Ο ρωσικός στόλος επιστρέφει στη Μεσόγειο

Μεγάλο ενδιαφέρον προκαλεί η δήλωση του υπουργού Αμύνης, Σεργκέι Σοϊγκού, ότι το Πολεμικό Ναυτικό της Ρωσίας θα καθιερώσει τη συνεχή παρουσία του στη Μεσόγειο Θάλασσα. Ηδη, το ΠΝ της χώρας κάνει νέες μεγάλες προμήθειες ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Μόνιμη ναυτική παρουσία στη Μεσόγειο Θάλασσα προκειται να αποκτήσει η Ρωσία. (Πηγή: rt)

Για «αναγέννηση» της ναυτικής μοίρας, έκανε λόγο ο Σεργκέϊ Σόϊγκου, στις 11 Μαρτίου 2013, στη διάρκεια σύσκεψης των ηγεσιών του υπουργείου του και της αμυντικής βιομηχανίας. Στην αρχή της ομιλίας του ανέφερε ότι «ελήφθη η απόφαση για τη δημιουργία επιχειρησιακής διοίκησης του Πολεμικού Ναυτικού στη Μεσόγειο θάλασσα, όπου δυνάμεις του στόλου θα βρίσκονται σε διαρκή βάση».

Σύμφωνα με τον υπουργό Αμύνης, το ρωσικό ΠΝ έχει τις δυνατότητες για να πράξει κάτι τέτοιο, γεγονός που φάνηκε κατά τη διάρκεια των ασκήσεων στη Μαύρη θάλασσα και τη Μεσόγειο τον περασμένο Ιανουάριο. Στις ασκήσεις συμμετείχε μια ομάδα πλοίων, την οποία σχημάτισαν μονάδες από όλους τους στόλους της Ρωσίας, και συγκεκριμένα, 15 πολεμικά πλοία επιφανείας και υποβρύχια, μαζί με 20 πλοία υποστήριξης.

Σε Ελλάδα, Συρία, Μάλτα

Τα πληρώματα του Βόρειου Στόλου, της Βαλτικής και της Μαύρης θάλασσας, πραγματοποίησαν απόβαση στις ρωσικές ακτές της Μαύρης θάλασσας, διέπλευσαν επανειλημμένα τον Βόσπορο, τη θάλασσα του Μαρμαρά και τα Δαρδανέλια, πραγματοποίησαν περισσότερες από 60 βολές πυραύλων και πυροβολικού κατά εναέριων, ναυτικών και υποβρύχιων στόχων. Για τον ανεφοδιασμό τους σε καύσιμα, νερό και τρόφιμα κατέπλευσαν σε λιμάνια της Μάλτας, της Ελλάδας και της Συρίας.

Η εμπειρία και τα αποτελέσματα που αποκομίσθηκαν από τις ασκήσεις, έπεισαν την ηγεσία του υπουργείου Άμυνας και το Κρεμλίνο (χωρίς τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό ανάλογες αποφάσεις δεν λαμβάνονται) ότι ο στόλος από το 2015 ήδη, θα μπορέσει να διαθέτει στη Μεσόγειο μια επιχειρησιακή μοίρα αποτελούμενη από διάφορα πολεμικά πλοία και άλλα σκάφη, όπως και την εποχή της ΕΣΣΔ.

Γεγονός ωστόσο είναι ότι η σύγκριση δεν είναι υπέρ της σημερινής Ρωσίας. Να σημειωθεί πως η 5η επιχειρησιακή μοίρα που βρισκόταν στη Μεσόγειο σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του ΄80, επί ΕΣΣΔ δηλαδή, διέθετε 70-80 μονάδες (30 πολεμικά πλοία επιφανείας, 4-5 πυρηνικά και έως 10 ντιζελοκίνητα υποβρύχια, 2 πλωτά συνεργεία, 3-4 πετρελαιοφόρα, πλωτά νοσοκομεία, ρυμουλκά, πλοία ανεφοδιασμού, ναρκαλιευτικά, φορτηγά). Όλη αυτή η αρμάδα είχε ως αποστολή να αποτρέψει ενδεχόμενη πυραυλική πυρηνική επίθεση εναντίον της ΕΣΣΔ από τον 6ο Αμερικανικό στόλο, οποίος σταθμεύει μέχρι σήμερα στη Μεσόγειο.

Παρότι οι Αμερικανοί είναι απίθανο να έχουν κατά νου ένα πυρηνικό πλήγμα στο έδαφος της Ρωσίας, η νέα επιχειρησιακή μοίρα δεν θα μπορέσει να τους αντιμετωπίσει. Αν συγκεντρωθούν όλα τα πλοία επιφανείας και υποβρύχια και από τους τέσσερις ρωσικούς στόλους, τότε με δυσκολία θα σχηματιστεί η 5η μοίρα. Και οι δυσκολίες που θα έχει να αντιμετωπίσει, θα είναι οι ίδιες με εκείνες της σοβιετικής μοίρας, καθότι βάσεις για ελλιμενισμό στη Μεσόγειο δεν είχαμε τότε, όπως δεν έχουμε και τώρα. Ο ναύσταθμος υλικοτεχνικής υποστήριξης στην Ταρτούς είναι αδύνατο να συγκριθεί με μια αληθινή βάση πολεμικού ναυτικού. Εξάλλου, είναι άγνωστο και το τι θα συμβεί με αυτή, αν υπάρξει αλλαγή στην εξουσία στη Συρία.

Από την άλλη πλευρά, η δημιουργία μοίρας της Μεσογείου αποτελεί έναν πολύ σημαντικό στόχο. Θα είναι ο φάρος, ο οποίος θα προσανατολίσει τον στόλο και την αμυντική βιομηχανία να κατασκευάσουν νέα πλοία, να διδάξουν στους ναυτικούς τις πρακτικές των μεγάλων ναυτικών αποστολών και την εν πλω συνεργασία με τις ναυτικές δυνάμεις άλλων χωρών. Μεταξύ αυτών, και με εκείνες του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, καθώς η Ρωσία έχει πολλούς κοινούς στόχους μαζί τους, ενώ υπάρχουν και κοινές για όλους απειλές. Αρκεί να αναφερθούν η καταπολέμηση της πειρατείας, της διεθνούς τρομοκρατίας, της διάδοσης των πυραυλικών τεχνολογιών και των όπλων μαζικής καταστροφής. Αυτή άλλωστε είναι και η αποστολή των ναυτικών μας στο Αφρικανικό Κέρας.

Χορός δισ. για εξοπλισμούς

Υπάρχει ακόμη ένας λόγος που η Ρωσία αποφάσισε να δημιουργήσει την ομάδα μάχης του ΠΝ στη Μεσόγειο τη συγκεκριμένη στιγμή. Ο οικονομικός. Να σημειωθεί ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις θα ξοδέψουν για νέους εξοπλισμούς τα 500 δις ευρώ ως το 2020. Ηδη, κατασκευάζονται νέα πλοία, ενώ πολλαπλασιάστηκε ο αριθμός των δοκίμων στις στρατιωτικές Σχολές, μεταξύ αυτών και του Ναυτικού. Αυτοί, θα πρέπει να διδαχτούν τη στρατιωτική τους ειδικότητα, όχι στις ακτές και στα λιμάνια, ούτε στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, αλλά σε αποστολές στη θάλασσα. Και η Μεσόγειος αποτελεί το πιο βολικό πολύγωνο.

Μάλιστα, ο υπουργός Άμυνας δεν κρύβει την αισιοδοξία του. «Η υλοποίηση του εξοπλιστικού προγράμματος ως το 2020 θα αποφέρει στον στόλο 8 υποβρύχια φορείς πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, 16 υποβρύχια πολλαπλών ρόλων και 54 πλοία επιφανείας διαφόρων κλάσεων», εξήγησε. Εφόσον τα προγράμματα υλοποιηθούν, η Ρωσία θα αποκτήσει τη δυνατότητα σύστασης μια μόνιμης επιχειρησιακής μοίρας στη Μεσόγειο.

rbth.gr

Σχετικά:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
rankx

rankx

Θαυμάζω τους ανθρώπους που δεν αποφεύγουν τον πόνο, όταν αυτό απαιτηθεί. Τα F-5A παραλήφθηκαν από την Πολεμική Αεροπορία το 1965 και αποσύρθηκαν το 2001.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.