Την 6η Απριλίου 2018, κατά τις δοκιμαστικές διελεύσεις της στρατιωτικής παρέλασης για την Ημέρα της Νίκης 2018, που πραγματοποιείται σε ετήσια βάση την 9η Μαΐου στο κέντρο της Μόσχας, ο Ρωσικός στρατός αποκάλυψε το νέο όχημα πυρών υποστήριξης “BMPT”. Κατά τη διάρκεια της διεθνούς στρατιωτικής-τεχνολογικής σύσκεψης “Army-2017”, που διεξήχθη τον Αύγουστο του 2017, το ρωσικό υπουργείο άμυνας υπέγραψε σύμβαση για την προμήθεια των πρώτων οχημάτων μάχης πυρών υποστήριξης από τον Ρωσικό στρατό.

Η πρώτη έκδοση του “BMPT” βασιζόταν στο σκάφος του κύριου άρματος μάχης (“MBT”) “Τ-72”. Η ανάπτυξη της πρώτης έκδοσης του “BMPT” ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Το όχημα εχει σχεδιαστεί για να υποστηρίζει τις μονάδες αρμάτων μάχης. Η ιδέα κατασκευής νέων βαρέων οχημάτων υποστήριξης αρμάτων προέκυψε βάσει της εμπειρίας που αποκτήθηκε από τον Ρωσικό στρατό κατά τη διάρκεια του Πρώτου Πολέμου της Τσετσενίας στον βόρειο Καύκασο, ειδικά κατά τις μάχες σε κατοικημένες περιοχές στο Γκρόζνι το 1995 όταν τα ρωσικά στρατεύματα έχασαν μεγάλο αριθμό οχημάτων μάχης από τις τακτικές “ανταρτοπόλεμου” που χρησιμοποιούσαν οι τσετσένοι αυτονομιστές.

Η νέα έκδοση του “BMPT” αποκαλύφθηκε το 2013 κατά την αμυντική έκθεση στο Νίζνι Ταγκίλ υπό την ονομασία “BMPT-72”, η οποία μοιάζει πάρα πολύ με την έκδοση που παρουσιάστηκε στη δοκιμαστική διέλευση της στρατιωτικής παρέλασης την 6η Απριλίου 2018. Όμως σύμφωνα με τις πρώτες αναλύσεις του “Army Recognition”, η νέα έκδοση ειναι εφοδιασμένη με νέα ενεργητική θωράκιση τοποθετημένη σε κάθε πλευρά του σκάφους.

Ο κυρίως οπλισμός του “BMPT” που παρουσιάστηκε στη δοκιμαστική διέλευση της ρωσικής στρατιωτικής παρέλασης 2018 αποτελείται από δύο συζυγή αυτόματα πυροβόλα “2A42” των 30 χιλιοστών με φορτίο πυρομαχικών οχτακοσίων πενήντα βλημάτων, δύο εκτοξευτές αντιαρματικών καθοδηγούμενων πυραύλων ειναι εγκατεστημένοι σε κάθε πλευρά του πύργου. Ο δευτερεύων οπλισμός περιλαμβάνει ένα συζυγές πολυβόλο “PKTM” των 7,62 χιλιοστών.

Το “BMPT” έχει πλήρωμα τριών που περιλαμβάνει τον οδηγό, αρχηγό και πυροβολητή. Ο πυροβολητής διαθέτει συνδυασμένο σκοπευτικό με κανάλια ημέρα και θερμικού με ενσωματωμένο αποστασιόμετρο λειζερ και ενα δίαυλο λειζερ καθοδήγησης πυραύλων. Το “BMPT” έχει την ικανότητα να αναγνωρίσει τις εχθρικές απειλές σε απόσταση πέντε χιλιάδων μέτρων κατά την ημέρα μέσω του σκοπευτικού ημέρας και στα 3300 μέτρα κατά την νύχτα χάρις στο σύστημα θερμικής παρατήρησης.

Ο αρχηγός του οχήματος διαθέτει ένα σκοπευτικό ημέρας/νύχτας που περιλαμβάνει πανοραμική οθόνη (TV) και σκοπευτικό θερμικής παρατήρησης με ενσωματωμένο αποστασιόμετρο λειζερ και ανεξάρτητο οπτικό πεδίο σταθεροποιημένο σε δυο άξονες. Μπορεί να αναγνωρίσει στόχο τύπου άρματος σε απόσταση πέντε χιλιάδων μέτρων κατά την ημέρα μέσω του διαύλου ημέρας και στα 3300 μέτρα κατά την νύχτα.

Φωτογραφίες: Neil Grundy/©RecoMonkey

Απόδοση/Μετάφραση απο το “ArmyRecognition.Com” για την Προέλαση.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: