Ο Καναδάς γίνεται η δεύτερη χώρα που αγοράζει AIM-120D

USA_aim-120

[dropcap size=small]Η[/dropcap] υπηρεσία ασφάλειας αμυντικής συνεργασίας (DSCA) των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) ανακοίνωσε την 1η Νοεμβρίου ότι ο Καναδάς έλαβε έγκριση να αγοράσει 32 πυραύλους αέρος-αέρος AIM-120D.

Το Κογκρέσο ενημερώθηκε μια μέρα νωρίτερα ότι το πακέτο, το οποίο θα περιλαμβάνει επίσης 18 εκπαιδευτικούς πυραύλους (Captive Air Training Missiles – CAPM) και άλλα συναφή εξαρτήματα, θα κοστίσει περίπου 140 εκατομμύρια δολάρια.

Απόδοση/Μετάφραση από το alert5.com για την Προέλαση.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

18 Απαντήσεις

 1. Με 4,375 εκ $ κόστος μονάδας, δεν είναι υπερβολικά ακριβοί; Σχεδόν διπλάσιο κόστος από τους MICA! 32 πύραυλοι καλύπτουν μόλις 4 F16 (δύο πλήρεις φόρτοι)!

  1. Προφανώς και δεν είναι έτσι απλός ο υπολογισμός του ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ κόστους ανά τεμάχιο. Στην προκειμένη περίπτωση για παράδειγμα ο Καναδάς καλείται να πληρώσει και κάποιο ποσό (προφανώς διόλου ευκαταφρόνητο) για την ενσωμάτωση/ολοκλήρωση/πιστοποίηση της συγκεκριμένης έκδοσης του βλήματος στη συγκεκριμένη έκδοση του μαχητικού που τον ενδιαφέρει. Αυτό φαίνεται και από τη συμπερίληψη στο πακέτο «[…] software development, integration, and support; system integration and testing […]» κλπ.
   Προφανώς καλύτερη εικόνα για το ανά μονάδα κόστος θα μας έδιδε μια τυχόν μελλοντική παραγγελία, όπου τα ποσά αυτά θα εκλείπουν.

  2. Μιλάμε για πάνω από τριπλάσια τιμή από τους MICA και πάνω από διπλάσια από τους SCALP!!! Μα καλά… τόσο μεγάλη την έχει… την εμβέλεια το αμρααμόπουλο-D;;;

   1. Λέγεται οτι θα ακολουθήσει νέα έκδοση το 2019, ο AIM 120 – ER με 50% μεγαλύτερη εμβέλεια (φαντάζομαι μιλούν για την έκδοση c). Πήγες λένε για σώμα ESSM με καθοδήγηση Amraam. Εκεί να δείτε τιμή …
    Ακολουθεί απόσπασμα από την wiki “On 22 February 2015, Raytheon announced the development of the Extended Range upgrade to the NASAMS AMRAAM missile offering (AMRAAM-ER). Development work began in 2014, and the missile is actually an Evolved Sea Sparrow Missile using AMRAAM guidance. The first flight test took place in August 2016.[8] Production is expected by 2019.[9] Engagement envelope is expanded with a 50 percent increase in maximum range and 70 percent increase in maximum altitude”
    https://en.wikipedia.org/wiki/SLAMRAAM

 2. Για ένα πακέτο με 32 πυραύλους/όπλα το κόστος φαίνεται αρκετά υψηλό.
  Σε μια παλαιότερη δημοσίευση(απο το 2003) σχετικά με το κόστος των AIM-120(εκδόσεις B/C), αναφέρθηκε ότι για τους αμερικανούς που αγοράζουν χιλιάδες όπλα αυτού του τύπου η τιμή παίζει ανάμεσα στις 300 και 450.000 €, ενώ για τους ευρωπαικούς εταίρους του ΝΑΤΟ φτάνει στις 700.000 €(το κομμάτι). Ενδεικτικά η Αγγλία σε μια συμφωνία για ένα πακέτο των 400 πυραύλων, πλήρωσε 302 εκατ. US$.

  Προφανώς η νέα έκδοση του όπλου είναι αρκετά ακριβότερη(μαζί με τα προφανώς επιβεβλημένα συνοδευτικά συστήματα υποστήριξης/εκπαίδευσης).
  Για τον Καναδά και όσους πελάτες λειτουργούν αποκλείστηκα αμερικάνικα μαχητικά, η επιλογή της νέας έκδοσης του συγκεκριμένου όπλου αποτελεί μονόδρομο, επειδή φαίνεται δύσκολο να γίνει μια πιστοποίηση ευρωπαϊκών όπλων σε αμερικάνικα μαχητικά(με τρεις γνωστές εξαιρέσεις, δυο που έγιναν, και μια που θα γίνει για συγκεκριμένους πελάτες/χρήστες αμερικανικών μαχητικών).

 3. Νομίζω ότι θα πρέπει να δεχθούμε την εξήγηση του αγαπητού ΓΜ, διότι, ακόμη και με την τιμή που πληρώνουν οι Ευρωπαίοι, ακόμη και με τον πολύ μικρό αριθμό πυραύλων που ανεβάζει το κόστος μονάδας, πάλι το κόστος αυτό φαίνεται εξωπραγματικό. Μάλλον οι Καναδοί πληρώνουν αρχική υποδομή κλπ που σε μία σύμβαση για περισσότερους πυραύλους (32 είναι αστείος αριθμος, σαν τους 24 που είχε παραγγείλει για τα Typhoon της η Αυστρία) θα επιμεριζόταν σε περισσότερες (10πλάσιες πχ) μονάδες και το κόστος θα επιμεριζόταν στον αυξημένο τους αριθμό.
  Ίσως ένα επιπλέον φουσκωμα οφείλεται στο ότι αποτελούν έναν από τους πρώτους χρήστες της έκδοσης. Αν είναι έτσι, τότε μάλλον μια παραγγελία που θα αφορούσε 320 (δεκαπλάσιους) πυραύλους θα έριχνε το μοναδιαίο κόστος στο 1,3 εκ $ (υπολογίζω χονδρικότατα ότι οι Βρετανοί πλήρωσαν 750 χιλ. για παλαιότερη έκδοση και ότι οι Καναδοί θα πλήρωναν και το επιπλέον κόστος της νεότερης έκδοσης και το κόστος αρχικής υποδομής).

  1. @PROMAXOS
   Αγαπητέ PROMAXOS, απο την συγκεκριμένη παραγγελία των Άγγλων πέρασαν όμως και αρκετά χρόνια.

   Αν υπολογίσουμε και τον πληθωρισμό σε συνδιασμό με την σταδιακή και σταθερή αύξηση των τιμών για οπλικά συστήματα(οι οποίες δυστυχώς για τους πελάτες/χρήστες γνωρίζουν μόνο μια κατεύθυνση, προς τα επάνω), θα μπορούσαμε να καταλήξουμε στο ότι οι τιμές αυξάνονται δραματικά, ακόμα και για όπλα που παράγονται σε πολύ μεγάλους αριθμούς.

   Απο την άλλη, οι κατασκευαστές παίζουν με επιχειρήματα όπως την αύξηση των δυνατοτήτων των όπλων(η οποία προφανώς πάει παρέα με την αύξηση της τιμής), και με την αύξηση των εξόδων για το προσοπικό.

   Ένα μεγάλο πρόβλημα είναι ίσως, ότι δεν υπάρχει πραγματικός ανταγωνισμός (με όλη την σημασία της λέξεως και όπως τον διαφημίζουν συχνά στην άλλη άκρη του ατλαντικού) στον τομέα που θα μπορούσε να κρατήσει τις τιμές σε ένα πιο φιλικό για τον χρήστη/πελάτη επίπεδο.

   Έτσι όσοι δεσμεύονται με την αγορά ενός (αμερικανικού, ευρωπαϊκού η ρωσικού) μαχητικού είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν και για τα διαθέσημα/πιστοποιημένα όπλα, εδώ μπαίνει και ο παράγοντας προστατευτισμός στο παιχνίδι. Υπάρχουν και εξαιρέσεις με το Ισραήλ που πιστοποιεί και όπλα εγχώριας κατασκευής (η και μια νότια Κορέα με τα νέα F-15), αλλά αυτό νομίζω δεν παίζει για την ΠΑ(σε τέτοια διάσταση) παρά την περίπτωση με τους AIM-2000. Απο την άλλη υπάρχει και το Gripen στο οποίο ακολουθούν μια πιο φιλική προς τον πελάτη πολιτική, με την πιστοποίηση μιας μεγάλης ποικιλίας όπλων απο Ευρώπη και ΗΠΑ στο αεροσκάφος(αλλά εκεί υπάρχουν όπως φαίνεται αρκετά εμπόδια που δεν ξεπερνιούνται, για διάφορους γνωστούς και αγνώστους λόγους).

 4. Τα περί κόστους συμπεριλαμβανωμένων και άλλων…όπως λογισμικό κτλ…..οτι δέν πρέπει να υπάρχουν στο κόστος δέν ισχύουν.

  Εάν γιά να λειτουργήσει σωστά ένα σύστημα για ολη τήν διάρκεια ζωής χρειάζεται όλα τά υπόλοιπα τα οποία επίσης μπορεί νά χρησιμοποιούν εξειδικευμένα υποσυστήματα τα οποία ανεβαζουν το κόστος πάνε όλα πακέτο.

  Γιά παράδειγμα και η Ελλάς πλήρωσε αδρά γιά τά υποβρύχια ώς πρώτη χώρα γιά την ανάπτυξη και δοκιμή νέου συστήματος χωρίς οφελη οικομομικά από την συγκεκριμένη τεχνολογία πού αναπτύχθηκε

  Αλλο παράδειγμα. Εαν χρειάζεται εξωμοιωτής για ένα καινουργιο καινοτομικο συστημα ειδάλως επʹουδενί δέν είναι δυνατόν νά μάθει ένας πιλότος την πτήση…νά μπαινοβγαινει στήν ατμοσφαιρα …μπορει το αεροσκάφος να στοιχείζη ενα ποσον αλφα αλλά χωρις το ποσον βήτα του εξωμοιωτή δεν γινεται αρα το ολικο πακέτο πρέπει πάντοτε να ερευνάται.

  Το κόστος ενός συστήματος στόν κύκλο της ζωης του συμπεριλαμβάνει το κόστος διατηρησεως συν αναβαθμίσεως και το κόστος για εμψυχο παράγοντα.

  1. Εφοσον ολα τα απαιτουμενα για την σωστη ενταξη του AIM-120D.θα εχουν προφανως ικανοποιηθει, τοτε επομενες παραγγελιες του ιδιου πυραυλου θα εχουν λιγοτερο κοστος.

   Αυτο που παρατηρειται ειναι η σταδιακη αυξηση εμβελειας των πυραυλων μαζι με αυτονομια παρολο που χρησιμοποιουνται (και) απο αεροσκαφη στελθ. Δηλαδη οσο ποιο μακρυα τοσο το καλυτερο…να αποφευγονται οι εμπλοκες. Υπο αυτο το νοημα ακομη και μεταγωγικα αεροσκαφη μπορουν να γινουν φορεας πυραυλικων συστηματων απο μεγαλες αποστασεις, οι οποοι μετεπειτα καθοδηγουνται ειτε απο στελθ αροσκαφη ειτε απο ντροουνς αυξανοντας την πιεση στον αμυνομενο. Το Φ22 ηδη με την τεχνολογια ΣΑΡ δουλευει με ντροουνς. ΜΙα ματια στον ιστοτοπο και αναφερεταιοτι πανω απο 20000 ΑΙΜ εχουν παραχθει και απο οσο γνωριζω δεν εχουν γινει πολεμοι κατα τους οποιους αυτος ο αριθμος εχει εξαντληθει….

 5. @Aχέρων
  Σωστά το NASAMS είναι αντιαεροπορικό σύστημα που βασίζεται όμως στους ΑMRAAM, όταν ξεκίνησε η ανάπτυξη του ΑΙΜ 120 D ήταν οι πρώτοι που για ευνόητους λόγους το ανακοίνωσαν-διαφήμησαν. Η επισύναψη στο παραπάνω σχολιό μου είναι και πάλι από την ίδια πηγή και αφορά την προετοιμασία του ΑΙΜ 120-ER, δεν ξέρω εαν τελικά θα μπεί μόνο στο NASAMS. Αλλά οτι λειτουργεί σε αυτό, μάλλον κρατά την φιλοσοφία να έχει κυρίαρχη δομή σαν πύραυλος BVR σε αεροσκάφη.
  Κρατήστε το σαν δεδομένο, οι Νορβηγοί δεν μας είχαν διαψεύσει στο παρελθόν.

  1. Εάν κριθεί ότι το μέγεθος του συνδυασμού κορμού ESSM+κεφαλή AMRAAM είναι αποδεκτός για τους φορείς επί των αεροσκαφών,θα ανοίξει και ὁ δρόμος για εναέρια χρήση.

 6. αρκετά χρόνια πριν..

  https://theaviationist.com/2014/08/18/the-story-of-a-legendary-f-14-pilot-and-the-gun-kill-on-an-f-15-that-could-sell-tomcat-to-japan/

  https://theaviationist.com/wp-content/uploads/2014/08/F-14A_Tomcat_in_head-up_display_c1988.jpg

  As explained by George Hall in his book Top Gun – The Navy’ s Fighter Weapons School, Hoser’s interest for guns continued when he transitioned to the F-14 Tomcat.

  During the AIMVAL/ACEVAL (the Air Combat Evaluation/Air Intercept Missile Evaluation) fighter trials that put the F-14s and the F-15s against the F-5Es to test new weapons and tactics which took place from 1974 to 1978 at Nellis Air Force Base, Hoser (assigned to the VX-4 evaluators) was put in a 1 vs 1 against an F-5.

  As the two combatants sat side-by-side on the Nellis runway, awaiting tower clearance for takeoff, Hoser looked over at his opponent, reached his hand up over the control panel, and mimicked the cocking of machine guns in a World War I Spad. A thumbs up came from the other cockpit, meaning that guns it would be, the proverbial knife fight in a phone booth, forget the missiles.

  Both jets took off.

  As soon as they reached the assigned area, the fighters set up twenty miles apart for a head-on intercept under ground control. Seven miles from the merge, with closure well over 1,000 knots, Hoser called “Fox One”, a Sparrow missile away, scoring a direct hit.

  As they flashed past each other, the furious F-5 driver radioed, “What the hell was that all about?” “Sorry.” said Hoser, “lost my head. Let’s set up again. Guns only, I promise.”

  Again the two fighters streaked towards the pass, again at seven miles Hoser called “Fox One.” The F-5 driver was apoplectic.

  Hoser was first back to the club bar, nursing an end of the day cold one as the flushed Aggressor stomped in. “Hoser, what the hell happened to credibility?” the F-5 pilot asked. Hoser replied “Credibility is DOWN, kill ratio is UP!”

  This story became very popular around Topgun, alongside the lesson learned: from 1 vs 1 to forty-plane furball, expect anything. But never expect your enemy to be a sweet guy.

  Still, Hoser’s best experience during the AIMVAL/ACEVAL most probably came after the end of the trials. Even if Tomcat and Eagle drivers could not engage each other, Hoser and his RIO Bill “Hill Billy” Hill with Dan “Turk” Pentecost and Frank “Fearless” Schumacher onboard the second F-14, went 2 vs 2 against a couple of F-15 instructors from 415th Training Squadron (415th Flight Test Flight).

  Both Eagles were gunned down and a gun camera film which showed the F-15 locked in the F-14 HUD almost caused Japan to revert its decision to buy the Eagle.

  1. Ο ιπποτισμός μεταξύ αντιπάλων ανήκει προφανώς στην εποχή ενός Georges Guynemer(για να μείνουμε στην αερομαχία), μια εποχή στην οποία ήταν μια αρετή και στην οποία υπήρχαν ακόμα αξίες. Σήμερα μετράει μόνο ένα, αλλά αυτό έχει και τα αρνητικά του επειδή δεν είναι μονόπλευρο και ισχύει για όλους. Έτσι όλοι πρέπει να είναι συνέχεια σε εγρήγορση, για να μην τους έρθει καμία αδέσποτη, που δεν μπορεί να αποκλεισθεί εντελώς.

   1. τί ειπες μην φάει καμμία ; Α….Δες….( ιπ ) ποτη; ?

    επίσης τότε ειχε γινει και μία αλλη ασκηση οπου το ναυτικό των ΗΠΑ υποτίθεται θα εκανε την επιθεση στην Καλι…σηκωθηκαν τα Φ‒15 γιά αναχαιτηση….
    εχασαν…..
    τα Φ‒14 μέ τούς πυραύλους φοινικος τα αποδεκάτησαν…μετά οτι απεμειναν με κοντινούς και ακομη σε αερομαχίες οι πιλοτοι του ναυτικου με τα Χοκαι ματια ….
    η ασκηση κλειθηκε απορρητη και δεν ακουστηκε…κατ´εμέ ένα σουπερ τομκατ με καινουργιες καινοτομίες αναβαθμισμένη μηχανη στελθ αεσα κτλ ακομη και σήμερα θα ηταν καλυτερο απο το Φ—18 το οποιον αρχικα επισης της Νορθροπ ως ΥΦ—17 πολύ καλό αεροσκάφος….το είχε επιλέξει η Ελληνικη αεροπορια εαν θυμαμαι σωστά….μετα…το πηρε η ΜακΝτακ και τελικα η Μποινγκ…οπότε…εγινε βαρύ κτλ κτλ…

    εαν κοιταξεις την γενικη καινοτομια εκτος των πτερυγων του Φ—14 τήν αντεγραψαν η ρωσοι στο Πακ Φα….και εν γενη….στα σουχο·ι· αεροσκάφη και φυσικα με τήν δικη τους νοοτροπία. Ο χώρος μεταξύ των μηχανων ειναι ένας ωφέλιμος ογκος για πυραυλους κτλ.

    ομως η δυνατοτητα της αλλαγης της αεροδυναμικής του αεροσκάφους αναλόγως με τήν πτηση δέν πρέπει νά παραβλέπεται σκεψου το λογισμικο πού εγραψαν για τόν υπολογιστή τότε και τι μπορει νά κάνει σημερα με τήν τεχνολογία που εχουμε και composites structures μέ ολικό χαμηλωτερο βάρος του αεροσκάφους

    επίσης η απόσταση για take off roll and landing σε συνδιασμό με TVC μειώνεται σε αρκετα μεγάλο βαθμό.

    https://www.google.com/amp/s/tacairnet.com/2017/03/31/navy-to-explore-resurrecting-the-f-14-tomcat-to-replace-the-f-35/amp/

    http://tinyurl.com/y8u4w8vm

    http://tinyurl.com/ybbbbhuc

    ας μην ανυσηχούν δεν …..προκειται να γίνει..

 7. @Theognostos

  Ήταν πραγματικά ένα εξαιρετικό αεροσκάφος το F-14(και ένα απο τα αγαπημένα μου ομολογώ), ειδικά για το USN και δίπλα στα A-6(επίσης της Grumman Aircraft corp.), που ήταν επίσης ιδανικά για τον ρόλο που είχαν. Γενικά θεωρώ ότι η σημερινή NG, θα ήταν η ικανότερη και ιδανικότερη επιλογή να κατασκευάσει το επόμενο μαχητικό του USN, σε αντίθεση με την LM που δεν το έχει και τόσο με τα μαχητικά, αλλά περισσότερο με τα μεταγωγικά και τα αεροσκάφη ειδικών χρήσεων(συγκεκριμένα αναγνώριση Intel/Recon/Special purpose).

  Η επιλογή του F-18 σαν αντικατάσταση των F-14 και A-4/6/7, EA-6, είχε προφανώς οικονομικούς λόγους και για την διευκόλυνση στο θέμα των ανταλλακτικών, απο την άλλη όμως νομίζω κι εγώ πως δεν μπορεί να καλύψει το κενό που άφησε η απόσυρση των F-14 και ειδικά στην βαρύτερη έκδοση του μοντέλου E/F το οποίου δεν κάνει και την καλύτερη φιγούρα σαν μαχητικό εναέριας υπεροχής. Στον ρόλο κρούσης αέρους-εδάφους είναι όμως εξαιρετικό αεροσκάφος και με προσγειωμένη τιμή αγοράς(σε συνδιασμό με ένα άλλο συγκεκριμένο μοντέλο θα μπορούσαν να προκύψουν συνέργειες οι οποίες δεν ήταν δυνατές στο παρελθόν για πελάτες με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες, απλά σαν σκέψη).

  Επίσης ενδιαφέρον είναι και το παρακάτω σχόλιο στο άρθρο του Tacairnet.

  «Having personal insight into Grumman Aircraft and my father having been an airframe engineer for Grumman till it’s demise in 94 to 96 all I can say is blame Dick Cheney the man who says he’s for The American Military and know he personally destroyed Grumman and killed the Tomcat 21 or better known as Quickstrike. If you are not familiar with that aircraft and love the 14 please look it up and to any lovers of the 15 or what I call (The Bug) this aircraft was not built because it simply blew the doors off anything we had @ the time or our enemies abroad.PS I was accepted into Annapolis in the summer of 83 and my father said I had to tell my mom, she freaked so I never went but I kick myself in the (a&&) still @ 51 years of age. I don’t think the Tom can be duplicated sadly as Dick again killed (The best of the best – Grumman) each craft they made was built with love and Long Island pride (family built) you can’t seem to find that anymore today..Al»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.