Η πιθανή πώληση στην Ιορδανία έχει προφανώς καταρρεύσει κι ειναι λίγοι οι αγοραστές που μπορεί να πληρούν τα πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων της χώρας.

Ο Καναδάς εγκατέλειψε την προσπάθεια να βρει έναν κατάλληλο αγοραστή για τα δωδεκάδες παρωχημένα κύρια άρματα μάχης “Leopard C2”. Η πιθανή συμφωνία για να πωληθούν στην Ιορδανία έχει προφανώς καταρρεύσει εν μέσω των σχεδίων της χώρας να μειώσει τις τεθωρακισμένες δυνάμεις της και τώρα η πλειοψηφία των C2 φαίνεται ότι προορίζεται γα τα παλιοσίδερα.

Το καναδικό “Global News” μετέδωσε πρωτο σχετικά με τις εξελίξεις αφότου ενημερώθηκε από τις πηγές του και μέσω της πρόσβασης σε πληροφορίες για την νομοθεσία σχετικά με τις συζητήσεις με την κυβέρνηση της Ιορδανίας. Οι καναδικές αρχές προσπαθούν να πουλήσουν τα άρματα, τις αναβαθμισμένες εκδόσεις των δειγμάτων που πρωτοήρθαν από την Γερμανία στα τέλη της δεκαετίας του 1970, από το 2015.

“Δεν βρέθηκε κανένας αγοραστής και το υπουργείο άμυνας αξιολογεί εναλλακτικές προτάσεις διάθεσης”, δήλωσε στο “Global News” ο εκπρόσωπος του καναδικού υπουργείου άμυνας, Ντανιέλ Λε Μπουθιλίερ. “Η τελευταία επιλογή θα ειναι η καταστροφή των αρμάτων μάχης”.

Μια άλλη πιθανότητα θα ειναι η μετατροπή τους σε εκπαιδευτικούς στόχους για τον καναδικό στρατό. Απο τα περίπου 50 εναπομείναντα “C2”, 11 θα τοποθετηθούν σε μουσεία ή στατικές εκθέσεις έξω από τις εγκαταστάσεις των καναδικών δυνάμεων, σύμφωνα με τον Μπουθιλίερ.

Αλλιώς, ο Καναδάς θεωρεί απίθανη την εύρεση ενός άλλου ενδιαφερόμενου αγοραστή. Τα “C2” βασίζονται πάνω στο “Leopard 1”, το οποίο σχεδίασε πρώτη φορά η “Porche” για αυτό που αρχικά θα ήταν ένα πολυεθνικό αρματικό πρόγραμμα που ξεκίνησε το 1956. Οι καναδοί άρχισαν να παραλαμβάνουν τα άρματα τους το 1978, εκείνη την χρονική περίοδό ήταν γνωστά ως “C1”. Αυτά ήταν ισάξια με την έκδοση “Leopard 1A3”, τα οποία διέθεταν βελτιωμένη θωράκιση και σκοπευτικά σε σχέση με τους πρώτους τύπους.

Το 2000, ο Καναδάς έθεσε 114 από τα 127 C1 σε πρόγραμμα αναβάθμισης, με τα προκύπτοντα οχήματα να γίνονται γνωστά ως “C2”. Οι τροποποιήσεις περιελάμβαναν την αντικατάσταση ολόκληρου του πύργου με το σχέδιο που διέθετε το “Leopard 1A5”, τον τελικό τύπο παραγωγής, ο οποίος περιελάμβανε μια εκδοσή του συστήματος ελέγχου πυρός με ικανότητα βολής ημέρα και νύχτα που διέθετε η πιο σύγχρονη σειρά των “Leopard 2”.

O Γερμανός κατασκευαστής “Krauss-Maffei Wegmann (KMW)” είχε επίσης σχεδιάσει αυτόν τον μεγάλο πύργο για να χωράει το πυροβόλο 120 χιλιοστόν αντί του αρχικού πυροβόλου των 105 χιλιοστών του “Leopard 1”. Η “KMW” και οι πελάτες της διαπίστωσαν ότι αυτό δεν ήταν πιο οικονομικό αντί να αγοράσουν “Leopard 2”, τα οποία διέθεταν αυτό το πυροβόλο ως βασικό όπλο. Ως αποτέλεσμα, το πρόγραμμα του “Leopard 1A6” ήρθε στο τέλος του μετά την κατασκευή ενός και μοναδικού πρωτοτύπου. Το μεγαλύτερο, 62 τόνων “Leopard 2” είχε επίσης το πλεονέκτημα ότι ήταν ταχύτερο και καλύτερα θωρακισμένο από τον προκάτοχό του των 42 τόνων.

Τα καναδικά “C2” μπορούσαν επίσης να μεταφέρουν τo Αρθρωτό Επεκτάσιμο Σύστημα Θωράκισης (“MEXAS”) από την γερμανική εταιρεία “IBD Deisenroth Engineering”. Ο Καναδάς είχε αναπτύξει έναν μικρότερο αριθμό “C1” με το ίδιο πακέτο προσθαφαιρούμενης θωράκισης στο Κόσοβο το 1999 σε δοκιμαστική βάση και στη συνέχεια την κατέστησε ως τη βασική επιλογή για τα “C2”.

Tελικά, τα “C2” είδαν πολεμική δράση μόνο στο Αφγανιστάν, με μονάδες να αναπτύσσονται στην χώρα μεταξύ 2006 και 2011. Αυτή η εμπειρία ίσως να βοήθησε επίσης να εξηγηθεί γιατί οι Καναδοί δεν μπόρεσαν να βρουν εναν αγοραστή για τα υπόλοιπα άρματα μάχης. Μέσα στο πρωτο έτος εκστρατείας, η κυβέρνηση του Καναδά είχε λάβει την απόφαση να προμηθευτεί νέα “Leopard 2” ως αντικαταστάτες.

Το πιο επείγον θέμα ήταν η ζέστη του Αφγανιστάν, η οποία ήταν αποπνικτική για τα πληρώματα μέσα στα άρματα χωρίς κλιματισμό που αρχικά ο Καναδάς υπολόγιζε ότι θα πολεμήσει κυρίως εναντίον μιας σοβιετικής εισβολής στα πιο ήπια κλίματα της Ευρώπης. Τελικά τα “C2” δεχθήκαν ενα σύστημα ψύξης για να μετριαστεί αυτό το ζήτημα.

Αν και πιο άνετα από πριν, οι αρματιστές είχαν ακόμα να αντιμετωπίσουν τις πυραυλο-ωθούμενες βομβίδες των ταλιμπάν και τις βόμβες στις άκρες των δρόμων (“roadside bombs”). Ο Καναδάς έχασε τρία “C2” εξοπλισμένα με θωράκιση “MEXAS” καθώς συμμετείχε στις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν και ακόμα 15 τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες υπέστησαν κάποιου είδους ζημιές. Μέχρι το τέλος του 2007, οι Καναδοί είχαν ήδη εξασφαλίσει την βραχυπρόθεσμη μίσθωση 20 “Leopard 2” για να αντικαταστήσουν τα παλιότερα άρματα ως μια προσωρινή λύση πριν την παραλαβή αυτών που είχαν αγοράσει από την “KMW”.

“Αυτή η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να παρέχει στις καναδικές δυνάμεις οποιοδήποτε εξοπλισμό απαιτείται για να εκτελέσουν τις δύσκολες αποστολές που τους ζητάμε να πραγματοποιήσουν”, δήλωσε ο τότε υπουργός άμυνας Γκόρντον Ο’Κονορ, τον Απρίλιο 2017. “[Τα “Leopard 2”] ειναι τελευταίας τεχνολογίας”.

The Canadian Press, MURRAY BREWSTER/AP | “Leopard 2” του Καναδά στο Αφγανιστάν το 2011.

Με βάση όλα αυτά, ειναι δύσκολο να φανταστούμε ότι μια χώρα όπως η Ιορδανία, που βρίσκεται στην καρδιά της Μέσης Ανατολής, η οποία αντιμετωπίζει πιθανές απειλές, όπως τους τρομοκράτες του Ντά’ες, οπλισμένους με αυτοσχέδιες εκρηκτικές συσκευές (“IED”) και οχήματα αυτοκτονίας, πυραυλο-ωθούμενες ρουκέτες και καθοδηγούμενους αντιαρματικούς πυραυλους, θα ήταν διατιθεμένη να αποκτήσει τα γερασμένα, μεταχειρισμένα άρματα μάχης. Η χώρα διαθέτει ενεργή και ικανή εγχώρια αμυντική βιομηχανία που έχει εκτεταμένη εμπειρία στην αναβάθμιση κύριων αρμάτων μάχης, αλλά δεν ειναι ξεκάθαρο πόσο αποδοτικό θα ειναι ειναι να εισέλθουν τα ξεπερασμένα “C2” σε ένα τέτοιο πρόγραμμα αναβάθμισης.

Συν τοις άλλοις, τον Φεβρουάριο του 2018, οι ένοπλες δυνάμεις της Ιορδανίας αποκάλυψαν τα σχέδια τους να αποσύρουν τον μεγάλο όγκο των δικών τους αρμάτων “Αλ Χουσείν” που βασίζονται πάνω στο “Challenger 1” υπέρ μιας μεικτής, πιο ευέλικτης δύναμης τεθωρακισμένων. Τελικά ο στρατός της Ιορδανίας σχεδιάζει να αναπτύξει μια δύναμη που θα αποτελείται από τα αναβαθμισμένα αμερικανικά άρματα μάχης “M60A3”, γνωστά και ως “Phoenix”, μαζί με τα οχτάτροχα οχήματα πυρών υποστήριξης “Iveco Centauro” των 105 χιλιοστών. Αυτό το μετρό θα υπονόμευε για τα καλά οποιεσδήποτε προοπτικές είχε ο Καναδάς για μια συμφωνία.

Με την Ιορδανία να μην ειναι πλέον μια επιλογή, ειναι δύσκολο να ειπωθεί ποιος άλλος θα μπορούσε κατ ‘ανάγκην να ενδιαφερθεί στην προμήθεια αρμάτων μάχης “Leopard 1” που είναι αρκετά δύσκολο να συντηρηθούν. Υπάρχουν μόνο έξι χώρες σε όλον τον κόσμο που χρησιμοποιούν ακόμα κάποιες εκδόσεις αυτού του τύπου. Τον Οκτώβριο του 2017, σύμφωνα με πληροφορίες η Βραζιλία επισκέφθηκε την Ιταλία και την Ελβετία για να συζητήσει την αγορά παροπλισμένων “Leopard 1A5” από αυτές τις χώρες ώστε να ενισχύσει τον υφιστάμενο στόλο.

Το άλλο πρόβλημα ειναι ότι τόσο οι αξιωματούχοι του Καναδά όσο και της Γερμανίας θα πρέπει να εγκρίνουν την όποια τελική πώληση, η οποία θα μπορούσε να καταστήσει δύσκολο το ξεφόρτωμα των αρμάτων απ’ τον Καναδά σε μια χώρα με αμφισβητήσιμη κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι κυβερνήσεις και των δύο χωρών ασπάζονται την κύρια δέσμευση στα ανθρώπινα δικαιώματα, άλλα έχουν βρεθεί όλο και περισσότερο μπρος σε κατηγορίες για εξαγωγή όπλων σε χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία, οι οποίες οι οποίες αντίστοιχα εμπλέκονται στις αμφιλεγόμενες εισβολές στην Υεμένη και Συρία.

Οι δυσκολίες στην εξασφάλιση της έγκρισης εξαγωγής από τους Γερμανούς έχει αποτελέσει ήδη τροχοπέδη στα βελγικά σχέδια για παράδοση “Leopard 1A5” στον Λίβανο. Από το 2010, τα άρματα έπρεπε να είχαν παραληφθεί και δεν ειναι ξεκάθαρο αν αυτό θα συνέβη ποτέ. Τα βελγικά τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (“AIFV”) που βασίζονται στο “M113” παραλήφθηκαν από τον λιβανέζικο στρατό, από τη στιγμή που αυτά τα οχήματα απαιτούσαν μόνο την έγκριση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, η οποία δραστηριοποιείται ενεργά στην προμήθεια όπλων και λοιπού στρατιωτικού εξοπλισμό στον Λίβανο.

“Η αγορά για εμάς ειναι να πωλήσουμε και βασικά να διατηρηθούν οι περισσότερες πολιτικές μας και να μην υποβοηθήσουμε, θα λέγαμε, τις προβληματικές χώρες, ειναι πολύ περιορισμένη”, δήλωσε ο Ρόμπ Χιούμπερτ, ένας ερευνητής του κέντρου στρατιωτικών και στρατηγικών αναλύσεων του πανεπιστημίου Κάλγκαρι, στο “Global News”. Η καναδική κυβέρνηση φαίνεται να εχει καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα.

Εκτός αν αλλάξει η κατάσταση κατά τους επόμενους μήνες, φαίνεται ότι τα υπόλοιπα “Leopard C2” του Καναδά θα κατευθυνθούν τελικά προς το πεδίο βολής ή την μάντρα με τα παλιοσίδερα.

Του Joseph Trevithick

Απόδοση/Μετάφραση απο το “thedrive.com” για την Προέλαση.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: