Ο νέος αντιραντάρ πύραυλος του PAK-FA θα εισέλθει σε μαζική παραγωγή το 2015

Το μοντέλο του πυραύλου Kh-58UShK παρουσιάζεται με τα πτερύγια του αναπεπταμένα. (Nikolai Novichkov/IHS Janes)

H βιομηχανία Tactical Missiles Corporation (TMC) βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης δοκιμών του πυραύλου αντιρανταρ Kh-58UShK ο οποίος προορίζεται να εκτοξευθεί απο τις εσωτερικές αποθήκες οπλισμού του μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς T-50 PAK-FA δήλωσε στο IHS Jane’s κατά τη διάρκεια της αεροπορικής έκθεσης Airshow China 2014 ο γενικός διευθυντής της βιομηχανίας, Μπόρις Ομπνόσωφ.

“Είναι ένα απολύτως καινοτόμο στοιχείο, δεν έχει κάτι κοινό με τον παλιότερο πύραυλο X-58 εκτός απο την ομοιότητα στην ονομασία. Είναι 0,5 μέτρα μικρότερος απο τον Kh-58 και είναι εξοπλισμένος με νέο ερευνητή. Ολοκληρώνουμε τις επίσημες δοκιμές των νέων πυραύλων, στις οποίες περιλαμβάνονται εκτοξεύσεις απο τα πρωτότυπα T-50,” δήλωσε ο Ομπνόσωφ, προσθέτοντας πώς μπορεί να τοποθετηθεί στους εξωτερικούς φορείς πυρομαχικών μαχητικών MiG-35, Su-30Mk, Su-34 και Su-35.

O πύραυλος αναπτύσσεται από μία θυγατρική της TMC, το κρατικό γραφείο σχεδιασμού Ραγκούγκα (Ουράνιο Τόξο), το οποίο έχει ως έδρα του την πόλη Ντούμπνα κοντά στην Μόσχα. Οι επίσημες δοκιμές προκειται να ολοκληρωθούν και η μαζική παραγωγή θα ξεκινήσει το 2015.

Ο παλιός πύραυλος μπορούσε να εξοπλιστεί με μία επιλογή απο τέσσερις ερευνητές παθητικής καθοδήγησης, έχει σχεδιαστεί να στοχεύει ραντάρ που λειτουργούν σε διαφορετικά μήκη συχνοτήτων. Ο νέος πύραυλος Kh-58UShK διαθέτει καινοτόμο ερευνητή ραντάρ παθητικής καθοδήγησης ευρέως φάσματος που του επιτρέπει την στόχευση σύγχρονων επίγειων ραντάρ που λειτουργούν σε εύρος ανάμεσα στα 1.2 GHz και 11 GHz.

O νέος πύραυλος ζυγίζει 650 κιλά με βάρος πολεμικής κεφαλής στα 149 κιλά, έχει μήκος 4,19 μέτρα, εκπέτασμα 0,8 μ., και διάμετρο 0,38 μ. Η μέγιστη ταχύτητα του Kh-58UShK είναι 4200 χιλιόμετρα ανα ώρα (χλμ/ωρα) και μπορεί να εκτοξευτεί απο αεροσκάφη με ταχύτητες των 0,47-1,5 Mach. Μπορεί επίσης να εκτοξευθεί σε ύψη απο 20 έως 20000 μ., παρέχοντας μέγιστο βεληνεκές το οποίο ποικίλει από 76 έως τα 245 χιλιόμετρα. Το ελάχιστο βεληνεκές είναι τα 10-12 χλμ, με ύψος εκτόξευσής στα 200 μέτρα. Ο Kh-58UShK εχει 80% πιθανότητα προσβολής εντός 20 μέτρων από τον πομπό του στόχου.

Η παρουσίαση του πυραύλου στην Airshow China 2014 είναι αξιοσημείωτη δεδομένου των κινέζικής ανάπτυξης πέμπτης γενιάς μαχητικών αεροσκάφων όπως το J-20 και J-31, τα οποία, και τα δυο, είναι εξοπλισμένα με εσωτερικές αποθήκες πυρομαχικών.

Το μοντέλο του πυραύλου Kh-58UShK με τα πτερύγια του διπλωμένα μέσα στην εσωτερική αποθήκη πυρομαχικών του T-50/PAK-FA. (Nikolai Novichkov/IHS Janes)

Απόδοση απο το IHS Jane’s για την Προέλαση

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.