Το αποτέλεσμα είναι ενα ελαφρύτερο, απλούστερο και πιο “αόρατο” αεροπλάνο που εντοπίζεται πολύ δύσκολα από τα ραντάρ

Η BAE Systems παρουσίασε νέας σχεδίασης αεροπλάνο που θα μπορούσε να είναι μια σημαντική πρόοδος στην στέλθ τεχνολογία. Ο νέος δρόνος MAGMA έχει εξαλείψει τις επιφάνειες έλεγχου αεροπλάνου, με αποτέλεσμα ένα αεροπλάνο του οποίου το σχήμα παραμένει σταθερό καθ’ολη την διάρκεια της πτήσης του. Το μικρό αεροπλάνο επίδειξης, το οποίο ολοκλήρωσε μια επιτυχημένη δοκιμαστική πτήση, χρησιμοποιεί τις ριπές αέρα για να αλλάξει κατεύθυνση αντί των περίπλοκων μηχανικών ελέγχων.

Τα περισσότερα αεροσκάφη φαίνονται να πετούν ακίνητα, σαν μια πτέρυγα που κρέμεται από έναν γιγάντιο σωλήνα σκίζοντας τον ουρανό απ’ακρη σ’ακρη. Κοιτάξτε όμως προσεχτικά και θα δείτε τα μικρότερα μέρη του αεροπλάνου να κινούνται συχνά για να ελέγξουν την κατεύθυνση του αεροπλάνου.

Τα συμβατικά αεροπλάνα χρησιμοποιούν ένα σύστημα πηδαλίων ανόδου – καθόδου (elevators), πηδαλίων διεύθυνσης (rudders) και πηδαλίων κλίσης (ailerons) για να ελέγξουν την πορεία τους καθ΄υψος (πάνω και κάτω) και κατά διεύθυνση (αριστερά και δεξιά), και στις περιστροφικές κινήσεις. Οι εν λόγω μηχανικές συσκευές συνήθως έχουν το σχήμα των επιφανειών ελέγχου που είναι προσαρμοσμένες στο πίσω μέρος των πτερύγων, οριζόντιας και κάθετης σταθεροποίησης (stabilizers) και ελέγχονται από τον πιλότο – ή κάποιες φορές από έναν εγκαταστημένο επι του αεροπλάνου υπολογιστή πτήσης.

Οι επιφάνειες ελέγχου είναι το όργανο διεύθυνσης του αεροπλάνου από τις αρχές του 20ου αιώνα. Είναι μεγάλες και βαριές, και απαιτούν έναν αρκετά περίπλοκο μηχανισμό για να κινηθούν κατά τη διάρκεια της πτήσης. Αυτοί οι μηχανισμοί μπορούν και αποτυγχάνουν, περιορίζοντας τους ελιγμούς των αεροπλάνων, μερικές φορές με τραγικές συνέπειες. Μεταξύ των «αοράτων» αεροπλάνων επόμενης γενιάς όπως το B-2 Spirit, F-22 Raptor και του διακλαδικού μαχητικού κρούσης F-35, οι επιφάνειες ελέγχου μπορούν να επηρεάσουν την προσεχτικά διαμορφωμένη «αόρατη» κατατομή του αεροπλάνου καθώς η συσκευή σχήματος πτέρυγας κινείται προς τα πάνω ή προς τα κάτω καθιστώντας το αεροπλάνο λίγο πιο ορατό στα ραντάρ.

Οι καινοτομίες του MAGMA θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια λύση για τα προβλήματα της «αορατότητας» και της μηχανικής πολυπλοκότητας, και το επιτυγχάνει αυτό με την εξάλειψη των πηδαλίων ανόδου – καθόδου, πηδαλίων διεύθυνσης και πηδαλίων κλίσης με αντάλλαγμα ένα σύστημα που ανακατευθύνει τον αέρα απ’ τον κινητήρα και τους φυσητήρες αέρος. Η πρωτη διαδικασία, γνωστή ως έλεγχος κυκλοφορίας πτέρυγας (wing circulation control), ανακατευθύνει τον αέρα που κινείται σε υπερηχητικές ταχύτητες και τον φυσάει μέσα απο την πίσω ακμή της πτέρυγας. Η δεύτερη διαδικασία γνωστή ως υδροδυναμικό έλεγχο διανύσματος (fluidic thrust vectoring), χρησιμοποιεί τους φυσητήρες αέρα για να αλλάξει τη διεύθυνση των καυσαερίων του αεροπλάνου.

Συνδυασμένες, και οι δυο διαδικασίες επιτρέπουν στον πιλότο να ελέγχει την κατεύθυνση του αεροσκάφους απλώς παραποιώντας τον αέρα που είναι γύρω του. Η εξάλειψη των υδραυλικών χειριστηρίων, που αντικαταστάθηκαν από αγωγούς ανακατεύθυνσης αέρα και φυσητήρες αέρα, θα καταστήσει τα αεροσκάφη με αυτή την τεχνολογία φθηνότερα, ευκολότερα στην συντήρηση και ασφαλέστερα. Το MAGMA βοηθάει επίσης να παραμείνει «αόρατο» το αεροπλάνο. Ένας πιλότος ή χειριστής δρόνου μπορεί να αλλάξει πορείες χωρίς να φοβάται οτι κάνοντας αυτες τις αλλαγές θα καταστήσει ορατό το αεροπλάνο του στα ραντάρ.

Η τεχνολογία του MAGMA είναι αρκετά εντυπωσιακή ώστε να διαρρεύσει η λέξη με το γραμμα «Ε»: επαναστατικό. Τούτο λεχθέντος, η τεχνολογία περιορίζεται σε ένα μοναδικό ανεπάνδρωτο δρόνο που έχει ολοκληρώσει μόνο μια πτήση. Αν η τεχνολογία είναι όλα όσα ισχυρίζεται η BAE Systems, τα μελλοντικά οφέλη είναι τόσο μεγάλα που πρέπει να εφαρμοστούν γρήγορα στα αεροσκάφη νέας σχεδίασης. Τα μηχανικά όργανα ελέγχου αεροσκαφών μπορεί να είχαν μια καλή εκατονταετή πορεία, αλλά ίσως είναι ώρα για ο εκτοξευόμενος αέρας να πάρει την σκυτάλη.

Του Kyle Mizokami

Απόδοση/Μετάφραση απο το popularmechanics.com για την Προέλαση.

19 Σχόλια

   • npo

    Χα χα ?

    Θέμα αισθητικής. Προτάσεις υπάρχουν διάφορες, όχι μόνο για τα drones πχ μια πολύ πετυχημένη που διάβασα για το hoax είναι ο χόακας/χόαξ. Πετυχημένο (κατ εμέ) γιατί σττο δικό μου μυαλό παραπέμπει σε μια χοάνη που πέφτουν μέσα όλες τις μπούρδες. Δεν ξέρω αν θα καθιερωθεί φυσικά μια και αυτό είναι θέμα της συλλογικής μας αισθητικής ?

    Επί του προκειμένου υπάρχει μια «επίσημη» πρόταση από το Γενικό Επιστημονικό Συμβούλιο της Ελληνικής Εταιρείας Ορολογίας (ΕΛΕΤΟ). Φυσικά δεν σημαίνει πως πρέπει να υιοθετηθεί, όπως είπα είναι θέμα αισθητικής.

    Απόφαση του ΓΕΣΥ (ΕΓΓ.2210/13-6-2017)

    Μετά από εκτενή συζήτηση, κατά την οποία αναφέρθηκαν και άλλοι υποψήφιοι όροι (όπως π.χ. ονόματα και άλλων ειδών του ζωικού βασιλείου, εντόμων ή πουλιών, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν αναλογικά, το ΓΕΣΥ αποφασίζει τα ακόλουθα:

    α. Iσοδύναμος ελληνικός όρος για τον όρο unmanned aerial vehicle (UAV)

    Η απόδοση του οροσυνθετικού unmanned με το δίλεκτο «μη επανδρωμένος», αντιφατικό αντώνυμο του «επανδρωμένος», είναι απόλυτα αποδεκτή· πλην όμως, πάγια τακτική των ομάδων ορολογίας είναι — για λόγους γλωσσικής οικονομίας — να επιλέγονται μονολεκτικά αντώνυμα όταν αυτά ήδη υπάρχουν ή μπορούν να σχηματιστούν με τη χρήση κατάλληλων προθημάτων (π.χ. με το στερητικό α(ν)). Ειδικά για την περίπτωση, θα ήταν προτιμώμενο το μονολεκτικό «ανεπάνδρωτος», εάν δεν χρησιμοποιούνταν ήδη το «μη επανδρωμένος», οπότε το μονολεκτικό προτείνεται ως συνώνυμο.

    Η πρόταση, λοιπόν, του ΓΕΣΥ είναι:
    unmanned aerial vehicle (UAV) -> μη επανδρωμένο αεροσκάφος (ΜΕΑ), ανεπάνδρωτο αεροσκάφος

    β. Iσοδύναμος ελληνικός όρος για τον όρο unmanned aerial / aircraft system (UAS)
    Επόμενη είναι, μετά το α. η πρόταση:
    unmanned aerial / aircraft system (UAS) -> σύστημα μη επανδρωμένου αεροσκάφους (ΣμηΕΑ), σύστημα ανεπάνδρωτου αεροσκάφους (ΣΑΝΑ),

    γ. Iσοδύναμος ελληνικός όρος για τον όρο drone
    Αναλογικά προς τον ξενόγλωσσο όρο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο βόμβος (μπούμπουρας), αλλά θα δημιουργεί προβλήματα, κατά τη χρήση του, η ομωνυμία με τον βόμβο (βούισμα). Ως λαϊκότροπη επιλογή, όμως, μπορεί να χρησιμοποιηθεί το πανελληνίως γνωστό μπούμπουρας.

    Σε ό,τι αφορά το δάνειο δρόνος, αυτό έχει το μειονέκτημα του κάθε δανείου (πλήρης αδιαφάνεια), επειδή, όμως, είναι επιτυχώς προσαρμοσμένο στο ελληνικό κλιτικό σύστημα εύκολα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να αντικαταστήσει το απροσάρμοστο ντρόουν ή το απαράδεκτο (μέσα σε ελληνικά κείμενα) λατινόγραπτο drone.

    Με την υιοθέτησή του εισάγεται στα ελληνικά μια νέα ρίζα δρον-, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί παραπέρα δίνοντας σύνθετα και παράγωγα, η ανάγκη των οποίων υπάρχει ήδη ή μπορεί να προκύψει, στο άμεσο μέλλον, με την ανάπτυξη του συγκεκριμένου τομέα.

    Η πρόταση, λοιπόν, του ΓΕΣΥ είναι:
    drone -> δρόνος, μπούμπουρας
    Δυνατότητες για:
    παράγωγα: π.χ. δρον-ικός, δρον-ίζω, δρον-ισμός, …
    και σύνθετα: δρονο-, -δρονος

    όπως στους όρους:
    drone system -> δρονοσύστημα, σύστημα δρόνου/δρόνων
    multi-drone -> πολύδρονος ( = που περιλαμβάνει πολλούς δρόνους)
    multi-drone system -> πολύδρονο σύστημα ( = σύστημα αποτελούμενο από πολλούς δρόνους) (https://www.lakeside-labs.com/portfolio/multi-uav-systems/)
    multi-drone -> πολυδρονικός ( = που λειτουργεί με πολύδρονο σύστημα, που αφορά τη λειτουργία πολλών δρόνων)
    multi-drone platform -> πολυδρονικό πλατύβαθρο, πολυδρονική πλατφόρμα ( = που λειτουργεί με πολύδρονο σύστημα / με πολλούς δρόνους) (http://cordis.europa.eu/project/rcn/206392_en.html)
    drone-borne -> δρονομεταφερόμενος ( = που φέρεται πάνω σε δρόνο)
    drone-borne missile -> δρονομεταφερόμενο βλήμα

   • Mich

    Παλιά που πετούσαν τα Dornier της ολυμπιακής στην Σητεία, οι ντόπιοι τα ειχαν βαφτίσει «ο πετακας» (λόγω μεγέθους και ήχου). Ιδού λοιπόν μια ωραία ονομασία! ?

   • Δούκας Γαϊτατζής

    Δεν το ειχα ξαναδιαβάσει αυτό, να που έμαθα και κάτι καινούργιο.
    Οπότε την επόμενη φορά που θα γράψω για “drone” θα το ονομάσω “πετακας”.
    🙂

  • SKYHOOK47

   Aπ’το στόμα μου το πήρες…Η ακριβής μετάφραση του drone στα Ελληνικά είναι κηφήνας.Μήπως θα ήταν καλύτερο να μεταφραζόταν ως τηλεκατευθυνόμενο ή μη επανδρωμένο αερόχημα/αεροσκάφος;;;;

   Απάντηση
   • Mich

    Εκτός από κηφηνας σημαίνει και τον μονότονο ήχο /βουητό που κάνουν τα φτερά των εντόμων. Γι ‘ αυτό και καθιερώθηκε για τα μη επανδρωμενα αθροίσματα.

   • ΑΧΕΡΩΝ

    Ὁ χαρακτηρισμός «κηφήνας» είναι πολιτικά προβληματικός στην Ἑλλάδα…

 1. SKYHOOK47

  Ο Μπαμπινιώτης τί λέει για όλα αυτά;;;Κάτι τέτοιες Ελληνοποιήσεις ξένων όρων δεν γίνονταν και επί επταετίας;;;;(π.χ. αμβαλάγιον=emballage,αμπαλάζ με άλλα λόγια…?)

  Απάντηση
  • rankx

   Έχουν πει για εμάς ότι καταστρέφουμε την Ελληνική γλώσσα, το κατάπιαμε. Εξάλλου, ναι κάνουμε λάθη («ουδείς άσφαλτος» όπως είπε και η Lady).

   Μας έχουν αποκαλέσει όργανα των πρεσβειών!

   Δημοσιεύουμε ειδήσεις για ρωσικά συστήματα: «Είσαστε κόκκινοι και κοροϊδεύετε τους Έλληνες με το ξανθό γένος για να κερδίσετε κλικ»

   Δημοσιεύουμε ειδήσεις απο ΗΠΑ: «Είσαστε σκυλάκια των αφεντικών και κολλητοί των οπλάδων»

   Δημοσιεύουμε ειδήσεις απο Γερμανία: «Ναι, όμως δεν λέτε για τους ναζι»

   Δημοσιεύουμε ειδήσεις απο το Ισραήλ: «Συγκαλύπτετε τους φονιάδες και δεν αναφέρετε για τον αγώνα των Παλαιστινίων»

   Δημοσιεύουμε ειδήσεις για την Τουρκία: «Είσαστε σκυλάκια των Μογγόλων και Οθωμανών»

   Σήμερα έμαθα ότι, συν τοις άλλοις, ίσως, να είμαστε και χουντικοί επειδή (ίσως αυθαίρετα) «εξελληνίσαμε» το αγγλικό drone στο «δρόνος»

   Φυσικά για την τεχνολογική εξέλιξη που αναφέρει το άρθρο δεν κατατέθηκε ούτε ένα σχόλιο.

   Εγώ, παραδίνομαι, σηκώνω τα χέρια ψηλά και δηλώνω: «Νικήσατε».

   Καλή συνέχεια αγαπητοί!

   Απάντηση
   • geoexplorer72

    Ως “ώριμος” αναγνώστης και φίλος της ιστοσελίδας πολύ καιρό, έχω να πω απλά οτι αυτά γίνονται παντού, μην αγχώνεστε…
    Νομίζω δεν υπήρχαν πολλά σχόλια περί της τεχνολογικής ουσίας, εξαιτίας μη εξήγησης του αρχικού άρθρου για τον μηχανισμό λειτουργίας. Είναι κάτι νέο, απόρρητο ως σήμερα και άγνωστο για εμάς τους μη ειδικούς. Εαν όμως το άρθρο είχε στο τέλος πχ “η λύση για την Ελλάδα” ακόμη και σαν αστείο, θα βλέπατε πολύ περισσότερη ουσία. Το “μεγαλείο” μέσα μας δεν κοιμάται ποτέ 😉

   • SKYHOOK47

    Δεν κατηγόρησα κανέναν ως χουντικό αγαπητέ,απλώς ανάφερα ότι εκείνη την εποχή γίνονταν τέτοιου είδους Ελληνοποιήσεις που πολλές φορές τα αποτελέσματά τους ήταν κωμικά τουλάχιστον…Δεν γνωρίζω για την παραπάνω εταιρεία που αναφέρει ο npo γι αυτό και αναφέρομαι στον κ.Μπαμπινιώτη…Καλές γιορτές και ψυχραιμία…

 2. Gunslinger32

  Μερικές λεπτομέρειες σχετικά με την τεχνολογία του Flapless flight που παρουσιάζει η αγγλική συνεργασία.

  BAE Systems and The University of Manchester set to change the future of aircraft design with unique flight control technology

  https://www.baesystems.com/en/article/first-magma-flight-trials

  ?auto=format%2Ccompress&fit=max&h=670&q=60&w=1000&s=2f53be39efe920b0574c29234472f1d7

  https://ukdefencejournal.org.uk/introducing-magma-unmanned-aircraft-bae-claim-will-future-aviation/

  Απάντηση
  • geoexplorer72

   Χμμ φαίνεται οτι στις χαμηλές ταχύτητες αναλαμβάνουν κινητά μερη. Ίσως εκεί δεν αρκεί η ροή του αέρα.
   Πάντως πρεπει να παραδεχτώ τα γρηγορα αντανακλασικά σας !

   Απάντηση
   • Gunslinger32

    Όλες οι τεχνολογίες έχουν κάποιες προϋποθέσεις, αυτό συμβαίνει προφανώς και σε αυτή την περίπτωση(ίσως και σαν εφεδρικό σύστημα).

    Σχετικά με τα αντανακλαστικά, πρεπει να ομολογήσω ότι δεν είχα σκοπό να ασχοληθώ καθόλου με το θέμα, επειδή απο την συζήτηση που ξεκίνησε είχα την εντύπωση ότι δεν υπάρχει και πολύ ενδιαφέρον για το τεχνικό κομμάτι της παραπάνω παρουσίασης.

    Η αφορμή για τις αναφορές μου, ήταν η αναφορά του rankx και τι δικό σας σχόλιο. Ειδικά οι τελευταίες δυο φράσεις του σχολίου σας, ήταν πολύ απολαυστικές. ?

    Απο αυτά που έχω παρατηρήσει σε διάφορες συζητήσεις σχετικά με εξοπλισμούς στην Ελλάδα, υπάρχει όντως μεγάλη ζήτηση για μπλα μπλα, σε διάφορες ιστοσελίδες που ασχολούνται με την άμυνα.

 3. Theognostos

  Η ιδέα δεν ειναι καινουργια και τεστ εχουν γινει και στην απεναντι οχθη του Ατλαντικου ωκεανού.

  Χρησιμοποιουμε την δυναμη της ροής για τήν αλλαγη κὰταστάσεων και πάλι ολα εξαρτώνται απο την μηχανη η οποια πρεπει να παραγει πολυ περισσοτερα ωστε ενα μεριδιον να πηγαινει για τα κοντρολ

  χρησιμοποιουμε φεριπην appropriately designed convergent divergent nozzles to get the flow velocity where it needs to be

  Fluidics are also used for shock placement or mitigation

  MIT had a funded program to make micromachines in other words the whole aircraft is powered by thousands upon thousands of these turbomachines instead of one or two large thrust turbomachines. If something goes wrong as module plug of these machines is replaced.
  It comes down to efficiency. The total Integral the integration of each miniature nozzle system and engine gives the total thrust. Modulating a section wing or ‘fuselage’ etc provides for the fluidics controls for pitch roll yaw attitude.

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: