Η Ρωσία ίσως αναβαθμίσει μέρος των στόλων αρμάτων T-72 και T-90 με τον αυτόματο ανιχνευτή στόχου (ATT) και σύστημα ελέγχου πυρός (FCC) που είναι εγκατεστημένα στο άρμα μάχης Armata T-14, το οποίο, επί του παρόντος, εισέρχεται στην παραγωγή στις εγκαταστάσεις της ΟυραλΒαγκόνΖαβόντ στο Νιζνι Ταγκίλ.

Η εγκατάσταση των ATT και FCC από το T-14 Armata θα βελτιώσει την ικανότητα προσβολής στόχου με το πρώτο βλήμα των παλιότερων αρμάτων μάχης T-72 και T-90 κάτω από αντίξοες συνθήκες μάχης, όπως επίσης και θα ελαχιστοποιήσει τον φόρτο εργασίας του πυροβολητή.

Απο την στιγμή που θα κλειδώσει, το ATT συνεχώς παρακολουθεί τον στόχο και τον προσδίδει στο 125 χιλιοστών λειόκαννο πυροβόλο όπως επίσης λαμβάνει τα στοιχεία από τους αισθητήρες, όπως η ταχύτητα και η κατεύθυνση της πλατφόρμας, κατάσταση του πυροβόλου, περιβαλλοντολογικές καιρικές συνθήκες. Ο πυροβολητής τότε αποφασίζει πότε θα προσβάλλει τον στόχο.

Τα άρματα μάχης T-72B3 και T-90 που επιλέχθηκαν να αναβαθμιστούν θα είναι αυτά που ήδη είναι εξοπλισμένα με το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου πυρός (FCS) Kalina, του οποίου η τελευταία έκδοση έχει εγκατασταθεί στο T-14 Armata.

Το T-72B3 έχει αναπτυχθεί στις επιχειρήσεις στα σύνορα Ρωσίας/Ουκρανίας όπου επέδειξε υψηλό επίπεδο επιβίωσης επειδή είναι εξοπλισμένα με την τελευταίας γενιάς εκρηκτική αντιδραστική (ERA) θωράκιση, Kontakt-5, η οποία προσφέρει προστασία όχι μόνο εναντίον πυραύλων και ρουκετών εξοπλισμένων με πολεμικές αντιαρματικές κεφαλές υψηλής εκρηκτικότητας (HEAT), αλλά επίσης και βλημάτων κινητικής ενέργειας.

Η απόφαση να ενισχύσει περαιτέρω τις ικανότητες τουλάχιστον ενός μέρους του στόλου των υφιστάμενων αρμάτων μάχης ίσως να υποδηλώνει ότι η Ρωσία δεν θα αντικαταστήσει τα T-72 και εν συνεχεία τα T-90 με το Armata T-14 επί την ένα-προς-ένα αρχή στο προσεχές μέλλον, και θα συνεχίσει να αναπτύσσει έναν μικτό στόλο αρμάτων μάχης.

Η Ρωσία έχει ήδη αποφασίσει να αναβαθμίσει μέρος των αρμάτων μάχης εξοπλισμένων με αεροστρόβιλο T-80BV για να επεκτείνει την επιχειρησιακή ζωή τους, με το πρώτο από αυτά να παραδίδεται το 2017 από τις εγκαταστάσεις της ΟυραλΒαγκόΖαβόντ στο Ομσκ.

Christopher F Foss

Απόδοση/Μετάφραση από το IHS Janes για την Προέλαση.

One Response

  1. Theognostos

    Δεν προλαβαίνει η Ρωσία να αλλάξει ενα προς ένα τα άρματα εδόθη μια μικρη παράταση εκεχειρία πριν την έναρξη του 3ΠΠ οχι όμως αρκετή..αρα και η λυση βαθμιαίας ανακαινισεως υπαρχόντων αρμάτων.

    Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: