Την Κυριακή, 12 Αυγούστου 2018, οι λιβανέζικες ένοπλες δυνάμεις (LAF) παρέλαβαν την τετάρτη και τελευταία παρτίδα των οχτώ τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης (ΤΟΜΑ) M2A2 Bradley, ως μέρος του προγράμματος στρατιωτικής βοήθειας των Ηνωμένων Πολιτείων Αμερικής (ΗΠΑ) προς τον Λίβανο.

Η τέταρτη παρτίδα των τεθωρακισμένων οχημάτων ειναι μέρος της συνολικής παραγγελίας των 32 Bradley, η οποία αποτιμάται σε περισσότερο από $100 εκατομμύρια, για τον λιβανέζικο στρατό. Ο Λίβανος παρέλαβε την πρώτη παρτίδα των 8 ΤΟΜΑ Bradley την 14η Αυγούστου 2017.

Τα οχήματα Bradley του Λιβάνου ειναι οπλισμένα μ’ ένα πυροβόλο ταινίας ATK M242 Bushmaster των 25 χιλιοστών, συζυγές πολυβόλο M240C των 7,62 χιλ. και δύο εκτοξευτές για τον αντιαρματικό καθοδηγούμενο πύραυλο (ATGM) TOW.

Η νέα παραλαβή αποτελεί μια σημαντική ώθηση για τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας οι οποίες έχουν εμπλακεί σε έναν πολύπλοκο και ευρέως ξεχασμένο μέτωπο στον πόλεμο εναντίον του Ντά’ες και αντανακλά την επέκταση της αμερικανικής εμπλοκής στην χώρα.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εντείνει την εμπλοκή και υποστήριξη τους προς στον λιβανέζικο στρατό και έχουν παράσχει τα ακόλουθα αμυντικά συστήματα: 40 οβιδοβόλα M198, 50 θωρακισμένα Χάμερ, ενα οπλισμένο αεροσκάφος Cessna με πυραυλους Hellfire, 55 συστήματα όλμων, 50 ταχυεκτοξευτές βομβίδων Mk-19, 1100 πολυβόλα συμπεριλαμβανομένων 800 πολυβόλων διαμετρήματος .50, 400 τυφέκια M4, περισσότερο από μισό εκατομμύριο φυσίγγια, 320 συσκευές νυχτερινής όρασης και θερμικά σκοπευτικά και 360 ασυρμάτους ασφαλούς επικοινωνίας.

Το ΤΟΜΑ M2 Bradley

Το M2 Bradley, ή ΤΟΜΑ Bradley, ειναι ένα αμερικανικό τεθωρακισμένο όχημα μάχης που ειναι μέλος της οικογενείας οχημάτων μάχης Bradley. Κατασκευάζεται απο την BAE Systems Land & Armaments, η οποία ήταν η πρώην United Defence.

Το Bradley έχει σχεδιαστεί για αναγνώριση και μεταφορά μιας ομάδας πεζικού, προσφέροντας προστασία από τα πυρά μικρών όπλων, ενώ επίσης παρέχει ισχύ πυρός για την καταστολή και εξόντωση των περισσότερων απειλών του φιλικού πεζικού.

Έχει σχεδιαστεί για να ειναι αρκετά ευέλικτο και γρήγορο ώστε να συμβαδίζει μετά βαριά τεθωρακισμένα κατά τη διάρκεια της προέλαση. Το M2 διαθέτει πλήρωμα των τριών: Αρχηγό, Πυροβολητή και Οδηγό, όπως επίσης και έξι πλήρως εξοπλισμένους στρατιώτες.

Ο κεντρικός οπλισμός του M2 ειναι το αυτόματο πυροβόλο M242 των 25 χιλ. το οποίο μπορεί να βάλλει μέχρι 200 βλήματα ανά λεπτό και αναλόγως το βλήμα του χρησιμοποιεί ειναι εύστοχο μέχρι τα 2500 μέτρα. Το Bradley επίσης μεταφέρει ενα συζυγές πολυβόλο M240C των 7,62 χιλιοστών, το οποίο βρίσκεται δεξιά από το πυροβόλο των 25 χιλ. Είναι επίσης οπλισμένο με δύο βλήματα -καθοδηγούμενα με σύρμα- TOW BGM-71.

Ειναι επίσης εξοπλισμένο με δύο τετραπλούς εκτοξευτές καπνογόνων στο μπροστινό μέρος του πύργου για τη δημιουργία αμυντικών προπετασμάτων καπνού, και μπορεί επίσης να εφοδιαστεί με αερόφυλλα (Chaff) και φωτοβολίδες.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: