Ο ιστότοπος “War Is Boring” δημοσίευσε άρθρο για τα οπτικά τροποποιημένα τεθωρακισμένα οχήματα του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) που χρησιμοποιούνται κατά την εκπαίδευση ως υποκατάστατα των αντιπάλων δυνάμεων.

Όταν στρατιώτες του 11ου Συντάγματος Τεθωρακισμένου Ιππικού του Στρατού των ΗΠΑ αναπτύσσονται στο Εθνικό Εκπαιδευτικό Κέντρο στην Καλιφόρνια, η δουλεία τους είναι, γενικώς, να προσομοιώνουν τον εχθρό κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών εκπαιδεύσεων.

Για να ωφεληθούν με την ολοκλήρωση της νέας τους εμφάνισης, οι στρατιώτες λειτουργούν έναν σωρό αρμάτων μάχης και άλλων τεθωρακισμένων οχημάτων με ρωσική εμφάνιση.

Όπως αρκετοί Στρατοί σ’ όλον τον κόσμο, έτσι και ο Στρατός των ΗΠΑ από μακρού υποστηρίζει πως καθιστώντας όσο το δυνατόν πιο αληθοφανή την εκπαίδευση δίνονται στα στρατεύματα καλύτερες ευκαιρίες κατά την πραγματική μάχη. Ειδικά εκπαιδευμένες “αντίπαλες ομάδες” όπως η 11η εξασφαλίζουν ότι οι εκπαιδευτικές περίοδοι δεν θα είναι δύο Αμερικάνικές δυνάμεις που χρησιμοποιούν τις ίδιες τακτικές η μία εναντίον της άλλης.

Τα στρατεύματα, “όσο βρίσκονται εκεί, δέχονται πολλές σύνθετες και δύσκολες προκλήσεις”, είπε το 2013 στους ανταποκριτές του Στρατού ο αντισυνταγματάρχης Τζιμι Κιμπρουτ. “Θα κάνουν λάθη, αλλά καλύτερα να γίνουν εδώ παρά στην μάχη”.

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο (Β’ ΠΠ), η πτέρυγα των χερσαίων επιχειρήσεων άργησε το μαγείρεμα με την επεξεργασίας των εικονικών αντιπάλων ώστε να βοηθήσουν τους στρατιώτες να εκπαιδευτούν κατά αληθοφανών αντιπάλων. Παρατηρώντας το Ισραήλ να πολεμάει το 1973 με τους Άραβες γείτονες του, το Πεντάγωνο ανησυχούσε πολύ καθώς ίσως να μην ήταν έτοιμο να πολεμήσει έναν μεγάλο χερσαίο πόλεμο κατά των Σοβιετικών ή των συμμάχων τους.

Ένα M-551 VISMOD.

Το 1979 ο Στρατός των ΗΠΑ αντέδρασε με τη δημιουργία του Εθνικού Εκπαιδευτικού Κέντρου στο Φόρτ Ιρβιν, περίπου 100 μίλια νοτιοανατολικά του Λός Άντζελες. Το αναπεπταμένο περιβάλλον της ερήμου παρείχε στα στρατεύματα τον χώρο να χρησιμοποιήσουν άρματα μάχης, οβιδοβόλα και άλλα βαρέα όπλα, σε μεγάλες, συμβατικές ασκήσεις.

Για να προσδώσει πρόσθετο βάρος στις εν λόγω δραστηριότητες, το Κέντρο απέκτησε έναν μεγάλο αριθμό λαφυραγωγημένων Σοβιετικών οχημάτων, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον ενός ερπυστριοφόρου τεθωρακισμένου οχήματος μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) MT-LB και ενός τροχοφόρου ΤΟΜΠ “BTR-60”. Όμως απλούστατα, αυτά τα αληθινά δείγματα δεν ήταν αρκετά για τον σχηματισμό μεγάλων ψεύτικων εχθρικών μονάδων.

Εισήχθησαν τα “οπτικά τροποποιημένα” άρματα και τεθωρακισμένα οχήματα του Στρατού, κοινώς γνωστά ως “VISMOD”.

Η πτέρυγα χερσαίας μάχης κατασκεύασε τα πρώτα από αυτά χρησιμοποιώντας παλιά “M-551 Sheridan”. Σχεδιασμένα με την σκέψη στους αλεξιπτωτιστές και τους ανιχνευτές, αυτά τα μικρά οχήματα μάχης ήταν ελαφριά αλλά βαρέως οπλισμένα μ’ ένα ασυνήθιστο και δυσάρεστο συνδυασμό πυροβόλου και εκτοξευτή πυραύλου των 152 χιλιοστών.

Με την εξαίρεση ενός μοναδικού τάγματος “Sheridan” της 82ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας, ο Στρατός των ΗΠΑ έσπευσε να αντικαταστήσει τα οχήματα στις αρχές της δεκαετίας του ’80 με νέα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ) “Bradley” ή Χαμερ.

Όμως έξω στην Καλιφόρνια, τα μικροσκοπικά άρματα απέκτησαν νέα ζωή -με την βοήθεια διαφόρων κοσμητικών προσθέτων- διαδραμάτισαν τον ρόλο των Σοβιετικών αρμάτων μάχης “T-80” και των ΤΟΜΑ “BMP-1”. Οι τεχνικοί μετέτρεψαν άλλα οχήματα σε εικονικά αυτοκινούμενα οβιδοβόλα 2S3 και κινητά αντιαεροπορικά πυροβόλα ZSU-23-4. Επιπλέον, ένας αριθμός τροποποιημένων ελικοπτέρων “UH-1 Huey” έπαιξαν τον ρόλο των εικονικών Σοβιετικών πολεμικών ελικοπτέρων “Mi-24”.

Πάνω στα υποκατάστατα των Σοβιετικών τεθωρακισμένων οχημάτων, ο Στρατός των ΗΠΑ τοποθέτησε ένα ειδικό σύστημα βαθμολόγησης. Σαν πινακίδα ενίσχυσης λέιζερ, οι πομποί και δέκτες ήταν συντονισμένοι ώστε μόνο τα κατάλληλα όπλα να έχουν τη δυνατότητα να “σκοτώσουν” άρματα ή στρατεύματα.

“Το αποτέλεσμα είναι ένα μεγαλύτερο επίπεδο αληθοφάνειας απ’οτι μπορούσε να επιτευχθεί με τους διαιτητές που αποφαίνονταν επί των αποτελεσμάτων των βολών”, εξήγησε το 2009 σε μια ανασκόπηση ο αντισυνταγματάρχης Τζον Γουορσίνσκι του Κέντρου Στρατιωτικής Κληρονομιάς και Εκπαίδευσης στο Εθνικό Εκπαιδευτικό Κέντρο.

Δυστυχώς, με τα “Sheridan” εκτός παραγωγής και σε μεγάλο βαθμό εκτός υπηρεσίας, οι στρατιώτες είχαν πρόβλημα στο να διατηρήσουν λειτουργικά τα “VISMOD”. Το 1998, ο Στρατός των ΗΠΑ παρουσίασε το πρώτο από τα νέα Υποκατάστατα Οχήματα Αντίπαλων Δυνάμεων, ή “OSV”.

Οχήματα OSV τροποποιημένα να μοιάζουν με άρματα μάχης στο Εθνικό Εκπαιδευτικό Κέντρο.

Οχήματα OSV στο στην Γερμανία.

Οχήματα OSV στο Διακλαδικό Πολυεθνικό Κέντρο Ετοιμότητας στην Γερμανία.

Βασισμένα στο ΤΟΜΠ “M-113A3”, το πρώτο απ’ αυτά τα υποκατάστατα μιμούνταν το ΤΟΜΑ “BMP-2”. Τελικά ο Στρατός των ΗΠΑ κατασκεύασε επιπλέον μοντέλα για να υποκαταστήσει τα άρματα μάχης “T-80 και “T-90” αλλά και άλλους τύπους.

“Το κόστος για την λειτουργία και υποστήριξη ενός “OSV” είναι περίπου 50 τοις εκατό μικρότερο εν συγκρίσει με το “M-551 Sheridan” ανακοίνωσε άρθρο της έκδοσης “Combat Training Center Quarterly Bulletin” στα τέλη του 1998. “Βάσει του μεγάλου ρυθμού εκπαιδευτικής χρήσης… ο οποίος είναι περίπου 3000 μίλια ανά έτος ανά όχημα κατά την περίοδο 10 εκπαιδευτικών σειρών, θα δημιουργήσει μεγάλη εξοικονόμηση πόρων για τον Στρατό στα χρόνια που θα έρθουν.”

Ένα ειδικά τροποποιημένο χαμερ να μοιάζει με το τεθωρακισμένο όχημα

Ένα ειδικά τροποποιημένο χαμερ να μοιάζει με το τεθωρακισμένο όχημα “BRDM-2” “πυροδοτεί” έναν εικονικό πύραυλο.

Πάνω σ’αυτό, ο Στρατός των ΗΠΑ τροποποίησε αριθμό Χαμερ ώστε να μοιάζουν παρόμοια με το τεθωρακισμένο όχημα “BRDM-2”. Το Εθνικό Εκπαιδευτικό Κέντρο είχε ήδη έναν από τους πραγματικούς τύπους Σοβιετικής εποχής εξοπλισμένο με εκτοξευτή πυραύλων “TOW” ώστε να μπορεί να χρησιμοποιήσει πολύ ευκολότερα τον εκπαιδευτικό εξοπλισμό λέιζερ.

Η πτέρυγα χερσαίων επιχειρήσεων τελικά παρέλαβε περισσότερα από 100 “OSV” για να διαδεχθούν τα παλιά “M-551 Sheridan”. Το Διακλαδικό Πολυεθνικό Κέντρο Ετοιμότητας, ένα σύμπλεγμα αμερικάνικών εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων στην Γερμανία, παρέλαβε κάποια από τα μοναδικά οχήματα για τις δικές του αντίπαλες δυνάμεις.

Όπως το 11 Σύνταγμα Τεθωρακισμένου Ιππικού, έτσι και το 1ο Τάγμα του 41ου Συντάγματος Πεζικού χρησιμοποιεί αυτά τα οχήματα για τις προσομοιωμένες μάχες με τις χώρες μέλη του NATO και άλλους συμμάχους των ΗΠΑ. Όμως εν αντιθέσει με τα αμμώδη-και-καφέ χρωματισμού οχήματα του Εθνικού Εκπαιδευτικού Κέντρου, τα VISMOD στην Γερμανία διαθέτουν ένα ελαφρώς πιο πολύχρωμο πρότυπο παραλλαγής.

Μετά την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, το Εθνικό Εκπαιδευτικό Κέντρο και άλλες εκπαιδευτικές μονάδες άρχισαν να επικεντρώνονται περισσότερο στην εκπαίδευση των στρατιωτών στο πώς να πολεμούν αντάρτες. Όμως συχνά οι άτακτοι καταλάμβαναν βαρέα όπλα κατά τη διάρκεια των μαχών μετά κυβερνητικά στρατεύματα.

Από το 2014 στο Ιράκ και την Συρία, οι τρομοκράτες του Ντά’ες κατέλαβαν αρκετά άρματα μάχης, ΤΟΜΠ και άλλα οχήματα. Η τρομοκρατική οργάνωση τα έστειλε στην μάχη στον ρόλο που προορίζονταν -και επίσης τα μετέτρεψε σε κινούμενες βόμβες αυτοκτονίας.

Έτσι, αν οι στρατιώτες των ΗΠΑ εκπαιδεύονται για να πολεμήσουν έναν παραδοσιακό εχθρό ή τρομοκράτες, τα ψεύτικα άρματα μάχης του Στρατού -η τα νεότερα μοντέλα- πιθανόν να είναι ένα σημαντικό εργαλείο για το άμεσο μέλλον.

 

JOSEPH TREVITHICK

 

Απόδοση/Μετάφραση απο το “War Is Boring” για την Προέλαση.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: