Ο νέος τρόπος μάχης: Ο Στρατός των ΗΠΑ αποκάλυψε το νέο “Εγχειρίδιο Μάχης 3-0”

(Staff Sgt. Whitney Houston/Army)
(Staff Sgt. Whitney Houston/Army)

[dropcap size=small]Μ[/dropcap]ετά από μια δεκαετία, ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) εκδίδει ένα νέο εγχειρίδιο εκστρατείας -τον έντυπο ακρογωνιαίο λίθο για τις επιχειρήσεις των στρατευμάτων.

Ο λόγος γι’ αυτή την επικαιροποίηση είναι απλός. Οι μελλοντικοί πόλεμοι αναμένεται να είναι τελείως διαφορετικοί από αυτό που αντιμετώπισαν οι στρατιώτες κατά τις επιχειρήσεις “Operation Iraqi Freedom” (OIF) και “Operation Enduring Freedom” (OEF).

“Το σημερινό επιχειρησιακό περιβάλλον παρουσιάζει στρατός και την διακλαδική δύναμη απειλές που είναι σημαντικά πιο επικίνδυνες από αυτές που έχουμε αντιμετωπίσει στο Ιράκ και το Αφγανιστάν”, γράφει ο στρατηγός Μάικλ Λούντι, διοικητής του Κέντρου Συνδυασμένων Όπλων του στρατού των ΗΠΑ, σε ένα προσχέδιο του νέου εγχειριδίου εκστρατείας “Field Manual” (FM) “3-0 Επιχειρήσεις”.

Το εγχειρίδιο, ουσιαστικά μια βίβλος για τους διοικητές του στρατού, έκανε το ντεμπούτο του στο συνέδριο της AUSA 2017.

Μεγάλες περιφερειακές δυνάμεις όπως η Ρωσία, η Κίνα, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα αναζητούν εργωδώς να αποκτήσουν στρατηγικά πλεονεκτική θέση για να αρνηθούν την μακραίωνη ελευθερία δράσεων των ΗΠΑ στους τομείς του αέρα, της ξηράς, της θάλασσας, του διαστήματος και του κυβερνοχώρου για μειώσουν την επιρροή των ΗΠΑ σε σημαντικές περιοχές του κόσμου”.

Και, ο Λούντι τονίζει, κάποιοι αντίπαλοι “ήδη υπερτερούν ή είναι ισότιμοι, μια πρόκληση που η διακλαδική δύναμη δεν έχει αντιμετωπίσει σε είκοσι πέντε χρόνια”.

Ένας νέος τρόπος πολέμου

Το νέο εγχειρίδιο εκστρατείας αναγνωρίζει μέσα από το δόγμα ότι ο στρατός πρέπει να διοχετεύσει κάποια από την προσοχή του μακριά από τις εντάσεις μικρής κλίμακας που εμπλέκεται τα τελευταία 17 χρόνια και να επικεντρωθεί στο πως θα μπορούσε να προχωρήσει εναντίον των απειλών ομότιμου επιπέδου -ουσιαστικά μέσω των πολεμικών επιχειρήσεων μεγάλης κλίμακας, δήλωσε ο Λούντι στο Defence News σε μια συνέντευξη λίγο πριν την AUSA 2017.

Το εγχειρίδιο εκστρατείας ευθυγραμμίζεται επίσης με την μετατόπιση του στρατού σε ένα νέο πολεμικό σχεδιασμό –Πολυ-Χωρική Μάχη– ο οποίος απαιτεί οι διοικητές να πολεμούν σε πολλαπλές σφαίρες, κάποιες εξ’αυτων δεν υπήρχαν μέχρι πρόσφατα στο πεδίο της μάχης.

Ο στρατηγός Ντέιβιντ Πέρκινς , ο διοικητής της διοίκησης εκπαίδευσης και δόγματος του στρατού των ΗΠΑ, ο οποίος υπήρξε ένας από τους πιο ένθερμους δημόσιους και εμφαντικούς υποστηριχτές της Πολυ-Χωρικής Μάχης οδηγώντας τις δυνάμεις στο μέλλον, δήλωσε στο Army Times σε μια συνέντευξη ότι το εγχειρίδιό εκστρατείας είναι η “πρώτη μελέτη του στρατού στο πλαίσιο της μάχης”, το οποίο θα εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου .

Το εγχειρίδιο είναι ένα από τα πολλά βήματα στην μεταρρύθμιση και διόρθωση των πολεμικών επιχειρήσεων, είναι ένα δόγμα, το οποίο καθοδηγεί πως θα οργανωθεί ο στρατός, δήλωσε.

Και αυτό το δόγμα θα ξεπεράσει κατά πολύ τις σημερινές ικανότητες καθώς ο στρατός θα μετασχηματίζεται.

“Υπάρχουν κενά, σαφώς, καθώς θα προχωράμε μέσα σε αυτό το δόγμα. Μπορεί να είναι στη δυναμικότητα. Ίσως να μη διαθέτουμε το εύρος των συστημάτων ώστε να πάρεις, λέω εγώ, μεγαλύτερο ρίσκο αν λειτουργείς αυτό το σύστημα κοντά στα όρια”, δήλωσε ο Λούντι. “Αυτό που έχουμε σ’ αυτό το εγχειρίδιο είναι πολύ εφικτό. Αλλά επίσης τονίζει οτι μπορούμε να το κάνουμε ακόμα καλύτερο με την νέα ικανότητα να έρχεται καθώς εκσυγχρονιζόμαστε, ώστε θα συνεχίσουμε να εξελίσσουμε το δόγμα”.

Ο Πέρκινς παρείχε ένα προσωπικό παράδειγμα, ενθυμούμενος πως όταν ήταν νέος αξιωματικός στις αρχές τις δεκαετίας του 1980, ανέκυψε μια νέα ορολογία από το τότε νέο σχέδιο Μάχης Αέρος Εδάφους του στρατού.

Αυτό συνέβη πριν τις μεγάλες αλλαγές της τεχνολογίας και του εξοπλισμού όπως το άρμα μάχης M1 Abrams, ήταν μια ακόμη πραγματικότητα.

“Οταν κατατάχθηκα στον στρατό πίσω στις μαύρες εποχές, οι νέες ορολογίες της Μάχης Αέρος Εδάφους ήταν “εγγύς, μακριά και οπισθοφυλακή”, δήλωσε ο Πέρκινς.

Το κατευθυντήριο δόγμα που περιγράφεται στο εγχειρίδιο θα επηρεάσει τη σχεδίαση, εκπαίδευση, επιχειρήσεις και δομή του στρατού καθώς οι ικανότητες, όπως ο κυβερνοχώρος, τα συστήματα οχημάτων και οι πύραυλοι εξελίσσονται και ενσωματώνονται.

“Δεν παρέλαβα το M1 Abrams μέχρι να γίνω ταγματάρχης”, είπε ο Πέρκινς. “Γενικά, εκπαιδευόμασταν στη Μάχη Αέρος Εδάφους με τα άρματα M60”.

Αλλά οι βασικές αρχές ήταν εκεί, δήλωσε ο Πέρκινς.

Παρομοίως, οι δυνατότητες κυβερνοχώρου δεν έχουν ακόμα ριζωθεί βαθιά σε επίπεδο μιας Ομάδας Μάχης Ταξιαρχίας ούτε σε επίπεδο τάγματος, αλλά το νέο εγχειρίδιο καθορίζει τη χρήση του κυβερνοχώρου σε ορισμένες πτυχές των επιχειρήσεων.

“Τα πυρά στον κυβερνοχώρο συνδυάζουν τόσο τα θανατηφόρα όσο και τα μη θανατηφόρα αποτελέσματα, το EMS (ηλεκτρομαγνητικό φάσμα) και το περιβάλλον πληροφοριών ειναι τα βασικά εργαλεία των βαθιών επιχειρήσεων του τμήματος”, αναφέρει το εγχειρίδιο.

Αλλά το εγχειρίδιο πηγαίνει πολύ πιο πέρα από την τοποθέτηση με μερικές νέες λέξεις και αναφέρεται σε ορισμένα διδάγματα μαχών του παρελθόντος, όπως οι στρατηγικές πλήγματος σε βάθος των στρατηγών του στρατού της Ένωσης Οδυσσέα Σ. Γκράντ και του Γουίλιαμ Σέρμαν στις συνδυασμένες δυτικές και ανατολικές εκστρατείες τους για να καθηλώσουν και διαιρέσουν τις δυνάμεις της Συνομοσπονδίας στον εμφύλιο πόλεμο.

Οι συγγραφείς αντλούν διδάγματα από τον πολύ-χωρικό πνιγμό των Βρετανών από τους Ιάπωνες κατά την εισβολή στην Μαλάγια και την Σιγκαπούρη.

Αποτροπή μάχης

Αν και οι επιθετικές και αμυντικές επιχειρήσεις και οι ελιγμοί στο πεδίο της μάχης καταλαμβάνουν πολλαπλά κεφάλαιο στο εγχειρίδιο, ένα μεγάλο μέρος του ειναι αφιερωμένο στην αποτροπή της πραγματικής μάχης χάλυβα- εναντίον-χάλυβα.

Οι αρχιτέκτονες του εγχειριδίου έχουν σκεφτεί βήματα εξαίρεσης της μάχης αλλά εξακολουθούν να εμπλέκουν στρατιωτικά μέτρα όπως οι προληπτικές επιχειρήσεις.

Για παράδειγμα, ο στρατούς θα εργαστεί παράλληλα με τις διπλωματικές, οικονομικές και ενημερωτικές δυνάμεις τόσο των ΗΠΑ όσο και των συμμάχων του, επιδιώκοντας να σταματήσει την μάχη πριν αυτή ξεκινήσει. ‘Η τουλάχιστον να κερδίσει το πλεονέκτημα όταν ξεσπάσει η μάχη, σύμφωνα με το εγχειρίδιο.

“Καθώς αυτές μόνο οι ενέργειες ίσως να διαταράξουν τα συμπεράσματα, τα σχέδια ή τα χρονοδιαγράμματα των αντιπάλων”, ανέφερε το εγχειρίδιο. “Επιχειρήσεις για την αποτροπή δημιουργίας των συνθηκών που απαιτούνται για την γρήγορη μετάβαση, εάν είναι απαραίτητο, σε μια μεγάλης κλίμακα χερσαία στρατιωτική επιχείρηση”.

Όταν αρχίσει η μάχη

Οι συγγραφείς δεν θεωρούν ως δεδομένες τις τελευταίες δεκαετίες της στρατιωτικής κυριαρχίας, αναφερόμενοι στις απαιτήσεις της “βίαιης εισόδου” σε μια εποχή ικανοτήτων άρνησης πρόσβασης/αεροπορικής άρνησης των αντιπάλων.

Σημειώνουν ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις πρέπει να ειναι σε θέση να εκστρατεύσουν και πολεμήσουν σε περιοχές, εν συγκρίσει με τις επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας του Πόλεμου του Περσικού Κόλπου και στο Ιράκ, όπου μεγάλες δυνάμεις συγκεντρώθηκαν σε φιλικές χώρες για εβδομάδες ή μήνες πριν ξεκινήσουν οι μάχες.

“Η ταχεία και αποφασιστική νίκη σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτεί την βίαιη είσοδο και την ικανότητα να αυξηθούν οι επακόλουθες δυνάμεις”, γράφουν οι συγγραφείς.

Δεν αποφεύγονται ούτε οι προκλήσεις των επιχειρήσεων σε αστικό περιβάλλον.

“Λόγω της πολυπλοκότητας του αστικού περιβάλλοντος, οι διοικητές πρέπει να οργανώσουν προσεχτικά τις δυνάμεις τους για επιχειρήσεις σύμφωνα με τον σκοπό, χρόνο και χώρο για την ολοκληρώσουν της αποστολή”, δηλώνει το εγχειρίδιο. “Οι περισσότερες επιχειρήσεις σε αστικό περιβάλλον, το έδαφος, οι πυκνοκατοικημένες περιοχές, οι στρατιωτικές δυνάμεις και οι ενιαίες ενέργειες των εταίρων θα περιπλέξουν περαιτέρω αυτή τη διάταξη”.

Οι συγγραφείς καθιστούν σαφές ότι θα υπάρξουν στιγμές στις μελλοντικές συγκρούσεις μεταξύ ομότιμων δυνάμεων που οι μονάδες του στρατού θα ειναι υπέρτερες αριθμητικά. Αλλά, συμβουλεύουν, “μια αριθμητικά ανώτερη δύναμη ικανή για τολμηρή και επιθετική δράση μπορεί να δημιουργήσει ευκαιρίες για να αδράξει και εκμεταλλευτεί την πρωτοβουλία”.

Αλλά μετά την λήξη της μάχης, η αποστολή δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα.

Οι συγγραφείς ειναι υπέρμαχοι της “ομαδοποίησης των κερδών” σε κάθε ευκαιρία.

Προειδοποιούν ότι ο όρος δεν ειναι “συνώνυμο της σταθερότητας, καταστολής εξέγερσης ή τη δημιουργία ενός έθνους”.

“Περιγράφει τις δραστηριότητες που αποσκοπούν στην επίτευξη του διαρκή στρατιωτικού αντικειμενικού σκοπού. Ως εκ τούτου, περιλαμβάνει μια ευρεία σειρά αποστολών συνδυαζόμενων με μεταβλητούς τρόπους κατά την πάροδο του χρόνου σε ένα συγκεκριμένο επιχειρησιακό πλαίσιο”, έγραψαν.

Χρησιμοποιώντας τα διδάγματα από την εισβολή στο Ιράκ, τονίζουν οτι η ομαδοποίηση περιλαμβάνει την κατάληψη περιοχών με όπλα, καύσιμα, συμπλέγματα διακομιστών και άλλα βασικά στοιχεία, τον έλεγχο των εχθρικών δυνάμεων ασφαλείας, τον γρήγορο έλεγχο των αστικών κέντρων και την “άμεση και ολοκληρωμένη χρήση επιχειρήσεων πληροφόρησης για την διαμόρφωση της κοινής γνώμης, την ανατροπή των εχθρικών αφηγημάτων και την προώθηση των φίλιων αφηγημάτων”.

Το εγχειρίδιο καθιερώνει επίσης μια νέα έμφαση στις επιχειρήσεις με πολυεθνικές και κοινές δυνάμεις διότι “όλοι οι πόλεμοι πρόκειται να ειναι πολύ-χωρικοί πόλεμοι ή μια πολύ-χωρική μάχη. Αυτή ειναι η πραγματικότητα σήμερα”, ειπε ο Λούντι.

Ασκήσεις όπως η Saber Guardian, που διεξήχθη στη Ρουμανία, Βουλγαρία και την Ουγγαρία το καλοκαίρι, έδειξαν ότι ο στρατός των ΗΠΑ και οι σύμμαχοι του μπορούν τώρα να διεξάγουν πολύ-χωρικές μάχες.

Εφαρμόζοντας στην πράξη το FM 3-0

Το FM 3-0 δημιουργεί ένα πλαίσιο που θα μετακυληθεί προς τα κάτω σε άλλα εγχειρίδια μέσα στον στρατό, είπε ο Λούντι. “Φέτος επικαιροποιούμε όλα αυτά που ονομάζουμε εγχειρίδια εκστρατείας, τα οποία ειναι σχετικά με τις τακτικές”, είτε πρόκειται για ειδικές επιχειρήσεις, στήριξη ή ελιγμούς υποστήριξης, πρόσθεσε.

Το εγχειρίδιο κατευθύνει και άλλα δόγματα όπως το πως ο στρατός οργανώνει και λειτουργεί το αρχηγείο του.

Για παράδειγμα, ο Λούντι είπε: “Έχουμε επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στις επιχειρήσεις περιορισμένης παρέμβασης, έτσι ώστε το σημείο διοίκησης μας έχει -κατά κάποιο τρόπο- προσανατολιστεί προς αυτή την κατεύθυνση, για αυτό επαναδιατυπώνουμε τα εγχειρίδια του σημείου διοίκησης στο πως θα πάμε σε πολλαπλά μικρότερα σημεία διοίκησης που θα ειναι ικανά να κινούνται πολύ γρήγορα”.

Η διαδικασία εφαρμογής του εγχειριδίου εκστρατείας από τα ανώτατα κλιμάκια ως τον μεμονωμένο στρατιώτη δεν θα “συμβεί εν νυκτί”, δήλωσε ο Λούντι. Ωστόσο, ο στρατός έχει ήδη κάνει τα τελευταία χρόνια κάποιες “πολύ σημαντικές αλλαγές” στα προγράμματα εκπαίδευσης μάχης που ευθυγραμμίστηκαν σύμφωνα με το εγχειρίδιο.

Jen Judson και Todd South

Αποδοση/Μετάφραση απο το DefenceNews.Com για την Προέλαση.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

  1. Διάζοντας το κείμενο σαν εγχειρίδιο φαντάζομαι πρέπει να αποκομίζεις κάποια γρήγορα συμπεράσματα. Διαφορετικά δεν είναι εγχειρίδιο… Στο παραπάνω κείμενο ισως να βλέπουμε αποσπασματικές δηλώσεις ή περίληψη, όμως τελειώνοντας την ανάγνωση τελικά είχα περισσότερες απορίες από πριν. Ενα πολύ σημαντικό και διαχρονικό πρόβλημα της ηγεσίας είναι η έκδοση μη σαφών διαταγών. Επίσης δεν φάινεται να έχει αλλάξει το βασικό δόγμα αεροπορικής υπεροχής στους μεγαλύτερους σχηματισμούς, ακόμη και σε σε μικρότερη κλίμακα με τις ομαδοποιήσεις κερδών. Σε πεδία μαχών όμως που η αεροπορική υπεροχή ήταν βέβαιη πχ Αφγανιστάν και πάλι δεν εξασφάλίστηκε κέρδος από τις επιθετικές ενέργειες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.