Άλλοτε τα πράγματα είχαν ως εξής: οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (ΗΠΑ) θεωρούσαν τις δεδομένες εναέριες και θαλάσσιες υπεροχές τους ικανές να αμυνθούν ενάντια σε οποιασδήποτε πιθανή απειλή και να προβάλλουν ισχύ οπουδήποτε χρειαστεί. Φαίνεται, ωστόσο, ότι κάποιοι στον Στρατό έχουν αρχίσει να ανησυχούν ότι μια αναδυόμενη δύναμη απειλεί την εν λόγω κατάσταση -η Κίνα.

Αυτό ειπώθηκε από τον στρατιωτικό αναλυτή-ειδικό Sam Bocetta, έναν αρθρογράφο στο Gun News Daily.

Σύμφωνα με τον στρατιωτικό αναλυτή, κατά τα τελευταία 20 χρόνια, η Κίνα αναπτύσσει με σταθερό ρυθμό τις άμυνες της εναντίον μιας μελλοντικής εχθροπραξίας με τις ΗΠΑ. Για το σκοπό αυτό έχει κατασκευάσει μια τεράστια δέσμη διαφόρων οπλικών συστημάτων σχεδιασμένα για να αντιμετωπίζουν με επιτυχίας μια ομάδα κρούσης αεροπλανοφόρου των ΗΠΑ. Σ’ αυτά τα όπλα περιλαμβάνονται χερσαίοι πύραυλοι, νέα γενιάς μαχητικά αεροσκαφη και ένας διευρυμένος στόλος υποβρυχίων.

Αυτά τα όπλα έχουν σχεδιαστεί κυρίως, φυσικά, για να αμυνθούν -μια κινεζική επίθεση δεν είναι πιθανή σύντομα προς τις ΗΠΑ. Η κύρια ανησυχία εμφανίζεται να είναι, όσα συμβαίνουν με τις πρόσφατες παρεμβάσεις της Κίνας στην Νότια Θάλασσα της Κίνας, ότι ίσως οι ΗΠΑ αποφασίσουν να επέμβουν.

Η απάντηση

Αν και κατά κάποιο τρόπο έχουν δείξει να αναγνωρίζει το πρόβλημα, φαίνεται πλέον ότι ο Στρατός των ΗΠΑ ανταποκρίνεται σ’αυτή την ανάπτυξη της Κίνας. Όμως αντί να διέλθει μέσα από τη δαπανηρή διαδικασία ένταξης σε υπηρεσία ενός τελείως νέου όπλου, έχει υιοθετήσει μια νέα προσέγγιση και επαναπροσδιόρισε μια παλιότερη.

Το 2016, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε οτι το Στρατιωτικό Τακτικό Σύστημα Πυραύλων (ATACMS) θα επαναπροσδιοριζόταν. Πρόκειται για τον πύραυλο που κανονικά εκτοξεύεται από φορτηγό προς επίγειους στόχους, αλλά μετά την αναβάθμιση θα στοχεύει προς την θάλασσα, και θα δεχθεί ένα νέο σύστημα καθοδήγησης, το οποίο θα του επιτρέψει να παρακολουθεί και προσβάλλει κινούμενους στόχους σε απόσταση ως 186 μιλίων.

Φυσικά, αυτό είναι ένα αξιοθαύμαστο βλήμα. Έχουμε συνηθίσει τις ιστορίες των ετησίων αμυντικών δαπανών για την είσοδο σε υπηρεσία νέων οπλικών συστημάτων και τις δαπάνες πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων για όπλα, απλά για να διαπιστώσουμε οτι δεν λειτουργούν ή έχουν γίνει παρωχημένα κατά τη δεκαετία που χρειάστηκε για να γίνουν επιχειρησιακά. Ο επαναπροσδιορισμός ενός όπλου όπως αυτό, δείχνει έναν αναζωογονητικό ρεαλισμό από την πλευρά ενός Στρατού που δεν φημίζεται για αυτή την ποιότητα.

Μια νέα προσέγγιση

Ο επαναπροσδιορισμός των πυραύλων έχει επίσης νόημα από άποψη τακτικής. Το σύστημα πυραύλου έχει χρησιμοποιηθεί εκτεταμένα στο Ιράκ και το Αφγανιστάν και έχει αποδεδειγμένο ιστορικό επιτυχιών. Είναι ιδιαίτερα φημισμένο για την ικανότητα του να προσβάλλει κινούμενους στόχους ακριβώς στο όριο της επιχειρησιακής του εμβέλειας, δεδομένου ότι η εμβέλεια αυτή έχει μειωθεί τεχνητά για να συμμορφωθεί με την Συνθήκη Πυρηνικών Δυνάμεων Ενδιάμεσης Εμβέλειας.

Το “νέο” όπλο σηματοδοτεί τη μετατόπιση βάρους προς το μέρος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ. Οι αντιπλοικές άμυνες δεν έχουν μελετηθεί πραγματικά από τη δεκαετία του 1960. Ενώ τα μεγάλα παράκτια όπλα εξακολουθούσαν να διαδραματίζουν ρόλο από τον Β’ΠΠ, όμως το ταχέως αυξανόμενο βεληνεκές των αεροσκαφών και του ναυτικού πυροβολικού σήμαινε ότι σύντομα μετά τον πόλεμο θα ήταν απαρχαιωμένα. Και σε κάθε περίπτωση, κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ο εχθρός ήταν η Ρωσία και έτσι ξεχάστηκε ο ναυτικός πόλεμος.

Για πολλά χρόνια, οι ΗΠΑ ήταν ουσιαστικά χωρίς αντίπαλο στην θάλασσα, αλλά αυτή ειναι μια κατάσταση που έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Καθώς αναπτύσσεται η Κίνα, έχει δαπανήσει τεράστια χρηματικά ποσά στο Πολεμικό Ναυτικό της και τώρα διαθέτει τη μεγαλύτερη συμβατική βαλλιστική δύναμη σ’όλον τον κόσμο. Έχει επίσης αναπτύξει δύο τύπους πυραύλων ειδικά σχεδιασμένους για να προσβάλλουν τα πολεμικά πλοία του Ναυτικού των ΗΠΑ και ως το 2020 θα έχει το δεύτερο μεγαλύτερο ναυτικό μπλε υδάτων σ’όλον τον κόσμο.

Εξολοθρεύοντας πλοία με φορτηγά

Η ανάπτυξη της Κίνας έχει οδηγήσει ορισμένους απο τους Αμερικάνους στρατιωτικούς να ανησυχούν για το γεγονός οτι υστερούν. Επι του παρόντος, το πρωταρχικό όπλο που χρησιμοποιείται απο τις ΗΠΑ ειναι το βλήμα Harpoon, που αναπτύχθηκε μερικές δεκαετίες πίσω και σίγουρα δείχνει την ηλικία του. Επιχειρεί αρκετά χαμηλά πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και τα πρόσφατα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας ραντάρ μπορούν να εύκολα να δουν το ίχνος αερίων καύσης του.

Αντίθετα, το νέο όπλο είναι βαλλιστικό ανεβαίνει σε δυσθεώρητο ύψος με τη δική του δύναμη εν συνεχεία πέφτει προς τον στόχο. Αυτό καθιστά πολύ δύσκολο τον εντοπισμό του, όπως και η ταχύτητα του. Όταν κλειδώσει στον στόχο μπορεί να φτάσει σε ταχύτητα ως 3 Mach.

Εξαπολύοντας έναν βαλλιστικό πύραυλό από ένα φορτηγό ίσως να ακούγεται λίγο αντίθετο με την κοινή λογική, αλλά εξολοθρεύοντας πλοία με αυτόν τον τρόπο έχεις μεγάλα πλεονεκτήματα. Φυσικά, παρ’ολα αυτά ένα φορτηγό είναι πολύ δύσκολο να ανιχνευτεί από ένα τεράστιο πολεμικό πλοίο. Τα φορτηγά μπορούν να κρυφθούν ώστε να κινηθούν μετά από κάθε βολή, καθιστώντας τα ουσιαστικά μη ανιχνεύσιμα από τα εχθρικά πλοία.

Επιπλέον, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα εφοδιασμού που απασχολεί τα όπλα που είναι εγκατεστημένα πάνω σε μονάδες επιφανείας. Ενα πλοίο πρέπει να μεταφέρει τους πυραύλους που χρειάζεται, και μπορεί να δεχθεί περισσότερους μονο αν ελλιμενιστεί καθιστώντας το έτσι ευάλωτο. Τα φορτηγά, φυσικά, μπορούν εύκολα να φορτωθούν με περισσότερους πυραύλους όποτε το χρειαστούν.

Αυτός ο επαναπροσδιορισμός των ATACMS φαίνεται να είναι απλώς η αρχή της κίνησης προς τα μπροστά για τα κινητά αντιπλοϊκά όπλα. Μια έκθεση του RAND το 2013 κατέληξε στο συμπέρασμα οτι τα χερσαίας πυραυλικά συστήματα ήταν η πορεία προς τα εμπρός για τον περιορισμό της ικανότητας της Κίνας να προβάλλει θαλάσσια ισχύ εναντίον των ΗΠΑ. Σ’αυτο το πλαίσιο, ο αμερικανικός Στρατός αναμένεται να αναπτύξει στο εγγύς μέλλον το νέο χερσαίο σύστημα αντιπλοϊκου πυραυλικού συστήματος.

Ένας αντικαταστάτης των ομάδων κρούσης αεροπλανοφόρων;

Το νέο σύστημα μπορεί επίσης να έχει άμεσες συνέπειες για την τρέχουσα αμερικανική στρατιωτική στρατηγική. Δεδομένου οτι πρόκειται για τον επαναπροσδιορισμό ενός υφιστάμενου οπλικού συστήματος, θα μπορεί να είναι έτοιμο μέσα σε λίγους μήνες και ίσως καταστήσει τις ομάδες κρούσης αεροπλανοφόρων παρωχημένες.

Θυμάστε την περίπολο που πρόσφατα έπλεε γύρω από τη Νότια Θάλασσα της Κίνας; Λοιπόν, ενώ οι τεράστιες ομάδες αεροπλανοφόρου ειναι σίγουρα εντυπωσιακές, έχουν πολλά προβλήματα. Μπορούν να είναι σε ένα μέρος κάθε φορά, φυσικά, αλλά είναι επίσης πολύ εύκολο να προσβληθούν. Θα μπορούσαν να κάνουν μια εντυπωσιακή έμφανιση, αλλά αυτό ίσως θα μπορούσε είναι κάτι περισσότερο από άχρηστο αν οι εντάσεις κλιμακωθούν και στην πραγματικότητα τους επιτεθεί η Κίνα.

Αντ’αυτου παραχωρώντας​ έναν στόλο φορτηγών αντιπλοϊκων πυραύλων στους συμμάχους των ΗΠΑ στον Ειρηνικό, η Κίνα ίσως σκεφτεί διπλά να τα βάλει με τους γείτονες της.

Απόδοση/Μετάφραση από το Defence-Blog.Com για την Προέλαση.

2 Σχόλια

 1. Theognostos

  Δεν ειναι μονον για την Κινα αλλα και την Βαλτικη. και την Μαυρη Θαλασσα….αλλαζει τα δεδομενα Η Ελλας χρειαζεται να μπει σε αυτο το προγραμμα με την δυνατητα να κλειδωνει ολοκληρες περιοχες στο Αιγαιον απο χερσαιες δυναμεις οποτε θελησει με σχετικα καλο κοστος. Καποτε ορισμενοι αναρωτιουνταν πως ειναι δυνατον να υπαρχουν καθοδηγουμενα βληματα…η τεχνολογια υπαρχει…

  » -That gives the largest service a big new role in countering Russian aggression in the Baltic and Black Seas or defending allies like the Philippines against China…….

  The project to upgrade the Lockheed-built ATACMS is sponsored by the Strategic Capabilities Office, created by Carter back in 2012 and headed by his protégé, Will Roper. (Our exclusive interview with Roper is here and here). SCO’s involvement, incidentally, explains why no one in the Army or industry told me this was happening, despite countless queries: SCO keeps secrecy locked tight — its very existence was classified at first — unless and until they decide the deterrent value of letting adversaries know about a weapon in peacetime outweighs the tactical value of surprising them with it in wartime.

  -Wringing new capabilities out of existing systems is SCO’s signature style, From ejecting 3D-printed mini-drones out of a fighter jet’s flare dispenser, to reprogramming the SM-6 anti-aircraft missile to strike ships as well, Roper’s team aren’t mad scientists inventing wonder weapons, they’ve McGyvers improvising with whatever’s on hand.

  -“My goal is to develop and demonstrate an ATACMS that’s capable of hitting moving targets at land and sea,” Roper said. “We’re bringing in seeker technology that’s being developed in the Department (of Defense)” already.

  » http://breakingdefense.com/2016/10/army-atacms-missile-will-kill-ships-secdef-carter/

  Επι Καρτερ επισης ειχαν εγκριθει και δουλευαν στα Β-2 αλλα δνε μπορουσε να βγαλει κιχ οταν του εκανε επιθεση ο Ρειγκαν οτι εχει αφησει τις ΗΠΑ στο θεμα τηε αμυντικης…

  » Είναι ιδιαίτερα φημισμένο για την ικανότητα του να προσβάλλει κινούμενους στόχους ακριβώς στο όριο της επιχειρησιακής του εμβέλειας, δεδομένου ότι η εμβέλεια αυτή έχει μειωθεί τεχνητά για να συμμορφωθεί με την Συνθήκη Πυρηνικών Δυνάμεων Ενδιάμεσης Εμβέλειας.»

  Αρα με μεκριες αλλαγες το συστημα εφοσον κληθει οτι δεν εχει να κανει με πυρηνικες δυναμεις εχει αυξανομενη εμβελεια αυτο ειναι κατι το οποιον μπορει να επεξεργασθει η Ελλας με συμφωνιες για αυσηση της εμβελειας του συστηματος εφοσον οι εξ ανατολων ηδη προετομαζουν συστηματα μεγαλυτερηςς εμβελειας. .

  «Ένας αντικαταστάτης των ομάδων κρούσης αεροπλανοφόρων;»

  Οχι ο ρολος των carrier groups ειναι πολυ μεγαλυτερης ευθυνης και θα παραμεινει.

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: