Ο κύβος ερρίφθη… η Ελλάδα πουλάει 32 μαχητικά F-16 Block 30

[dropcap size=small]Ε[/dropcap]ίναι οριστικό. Σύμφωνα με εξαιρετικά αξιόπιστες πηγές, η Ελλάδα έχει αποφασίσει να πουλήσει στη διεθνή αγορά τον στόλο των 32 μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 Block 30, με σκοπό να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα αναβάθμισης των υπολοίπων, πιο προηγμένων αεροσκαφών F-16 που διαθέτει, αλλά σε μια συμφωνία «πακέτο» να μπορέσει να αποσπάσει έργο για την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ).

Όπως έγινε γνωστό σε ένα ακόμα δημοσίευμα του έγκυρου IHS Jane’s Defence Weekly που φέρει την υπογραφή του Κροάτη ανταποκριτή Ίγκορ Τάμπακ, η Κροατία εξέδωσε τελικώς στις 20 Ιουλίου αίτημα υποβολής προτάσεων (RfP: Request for Proposal) για την απόκτηση μέχρι και 12 σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών, για την αντικατάσταση των σοβιετικής προέλευσης, απαρχαιωμένων μαχητικών αεροσκαφών τύπου MiG-21.

Το αίτημα, σύμφωνα με το κροατικό υπουργείο Άμυνας, απεστάλη διά της διπλωματικής οδού σε πέντε χώρες: την Ελλάδα, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ για την F-16, τη Νότια Κορέα για το ελαφρύ μαχητικό και αεροσκάφος προκεχωρημένης επιχειρησιακής εκπαίδευσης FA-50 και τέλος, στη Σουηδία για το JAS 39 Gripen.

Όπως έγινε γνωστό, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου και πιο συγκεκριμένα, εντός προθεσμίας 75 ημερών. Στη συνέχεια θα υπάρξει μια περίοδος αξιολόγησης, η οποία πιθανώς θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του έτους.

Υπενθυμίζεται, ότι εκτός από τα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες του αεροσκάφους που θα επιλεγεί, θα συνεκτιμηθούν τρεις παράμετροι: Το συμβόλαιο να υπογραφεί μεταξύ κυβερνήσεων, η τιμή του προϊόντος και ένα γενικότερο «πακέτο» οικονομικής και βιομηχανικής συνεργασίας.

Τι προτείνει όμως η Ελλάδα και πώς εξηγείται η προσφορά υπερδιπλάσιου αριθμού μαχητικών από τη ζήτηση; Οι αποκλειστικές πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το «defence-point.gr», έχουν ως ακολούθως: Αρχικά, οι ενδιαφερόμενοι είναι περισσότεροι, καθώς η ελληνική πλευρά φέρεται να έχει σε εξέλιξη «συζήτηση» και με τη Βουλγαρία.

Όσον αφορά την πρόταση προς την Κροατία, οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι η Ελλάδα έχει ήδη «επικοινωνήσει» τις προθέσεις της στην κροατική πλευρά, χωρίς καν να περιμένει την έναρξη της επίσημης διαδικασίας διατύπωσης ενδιαφέροντος, αφού είναι φυσιολογικό, μιας επίσημης διαδικασίας να προηγούνται ανεπίσημες κρούσεις – διερευνήσεις από την πλευρά του αγοραστή.

Η ελληνική πρόταση στην Κροατία έχει σημαντικό ενδιαφέρον, αφού είναι καλά επεξεργασμένη, όπως το αντιλαμβανόμαστε, έχει ξεκάθαρο στόχο και προσφέρει μια συμφωνία «win-win», δηλαδή αμοιβαία επωφελή. Η τιμή στην οποία θα προσφερθεί το αεροσκάφος μπορεί να αποδειχθεί δελεαστική, κι αυτό τεκμηριώνεται…
Εάν η Κροατία αποδεχθεί την ελληνική πρόταση και κλειστεί συμφωνία, η Πολεμική Αεροπορία φαίνεται πως θα ξεκινήσει αμέσως το πρόγραμμα αναβάθμισης. Το ενδιαφέρον είναι, ότι από τα μαχητικά που θα αναβαθμίσει, θα αφαιρεθούν συστήματα απολύτως αξιόπιστα, τα οποία θα αντικατασταθούν με άλλα πιο προηγμένα, ενώ ο ελληνικός στόλος θα έχει εξοικονομήσεις μακροπρόθεσμα από την ομογενοποίηση του αεροπορικού στόλου.

Εννοούμε των F-16, διότι όσον αφορά τα Mirage, μάλλον θα πρέπει να τα ξεχάσουμε και σταδιακά θα αποσυρθούν από το ελληνικό οπλοστάσιο, αρχικά τα Mirage 2000 και σε βάθος χρόνου τα Mirage 2000-5με τις παρανοϊκές απαιτήσεις των Γάλλων για την αναβάθμισή τους, κάτι που έχουμε ξαναγράψει.

Το Παρίσι, παρότι διαθέτει μαχητικά ακόμα και προς παραχώρηση, θέτει εξωπραγματικούς όρους, αντί πρώτον, να χρησιμοποιούσε πολιτικά την υπόθεση για να την «πουλήσει» ως ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και ταυτόχρονα να διασφάλιζε το μέλλον των γαλλικών μαχητικών στο ελληνικό αεροπορικό οπλοστάσιο, καταφέρνει μέχρι στιγμής να εξοργίζει τους συνομιλητές του στην Ελλάδα.

Ποντάρει στις περιπέτειες της Ελλάδας, ώστε να ανταλλάξει π.χ. ένα πρόγραμμα αναβάθμισης με την υποστήριξη σε κάποιο θέμα ύψιστου ελληνικού ενδιαφέροντος, αδυνατώντας να διαπιστώσει εγκαίρως το πόσο έδαφος έχει χάσει με αυτή τη συμπεριφορά στην ελληνική Αεροπορία.

Επιστρέφοντας στην ελληνική πρόταση, τα συστήματα που θα αφαιρεθούν από τα F-16 Block 50/52, προτείνεται να αποτελέσουν μέρος της αναβάθμισης των F-16 Block 30, με τις δυο πλευρές να μοιράζονται το κέρδος ουσιαστικά. Οι Κροάτες να πληρώνουν λιγότερα για την εξασφάλιση των συστημάτων που θα ενσωματωθούν στα Block 30, άρα θα εξασφαλίσουν χαμηλότερη τιμή, η οποία ταυτόχρονα θα είναι υψηλότερη για την Ελλάδα!

Κι αυτό διότι εάν πωλούνταν στη σημερινή τους κατάσταση θα κόστιζαν σαφώς λιγότερο, ενώ θα ήταν σημαντικά πιο ακριβά για την Κροατία από την τιμή που θα τα προμηθευθούν από την Ελλάδα, εάν είχαν ενσωματωμένα τα συστήματα που θα αφαιρεθούν από τα ελληνικά Block 50/52.

Κάπου εκεί εκτιμούμε, ότι θα υπάρξει σκληρή διαπραγμάτευση ώστε να εξασφαλιστεί έργο για την ΕΑΒ, η οποία έχει πολυετή συνεργασία με την κατασκευάστρια των F-16, την αμερικανική Lockheed Martin και θα μπορούσε ακόμα και να εκπαιδεύσει τις κροατικές εταιρίες που θα εμπλακούν στο πρόγραμμα.

Εάν οι Κροάτες αποφασίσουν να προμηθευτούν F-16, τότε θα μπορούσαμε να δούμε και μια συνδυαστική παραγγελία και με το FA-50, προϊόν της συνεργασίας της κορεατικής KAI με τη Lockheed Martin, αφού σε μια τέτοια περίπτωση οι Κροάτες θα εξασφάλιζαν και αξιόπιστο και απολύτως συμβατό με το F-16 εκπαιδευτικό αεροσκάφος, αλλά και ένα ελαφρύ μαχητικό που θα μπορεί να εκτελεί αποστολές με κόστος χαμηλότερο από το F-16.

Τούτων λεχθέντων, θα πρέπει κανείς να επισημάνει, ότι ενδεχόμενη ελληνική συνεργασία με την Κροατία για μαχητικά F-16 δεν θα ενθουσιάσει κιόλας τη Σερβία, όπως όμως δεν ενθουσιάζει και την Ελλάδα η στενή σχέση που καλλιεργούν οι Σέρβοι με την Τουρκία το τελευταίο διάστημα.

Το καταληκτικό σχόλιο μας ωστόσο είναι, ότι η ελληνική Πολεμική Αεροπορία και η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας κάνει μια «στροφή στον ρεαλισμό», έχοντας αντιληφθεί το δραματικό και αφόρητα περιοριστικό περιβάλλον στο οποίο καλείται να λειτουργήσει και να εξασφαλίσει τα κονδύλια για την αναβάθμιση των F-16, ένα πρόγραμμα το οποίο δεν θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει, αλλά να είχε ολοκληρωθεί ΧΘΕΣ.

Πηγή: Defence-Point.Gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

40 Απαντήσεις

 1. Πραγματικά, είμαστε τοσο χάλια οικονομικά που προτιμουμε να πουλησουμε κάποια παλια F16 προκειμένου να εκσυγχρονισουμε τα υπολοιπα? Το σίγουρο ειναι οτι οι αριθμοί δεν περισσευουν.

  Υπαρχει καποιο αλλο σκεπτικό απο πίσω? Να τα πουλήσουμε… για να πάρουμε καποια αλλα μηπως? Να τα πουλήσουμε για να εξασφαλίσουμε πχ αγορα συστοιχιων NSM, φρεγατών?

  Δεν ξέρω ξέρω ουτε τις οικονομικες δυνατότητες του υπουργείου, ούτε αν υπάρχει καποιο ολοκληρωμένο σκεπτικό κινήσεων πίσω απο μια τετοια απόφαση… οποτε δεν θα εκφέρω γνώμη επ αυτού. Ο χρόνος θα κρίνει.

  Το μονο που έχω να πω ειναι πως στρατιωτικά ΔΕΝ πρεπει να αποδυναμωθούμε περαιτερω. Οποιαδηποτε κινηση η σειρα κινήσεων δεν πρεπει να καταλήξουν σε μικρότερους αριθμους για την αεροπορία τουλάχιστον. Με μια ολοενα αυξανομενη απειλη των μογγολων απο δίπλα, δεν βλέπω πως οι επιτελεις θα προέκριναν μια ενδεχομενη μειωση του αριθμού χωρις να υπάρχει κάτι αλλο απο πίσω.

  Και ρε γαμωτο… να πω πως θα σπρώχναμε τιποτα Mirage, να πάνε στα κομματια. Οι Γαλλοι ουτως η αλλως τα κάψανε. Τα F16 ομως έχουνε ψωμί και ας ειναι παλια.

 2. Η διαίσθησή μου είναι πως αυτός είναι ο σωστός δρόμος. Τα μπλόκ 30 όσο κι αν είναι απαραίτητα καλύτερα να πουληθούν τώρα σε Κροατία Βουλγαρία (εξασφαλίζοντας και κάποιο επιπλέον όφελος απο ΕΑΒ/εκπαιδεύσεις και απάρτια των μπλόκ 50/52 ) παρά να πεταχτούν αύριο. Γιατί αν περιμένουμε θα την πατήσουμε όπως με τον στόλο της Ολυμπιακής. Διότι λεφτά ως γνωστόν δεν υπάρχουν και προς το παρόν αδυνατούμε να κάνουμε αυτά που πρέπει ωστε να υπάρξουν.
  Το θέμα είναι οι όποιες εξοικονομήσεις επιτευχθούν να πάνε πίσω στην Π.Α. Ει δυνατόν x2.

  Αυτός είναι κι ο φόβος μου, μήπως δεν πάνε.

  1. Μα οἱ εξοικονομήσεις δέν γίνονται για την Άμυνα,διατί να το κρύψωμεν άλλωστε,για τους Καρανίκες γίνονται.

  2. Αν συμπεριληφθούν στο συνολικό πακέτο αναβάθμισης των f16 τότε είναι δύσκολο να τα βάλει χέρι κάποιος. Αν όμως ρευστοποιηθούν θα καταλλήξουν σε οκταμηνήτες συμβασιούχους.

  1. Εάν πράγματι δρομολογείται πώληση σε Κροατία ή Βουλγαρία τη στιγμή που η Τουρκία επιλέγει μέσω της Διοίκησης Αεροπορικών Δυνάμεων της (THK: Turk Hava Kuvvetleri) να υποβάλλει 35 μαχητικά F-16 Block 30 (δηλαδή το σύνολο των μαχητικών της έκδοσης που σύμφωνα με ανοικτές πηγές διαθέτει σε υπηρεσία) σε αναβάθμιση της δομής και των ηλεκτρονικών τους (βλ. Πηγή είδησης εδώ: http://www.defensenews.com/articles/turkish-f-16-jets-to-get-structural-upgrades ), ο χαρακτηρισμός “έγκλημα” φαντάζει τουλάχιστον επιεικής!

   1. Καταλαβαίνετε ότι τα τουρκικά CCIP είναι μόλις 117? H απόφαση για τον εκσυγχρονισμό επιπλέον είναι λογική απο τη μεριά τους. Από την άλλη όμως δεν περιλαμβάνει ραντάρ APG-68V(9). Τα ταλαιπωρημενα ραντάρ τους θα παραμείνουν ως εχουν και απλα θα τα χρησιμοποιήσουν σε δευτερεύσουσες αποστολες. Το ίδιο ισχύει και για το σύστημα αυτορποστασίας τους

   2. @defencegreece
    Αγαπητέ defencegreece η ΤΗΚ διαθέτει και 30 F16 Block 50 Plus με σύμμορφες δεξαμενές καυσίμου και ιπτάμενα τάνκερ για τον λοιπό στόλο. Επίσης, δε σκοπεύει να αποσύρει άμεσα τα TERMINATOR (που ωστόσο, είναι υποδεέστερα των ελληνικών PI2000).
    Όπως και να έχει, η παραχώρηση των blk30 συνιστά έγκλημα. Όλα τα blk50,52+ & M(ADV) πρέπει να καταλήξουν σε VIPER τα δε blk30 σε 52+ κι αν δυνατόν να αγορασθούν μέσω FMS 10 – 20 μεταχειρισμένα από αυτά που θα αποδεσμεύσει η USAF μέσα στα επόμενα 3 έτη.

   3. @defencegreece :
    Δεν είναι μόνο το «ποσοτικό» ζήτημα που πρέπει να μας προβληματίζει. Οι γείτονες προχωρούν σε σημαντική ενίσχυση του αεροπορικού της οπλοστασίου με το F35. Να σταθούμε λίγο στο πρόβλημα των χαρακτηριστικών stealth των F-35, καθώς οι ίδιοι οι Αμερικανοί παραδέχονται ότι το ραντάρ AESA ενός F-16 Viper, μπορεί να εντοπίσει ένα F-35 σε μικρές μόνο αποστάσεις, λόγω μικρής διατομής κώνου του F-16 και μικρής ισχύος εξόδου του ραντάρ; Πού καταλήγουμε; Μήπως στο ότι η όλη επένδυση ίσως δεν είναι «value for money» που λένε. Υπερβολικό;

    Για να δούμε: Τα F-35 και η έγκαιρη αποκάλυψης τους δεν θα είναι το μόνο πρόβλημα. Το πιο μεγάλο πρόβλημα θα είναι η αντιμετώπισή τους, όταν π.χ. ένα κύμα από δύο, τρεις ή και τέσσερις μοίρες F-35 θα επιτεθούν συγχρόνως, ενώ θα έχουν τα τουρκικά F-16 να τα προστατεύουν, ή σε επικουρικό ρόλο επίτευξης στρατηγικού αιφνιδιασμού (να παρασύρουν σε κάποιο σημείο τα ελληνικά F-16).

    Αυτό σημαίνει, ότι τα ελληνικά F-16 που θα απογειωθούν, δεν θα έχουν να αναχαιτίσουν μόνο τα τουρκικά F-35 (όταν τα εντοπίσουν), αλλά και τα τουρκικά F-16 σε αναλογίες 1 προς 2 ή ακόμα και 1 προς 3, ενώ από πίσω θα ακολουθεί το επόμενο κύμα τουρκικών μαχητικών…

 3. Ηταν κάποτε ένας φτωχός πού είχε δύο ζευγάρια παρόμοια παπούτσια…τό ένα ζευγάρι ήταν ποιό παλιό καί μπορούσε να τό φοράει καί νά το κρατάει εφεδρικό…σκέφτηκε όμως εφόσον είναι ποιό παλιό νά τό πουλήσει σέ κάτι άλλους καί μέ τά χρήματα νά αγοράσει κορδόνια καί φτέρνες πάτους βερνίκι κτλ γιά τά άλλα παπούτσια όπως καί έκανε. Κοίταξε τα παπούτσια του ευχαριστημένος.

  Ηλθε ο χειμώνας καί βροχές πολλές καταρακτώδεις. Ο άνθρωπος έτρεχε από εδώ έτρεχε από εκεί όπου πήγαινε νά προλάβει μέ μόνον ένα ζευγάρι παπούτσια τά οποία όμως τώρα μέ την πολλή χρήση άρχισαν πολύ γρήγορα νά φθείρονται. Αρχισαν να έχουν προβλήματα. Ρωγμές. Ο ανθρωπος κοίταξε τα παπούτσια ακόμη και τά πόδια του….μακάρι να είχα άλλα παπούτσια σκέφτηκε. Ανοιξε την ντουλάπα να πάρει τά ποιό παλιά παπούτσια καί τότε θυμήθηκε πώς τα είχε πουλήσει χωρίς ποτέ νά τά αντικαταστήσει.

 4. Καλό θα είναι να μην ξεχνάμε οτι με γνώμονα την επιχειρησιακή απόδοση απέναντι σε δεδομένο επίπεδο απειλής, η επιδιωκόμενη Δομή Δυνάμεων της ΠΑ είναι σαφές πως δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 250 μαχητικών αεροσκαφών. Καθώς τα F4 AUP βαίνουν δικαίως προς τη δύση της καριέρας τους, ακολουθούμενα από τσ Μ2000 EGM/BGM μοναδική ρεαλιστική απάντηση για την κάλυψη των απαιτήσεων μπορεί να προέλθει μονάχα από τα εκσυγχρονισμένα μαχητικά F-16 σε επίπεδο Viper με ραντάρ AESA, link 16, MMC7000, νέες MFDs κ.λπ.Ακόμη όμως και αν δεχτούμε (το προφανές) οτι δεν υπάρχουν τα χρήματα για το σύνολο των 155 μαχητικών της Lockheed, τα Block 30 σύμφωνα με κατηγορηματικές τοποθετήσεις ανώτατων επιτελών της ΠΑ, θα ήταν λάθος να πωληθούν σε τρίτες χώρες (και μάλιστα έναντι συμβολικού τιμήματος), εφόσον μπορούν να αναβαθμιστούν με απάρτια από τα υπό σχεδιαζόμενη αναβάθμιση Block 52+. Η μετάπτωση των 32 Block 30 σε επίπεδο ικανότητας Block 52+ με απάρτια από τα PXIII θα τους δώσει τη δυνατότητα χρήσης όλης της γκάμας σύγχρονων πυρομαχικών και βλημάτων αέρος – αέρος, καθιστώντας τα υπερ-πολύτιμο συμπλήρωμα των F-16V πάνω από το Αιγαίο. Τα μαχητικά αυτά σήμερα έχουν κατά μέσο όρο 4000-5000 ώρες πτήσης και με δομική αναβάθμιση ενδέχεται να αγγίξουν ή και ξεπεράσουν το όριο των 10.000 ωρών. Μπορούν, λοιπόν, να προσφέρουν πολλά στην μαχητική ισχύ της ΠΑ, με γνώμωνα μια χαμηλού ρίσκου, συμφέρουσα, cost effective λύση.

 5. Κοινώς «κοτσανα»!
  ..Εξηγω:
  η διαμορφωση των ελληνικων «Β30» τεχνολογικα ειναι μια και μοναδικη και γι αυτο και ξεπερασμενη εδω και περιπου 10 χρονια, εαν οχι και περισσοτερο. Ολα τα F16C/D σε χρηση απο τα κρατη μελη του ΝΑΤΟ, οπως επισης και τα παλιοτερα F16A/B εχουν ηδη εκσυγχρονιστει με βαση το στανταρντ CCIP ή συγκρησιμο. Σε 10 χρονια απο σημερα τα περισσοτερα θα εχουν αποσυρθει. Τα Ελληνικα, τοσο τα «Β30», οσο και τα «Β50», «υποφερουν» εξαιτιας του οτι αποτελουν τα μόνα μεσα στο ΝΑΤΟ που διατηρουν την αρχικη διαμορφωση απο την ημερα που βγηκαν απο το εργοστασιο στις ΗΠΑ. Μονο τα «Β30» δεχτηκαν μια περιορισμενη αναβθημηση με την αποκτηση του υπολογιστη αποστολης των «Β50» και καποια αλλα υποσυστηματα, για να ειναι σε θεση να χρησιμοποιησουν το ΑΣΠΙΣ και τους ΑΙΜ-120Α/Β. Απο εκει και περα,,, «μεσαιωνας». Δηλαδη, που θα βρουν τα ανταλλακτικα οι Κροατες για τα επομενα 20 χρονια εαν επιθημουν να τα διατηρησουν στην ιδια διαμορφωση που επιχειρουν μεχρι σημερα; Η ΠΑ κουτσα στραβα τα «φερνει βολτα», αλλα για μολις..12 οι «αλλοι» θα δεινοπαθησουν χωρις καποιον εκσυγχρονισμο.
  Για ποιον λογο να υπαρξει ενα «plus» για τους κροατες, ή καποιον αλλο (βουλγαρια), οταν υστερα πρεπει να τα «σκασουν» χοντρα για να μπορεσουν να τα χρησιμοποιησουν τα επομενα 20 με 30 χρονια; Ή η ΠΑ τους τα δινει περιπου «τσαμπα», ή τιποτα!
  Η ΕΑΒ θα κερδισει μεν τις εργασιες χαρις το προηγουμενο με τα F16 της USAFE, αλλα αυτες αποτελουν ενα μικρο ποσοστο του κοστους που θα κλειθουν να επομισθουν οι Κροατες.
  Στην ουσια αυτο συνεβη και με αλλα κρατη.Πχ. Πορτογαλλια, Ιορδανια κλπ…
  Απο την αλλη υπαρχει ομως και μια αλλη διασταση. Με τα σημερινα δεδομενα, η ΠΑ βρισκεται σε ασχημη θεση σε οτι αφορα τον αριθμο των ημερησιων εξοδων των μαχητικων. Παλια Μ2000 χωρις αναβαθμηση, F4E-AUP χωρις παρεμβολεις, περιοριζουν τον «χρησιμο» στολο των F16/M2000/F4 σε πολυ χαμηλοτερα επιπεδα. Εαν αποσυρθουν και τα 32 «Β30» η ΠΑ επιστρεφει στην εποχη του σχεδον 1:2 εναντι της ΤΗΚ. Μεχρι σε ποιο βαθμο τα F16/AESA απο μονα τους μπορουν να ειναι «game changer» χωρις φοβο;
  Ισως θελει περισσοτερη σκεψη, ιδiαιτερα εαν αργησουν πολυ τα F35A.
  .+-

  1. Ποσα Τουρκικά F-16 είναι αναβαθμισμενα μέσω του CCIP….Σιγουρα όχι 200. Οι οροφές θα πέσουν και στις δύο πολεμικές αεροπορίες. Μέχρι το 2018 το F-4 Terminator θα αποτελεί παρελθόν για την TuAF

   1. Ο στολος των τουρκικων ειναι σημερα συνολικα 240!
    Εχε υποψη οτι μεχρι σημερα εχουν εκσυγχρονηστει 180 «Β40/Β50». Προσφατα αποφασηστηκε και ο εκσυγχρονισμος των «Β30» με AESA ASELSAN. Υπαρχουν 30 «Β50+». Μεσα στην επομενη τριετια θα παραδοθουν απο τις ΗΠΑ τα F35. Εαν δεν υπαρχξουν εκπληξεις μεχρι και το 2021, δηλαδη σε 4 χρονια απο σημερα, η ΠΑ θα ειναι αντιμετωπη, πανω κατω, με περιπου 250-260 μαχητικα F16/F35.
    Εαν πεσουν οι υπογραφες για τον εκσυγχρονισμο των ελληνικων F16, θα πρεπει να λαβεις υποψη οτι καποια θα αποσυρθουν απο την ενεργο υπηρεσια για να δοθουν στην ΕΑΒ. Ο ελαχιστος αριθμος που θα λειπει απο τις μρ εξαρταται απο τους νεκρους χρονους και τα χρονοδιαγραμματα.
    Θεωρητικα η ΠΑ μποριε να μεινει με μολις 130-140 αεροσκαφη F16/M2000 την επομενη πενταετια, εαν οχι και λιγοτερα.
    Δεν λαμβανω υποψη:
    -Τα Μ2000EG/BG με RDM επειδη ειναι ξεπερασμενα τεχνολογικα και χωρις δυνατοτητες BVR ενω περιοριζονται σημερα αποκλειστικα στα Magic-2.
    -Τα F4EAUP καθως πιστευω οτι μεσα στα επομενα 2 με 3 χρονια θα αποσυρθουν. Απο αυτα, εαν αποφασηστει η διατηρηση τους σε υπηρεσια ποιο περα, εχουν αυξημενες ικανοτητες επιβιωσης μονο εκεινα με το ΔΙΑΣ στην πληρη μορφη του.
    Δεν νομιζω οτι ειναι ενθαρρηντικη η μελλοντικη προοπτικη χωρις να υπαρξει μια σχεοδν αμεση ενισχυση με επιπλεον μαχητικα. Ακουω και διαβαζω για Μ2000 με RDY/MICA-EM του Καταρ και F35A. αυτα μπρουν να εξισσοροπισουν αριθμητικα το κενο. Μεχρι σημερα ομως δεν εχει υπαρξει καμια υπογραφη καμιας συμβασης που να επιτρεπει με την σειρα της στην ΠΑ να προγραμματισει με καποια ησυχια την αποδεσμευση των F16Blk30.
    Μεχρι τοτε λοιπον «φυλαγε τα ρουχα σου…»

    .+-

    1. Το ξαναλεω τα ραντάρ που προμηθευτηκαν οι Τουρκοι για τον εκσυγχρονισμό των F-16 κυμαινονται κοντα στα 117 κομματια παρά στα 180. Το ιδιο ισχυει και για τα τελευται μπλοκ 30 που δεν θα λάβουν αναβαθμιση ραντάρ….Τα διλιτρα εχουν μια και μοναδικη αποστολη που την κανουν καλυτερα από όλα τα αεροσκάφη και αυτή ειναι TASMO. Ο αριθμός τους είναι ιδανικός για αυτο. Τα F-4E AUP θα τραβήξουν προς 2020+. Αντιθετα μετα το πραξικόπημα οι Τουρκοι πηραν απόφαση να διωξουν πιο γρηγορα τα Terminator. Το πιθανότερο είναι το 2018 να εχουν αποσυρθει όλα. Ο εκσυγχρονισμός των γερακιών θα γίνει λίγη υπομονη θελει 1-2 χρόνια. Να ναι καλα η LΜ

   2. @ defencegreece 27 Ιουλίου 2017

    Εγω προσπαθησα να εχω υποψη την ισορροπια των αεροπορικων δυναμεων σε οτι αφορα τα αεροσκαφη εναεριας υπεροχης. Απο το συνολο του στολου επελεξα εκεινα που εχουν καποιες σημαντικες ικανοτητητες, μελλον και δεν παρουσιαζουν καποιες ελλειψεις στα συστηματα Η/Π.

    Απο οτι βλεπω εσυ κανεις καποιες υποθεσεις «ζυγιζοντας» τις δυο αεροποριες ελαφρα διαφορετικα.

    Ουδεν προβλημα.
    Aπλα, διαφωνω.

    .+-

    1. Χωρις να θέλω να επιμείνω αλλά το αρχικο συμβόλαιο περιελαμβανε την αναβαθμιση 117 αεροσκαφών με option για 216 συνολο. http://www.defensenews.com/training-sim/2015/04/12/turkey-receives-last-upgraded-f-16/ Από τις option τώρα ασκείται για ακόμη 35 αεροσκάφη blk 30. Αν εχεις καποια πηγη που να αναφέρει σύμβαση στο ενδιαμεσο για εκσυγχρονισμό των υπολοιπων θα χχαρω πολυ αν την μοιραστεις μαζι μας

   3. @ defencegreece 27 Ιουλίου 2017

    Οχι, καλα εκανες.

    Για να λυθουν καποιες αμφιβολιες:

    http://www.f-16.net/f-16_users_article21.html
    https://isozygio.wordpress.com/2017/01/30/aeroporikh-isxys/
    Σημ. Υπαρχουν και αλλες πηγες.

    Σε ολες τις περιπτωσεις η ενημερωση αποδιδει το συνολο του στολο των Β40 & Β50 να ειναι στο επιπεδο συγκρησιμο με το CCIP.

    Ποιο αναλυτικα:
    Εγω εχω βρει 169 F16C/D Blk40/50 CCIP, 29 Blk50+adv, 35 blk30 μη εκσυγχρονισμενα.
    το αρχικο προγραμμα προεβλεπε 216 εκσυγχρονισμενα.
    Τελικα:
    Τα εκσυγχρονισμενα μαζι με τα καινουργια των «P.O.1/2/3/4″, συνολο 198.

    Τα μη εκσυγχρονισμενα 35 Blk30 συντομα θα αποκτησουν ρανταρ AESA

    Το κειμενο που εμφανιζεις εχει ενα μικρο λαθος εμφανιζει το 2011 σαν ετος υπογραφης της LoA, ενω το προγραμμα ειναι πολυ παλαιοτερο. Εψαξα και στα προγραμματα FMS του 2011 και δεν υπαρχει η παραμικρη αναφορα σε F16. Το μονο σημαντικο προγραμμα αφορα τα AH-1W και ειναι του μηνος οκτωμβριου 2011.
    Λυπαμαι αλλα μαλλον η ειδηση αυτη, στην βαση της ορθης ενημερωσης περιεχει πολλα λαθη. Μηπως εχεις καποια εναλλακτικη πηγη που διασταυρωσες αυτην την πληροφορια; δηλαδη στον αριθμο «117».

    .+-

   4. @ defencegreece 27 Ιουλίου 2017

    Παντως εαν εχεις την ευκαιρια και μπορεσεις να το τσεκαρεις το «117», ποσταρετο, το ιδιο. Ισως εχεις βρει «λαγο» που ξεφυγε απο ολους τους υπολοιπους.

    .+-

 6. Πώληση Ελληνικών F-16 Στη Βουλγαρία .2
  https://web.archive.org/web/20160413130820/http://www.aviationlive.org/2014/10/f-16-2.html

  #14 Anonymous 18-09-2010 22:07
  Αγαπητοί φίλοι, ψάξτε καλύτερα το θέμα.
  Δεν έχει σχέση με τις αμυντικές ανάγκες της χώρας μας, αλλά τις … οικονομικές ανάγκες κάποιων παρεπιδημούντων το ΥΠΕΘΑ (εμφανιζόμενοι ως σύμβουλοι και «δεξί χέρι» του Υπουργού, και μεταξύ μας έτσι είναι) που μυρίστηκαν ψητό στην Ρουμανία.
  Ω ναι! Είναι οι ίδιοι που καθήλωσαν πριν την ώρα τους τα Mirage F-1 προκειμένου να τα πουλήσουν στον Σαντάμ (τους πρόλαβε ο Μπους-τζούνιορ με την δεύτερη εισβολή στο Ιρακ, την προμήθεια όμως πρόλαβαν και την εισέπραξαν).
  Τώρα, με αφορμή την πρόταση για τα F-16 Block15 της USAF στην Ρουμανία, σκέφθηκαν ότι μπορούν να κοροιδέψουν με τα Block30 της Π.Α. (σκεφθείτε ότι το χρησιμοποίησαν και σαν επιχείρημα προς τους Ρουμάνους!!).
  Πρέπει να βγάλουν χρήμα οι άνθρωποι. Γιατί έχουν στερέψει οι πηγές με τις μίζες στο ΥΠΕΘΑ. No εξοπλισμοί – No money!!
  Αφού δεν μπορούν να βγάλουν από αγορές, σκέφθηκαν ότι είναι ευκαιρία να βγάλουν από … πωλήσεις!
  Ολα τα άλλα για αντικαταστάσεις με F-16 Block 52 ή M2000-9 είναι η σαντιγύ για να ομορφύνει το γλυκό και να το πλασάρουν στην Κοινή Γνώμη σαν ευκαιρία!!

  Γιώργος
  http://www.fox2magazine.net/%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1/1859-%CE%A3%CE%B5%CE%BD%CE%AC%CF%81%CE%B9%CE%BF-%CF%80%CF%8E%CE%BB%CE%B7%CF%83%CE%B7%CF%82-%CF%84%CF%89%CE%BD-F-16-block-30-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%AC%CF%82-block-52M-%20-dash.html

  #18 Anonymous 19-09-2010 09:56
  Δυστυχώς δεν είναι πρωινό-σχόλιο.
  Είναι η πραγματικότητα αυτή που σας αναφέρω. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που κανόνιζαν τις «προμήθειες » προ 2004, που οδήγησαν αργότερα με την άλλη κυβέρνηση τον Σπ. Σπηλιωτόπουλο εκτός ΥΕΘΑ όταν τους έκοψε την πρόσβαση (αφού οι συνεργαζόμενοι «δημοσιογρά φοι» έκαναν «καλή δουλειά»). Οι ίδιοι που η σύζυγός τους «εργάζεται» στο ΑΤΑ (Λάρισα) από την … Αθήνα κι όταν διαμαρτυρήθηκε ο προϊστάμενός της (ανώτατος αξκος), απλώς αποστρατεύθηκε (να μάθει να διαμαρτύρεται), οι ίδιοι που, που, που …

  Γι’αυτό σας πρότεινα να το ψάξετε καλύτερα. Εχει πολύ «ζουμί» η ιστορία!

  Γιώργος
  http://www.fox2magazine.net/%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1/1859-%CE%A3%CE%B5%CE%BD%CE%AC%CF%81%CE%B9%CE%BF-%CF%80%CF%8E%CE%BB%CE%B7%CF%83%CE%B7%CF%82-%CF%84%CF%89%CE%BD-F-16-block-30-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%AC%CF%82-block-52M-%20-dash.html

 7. Ο/Η GUS_342 λέει:
  26/06/2013 στις 23:44
  Τα F-1 τα αποσύραμε για συγκεκριμένο λόγο (λέγε με … Σαντάμ). Απλώς μας (και τους) πρόλαβε ο Μπους. Οι μίζες πάντως έπεσαν, ίσως όχι στο 100% αλλά … έπεσαν. Μπορεί να αποστρατευτήκαμε αλλά δεν την χάσαμε τη μνήμη μας ακόμα…
  https://web.archive.org/web/20130714161008/https://strategyreports.wordpress.com/2013/06/26/%CF%80%CF%8E%CE%BB%CE%B7%CF%83%CE%B7-10-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%BB%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CF%89%CE%BD-su-25-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B3%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%B1/

 8. Ο/Η strategy λέει:
  28/06/2013 στις 13:59\
  Ολα γίνονται, όπως οι νάρκες κατά προσωπικού που πληρώσαμε για να καταστραφούν στη Βουλγαρία και μετά οι ΗΠΑ τις ανακάλυψαν στην Αφρική…
  https://web.archive.org/web/20130714161008/https://strategyreports.wordpress.com/2013/06/26/%CF%80%CF%8E%CE%BB%CE%B7%CF%83%CE%B7-10-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%BB%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CF%89%CE%BD-su-25-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B3%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%B1/

 9. https://www.thinknews.gr/defence/yetha-p-kammenos-i-p-a-prepi-na-enischythi-me-nea-machitika-apo-ipa/

  Δήλωση «μεγατόνων» για τα εξοπλιστικά της Πολεμικής Αεροπορίας έκανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος στο πλαίσιο της συνέντευξης που παραχώρησε στο Think News από το ακριτικό φυλάκιο Παναγιάς στο Ανατολικό Αιγαίο.

  Λίγα μίλια απέναντι από τις μικρασιατικές ακτές, ο ΥΕΘΑ αποκάλυψε ότι η χώρα μας βρίσκεται σε διαδικασία διερεύνησης εναλλακτικών επιλογών για την ενίσχυση της Π.Α. Μεταξύ των πιθανών λύσεων εξετάζεται τόσο η προμήθεια μεταχειρισμένων Mirage 2000 αλλά και η προμήθεια νέου τύπου μαχητικών αεροσκαφών από τις ΗΠΑ!

 10. Συγγνώμη τώρα, αλλά μπορεί να παίρνει άνθρωπος στα σοβαρά το συγκεκριμένο πολιτικό;
  Εδώ κυκλοφορούν νέα πως δεν επιθυμεί τον ΕΜΖ των ΜΕΚΟ 200ΗΝ και προτείνει την αντικατάστασή τους με δύο LCS!!! Ο ίδιος χαρακτήριζε σκουπίδια τα ΝΗ90! Όχι για γέλια. Για κλάματα και μόνο!

 11. θα ηθελα καπου να τα πω οπως ηθελε να μου ταπει ο εις απο τους αξ κ κεπικ στρατιας
  η ευπ οταν αωακαλυψε οτι ενας αγροτης βρηκε αγωγο πετρελαιου στο χωραφι του και εκλεβε πετραιλαιο τον σκοτωσε
  καπου το 1987
  η κλοπη των ρουκετων στο συκουριο εγινε με κανονικα χαρτια ηξεραν ποτε θα γινει μεταφορα ρουκετων και παρελαβαν με κανωνικα χαρτια, μετα απο λιγο ηρθε η οριτζιναλ αποστολη παλι με χαρτια
  καπιος φανταρος πριν απο μενα ισως το 94 εβαλε τσαλεντζ στον αξ κ . δωσε μου τους κωδικες τους πεντε τελευταιους και εγω θα σου δωσω τον επομενο που θα παρεις μεσω προγραματος που εχω φτιαξει, ο αξ κ μου ειπε
  αν αυτος ο κομπιουτερας μπορουσε να μου δωσει τον επομενο οι τουρκοι που θα ειχαν καιρο να σπασουν τους 5 πριν .δεν θα μπορουσαν να βρουν τον επομενο,
  ο κομπιουτερας πολιδιαυλικος με το προγραμα του ειχε πεσει πολυ κοντα
  ο αξ κ σαν να ζητουσε απο εμενα απαντησεις

 12. Οι οροφές δεν λένε και πολλά.

  Ποιες είναι οι διαθεσιμότητες? Αυτό έχει σημασία. Τι και εάν έχεις 250 αεροσκάφη στα χαρτιά όταν πετάνε μόνο τα μισά;

  Επίσης όταν προγραμματίζεις προμήθεια νέων αεροσκαφών να μην ξεχνάμε ότι η αντικατάσταση δεν χρειάζεται να γίνει ένα προς ένα.

  Όταν ένα αεροσκάφος δεν χρειάζεται συνοδεία αεροσκαφών για να εκτελέσει μια αποστολή κρούσης, τότε μπορείς να αγοράσεις πολύ μικρότερο αριθμό αεροσκαφών για να εκτελέσεις τις ίδιες αποστολές.

  Επίσης όταν ένα αεροσκάφος μπορεί να εκτελέσει πολύ μεγαλύτερο αριθμό εξόδων από ένα παλιότερο, τότε ομοίως, χρειάζεσαι μικρότερο αριθμό αεροσκαφών.

  Αυτά τα ολ´ιγα για να ξεκολλήσουμε από αριθμητικές συγκρίσεις.

 13. Οροφές συστημάτων σύν διαθεσημότητα σύν σύγχρονα συστήματα σύν εκπαίδευση σύν στρατηγική σύν πολιτική σύν οικονομία όλα μαζί ένα πακέτο.

 14. Εγω βλεπω το εξης σεναριο: η 337 μετακομιζει στο Βολο, στην 110 ερχεται το ΝΑΤΟ και το 2021 τα Φ35.

  Το μονο ? που δεν μπορω να προβλεψω ειναι εαν θα ειναι Φ35Β ή Φ35Α.

 15. Όταν ακούω για συμφωνίες «win-win», που θα μας βγάλουν κερδισμένους, μου σηκώνεται η τρίχα καθώς ο συναγερμός χτυπάει για «DEFCON 1».

  Φαίνεται κάπως παράξενο να μην υπάρχουν διαθέσημα F-16C απο τις ΗΠΑ εφόσον ξεκίνησε η διαδικασία αντικατάστασης(έστω και με σιγανό ρυθμό) τους με το JSF, και να ψάχνουν «όλοι» στην Ελλάδα για τον συγκεκριμένο τύπο μαχητικών.

  Νομίζω πως κάτι δεν πάει καλά, όταν «εμείς» σκεφτόμαστε για απόσυρση των F-16C, ενώ αρκετοί άλλοι περιμένουν πως και πως αυτή την απόσυρση του τύπου απο την ΠΑ, για να τα παραλάβουν για τον εκσυγχρονισμό των αεροποριών τους με ένα σχετικά «παλιό» αεροσκάφος το οποίο προφανώς θεωρούν ανταγωνιστικό απέναντι στην πρόταση της Σουηδίας, παρά τα χρόνια που έχει στην πλάτη και την έντονη χρήση του στην ΠΑ σε αντίθεση με μια νέα κατασκευή όπως την προτείνει η Saab, μαζί με ένα έξυπνο μοντέλο χρηματοδότησης το οποίο δουλεύει και με μικρά πορτοφόλια των υποψηφίων πελατών στις χώρες των Βαλκανίων και του πρώην ανατολικού μπλόκ.

  Ένα κατά την γνώμη μου επίσης μεγάλο λάθος, είναι η τάση να ξεγράψουν τα Mirage 2000, αχρηστεύοντας έτσι μια ακριβή επένδυση και για τα σύγχρονα όπλα που αγοράστηκαν για τα γαλλικά μαχητικά(ειδικά τα Scalp EG).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.