Ο “Νέος” τουρκικός στρατός δε διαθέτει μια ενιαία στολή;

[dropcap size=small]Έ[/dropcap]χουν περάσει περίπου δυο μήνες από τότε που έγραψα αυτό το άρθρο όμως αυτή την εβδομάδα (17 Ιανουαρίου 2017) αποφάσισαν να το δημοσιεύσω. Ο λόγος θα γίνει κατανοητός προς το τέλος του άρθρου. Το ενδιαφέρον μου ξεκίνησε από ένα άρθρο γνώμης σχετικά με την επιχείρηση “Ασπίδα του Ευφράτη” της SETA, μιας υποτιθέμενης δεξαμενής σκέψης που θεωρείται το επιστόμιο ανακοινώσεων του παντοδύναμου κυβερνώντος κόμματος του Προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.

Η έκθεση άξιζε σοβαρής εξέτασης αλλά ήμουν πολύ περίεργος σχετικά με την επιλογή των φωτογραφιών της SETA για την προώθηση του νέου προσώπου του “Νέου” [1] Τουρκικού Στρατού.

Η εικόνα δείχνει έναν στρατιώτη στο πολυβόλο πυργίσκου που φαίνεται να είναι μια έκδοση του άρματος μάχης M-60. Ο εν λόγω κουρασμένος στρατιώτης είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από μάχιμος. Δεν έχει κάσκα, δεν φοράει στολή και μάλλον ποζάρει με αυτό το A-shirt. Φοράει ελαφρώς απροσάρμοστες διόπτρες (οι οποίες δεν φαίνεται να είναι αυτές που χορηγεί η υπηρεσία) επιπλέον και μια συλλογή επικοινωνιών η οποία δεν φαίνεται να εφαρμόζει στο σύνολο, με καλώδια να προεξέχουν προς κάθε κατεύθυνση. Πρόσφατα οι μηχανοκίνητες μονάδες του Τουρκικού Στρατού ανέφεραν οτι εξοπλίστηκαν με νέες κάσκες και συλλογές επικοινωνιών όμως για κάποιους λόγους, δεν φαίνεται να βρήκαν το δρόμο τους για τους στρατιώτες.

Για τους μή στρατιωτικούς, η συγκεκριμένη φωτογραφία μπορεί να μη σημαίνει πολλά, εκτός από το γεγονός οτι αυτό το άτομο δεν δείχνει σαν ένας επαγγελματίας στρατιωτικός αλλά μάλλον για ένα μέλος της συριακής αντιπολίτευσης, ένα μέλος της πολιτοφυλακής. Ωστόσο, για ένα εκπαιδευμένο μάτι, αυτή η εικόνα αποτελεί απλά μια απο τις πολλές, οι οποίες δείχνουν μια πολύ απογοητευτική τάση μέσα στον Τουρκικό Στρατό, ειδικά μετά την αποτυχημένη προσπάθεια πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016: Αδιαφορία σχετικά με την εμφάνιση και απειθαρχία.
Εδω είναι εν συντομία αυτό το ανησυχητικό φαινόμενο: Υπάρχει μια πλειάδα πρόσφατων φωτογραφιών που δείχνουν τούρκους στρατιώτες ειτε με μη υπηρεσιακό εξοπλισμό, ρουχισμό ή ακόμα πιο ανησυχητικά, με κουρελιασμένες στολές, τα οποία επισημάνθηκαν επίσης και απο άλλους παρατηρητές του Τούρκικου Στρατού. Σήμερα το να μην προσέχεις την στολή και την σωστή εμφάνιση φαίνεται να είναι της μόδας στο “Νέο” Τουρκικό Στρατό. Φαίνεται ότι, ο Τουρκικός Στρατός άρχισε να δείχνει όπως οι ομάδες ανταρτών που ισχυρίζεται ότι εκπαιδεύει: Ένα συνονθύλευμα εξοπλισμών αντί ως μια -όπως υποδηλώνει με σαφήνεια ο όρος- προβλεπομένη εμφάνιση στολής, ένα ορόσημο επαγγελματικής και ανταγωνιστικής επιχειρησιακής δύναμης. Από επαγγελματική οπτική γωνία μπορώ να σκεφτώ δύο κύριους λόγους για αυτό το μπέρδεμα.

Γιατί οι στρατιώτες αγοράζουν το δικό τους εξοπλισμό;

1. Μη ικανοποιητικός εξοπλισμός: Αν δεν παρέχεται από την Κυβέρνηση, ο στρατιώτης πρόκειται να οδηγηθεί στην ανάγκη να αγοράσει τα καλύτερα κομμάτια εξοπλισμού με το δικό του πορτοφόλι. Είναι απλά ένα θέμα επιβίωσης για τον στρατιώτη. Αυτό δυστυχώς, ήταν το θέμα για πολύ καιρό στον Τουρκικό Στρατό. Για παράδειγμα, είναι σχεδόν απίθανο να δεις έναν στρατιώτη (ακόμα κι Στρατηγό, συμπεριλαμβανόμενου του Αρχηγού Στρατού Στρατηγού Ακάρ) να φοράει υπηρεσιακές μπότες, αντ’αυτού όλοι αγοράζουν τις δικές τους.

Ο Στρατηγός Ακαρ με τις μη υπηρεσιακές μπότες του. Η δεοντολογία να υποχρεώνεις τους στρατιώτες σου να φορούν υποδεέστερο εξοπλισμό ενώ το να διαθέτεις τον καλύτερο για τον εαυτό σου δεν φαίνεται να ενοχλεί καθόλου.

Το ίδιο ισχύει για τις φανέλες, παλτά, κάλτσες, ζεστά ρούχα, γάντια κ.α. Η λίστα δεν έχει τέλος. Πιο ανησυχητικό, δεν είναι μόνο οι μπότες ή ο ιματισμός: Οι στρατιώτες αγοράζουν και τακτικό εξοπλισμό, δηλαδή, γιλέκα, σακίδια πλάτης, οπτικά, εξοπλισμό επικοινωνιών (ειδικά κινητά τηλέφωνα επιπρόσθετα στους φορητούς ατομικούς ασυρμάτους), πιστολοθήκες ακόμα και κράνη/καλύμματα κρανών.

Όπως όλες οι επίλεκτες μονάδες, τα μέλη του φημισμένου τάγματος Εφελερ από την Γιουκσέκοβα, μια από τις καλύτερες μονάδες κομάντο της χώρες, υποχρεώθηκαν να αγοράσουν ζεστό ρουχισμό με το δικό το πορτοφόλι λόγω της έλλειψης Κυβερνητικών χορηγήσεων.

2. Ο δεύτερος λόγος, και από την επαγγελματική οπτική γωνία ο πιο σημαντικός, είναι η έλλειψη προσωπικής πειθαρχίας και ελέγχου. Προφανώς, οι στρατιώτες, ακόμα και οι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί αισθάνονται την ελευθερία να κάνουν οτιδήποτε τους αρέσει.

Αυτή η φωτογραφία είναι από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τσουκουρτσα. Η στολή του Διοικητή Μεραρχίας δεν είναι λιγότερο κακή από τα προηγούμενα στιγμιότυπα. Ούτε η πιστολοθήκη αλλά ούτε και η ζώνη είναι υπηρεσιακή. Διερωτάται κάνεις αν ο διοικητής της μεγαλύτερης Μεραρχίας της Τουρκίας (30+ χιλιάδες στρατιώτες) εξασφαλίζει την ίδια ποιότητα ιματισμού και υλικών για τους στρατιώτες του.

Επιπλέον, οι διοικητές σε όλα τα επίπεδα φαίνονται να είναι ικανοποιούμενοι με ο,τι φοράνε οι υφιστάμενοι τους. Αυτό είναι ένα φαινόμενο που αρχίσαμε να βλέπουμε ακόμα πιο συχνά μετα την αποτυχημένη προσπάθεια πραξικοπήματος την 15η Ιουλίου 2016. Προφανώς, η πρωτοφανής εκκαθάριση μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος, εκδηλώθηκε όχι μόνο να με τις μεγάλες μειώσεις στον αριθμό των αξιωματικών αλλά επίσης και στην πειθαρχία της δύναμης που διασφαλιζόταν από το σώμα των αξιωματικών.

Η πρώτη εικόνα που έρχεται στο μυαλό: Ποιος επέτρεψε μια τόσο ντροπιαστική εικόνα, αυτός ο αρματιστής δε διαθέτει ουλαμαγό;

Η αδιαφορία στο χειρότερο σημείο της

Το να μη δίνεις σημασία στην ατομική εμφάνιση δεν ειναι μόνο απειθαρχία αλλά επίσης και μια ένδειξη σοβαρών προβλημάτων με την επαγγελματική δεοντολογία του Στρατού. Όπως σε κάθε σοβαρό Στρατό, ο κώδικάς εσωτερικής λειτουργίας του Τουρκικού Στράτου υποχρεώνει τα μέλη του να φοράνε την προκαθορισμένη στολή. Οχι μόνο αυτό, αλλά παραδοσιακά, η καλή ατομική εμφάνιση ήταν ύψιστης σημασίας (πιστεύω ότι μάλλον ήταν υπερβολική και χρησιμοποιείται για να καλυφθούν άλλα σοβαρότερα προβλήματα) και ένδειξη αποτελεσματικότητας της ισχύος του Τούρκικου Στρατού. Προφανώς, αυτό δεν είναι πλέον το ζητούμενο. Κοιτώντας άπλα τις φωτογραφίες απο μια ιδιαίτερα διαφημισμένη επιχείρηση, Kale Tepe, τον Σεπτέμβριο του 2016 ανατολικά της Τσουκουρτσα/Χακαρι, μπορεί κάποιος να διακρίνει μια ποικιλία ρούχων και εξοπλισμού.

Αυτός ειναι ο Στρατηγός διοικητής, που προάχθηκε φέτος από τον Ερντογάν. Ο εξοπλισμός του (μπότες, γιλέκο κ.τλ) είναι μη υπηρεσιακός. Το γιλέκο και οι μπότες του είναι διαφορετικά απο των υπόλοιπων στην φωτογραφία. Ως απάντηση στους ισχυρισμούς (στα σχόλια του πρωτότυπου κειμένου) ότι το γιλέκο και οι μπότες του Στρατηγού είναι υπηρεσιακές, παρακάτω ακολουθούν φωτογραφίες με λεπτομέρειες.
Μπότα του Στρατηγού
Magnum Viper Pro 8.0
Μπότα του στρατιώτη στην εικόνα
Το γιλέκο του Στρατηγού. Τα υπηρεσιακά γιλέκα των στρατιωτών δε διατίθενται με δικτυωτό ύφασμα.
Γιλέκο αξιωματικού Μοιάζει με του στρατιώτη, χωρίς δίχτυ.
Γιλέκο στρατιώτη, απολύτως φανταρίστικο
Επειδή η κυβέρνηση δε χορηγεί ούτε ακόμα και drones, οι στρατιώτες (ή μονάδες) αναγκάζονται να αγοράσουν τα δικά τους.
Όλοι έχουν διαφορετικό κράνος, καλύμματα κράνους, γιλέκα, πιστολοθήκες, χιτώνια…

Η απειθαρχία και η αδιαφορία βρίσκεται παντού και σε κάθε επίπεδο

Για παράδειγμα, δείτε την επίσκεψη του νέου υπουργού Αμυνας Φικρι Ισικ, ενός πρώην καθηγητή μαθηματικών σε γυμνάσιο, στα συριακά σύνορα το περασμένο καλοκαίρι. Η εικόνα από τον επίσημο ιστότοπο του υπουργείου Άμυνας μιλάει από μόνη της.

Τρεις στρατηγοί, τρεις διαφορετικές στολές.

Στην εικόνα είναι τρεις στρατηγοί, όλοι με διαφορετικές στολές. Ο αρχηγός του τούρκικου στρατού στρατηγός Σαλίχ Ζεκί Τσολάκ φοράει αυτό που φαίνεται να είναι η νέα στολή μάχης (BDU), με μακρυά μανίκια, απεναντίας ο αγαπημένος στρατηγός του Ερνογάν, Μετιν Τεμελ (για πρώτη φορά στην ιστορία ανέλαβε θέση 4 αστέρων ενώ ήταν στρατηγός 3 αστέρων) φοράει την κοντομάνικη εκδοχή αυτής της φόρμας. Η τρίτη φόρμα, συμπληρωμένη από ένα άβολο γιλέκο ανήκει στον προσφάτως προαχθέντα ταξίαρχο, διοικητή της 5ης τεθωρακισμένης ταξιαρχίας στο Γκαζιαντεπ.

Οι φωτογραφίες από αυτήν την επίσκεψη σε αρκετά στρατιωτικά φυλάκια ήταν επίσης γεμάτες με ποικιλίες στολών, γιλέκων, κρανών, σχεδόν πάντα φτωχά εξοπλισμένων και κανένας δεν φοράει την ίδια στολή με τους υψηλόβαθμους στρατηγούς.

Περίπου έναν μήνα αργότερα, ο Ισικ επισκέφθηκε ξανά τα συριακά σύνορα. Οι εικόνες από αυτή την επίσκεψη καταδεικνύουν μια ελαφρώς καλύτερη κατάσταση καθώς (επιτέλους) και οι δυο στρατηγοί φοράνε την ίδια φόρμα.

Ο Στρατηγός Τεμελ και ο Στρατηγός Τσολάκ (2ος και 3ος από τα αριστερά) φοράνε την νέα BDU. Είναι, περίπου, σαν να μπορούν μόνο οι στρατηγοί 4 αστέρων να φορούν το καλό υλικό και η ποιότητα μειώνεται συνεχώς καθώς ο βαθμός γίνεται μικρότερος.

(Ωστόσο, όλοι οι υπόλοιποι στρατιώτες φοράνε διαφορετική στολή και, ανάμεσα στις υπόλοιπες αντιφάσεις, υπάρχουν, για άλλη μια φορά, πολλά διαφορετικά κράνη σε μια εικόνα.)

Αυτού του είδους η αδιαφορία στην εμφάνιση, ειδικά στην περίπτωση της επίσκεψης ενός υψηλόβαθμου αξιωματικού ή υπουργού ήταν αδιανόητη κατά το παρελθόν.
Συνηθιζόταν όλο το προσωπικό της μονάδας που δεχότανε επίσκεψη να φορούσε την ίδια στολή με τον επισκέπτη αξιωματικό. Θα ήταν τουλάχιστον απρεπές, αν όχι αναμφισβήτητη απειθαρχία να ενεργήσεις διαφορετικά και ως εκ τούτο ανήκουστο.

Προφανώς, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Ωστόσο, τα δυσδιάκριτα μηνύματα από αυτές τις εικόνες μάλλον είναι αρκετά ξεκάθαρα:

Τι μας λένε αυτές οι φωτογραφίες για τον “Νέο” Τουρκικό Στρατό;

1. Αποτυχημένο σύστημα διοικητικής μέριμνας:

Ο Τουρκικός Στρατός, παρά τους συχνούς ισχυρισμούς του υπουργού Άμυνας αναφορικά με την ταχέως αναπτυσσόμενη αμυντική βιομηχανία δεν μπορεί ούτε να ντύσει σωστά, πόσο μάλλον να εξοπλίσει τους στρατιώτες του.

Το χειρότερο και πιο απογοητευτικό παράδειγμα όλων αυτών ήταν την περασμένη εβδομάδα σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ενας στρατιώτης που συμμετείχε στο τμήμα απόδοσης τιμών για τον νεκρό συμπολεμιστή του στην αλ Μπαμπ εμφανίστηκε με τον εξοπλισμό που είχε αγοράσει με τα δικά του χρήματα.

Στρατιώτης αποδίδει τιμές στον νεκρό συμπολεμιστή του. Όμως, τα γάντια, τα θερμαινόμενα ρούχα και τμήματα του γιλέκου του, φαίνονται να έχουν αγοραστεί με δικά του χρήματα. Αυτή είναι η υποστήριξη που παρέχει ο Ερντογάν στους στρατιώτες που στέλνει να πεθάνουν για την αγαπημένη τους χώρα;

2. Αντάρτικη νοοτροπία

Όπως δείχνουν οι φωτογραφίες όχι μόνο οι στρατιώτες αλλά επίσης και οι στρατηγοί διαθέτουν ποικιλία στολών, εχει δημιουργηθεί μια ανταρτική νοοτροπία επίσης στο δικό τους επίπεδο. Φόρα ό,τι σε ευχαριστεί.

3. Συμβιβασμένη ιεραρχία

Επίσης, η ιεραρχία του Τουρκικού Στρατού, μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος δεν είναι έντιμη όπως ήταν πριν. Καθώς οι στρατηγοί όπως ο Τεμελ δέχονται πρωτοφανή προβολή απο το σύνολο των τουρκικών μέσων ενημέρωσης και υποστήριξη απο την κυβέρνηση (ο πρόεδρος Ερντογάν τον επισκέφθηκε καθώς ήταν στρατηγός δύο αστέρων, σε αδρανή καθήκοντα, προοριζόμενος να αποστρατευτεί, το οποίο ήταν άνευ προηγούμενου) της νέας Τουρκίας, φαίνονται να είναι λιγότερο ευαίσθητοι σχετικά με την ιεραρχία και περισσότερο επιφυλακτικοί με τις πολιτικές σχέσεις.

Πολιτικοποίηση: Η καταστροφή του Τουρκικού Στρατού

Καθώς αυτό (Στρατηγοί που ανησυχούν για τους πολιτικούς αντι γα τους ανώτερους τους) είναι ενα πολύ ανησυχητικό θέμα για κάθε στρατό, οι συνέπειες του θα είναι καταστροφικές για τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις με την μακροχρόνια ιστορία της συμπαγούς ιεραρχίας και της μη πολιτικοποιημένης στάσης τους. Αν η απειθαρχία, συνδεδεμένη με την αντάρτικη νοοτροπία η οποία ευνοεί τους πολιτικούς ελιγμούς και την οικογενειοκρατία έναντι των αξίων, συνεχίζει να κερδίζει έδαφος, θα είναι αναπόφευκτο για τον Στρατό και ολόκληρες τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις να μετατραπούν σε ένα μέσο προώθησης των πολιτικών ενεργειών, σε αντίθεση με αυτό που ήταν, ένα περήφανο μέλος του NATO με υψηλές προδιαγραφές.

Υποσημείωση:

[1] Όσο ακαθόριστο και να ακούγεται, το επίθετο “νέο” φαίνεται να συνοδεύει οτιδήποτε αλλάζει το AKP στην Τουρκία. Πάρα τους όποιους θετικούς συνειρμούς, για πολλούς, συμβολίζει την καταστροφή οτιδήποτε ανήκει στην “παλιά” Τουρκία.

Γράφει ο Σελαχατίν Γιούζμπασι

Απόδοση/Μετάφραση από το https://belluminexpertis.wordpress.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

21 Απαντήσεις

 1. Να ξεκαθαρισω εξ αρχης οτι το αρθο ειναι αρκουντος κατατοπιστικο και επαγγελματικα δοσμενο για μενα, ως μας εχει συνηθισει αλλωστε η “Προελαση”. Ο λογος που επιασα το “κλαβιε” ειναι να τονισω οτι καμια “επαρση” απο μερους μας δε θα ειναι πρακτικα σωστη, αν δε δουμε και τα του “οικου” μας…Και το βασικο βεβαια..πως, το θεμα δεν ειναι αν θα χαιρομστε για τη “καταντια” του γειτονα, αλλα πως εμεις θα γινουμε καλυτεροι…Κατι που δυστυχως ΔΕΝ βλεπω…Οι περισσοτεροι που συχναζουν εδω και ειναι επαγγελεματιες του χωρου εχουν λογικα την εμπεριστατωμενη αποψη τους επι του θεματος, που θαθελα να ακουσω στη δικη μου ερασιτεχνικη προσεγγιση.

  1. ….Ο Στρατηγός Ακαρ με τις μη υπηρεσιακές μπότες του. Η δεοντολογία να υποχρεώνεις τους στρατιώτες σου να φορούν υποδεέστερο εξοπλισμό ενώ το να διαθέτεις τον καλύτερο για τον εαυτό σου δεν φαίνεται να ενοχλεί καθόλου……

   Xωρις να αλλαξω κεραια ταιριαζει γαντι καιγια τους δικους μας Α/ΓΕΣ,Α/ΓΕΑ ,Α/ΓΕΕΘΑ…

   ……….Οι στρατιώτες αγοράζουν και τακτικό εξοπλισμό, δηλαδή, γιλέκα, σακίδια πλάτης, οπτικά, εξοπλισμό επικοινωνιών (ειδικά κινητά τηλέφωνα επιπρόσθετα στους φορητούς ατομικούς ασυρμάτους)………..

   Το ιδιο συμβαινει και με διαφορων επιπεδων στελεχη στις ΕΔ αλλα εμεις το λεμε ”ζήλο” ,”ευσυνειδησια’ κτλ…’

   .

   1. Ίσως να είναι “μεσογειακό φαινόμενο”, αυτό
    αλλά και διάφορα άλλα όπως τα περιγράφει
    ο NF πιο κάτω. Να φανταστείς ότι τέτοια δεν
    έκανε ακόμα και ένας Norman Schwarzkopf
    που ήταν και μεγάλο κεφάλι, προφανώς το
    το απλό προβλεπόμενο “ψαράδικο” πηλίκιο
    που φοράει και ένας στρατηγός με **** δεν
    αρκεί σε κάποιους και θέλουν οκτάγωνο
    όπως το φοράνε στο USMC.

    Έχω δει μέχρι και κίτρινο μαντίλι και μάλιστα
    στο πεζικό 😀 αυτό που έλειπε ήταν να τραγουδάνε
    η να σφυρίζουν “she wore a yellow ribbon”. 😀

    https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/cf/Delta-schwarzkopf-2-hires.jpg

 2. Τα δικά μας τα χάλια τα έχεις δει;;

  Πες μου τι να αγοράσω από αυτά που μας χορηγεί ο στρατός και δεν είναι για πέταμα;

  Δεν κατάλαβα πότε στην ζωή μου πως στην αεροπορία είχαμε καλύτερες αρβύλες και στολές από στον στρατό αλλά χειρότερες εξαρτήσεις και όχι Μ71!

  Προσωπικά έχω καταλήξει να αγοράσω ότι χρειάζεται αλλά να μοιάζει αρκετά με αυτά του στρατού κάτι το δύσκολο αλλά γίνετε αν προσπαθήσεις.

  Για έναν άνθρωπο που υπηρέτησε στην αεροπορία και αγόρασε με τα λιγοστά χρήματα που είχε ένα πρωτόγονο γιλέκο για να έχει περισσότερα πυρομαχικά επάνω του και μετά όλα τα υπόλοιπα από την τσέπη του για να είναι έτοιμος; αν τον καλέσουν όταν απολύθηκε.

  Βλέπω τα δικά μας χάλια σε αυτά που θέλουμε όλοι μας να έχουμε και φτάνουμε στην τρέλα με 3 σακίδια και με 50+ κιλά χωρίς το όπλο και τα πυρομαχικά!

  Τα απαραίτητα όσο το δυνατόν λιγότερα και να μοιάζουμε με τους υπόλοιπους γιατί θα είμαστε αυτοί που θα ρίξει ο εχθρός σε εμάς νομίζωντας ότι είμαστε οι αξιωματικοί-υπαξιωματικοί.

  1. Καλα τωρα υπερβαλετε, προσωπικα που υπηρετησα τοτε 18μηνο περα του προβληματος παραλλαγης που σκιζοταν πανευκολα,οποτε και εγινε αγορα απ’το εμποριο(που με καλυψε σ’ολη τη θητεια μου), στα αλλα ηταν οκ,αρβυλα,τζακετ,σορτσακια,σαπουνια πετσετες, ο μυθος του ξεσκισματος του g3 (μια χαρα οπλακι παρεπιπτωντος).Το μονο που λειπει για μενα ειναι μια αλλαγη στην εξαρτηση του στρατιωτη, γιλεκο μαχης,αλεξισφαιρο και ενας πιο πρακτικος γυλιος. Πραγματικα ποτε δε χρειαστικα κατι αλλο για αγορα εκτος απο ξυραφι και ενα σαμπουαν ( βγηκα καλομαθημενος βλεπετε, δεν αποδεχομουν το σαπουνι του στρατου).
   Κανενα χαλι απολυτος

   1. Άλλες οι ανάγκες σε εξοπλισμό για υπηρεσίες μέσα σεο στρατόπεδο και άλλες για επιχειρήσεις σε πραγματικές συνθήκες. Εκεί μάλλον θα διαπιστώνεις και εσύ και όλοι μας οτι ο εξοπλισμός του ΕΣ υστερεί σημαντικά

    ΥΓ
    Εγω πάντως 16 μήνες στα MOLF, με παρμενιωνα και ενα σκασμό ασκήσεις, στολή τεθωρα δεν είδα. Πως δεν μάγκωσε η εξάρτηση πουθενά…..

  2. Αγαπητε Δικαιος Γεωργιος κοιταξα τις απαντησεις σε προηγουμενο αρθρο για το F-35 Εαν υπαρχουν στον ιστοτοπο οι αναλυσεις σας επωνυμως απο τα προηγουμενα χρονια και οι παροτρυνσεις στο ΚΥΣΕΑ για τις πιθανον διορθωσεις στο αεροσκαφος ενδιαφερομαι να τα κοιταξω…μαζι με τα τα μαθηματικα…και φυσικη …Η/Μ φασμα…κτλ…εαν οχι εχει καλως. Εαν ναι γραψτε ακριβως που.

   1. Προς Krunar
    Μα δεν υπηρχε τοτε που υπηρετησα θεμα αβολης εξαρτησης, κακης αρβυλας, μονο κρανους, κατι που γνωριζουμε ολοι.Οι ασκησεις βγαιναν κανονικα, δε τιθετο πουθενα θεμα υλικων, απλα αυτο που θα ηθελα μεσα απ’αυτη την εμπειρια μου τοτε στο στρατο ειναι το γιλεκο μαχης (βρισκεις με 30€ στο εμποριο και μου εχει κανει εντυπωση τοσα χρονια που δεν εχουν κανει κατι στον ΕΣ) και φυσικα το κρανος. Για τον γυλιο απλα θα προτιμουσα ενα σακο χωρητικοτητας 40L (τυπου POLO) που τον εχεις στην πλατη ,που ειναι σταθερος.

 3. Διαφωνώ με τα συμπεράσματα του συντάκτη ο οποίος, κατ’ εμέ, έχει κυρίως πολιτικά κίνητρα.
  Η εμφάνιση καμία σχέση δεν έχει με την αποτελεσματικότητα ή την πειθαρχία ενός στρατού εκτός και αν πειθαρχία εννοούμε μόνο την κακώς εννοούμενη άβουλη υποταγή.
  Όποιος έχει δει π.χ. Βρεττανούς στρατιώτες αντιλαμβάνεται τι λέω.

  1. Συμφωνω και το σχολιο μου παει στο οτι οποτε μας συμφερει εχουμε διπλη αναγνωση για παρεμφερη φαινομενα…
   Παντως στον ΕΣ το αρβυλο των Α/ΓΕΣ εχει ενα ελιτιστικο συμβολισμο…..

 4. Πριν αρχισουμε τις ειρωνιες κατα των γειτονων, ας κοιταξουμε καλυτερα τα δικα μας χάλια, διοτι οπως ολοι ξερουμε απο τη στρατιωτικη μας θητεια, η δικη μας κατασταση ειναι πολυ, μα πολυ χειροτερη.

  Οταν υπηρετουσα εγω κυκλοφορουσαν τα κατωθι ειδη τζόκευ:

  1. Το υπηρεσιακο ή “προβλρπομενο”.

  Κυκλοφορουσαν ομως ευρυτατα και τα…..μη προβλεπομενα τζόκευ, ητοι:
  2. Το “αυγο”
  3. Το “ταψακι”
  4. Το “οκταγωνο”.

  Αυτα φυσικα τα φορουσαν οι παλιοι και οι βαθμοφοροι. Οι νεοι μονο το…..προβλεπομενο.

  Ιδιως το “οκταγωνο” ηταν συμβολο υψηλου status. To φορουσαν απο ανθυπολοχαγοι και πανω…….

  Οι παλιοι ειχαν αλλο ενα τροπο να ξεχωριζουν: Επλεναν τις στολες με χλωρινη, οποτε αυτες ξεβαφαν, και αποκτουσαν ενα ξεθωριασμενο γκριζοπρασινο χρωμα, για να δειχνουν και καλα οτι ειχαν φθαρει λογω της μακρας χρησης τους. Ξεχωριζαν σαν τη μυγα στο γαλα.

  Φυσικα μεγα μερος των μονιμων βαθμοφορων φορουσαν “μη υπηρεσιακες” αρβυλες, συνηθως αμερικάνικες, οι οποιες ηταν πολυ ανωτερης ποιοτητας απο αυτεε της “Υπηρεσιας”. Και καλα εκαναν, διοτι διαφορετικα θα γεμιζαν φουσκαλες στα ποδια, θα εβγαιναν “ελευθεροι αρβυλών” και θα εμφανιζονταν με τις παντοφλες στην αναφιρα, οπως τοσοι και τοσοι στρατιωτες.

  Κρανη Μ71, με λιγδιασμενους ιμαντες και χαλασμενα υποσιαγονα. Οι περισσοτεροι καταληγαμε με καρουμπαλα στο κεφαλι, και αρκετοι εβαζαν πεσετες ή κωλοχαρτο κατω απο το κρανος για να τους κοβει λιγοτερο. Επειδη αθτα επεσυραν την οργη των αξιωματικων, γινοταν φιλοτιμη προσπαθεια “καλυψης και αποκρυψης” τους, οσο ηταν δυνατον. Για τις εξαρτυσεις Μ71, οτι και να πω θα ειναι λιγο. Ενιοτε διαλυμενες ακομα και σε μοναδες των συνορων. Εννοειται οτι και οι εξαρτυσεις που φορουν οι Τουρκοι στρατιωτες ειναι πολυ ανωτερες απο τις δικες μας………

 5. Theognostos
  12/02/2017
  Αγαπητε Δικαιος Γεωργιος κοιταξα τις απαντησεις σε προηγουμενο αρθρο για το F-35 Εαν υπαρχουν στον ιστοτοπο οι αναλυσεις σας επωνυμως απο τα προηγουμενα χρονια και οι παροτρυνσεις στο ΚΥΣΕΑ για τις πιθανον διορθωσεις στο αεροσκαφος ενδιαφερομαι να τα κοιταξω…μαζι με τα τα μαθηματικα…και φυσικη …Η/Μ φασμα…κτλ…εαν οχι εχει καλως. Εαν ναι γραψτε ακριβως που.

  Υπάρχουν στο φόρουμ του DEFENCENET.GR στο ποστ σχεδίαση όπλων και άλλες μελέτες θα στο βάλω ακριβώς το λινκ για να το διαβάσεις.

  Πάντως διαφωνώ με το F-35 και υποστηρίζω πως και προβλήματα έχει και λάθος στοιχεία μας δίνουν.
  Όπως η αποτελεσματικότητα την επίστρωσης (αν και αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα για το πως λέγετε και τι κάνει)
  που μειώνετε κατά την πάροδο του χρόνου και μπουκώνει σε ένα βαθμό να το πω με απλά λόγια και θέλει καθαρισμό σε ειδικό θάλαμο όχι φυσικά με νερό και σαπούνι κλπ

  Για τα προβλήματα γενικά της προσαρμογής της επίστρωσης από στεγνό περιβάλλον σε υγρό θέλει μερικά δευτερόλεπτα κλπ

  Υπάρχουν αναλύσεις για τα προβλήματα στην εξαπόλυση πυραύλων ΑΑ με την υποηχητική ταχύτητα που το αεροσκάφος είναι στελθ, αναλύσεις για την μέγιστη εμβέλεια που δίνουν οι εταιρίες και τα πραγματικά στοιχεία κλπ.

  Θεωρώ ότι η υθίνων νους που ξεκίνησε το πρόγραμμα F-35 ο αρχισχεδιαστής- αρχιμηχανικός δεν ζει για αυτό και έγιναν όλα αυτά τα λάθη!

  Θα τα πούμε θα σου στείλω τα λινκ με προσωπικό μήνυμα στον ιστότοπο που έχεις ή γράφεις. ή θα μας βοηθήσει ο Κύριος Δούκας για την επικοινωνία.

  Αλλά θα ήθελα να γράψω και για την μικρή πολεμική βιομηχανία τι μεθοδεύτηκε και πως τελικά την έκλεισαν αλλά και για άλλα άγνωστα πράγματα πχ για την βόμβα λέιζερ γιατί ούτε εκεί έχουν βγει όλα στο φως.

 6. Δεν τα έγραφαν αυτά οι Κεμαλιστές όταν αυτοί είχαν τη δύναμη…Τώρα το θυμήθηκαν…Πόσο φρόνιμο είναι να γινόμαστε παπαγαλάκια της μίας ή της άλλης παράταξης στην Τουρκία;;;

  1. Η αλήθεια ειναι ότι το άρθρο έχει πολιτική χροιά επηρεασμένο από τις καταστάσεις που επικρατούν αυτή τη στιγμή στην γείτονα χώρα. Ο συγγραφέας ειναι ένας Τούρκος ο οποίος προφανώς αναπολεί το παρελθόν και καταδικάζει την τρέχουσα πολιτική κατάσταση στην χώρα του καταδεικνύοντας την κατάσταση των στολών μέσα στο στράτευμα και την συνδέει με την πειθαρχία.
   Πολλοί θα τον χαρακτηρίσουν “κεμαλιστη”, “γκιουλενιστη” κ.α., αυτοί οι χαρακτηρισμοί ειναι λογικό να υπάρξουν, αλλά αυτή δεν ήταν η πρόθεση της δημοσίευσης του άρθρου και λυπάμαι αν εκλήφθηκε έτσι.
   Δεν είμαι “παπαγαλάκι” και ούτε πρόκειται να γίνω.
   Το άρθρο, πέρα από την υφέρπουσα προπαγάνδα υπέρ του “παλιού” καθεστώτος της Τουρκίας, έχει και κάποιες αλήθειες περί στολής που “πονάνε” στην Ελλάδα.
   Καλό απόγευμα.

   1. Το συγκεκριμένο άρθρο έχει καθαρά πολιτικό προσανατολισμό με σκοπό να καυτηριάσει την κατάσταση που επικρατεί στις Τουρκικές ΕΔ αυτή τη στιγμή.Το φαινόμενο που επικρίνει υπήρχε και πριν το πραξικόπημα,δεν είναι κάτι που εμφανίστηκε ξαφνικά.
    Οι αναλύσεις περί ιματισμού και εξοπλισμού είναι πολύ χρήσιμες,κατά τη γνώμη μου όμως δεν θα πρέπει να δίνουμε βήμα στην όποια παράταξη στην Τουρκία να εκφέρει τις όποιες απόψεις της.Ο χαρακτηρισμός παπαγαλάκι ήταν βαρύς και σου ζητώ συγνώμη .Παρατηρώ όμως τις τελευταίες μέρες μια τάση να μεταφράζονται και να παρουσιάζονται σε Ελληνικές σελίδες του χώρου τέτοιου είδους άρθρα.
    Ο πόλεμος Ερντογάν -Γκιουλέν συνεχίζεται στο διαδίκτυο ,ας μην τον συνεχίζουμε και στη χώρα μας.

 7. Εγώ πάλι το βρήκα πολύ καλό το άρθρο και χρήσιμο. Είναι πολιτικό μεν, αλλά γιατί θα πρέπει να είναι πολιτικά ορθό για να κρίνουμε ή να εξάγουμε συμπεράσματα; Μεγάλοι άνθρωποι είμαστε, μυαλό διαθέτουμε. Σ’ εμένα είναι ξεκάθαρο ότι ο αρθρογράφος χρησιμοποιώντας τον ιματισμό καταφέρεται εναντίον των πολυάστερων πουλέν (και πρόσφατα προαχθέντων) του Ερντογάν. Αυτούς έχει στις φωτογραφίες. Και κατ’ επέκταση στο τι συμβαίνει τώρα στα ανώτερα και όχι μόνο στρώματα του τουρκικού στρατού. Ο ιματισμός είναι το μικρότερο απ’ όλα τα προβλήματά τους.
  Πολλοί έλληνες σχολιαστές (όχι μόνο σ’ αυτό το ιστολόγιο) αισθάνονται την ανάγκη πριν κρίνουν τον τιμημένο τουρκικό στρατό, να κάνουν πρώτα μια αυτοκριτική, μετά να αυτομαστιγωθούν για τα δικά μας σφάλματα και αφού ζητήσουν συγνώμη για το θράσος τους, να αποφανθούν. Ακατανόητη στάση. Πρώτα θα γίνουμε SEALs και μετά θα δικαιούμαστε να ομιλούμε απ’ ότι φαίνεται. Αυτή η εμμονή να συγκρίνουμε όταν πρόκειται για την Τουρκία, ένα group therapy το χρειάζεται.
  Ο τουρκικός στρατός έχει δύο κομμάτια. Ένα που δεν εμπλέκεται όπως ο δικός μας και ένα που εμπλέκεται εδώ και δεκαετίες στο Κουρδιστάν, το Ιράκ και πρόσφατα στη Συρία. Για το κομμάτι που μάχεται, αυτή η εικόνα είτε είναι τωρινή είτε προϋπάρχει, είναι απαράδεκτη. Από τον φαντάρο μέχρι το στρατηγό, θα έπρεπε να έχουν το καλύτερο που αντέχει η τσέπη τους. Πρώτα αυτοί και μετά τα Αλτάι, οι φρεγάτες και τα διαστημόπλοια. Επειδή μάχονται. Οι άλλοι στη Σμύρνη που βαράνε σκοπιές, ας βγουν και με το βρακί.

 8. Νομίζω ότι πολύ σωστά πράττουν όσοι αναρτούν στο ἑλληνικό διαδίκτυο θέματα τουρκικού εσωτερικού ενδιαφέροντος,για τον απλούστατο λόγο ότι δίνουν την ευκαιρία για βλέμμα πίσω από την μάντρα.
  Τα άρβυλα και οἱ εξαρτήσεις είναι απλώς ἡ κορυφή του παγόβουνου,το πρόσχημα,πίσω από το οποίο ακολουθεί ένα τσουνάμι αμφισβητήσεως,πρωτοφανές στην τουρκική κοινωνία,που μπορεί να ανοίξει ασκούς του Αιόλου ικανούς να ανατρέψουν την εικόνα της “Büyük Türkiye” που τόσο έχει βολέψει και κάποιους Χατζηαβάτηδες στην Ἑλλάδα και Κύπρο.
  Το ότι ἡ γνώριμη μας εικόνα της «ἑλληνικιάς πραγματικότητας» θα προβληθεί αναπόφευκτα επάνω στην εικόνα του άλλου,είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιου εθισμού και μιθριδατισμού,ὁ οποίος πρέπει να θεραπευτεί,όπως έγραψε φίλος πιό πάνω.
  Το ότι ἡ ἑλληνική κοινωνία έχει θλιβερή παράδοση στην επώαση,εκκόλαψη,και ανατροφή ψιττακιδίων,έχει βεβαίως δημιουργήσει και μία τάση για ενστικτώδη επιφύλαξη,αλλά θα πρέπει να την ξεπεράσουμε,και να σταθούμε νηφάλια απέναντι στο κάθε θέμα που προσεγγίζουμε.
  Εν προκειμένω,ιδίως,μας δίδεται μία καλή ευκαιρία να αντλήσουμε εχθρογνωσία,έστω και σε πολύ γενικό θέμα,έστω και σε επίπεδο αναρμοδίων ιδιωτών,διότι σε τελευταία ανάλυση,τέτοιοι αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία του εκλογικού σώματος,και με την ψήφο τους επιδοκιμάζουν ἤ αποδοκιμάζουν πολιτικές προτάσεις ἤ στάσεις και σε εθνικά θέματα.
  Αλλοιώς κρίνει και τοποθετεί την ψήφο του ὁ ενήμερος,αλλοιώς ὁ εν αγνοία διατελών,αλλοιώς ὁ απλώς ανασφαλής ἔως τρομοκρατημένος.
  Και αυτό ισχύει για όλες τις εκλογές,από «κρίσιμες» κοινοβουλευτικές,μέχρι δημοψηφίσματα για το μέλλον της Πατρίδος.
  Ἡ λυσσώδης προσπάθειες χειραγωγήσεως του εκλογικού κοινού από διάφορους «παράγοντες»,αυτό ακριβώς το σημείο εκκινήσεως έχει,hearts and minds π᾿λέν κ᾿στου χουριό μ᾿,ἤ έστω μόνο minds,ἤ never mind ακόμα καλύτερα.

  Και για πληρέστερη προσέγγιση στον συντάκτη του άρθρου,τον οποίο συμπτωματικώς εντόπισα πρίν λίγες μέρες,θα είχε πιστεύω ενδιαφέρον να δούμε πώς τοποθετείται απέναντι σέ άλλον ομοεθνή του,γνωστό διαμορφωτή γνώμης:

  https://belluminexpertis.wordpress.com/2017/02/07/an-academic-against-freedom-of-speech-and-a-pathetic-case-of-grandiose-delusion-metin-gurcan/

  1. Ε, μα ναι. Τώρα διάβασα όλα τα σχόλια και δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο μαζί σου. Το να αποδομούμε όπου και όπως μπορούμε την virtual εικόνα, που μας έχουν παγιώσει στην Ελλάδα, για το ποια είναι η Τουρκία, είτε με κεμαλιστές είτε με γκιουλενιστές είτε με ερντογανικούς, είναι νομίζω κάτι παραπάνω από χρήσιμη στις εποχές που ζούμε.
   Μην “πυροβολείτε λοιπόν τον πανίστα”, χάρη μας κάνει.
   Στο κάτω-κατω, ο διαχειριστής, δεν σχολίασε, ούτε εξέφρασε άποψη. Το link,παρέθεσε και μάλιστα κάθισε και το μετάφρασε ο άνθρωπος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.