Ο Στρατός των ΗΠΑ αποσύρει το νέο τυφέκιο XM25 απο το Αφγανιστάν

Το φουτουριστικό τυφέκιο XM25. (Πηγή: asc)

O Στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) έχει τερματίσει τις επιχειρησιακές δοκιμές του όπλου XM25 μετά απο βλάβη του η οποία προκάλεσε μικροτραυματισμούς σε στρατιώτη των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν.

Σε μια εγγραφή ανακοίνωση που εκδόθηκε την 7η Μαρτίου, ο εκπρόσωπος τύπου του Στρατού των ΗΠΑ, Matt Bourke, περιέγραψε το περιστατικό που προέκυψε την 2η Φεβρουαρίου 2013.

“Ένα ΧΜ25 τροφοδοτήθηκε με διπλά φυσίγγια και ενα απο αυτά ανεφλέχθει ακουσίως. Ακολούθως ο Στρατός απέσυρε όλα τα πρωτότυπα όπλα XM25 και τα πυρομαχικά απο το θέατρο των επιχειρήσεων για να περισσότερες αναλύσεις των αίτιων του συμβάντος και διορθωτικές ενέργειες.”[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=W-7L0Frj6vQ&feature=player_embedded#!]

Μετά την ολοκλήρωση της, ήδη, 14μήνων αξιολόγησης στο πεδίο των επιχειρήσεων, το σύστημα “Προσβολής Αντιμετώπισης-Καλυπτόμενων Στόχων” XM25, προχώρησε στη διαδικασία μιας δεύτερης αξιολόγησης όταν μετά απο εκπαίδευση με πραγματικά πυρά προέκυψε ακούσια ανάφλεξη και διπλή τροφοδοσία πυρομαχικού.

Λόγω του μηχανισμού ασφαλείας, η κεφαλή του πυρομαχικού δεν ανατινάχθηκε κατά τη θεριστική (burst) βολή πυρομαχικών υψηλής εκρηκτικότητας 25 χιλιοστών.

Ευτυχώς, ο στρατιώτης που εκπαιδευόταν με το οπλικό σύστημα δεν τραυματίστηκε σοβαρά απο το ατύχημα -τα επιφανειακά τραύματα, αξιολογήθηκαν ιατρικά πριν επιστρέψει πίσω στην υπηρεσία του.

Το XM25, ονομαζόμενο απο στρατιώτες των ΗΠΑ ως ο “Τιμωρός”, έχει προκαλέσει στο όπλο του Πεζικού των ΗΠΑ σκεπτικισμό αλλά και ενθουσιασμό.

Ενσωματώνοντας ενα σύστημα προσβολής στόχου, το πάτημα ενός κουμπιού, το όπλο μπορεί να υπολογίσει την ακριβή απόσταση του στόχου, και να μεταφέρει δεδομένα στον ηλεκτρονικό πυροκροτητή που είναι ενσωματωμένο στα βλήματα των 25 χιλ. Όταν το βλήμα πυροδοτηθεί εκρηγνύεται πάνω απο το στόχο σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 600 μέτρων.

Σύμφωνα με στρατιώτες του Πεζικού των ΗΠΑ, οι οποίοι έχουν πυροβολήσει με αυτό κατά τη διάρκεια μάχης, παρά το χοντροκομμένο σχήμα του, το XM25 είναι αποτελεσματικό στην εμπλοκή εχθρικών στρατιωτών κρυμμένων πίσω απο μικρού ύψους τείχους.

To XM25 ενσωματώνει σύστημα μέτρησης απόστασης στόχου (Πηγή: soldiersystems)

Επικριτές του 14ων βλημάτων οπλικού συστήματος το περιγράφουν περισσότερο ως ενα “βαρίδιο” παρά ως ενα πλεονέκτημα στο οπλοστάσιο των μάχιμων μονάδων. Τον Μάρτιο, τμήματα του 75ου Συντάγματος Rangers απέρριψαν το XM25 για τις επιθετικές επιχειρήσεις σε εχθρικές οχυρωμένες τοποθεσίες στο Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με πηγές κοντά στο περιστατικό, το οπλικό σύστημα ήταν πάρα πολύ δυσμετακίνητο και βαρύ για το πεδίο της μάχης.

To ΧΜ25 πρόκειται να δεχθεί εργασίες βελτίωσης και εκ νέου αναρρύθμισης μέσω των σταδίων της εξέλιξης, και μηχανικής κατασκευής. Ως τώρα, δεν είναι ξεκάθαρο, αν και πώς, το τελευταίο συμβάν θα επηρεάσει την προγραμματισμένη ανάπτυξη του όπλου στο Στρατό των ΗΠΑ το Φθινόπωρο του 2014.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.