Ο Νικηφόρος Φωκάς στην Αίγυπτο (φωτ)

F466
Ο Νικηφόρος Φωκάς στην Αίγυπτο για την άσκηση Αλεξάνδρεια 2016. (Φωτογραφία: Sa’ka)

Αίγυπτος και Ελλάδα πραγματοποίησαν πριν λίγες ημέρες την κοινή αεροναυτική άσκηση “Αλεξάνδρεια 2016” η οποία διήρκεσε ελάχιστες ημέρες.

Οι ελληνικές μονάδες κατέπλευσαν στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας την Τρίτη 10 Μαΐου για να συμμετάσχουν στην συνεκπαίδευσης Ελλάδας-Αιγύπτου.

Η άσκηση “Alexandria 2016” πραγματοποιήθηκε εντός των χωρικών υδάτων της Αιγύπτου.

Η ναυτική άσκηση αποσκοπούσε στην ενίσχυση των σχέσεων και την ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις των δύο χωρών.

Απόδοση/Μετάφραση από την”Κρατική Υπηρεσία Ενημέρωσης” της Αιγύπτου (sis.gov.eg) για την “Προέλαση”. Οι φωτογραφίες προέρχονται από τον χρήστη του twitter: Sa’ka

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

6 Απαντήσεις

  1. Η φρεγάτα έχει και άλλους αλλά για να φορτωθούν στην εκτοξευτή χρειάζεται αρκετή ώρα. (δεν μπορώ να σου πω πόση)

   1. έχει και ένα τουλάχιστον phalanx απ’ότι βλέπω.

    Αλλά εννοείται πως όσο καλύτερη προστασία τόσο καλύτερα.

    1. Ακομα και το ταχυβολο 76αρι Oto-Melara των “S” εχει αντιαεροπορικες ικανοτητες και με τα καταλληλα πυρομαχικα ΚΑΙ αντιβληματικες. Επισης ο Νικηφορος πριν παραδοθει στο ΠΝ ειχε δεχθει περιορισμενη αναβαθμιση στο Ολλανδικο ναυτικο, περιλαμβανομενων αναβαθμισμενων ηλεκτρονικων συστηματων παραπλανησης επερχομενων πυραυλων .

 1. Kανονικά οι τρεις μη εκσυγχρονισμένες φρεγάτες S έπρεπε να είχαν παροπλιστεί. Πέρα αυτό που το λέω εγώ, το έχουν πει και άλλοι μεταξύ των οποίων και πρώην αρχηγός στόλου που τον αποστράτευσαν γιατί ήθελε και προσπαθούσε να γίνει το αυτονόητο. Για παράδειγμα. Το θεωρούσε αδιανόητο να είναι οι πεζοναύτες στον Βόλο και τα αποβατικά πλοία να είναι στην Σαλαμίνα. (επίσης αδιανόητο το θεωρώ εγώ και πολλοί άλλοι) Έτσι λοιπόν ζήτησε να έρθουν οι πεζοναύτες κοντά στα αποβατικά πλοία και η λύση θα ήταν να στρατοπεδεύσουν στο στρατόπεδο στο Μεγάλο Πεύκο. Αλλά βγήκε ο δ/κτης του Μεγάλου Πεύκου και είπε πως ,,εγώ δεν τους δέχομαι αυτούς εδώ,,.
  Μία άλλη λύση ήταν τα αποβατικά πλοία και οι πεζοναύτες να αλλάξουν βάση και η νέα τους να είναι στην Σύρο που έχει πολύ καλές υποδομές για πλοία, στρατωνισμό, συντήρηση κτλ. Να είναι τα πλοία και οι πεζοναύτες στην ίδια βάση και κοντά ,,στην καρδιά,, του Αιγαίου. Και αυτή την λύση του την απέρριψαν.
  Αν γίνει κάτι με την Τουρκία οι πεζοναύτες δεν θα προλάβουν να μπουν στα αποβατικά πλοία να πάνε οπουδήποτε. Το ίδιο λένε και από την Μοίρα καταδρομών στην Δράμα. Πως δεν γίνεται να είναι τα ελικόπτερα στα Μέγαρα και να ξεκινήσουν από αυτά να πάνε στην Δράμα να παραλάβουν τους καταδρομείς να τους πάνε π.χ στην Χίο. Θα χαθεί πολύτιμος χρόνος. Έτσι όπως είναι σήμερα τα πράγματα αν γίνει κάτι θα σπάσουμε με δύναμη τα μούτρα μας.
  Ούτε γίνεται να είναι οι αλεξιπτωτιστές στην Κρήτη και τα μεταφορικά αεροπλάνα να είναι στην Ελευσίνα. Και να μην γράψω ποια είναι η επάνδρωση στα στρατόπεδα και πέσουν όλοι κάτω…. Ούτε να γράψω για τάγματα που υπάρχουν μόνο στα χαρτιά. Έχουμε πολύ σοβαρά προβλήματα που τα δημιούργησαν αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις και θα έχουμε τεράστιο πρόβλημα γιατί δεν θέλουμε να γίνει το αυτονόητο.

  Σε ότι αφορά τα πλοία ο πρώην αρχηγός στόλου έλεγε ότι πρέπει να πέσουν οι οροφές τους. Οι συνάδελφοι του αντιδρούσαν και του έλεγαν τι είναι αυτά που λέει και ,,πως θα γίνουν κυβερνήτες χ αριθμός αξιωματικών την στιγμή που θα έχουμε πλέον λιγότερα πλοία ??,, Μιλούσε επίσης για κατάργηση κάποιων διοικήσεων και πάλι οι συνάδελφοι του αντιδρούσαν. Το ίδιο αντιδρούσαν να ,,μετακομίσουν,, πλοία στην Σύρο και στην Κρήτη. Κανείς δεν ήθελε να ξεβολευτεί….. Όλοι κοιτάνε το συμφέρον τους.
  (το ίδιο και αυτοί στο ραντάρ του Χορτιάτη, στα CL-415 στην Μίκρα, οι απόστρατοι που φώναζαν που θα πηγαίνουν τις γυναίκες τους να κάνουν τα μπάνια τους αν πουληθεί το κέντρο αναψυχής στον Άγιο Αντρέα Αττικής, έδινε 100 εκατ. ευρώ για να το αγοράσει ένας ξένος επιχειρηματίας, κτλ)

  Σε ότι αφορά τις S είναι πλοία που φτιάχτηκαν για να αντιμετωπίζουν τις απειλές της δεκαετίας του ΄80. Τώρα αυτά τα πλοία έχουν μεγάλη τρωτότητα. Αν παρατηρήσει κανείς οι φρεγάτες της δεκαετίας του ΄90 έχουν 16 αντιαεροπορικούς πυραύλους και τώρα οι σύγχρονες έχουν 32. Κανονικά πρέπει να έχουμε λιγότερα πλοία αλλά βαρύτερα οπλισμένα. Να το πω λάικά ,,τουμπανιασμένα,,. Κανονικά όλες οι S θα έπρεπε να είχαν 2 Φάλανξ και το ιδανικό θα ήταν να είχαν 2 RAM όπως οι γερμανικές Bremen. Επίσης είναι αρκετοί αυτοί που λένε να μπει 2ος οκταπλός εκτοξευτής Σι Σπάροου επάνω από το υπόστεγο του ελικοδρομίου. Δεν ξέρω αν γίνεται. Προσωπικά πιστεύω πως οι S έπρεπε να έχουν από 2 Ότο Μελάρα, 2 Φάλανξ, αν μπορούν να μπουν πρόσθετοι πύραυλοι Σι Σπάροου στο πλάι του υποστέγου όπως έχουν οι ολλανδικές Μ, και αν μπορούν να μπουν ακόμη 4 πύραυλοι Χαρπούν σε 2 εκτοξευτές επάνω από το υπόστεγο.

  Πρέπει να πέσουν οι οροφές των οπλικών συστημάτων. Μάλιστα ανώτατοι στρατιωτικοί το παραδέχονται σε πριβέ συζητήσεις ότι ήταν λάθος που πίστευαν σε μεγάλους αριθμούς οπλικών συστημάτων. όπως π.χ 300 μαχητικά αεροπλάνα, 1400 άρματα μάχης, 14 φρεγάτες. Επίσης λένε πως ήταν λάθος που θέλαμε όλα τα οπλικά συστήματα που αγοράζαμε να είναι καινούργια και τα καλύτερα. Αυτό λένε σήμερα το πληρώνουμε ακριβά και στο μέλλον θα το πληρώσουμε ακόμη ακριβότερα.
  Στο ναυτικό αν είχαμε παραγγείλει τα υποβρύχια ,,212,, θα είχαμε από αρκετά χρόνια και τα 4, αντί για το ΠΓΥ Προμηθέας υπήρχε άλλη λύση που κόστιζε το 1/6 του Προμηθέας, μπορούσαμε να αγοράσουμε μεταχειρισμένα F-16 και μεταφορικά ελικόπτερα αντί να πάρουμε καινούργια και στα ελικόπτερα τα ΝΗ-90 που δεν πετάνε, και κρατάμε ακόμη τα Χιούι που έπρεπε να είχαν παροπλιστεί πριν χρόνια, κ.α πολλά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.