροπορίας.

  Φιλικά
  Krunar

  1. «οι δυο παιλιόγεροι του mappet show»
   Καλά,ὁ ἕνας εἶναι ὁ Μανώλης.
   Ὁ ἄλλος,ποίος ἕν; (ἀμόν λέν ἀσ᾿όν χωρίον ἑμόν)
   Ἔχω ἕνα θεματάκι ἐδῶ.

  2. Την μερα που εγραφες το σχολιο εκεινο, τελειωνε η Red Flag 16-2 με την “επιτυχη” συμμετοχη 6 τουρκικων F-16 (μπλοκ 30!) και 2 Kc-135 Stratotankers.
   http://www.nellis.af.mil/News/ArticleDisplay/tabid/6442/Article/692092/allied-coalition-us-turkish-forces-participate-in-joint-exercise.aspx
   Δεν υποτιμουμε κανεναν αντιπαλο, ειδικα αυτον που ειναι στα καλυτερα του την ωρα που εμεις ειμαστε πεσμενοι στο πατωμα. Αν μαλιστα δεν εχουμε σχετικα συντομα αντιδοτο F-35 (μολις παραγγειλαν 8 ακομη) , θα προσευχομαστε ολοι -με τον προμαχο μαζι- να βγει ο Γιαννης αληθινος. Εμενα παντως με ανησυχουν περισσοτερο οσα καταφερνουν ΧΩΡΙΣ πολεμο…
   ΥΓ1 Εγω βρε παλιόγερος του mappet show? Οι αλλοι 2 ειναι!
   ΥΓ2 “επίδραση της φαγούρας του ναπολέοντα στο σημερινό γεωπολιτικο γήγνεσθαι” – εχω πεσει κατω απο τα γελια 🙂

   1. «ΥΓ2 «επίδραση της φαγούρας του ναπολέοντα στο σημερινό γεωπολιτικο γήγνεσθαι» – εχω πεσει κατω απο τα γελια 🙂 »
    Μή γελᾶς,ἡ φαγούρα του Μπίλλ Κλίντον (Pruritus Moniciensis),κόστισε κάτι βομβαρδισμούς στην Βαγδάτη, κάπου στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

     1. Αὐτήν την ἱστορία δέν την βίωσε μόνο ὁ Ἀχέρων και κάποιοι κάπου κάποτε,εἶναι μία ἱστορία ἀπό την Ἱστορία.(περίπτωση Μόνικα Λειουίνσκυ)

   2. Εδώ δεν μπορείτε να συμφωνήσετε στα βασικά (περί παλιόγερου) και θα τα βρούμε στο Περλ χαρμπορ;;
    @manolis : φοβούμε ότι θα διαφωνησω. Άλλο άσκηση και άλλο σχεδιάζω και εκτελώ πολλαπλές αιφνιδιαστικές επιθέσεις ενάντια ενός πυκνού δικτύου αεράμυνας και μιας ικανότατος αεροπορίας. Θα επανέλθω από το pc γιατί από κινητό είπα χτες την προέλαση προελασα και ο κος Δούκας δεν τα διορθώνει αυτά

    1. Δεν ειπα οτι η ΠΑ ειναι ευκολος αντιπαλος, το αντιθετο. Ειναι ομως επικινδυνο να θεωρουμε τους τουρκους ανικανους , το ιδιο σαν να λεμε οτι δεν θα γινει πολεμος.
     ΥΓ1. Επισης αλλαξες φυλλο στον τσιμουχα. Ασυγχωρητος 🙂
     ΥΓ2 Αυτη την ωρα κατεβαινουν σφαιρα τα ελικοπτερα ΕΛΑΣ και ΠΣ απο το Ελ. Βενιζελος στο κεντρο για την παρελαση.

     1. Χρονιά πολλά σε όλους και ειδικά στους συνωνόματους 🙂

      Manolis: Ανίκανους δεν τους λέω, αλλά αυτό που σχολιάζουμε είναι πόσο υπαρκτός είναι ο κίνδυνος ενός ελληνικού “Περλ Χάρμπορ” από τη τουρκική αεροπορία.
      εγώ θεωρώ ότι δεν είναι υπαρκτός, τουλάχιστον ότι στο μέγεθος που περιγράφεται στο κείμενο.
      1: για πολιτικούς λόγους γιατί δεν πρόκειται εν ψυχρώ να μας επιτεθεί στα καλά καθούμενα άρα και να πιαστούμε με τα βρακιά κατεβασμένα. Αν γίνει κάτι τέτοιο θα γίνει μόνο μετά από ένα θερμό επεισόδιο άρα θα υπάρχει μεγαλύτερη επαγρύπνηση
      2: στρατιωτικά δεν έχει την ικανότητα και την εμπειρια για να επιτύχει 100% τους στόχους όπως αυτοί περιγράφονται (βέβαια και ένα 50% μπορεί να είναι υπερ-αρκετο )
      3ο:στρατιωτικά επίσης δεν έχει τα μέσα και δεν νομίζω να τα έχει μέσα στην επόμενη δεκαετία. Θεωρώ ότι παρόλο που θα έχει F35 θα χρειαστεί χρόνια για να είναι σε θέση να εκτελέσει μια τέτοια αποστολή με αυτά (ειδικός δεν είμαι..προσωπική εκτίμηση/μαντεψιά κάνω). Μέχρι να γίνει αυτό είναι πολύ πιθανό στο αιγαίο να κόβουν βόλτα καμιά 40+ F16 με AESA και αυτό αλλάζει τα δεδομένα ως προς την αντιμετώπιση του F35 (νομίζω, please confirm manolis)

      ΥΓ
      η τσιμούχα είναι η ψυχή του site, δεν περιορίζεται απο φύλλα.

     2. Χρόνια πολλά σε όλους και στον Ελληνισμό για την διπλή εορτή, Εθνική και θρησκευτική!
      Χρόνια πολλά και στους εορτάζοντες, Βαγγέληδες, Βαγγελίτσες, Γραβρηίλους και Γαβριέλες!
      Χρόνια πολλά και στον αγαπητό krunar που έχει σήμερα τη γιορτή του!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.